BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 06:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] M52B28 brak mocy przy pełnym otwarciu przepustnicy
PostNapisane: 8 września 2013, 21:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 528
Kod silnika: m52b28
Witajcie! Mój samochód to e39 z 96r z silnikiem m52b28. Problem z jakim borykam się, to spadek mocy przy większym otwarciu przepustnicy, najbardziej daje się we znaki przy wyższych prędkościach: jadąc np, 100km/h i wciskając gaz do oporu auto niechętnie się rozpędza, ekonomizer nie wychyla się do max. pozycji. Odczuwalna jest znaczna poprawa w przyspieszaniu, kiedy cofnę położenie pedału gazu do położenia poniżej 1/2. Miał ktoś z Was do czynienia z podobnym problemem? Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam, Kamil.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] M52B28 brak mocy przy pełnym otwarciu przepustnicy
PostNapisane: 8 września 2013, 22:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 740i
Kod silnika: M62B44
Jeżeli ekonomizer nie wychyla się na maxa to obstawiałbym przepływkę, możesz odpiąć od niej kosteczkę i się przejechać. Jak auto będzie miało normalny "ciąg" tzn że jest uwalona a jak dalej będzie zamulać to trzeba szukać przyczyny gdzie indziej...

PostNapisane: 8 września 2013, 22:32 
Pierwsze kroki

Próbowałem ją sprawdzić innym sposobem wyczytanym na tym forum, mianowicie obserwując pracę silnika w trakcie jej wypinania i wpinania. Jest pewien skok obrotów w tym momencie, więc teoretycznie działa.

PostNapisane: 9 września 2013, 02:46 
Forumowicz

Moje BMW: E38 & E34
Kod silnika: M62B44 & M30B35
Hej kolego! Zasugeruje niedroznosc ukladu wydechowego.. Oczywiscie nie musi to byc to, ale sprawdz koniecznie. U mnie wlasnie na czasie temat w E38 4.4, zapchane katalizatory. Jak jezdze spokojnie (do 3-3.5 rpm) jest ok. ale jak dam jej w palnik, to nie chce przyspieszac, ekonomizer wlasnie staje sobie gdzies w srodku, i nie chce ze mna polemizowac. Do tego, gdy zaczne ja tak zmuszac, komputer odcina kilka cylindrow, wywala bledy sond i Bog wie czego jeszcze i chodzi jak traktor. Czasem da sie slyszec jakies dziwne odglosy spod spodu, a to jakies syczenie, a to czasem jakies buczenie czy stukanie.. jednym slowem masakra. Jutro idzie do rzezni na wycinke. U ciebie nie koniecznie musi wywalac bledy czy tez odcinac gary. Moze komp nie reaguje az tak dramatycznie jak u mnie.. Warto sprawdzic..

Edit: Bylem dzis na wycieciu katow.. i nie mylilem sie :) Katy zupelnie niedrozne, wysypaly sie kawalki na ziemie. Po wstawieniu rur 61mm jak reka odjal. Nawet dzwiek V8 wydaje sie jakby zywszy, zdecydowanie odzyskal moc.. Tak ze polecam jeszcze raz gruntownie sprawdzic droznosc ukladu wydechowego.

PostNapisane: 10 września 2013, 17:19 
Pierwsze kroki

a w jaki sposób sprawdziłeś drożność ów układu ?

Wczoraj uwazniej przyglądałem się sprawie. na 5 biegu 20L i ekonomizer staje jak wryty, w miarę upuszczania pedału gazu auto żwawiej przyspiesza, a wskazówka spalania nadal na 20.

PostNapisane: 10 września 2013, 19:24 
Forumowicz

Moje BMW: E38 & E34
Kod silnika: M62B44 & M30B35
Nie sprawdzalem, po prostu wycialem katy i wysypaly sie na ziemie :) Mozesz podjechac do mechanika na sprawdzenie cisnieniomierzem. Wkreca czujke przed katami i jak beda zapchane to wartosci im wykaze znacznie wieksze niz normalnie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1