BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] komunikat 'BREMSDRUCK'
PostNapisane: 8 października 2007, 08:58 
Witam! Od kilku dni w moim BMW E32 pojawia się komunikat BREMSDRUCK, wydaje mi się, że to coś z hamulcami ale dokładnie nie wiem co, ponieważ na mojej kartce z tłumaczeniami komunikatów komputera nie ma takiego zwrotu. Czy wie ktoś może co to znaczy? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam. Michał

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 11:05 
Częsty bywalec

Bremsdruck to znaczy naciśnij hamulec. Pewnie po naciśnięciu pedału hamulca gaśnie Ci ten komunikat. Chodzi o kontrolę świateł stopu. Jeśli nie gaśnie może to być problem z czujnikiem, zawilgoconymi kablami albo też nie trzymanie ciśnienia w układzie hamulcowym. Czy zauważyłeś różnicę w działaniach hamulców?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, 13:17 
Pierwsze kroki

Bremsdruck - słowo Druk znaczy ewidentnie "ćiśnienie", w niektórych przypadkach "nacisk" i podobne. Raczej napewno chodzi o spadek ciśnienia w układzie hamulcowym, może nie bezpśrednio w układzie hydraulicznym hamulców, ale np. szwankuje serwo lub coś nie tak z układem podciśnienia . Być może usterka jest prozaiczna - zacznij od sprawdzenia poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym :P Czy tak jak pytał kolega Marsellus zauważyłeś różnicę w działaniach hamulców ? Pedał chodzi ciężko, spadła skuteczność hamowania, a może "wpada on w podłoge" ?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 13:57 
Komunikat wyskakuje po kilku hamowaniach, po odpaleniu rano samochodu kilka razy się pozatrzymuje na skrzyżowaniach pedał robi się twardszy i wtedy pojawia się BREMSDRUCK, ale skuteczność chyba nie spada, nie odczułem tego w każdym razie. Czyli radzicie spradzwić poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym. Dodam tylko, że po naciśnięciu hamulca komunikat gaśnie i czasem zapala mi się że nie pali mi się 1 żarówka świateł stopu, czyli rzeczywiście może to tylko czujnik lub zawilgocenie. Sprawdzę to. Dzięki za radę. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 17:30 
Pierwsze kroki

Jeśli pedał po kilku hamowaniach robi sie twardy to ewidentnie problem leży we wspomaganiu hamulców - raczej to jakaś błachostka typu nieszczelny weżyk przy serwie itp. i poprostu serwo po kilku częstych hamowaniach nie nadąża wytwarzać odpowiedniego podciśnienia, bo przy pracującym silniku i sprawnym układzie hamulcowym można naciskać pedał hamulca setki razy i za każdym razem powinien wykazywać ten sam opór i pracować tak samo. No chyba, że zagotujemy płyn i przegrzejemy hamulce od agresywnej jazdy :P . Napewno nie jest to wina samej pompy hamulcowej, bo wtedy pedał zbyt łatwo wpadałby w podłoge i skuteczność byłaby niższa.

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1