BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 14:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] skrzynia automat. co z nia nie tak?
PostNapisane: 6 października 2007, 10:37 
Pierwsze kroki

witam mam problem ze skrzynia otoz chodzi tylko do tylu na zadnym innym biedy do przodu jedynie sie toczy zarowno na D jaki i na 1 2 3 ale jak dodam gazu nie idzie co to moze byc? aha i jak wrzucam wsteczny to szarpie poza tym jak na biegu dodam gazu do ok 3,5tys obrotow to znikaja te oznaczenia na konsoli ktore wskazuja czy to jest S E czy M i wyskakuje komunikat trans program co to moze byc nie mam pojecia jeden mechanik twierdzi ze to sprzegielka drugi ze tarczki moze ktos pomoze?

Ostatnio edytowano 7 października 2007, 20:11 przez sienia777, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2007, 16:54 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
NA 99% masz uszkodzone tarczki jak jedzie tylko do tyłu KOszt wymiany kolo 1500 zł w serwisie Mój brat tak miał kupilismy dwie skrzynie i dopiero druga była OK trzeba zwrocic uwage na pompe w skryni czy nie ma połamanych łapek w miejscu gdzie przychodzi sprzegło hydrokinetyczne. Zwróc tez uwage na ilosc pinów w skrzyni nie we wtyczce oszczedzi ci to problemów Jak mniemam chodzi o skrynie 4HP

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2007, 13:18 
Pierwsze kroki

tak chodzi dokladnie o ta skrzynie u mnie w okolicy jest tylko jeden mechanik i to 20km od miejsca gdzie mieszkam niestety dopiero po 15 pazdziernika bedzie mogl tym sie zajac mam do kupienia taka skrzynie za 500zl ponoc sprawna ale nie wiem czy warto wstawiac druga czy naprawiac stara co sadzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2007, 15:05 
Przyjaciel forum

sienia777, skoro ma byc sprawna to bierz

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2007, 19:55 
Pierwsze kroki

ten mechanik powiedzial ze skrzynia jest sprawna tylko trzeba bedzie te tarczki wymienic wiec wlasnie sie waham kupic i wstawic czy bawic sie w naprawe co moze mnie wyniesc drozej...

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2007, 20:02 
zdecydowanie kup i wstaw,po co kombinowac?
tylko kup sprawna.
mnie wymiana kosztowala 2000zl (naprawa)
a skrzynke moglem kupic za 1000 zl i mniej.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 07:19 
Uzależniony od forum :)

sienia777, najpier WYMIEŃ OLEJ w skezyni, potem się zastanawiaj co dalej. Kiedy wymieniałeś ostatnio?

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 08:50 
Częsty bywalec

JAK tamten mechanik CI powiedzial ten mechanik powiedzial ze skrzynia jest sprawna tylko trzeba bedzie te tarczki wymienic to kup inna skrzynie bo to jest ta sama usterka co u CIebie PZDR

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 09:10 

ComTom napisał(a):
JAK tamten mechanik CI powiedzial ten mechanik powiedzial

:przestraszony:

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 09:18 
Forumowicz

Moje BMW: 325iA&328
Kod silnika: M50B25&M52B28
Maslo - Maslane? :super:
Ale takze bym zaczal od wymiany oleju w skrzyni. Znajac realia to od nowosci nikt tam nie zagladal i zamiast czerwego plyniku gania tam juz czarna melasa co raczej nie pomaga skrzynce wywiazywac sie ze swoich zadan. Jesli nie pomoze to trudno ale napewno nie zaszkodzi.
Oczywiscie filtr i nowa uszczelka pod dekiel jest takze obowiazkowa.

Ostatnio edytowano 8 października 2007, 09:21 przez Mack, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 13:06 
Częsty bywalec

Sorki nie dałem cudzysłowia (JAK tamten mechanik CI powiedzial "ten mechanik powiedzial ze skrzynia jest sprawna tylko trzeba bedzie te tarczki wymienic" to kup inna skrzynie bo to jest ta sama usterka co u CIebie PZDR)

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 14:01 
Pierwsze kroki

olej byl sprawdzany jest po srodku miedzy minimum a maksimum i ma zabarwienie ze tak powiem lekko rdzawo-rudawe Co do stanu skrzyni to byl super elegancko zmieniala biegi mysle ze to chyba ja cos narobilem bo najpierw jak stalem na swiatlach w miejscu gdzie zazwyczaj dlugo swieci sie czerwone wlaczylem N i zagapilem sie zobaczylem ze jest zielone szybko wlaczylem D i od razu gaz i obroty poszly gdzies ponad 3tys a samochod stal po chwili dopiero bieg sie wlaczyl szarpnelo i pojechal potem cofalem zatrzymalem sie wlaczam D i gaz i juz tylko obroty nic wiecej i tak jest do tej pory wiec to chyba ja zje... skrzynie :kwasny:

[ Dodano: 8 Październik 2007, 21:25 ]
ComTom napisał(a):
Zwróc tez uwage na ilosc pinów w skrzyni nie we wtyczce oszczedzi ci to problemów Jak mniemam chodzi o skrynie 4HP

a co do tych pinow to np czy we wszystkich 730 z 91r sa takie same skrzynie czy sa z rozna iloscia pinow?

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 08:19 

Kolego! Bagnetem sprawdzaleś jedynie POZIOM oleju a nie jego stan. Sprawdzanie na kolor i zapach sobie odpuść - przerabiałem. Tester oleju na SHELLu też sobie odpuść, bo mi też pokazał że super. Pytanie: Jak sprawdzaleś stan oleju w skrzyni? Na ciepłym zimnym, włączonym , zgaszonym?

Zużyty olej skrzyni to nie melasa ani masło. Po odkręceniu korka u mnie najpier leciała CZARNA woda a pod koniec CZERWONY OLEJ. Zużyte płyny coś musiały przypchać i się nie mieszały, nie było obiegu.

Ponieważ byłem pewien że mam śmieć skrzynie, nie kupiłem filtra, tylko zgodnie z "Sam Naprawiam" wyczyściłem metalową siateczkę i zalałem olejem. Po PRAWIDŁOWYM sprawdzeniu oleju, hula jak ta lala.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 08:53 
Forumowicz

Moje BMW: 325iA&328
Kod silnika: M50B25&M52B28
Nie wiem jak u was ale u mnie nie ma bagnetu 5hp18 i to co splynelo ze skrzyni to czerwone napewno nie bylo ale przynajmniej jednolite(zadnej wody czy innych tam cudow nie zauwazylem). Wymienilem tez odrazu filterek i uszczelke coby za 3tkm nie okazalo sie ze stara nie ulozyla sie jak nalezy i popuszcza. Tylko tez przyznaje sie bez bicia ze robilem to czysto profilaktycznie (tuz po nabyciu "nowej" zabawki) wiec roznic w pracy skrzynki raczej nie zauwazylem.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 09:43 

Mack, określenie woda, dotyczyło konsystencji tego płynu, oczywiście.

Mack napisał(a):
lko tez przyznaje sie bez bicia ze robilem to czysto profilaktycznie (tuz po nabyciu "nowej" zabawki)

I za to Ci chwała.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 16:35 
Pierwsze kroki

KotSylwester sprawdzalem na zapalonym rozgrzanym dzis jeden znajomy to samo mi polecil zeby spuscic olej i sprawdzic czy nic tam sie nie zapchalo Ale martwi mnie to o czym pisalem wczesniej czyli moje zbyt szybkie ruszenie z R na D czy nie w tym nalezy sie doszukiwac przyczyn?

PS a u Ciebie jakie byly objawy tego ze myslales ze masz skrzynie smiec?

Ostatnio edytowano 10 października 2007, 20:51 przez sienia777, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1