BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 23:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e53] x5, trzesie autem po wejsciu w zakret, pomóżcie!
PostNapisane: 18 września 2013, 09:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e53, m3 e36
Kod silnika: m62b44
jak w temacie, sytuacja wyglada nastepująco:

-po wjechaniu na byle jakie rondo i delikatne nacisniecie gazu, auto wpada na chwile z przodu w wibracje
-sytuacja ma miejsce tylko na zakretach lub rondach, i podczas jazdy, nigdy podczas ruszania, zazwyczaj kolo 35-45km/h
-przy agresywnym jezdzeniu jest ok, wszystko dzieje sie jak delikatnie przykladowo w korkach itp jezdze,
-aa czasami jak mocniej zachamuje powiedzmy z 160/140km.h tak do 40, jak cos wyskoczy na trasie, i takze bardzo powoli przyspieszam, znow jest to samo

wszystko trwa juz kolo 3 miesiecy, myslalem ze do przeguby wewnetrzne, wiec wymieniłem dotychczas:
-oby dwie półosie nowe aso
-wszystkie wachacze, i drążki
-zbieżność ustawiona
-zero błedów na silniku, skrzyni itp,

po wymianie jest lepiej, ale znow to wraca, skrzynia automat 5hp24 zf, olej zmieniony jest stan, nigdy nie szarpała chodzi super,

powoli brakuje mi pomysłów, może ktoś ma jakies sugestie, co sprawdzić i jak, powoli odpadam, robie dużo km jak dla mnie x-em, ponieważ okolo 4000km miesiecznie i jest to strasznie denerwujące

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e53] x5, trzesie autem po wejsciu w zakret, pomóżcie!
PostNapisane: 18 września 2013, 13:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Nie czytam całego tematu ale po samym topiku na 90% stawiam na sworzeń. najlepiej podnieś auto patrz/dotykaj sworznie a ktoś niech szarpie/kopie w koło
ok doczytałem ze wahacze całe, mimo wszystko obejrzyj sam sworznie, mi kiedyś 2 stacje diagnozowały ze sworzeń jest ok a jak podniosłem auto to koło na nim miało około 5cm luzu.

Zobacz jeszcze czy szarpie przy obu zakrętach (w lewo i w prawo) czy w 1 strne mniej a w 2 bardziej

PostNapisane: 18 września 2013, 13:07 
Pierwsze kroki

juz to sprawdziłem, po zjezdzie z ronda, czyli w prawo jest najmocniej, w lewo słabiej, jeden sworzeń, jest luzny ale nie ma luzu, i to sworzeń z prawej strony

PostNapisane: 18 września 2013, 15:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 325ti
Kod silnika: M54B25
Skoro zostalo wymienione to co napisales to zostaja tylko lozyska/piasy. Czasem jest tak ze nie halasuje a pod obciazeniem (zakret) pojawiaja sie wibracje.

PostNapisane: 18 września 2013, 16:49 
Pierwsze kroki

Od piast by wpadal w takie wielkie wibracje?? Jadac prosto nie wibruje kierownicą. A przod dosownie robi koziolki tak bym to nazwal

PostNapisane: 18 września 2013, 20:47 
Pierwsze kroki

Wiem ze sie nie pisze jednego posta pod drugim. Ale dzisiejsza diagnoza okazala sie okrutna. Wyszło ze wibracje występuja tylko na 3 biegu i 50 km/h. Mozna to wywoływać w kazdej chwili nawet podczas jazdy prosto. Jest to uszkodzone hydro skrzyni. W skrzyni tak samo było full opilkow w oleju. Niestety skrzynia z hydrem do wymiany. Najdziwniejsze jest to ze skrzynia nic a nic nie szarpie. A w trybie manualnym jest ok. Dopiero podczas włączania D zaczyna wibrowac na 3 przy 49-54km/h. Po wrzuceniu 4 sie uspokaja

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1