Witam,
niedawno dokonałem zakupu pięknego E34.
Jego dotychczasowa historia
dobrze opisana przez poprzedniego właściciela - forumowicza Bombla.
Cytuj:
Rozkodowany VIN
Kod typu HD11
Typ 535I (EUR)
Typoszereg E E34 ()
Seria 5
Rodzaj konstrukcji LIM
Układ kierowniczy LL
Drzwi 4
Silnik M30
Pojemność skokowa 3.50
Moc 155
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor DELPHIN METALLIC (184)
Tapicerka SCHWARZ LEDER (0203)
Data prod. 1989-08-11
Składanie Wyposażenie
Kod
Nazwa (interfejs)
Nazwa (ETK)
S209A LIMITED SLIP DIFFERENTIAL (25%) Blokada dyrefencjału
S226A SPORTS SUSPENSION SETTINGS Sportowe dostosowanie podwozia
S401A SLIDING/VENT ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny elektryczny
S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S510A HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM Regulator zasięgu świateł
S570A STRONGER ELECTRICITY SUPPLY Silniejsze zasilanie prądem
W aucie znajdują się jednak zarówno dodane przeze mnie jak i inne niewystępujące w VIN:
S438A EDELHOLZAUSFUEHRUNG Fine wood trim
S464A SKISACK Ski bag Worek na narty
S472A MITTELARMLEHNEN VORN FAHRER/BEIF. Armrest, front, driver/passenger podłokietnik kierowcy/pasażera
S556A EXTERIOR TEMPERATURE DISPLAY Wskaźnik temperatury zewn.
S472A CENTER ARMREST FRT DRIVER/PASS Podłokietnik przedni kierowcy/pasażera
S520A FOGLIGHTS Lampa przeciwmgłowa
S540A CRUISE CONTROL Tempomat
S411A WINDOW LIFTS, ELECTRIC Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny
S314A FRONTSCHEIBENWASCHDUESEN BEHEIZT Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz.
S556A EXTERIOR TEMPERATURE DISPLAY Wskaźnik temperatury zewn.
S676A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM System głośników HiFi
S708A M-SPORT LEATHER STEERING WHEEL II M Kierownica sportowa, skórzana
S563A BEL.MAKE-UP SPIEGEL Lusterko do makijażu, podświetl.
S235A ANHAENGERKUPPLUNG,KOPF ABNEHMBAR - Hak holowniczy zdejmowany
S560A LESELEUCHTEN IM FOND - Lamki do czytania w tylnym siedzeniu
Pełne OBC
Lusterko fotochromatyczne
zapalniczka z tyłu
wydech kompletny G-Power
ORI hak odpinany
Lekkie koło zamachowe - jednomas z E28
Chodniczki Petex

Centralny z pilota
Moja lista zasług:
Obszycie kierownicy (2013-09-05)
pazdziernik 2013:bryloczek bmw "5" (pazdziernik 2013)
nowy sterownik centralnego zamka + pilot (pazdziernik 2013)
nowy zestaw kluczykow (pazdziernik 2013)
listopad 2013:dodatkowy komplet alufelg 17" wzorowanych na styling 65 (listopad 2013)
wymieniona szyba kierowcy (listopad 2013)
naprawiony zamek kierowcy (listopad 2013)
czesci potrzebne do naprawy ustawiania przedniego fotela (listopad 2013)
zamontowany czujnik wcisniecia sprzegla (listopad 2013)
wymieniona deska rozdzielcza (listopad 2013)
grudzien 2013:wymienione gumki pod oslonkami klamek (grudzien 2013)
nowy tunel - obie części (grudzien 2013)
dodatkowe zestawy chromow i shadow-line (grudzien 2013)
nowa ramka radia (grudzien 2013)
czesci potrzebne do zalozenia tylnych zaglowkow (grudzien 2013)
kupno kierunkowskazu lewego przedniego z cala uszczelka (grudzien 2013)
kupno uszczelek wokol przedniej i tylnej szyby (grudzien 2013)
wymieniona piasta prawa przednia i pół oś (grudzien 2013)
wymienione koncowki drazka kierownicy (grudzien 2013)
wymieniona deska lewarka skrzyni biegów - drewno (grudzień 2013)
marzec 2014:radio - wymienione na oryginalne
uchwyt lewej przedniej lampy - naprawiony (nie opada juz podczas jazdy, jak miala w zwyczaju)
silniczek przedniej lampy - wymieniony na sprawny, dziala sterowanie poziomem lamp
sterowanie czescia ledzwiowa siedzenia kierowcy - podlaczone, dziala na przycisk
ogrzewanie przednich siedzen - naprawione, dziala tak jak chcialem
silownik fotela kierowcy - wymieniony, dziala na 80% (jakby co szukam mocniejszego - priv)
silownik klapy bagaznika - wymieniony, dziala idealnie
--- przeszedl przeglad techniczny bez zadnego problemu ---
kwiecien2014: (kupione)
dywaniki welurowe na lato
ORI nowe silowniki maski
ORI nowe listwy na wszystkie drzwi
ORI nowe oslony dolne drzwi M-Tech
nowe wycieraczki boscha
nowe emblematy na przod i tyl
maj 2014: (zamontowane)
dystanse
komplet nowych srub do kol
sruby zabezpieczajace odpowiedniej dlugosci do dystansow
czerwiec 2014:blacharz + lakiernik
[kupione] zaglowki tylne czarne skorzane
[kupione] silniczki elektryczne i przelaczniki do zaglowkow tylnych
[kupione] drewno do wnetrza) lekko ciemniejsze niz to, ktore aktualnie mam
[kupione] tunel srodkowy z mocowaniem na elementy drewniane (w stanie poki co najlepszym jaki znalazlem, bez dziur, bez przetarc

)
[kupione] klapa schowka pasazera ze sprawnymi zawiasami
lipiec 20014:zalozone tylne zaglowki (poki co jeszcze bez elektryki)
zalozone nowe dywaniki welurowe
czesciowo zmienione drewniane elementy
wymienione swiece
wymienione uszczelki przednich drzwi na oryginalne uzywane (ale w duzo lepszym stanie niz poprzednie)
zalozone nowe emblematy na maske i klape bagaznika
wymienione silowniki maski na nowe oryginalne
Fotka z ogłoszenia - mam nadzieję, że poprzedni właściciel nie ma nic przeciwko

Samochodem cieszę się od tygodnia, więc niewiele zdążyłem zrobić - póki co obszycie kierownicy i mieszka. Wrzucam kilka fotek "przed" i "po"

Większa rozdzielczość
Większa rozdzielczośćKolega się żenił i poprosił mnie o przewiezienie Jego wraz z Wybranką do i z kościoła. Kilka fotek przystrojonej 5-tki:
Większa rozdzielczość
Większa rozdzielczość
Większa rozdzielczośćKilka nowosci:Alufelgi styling 65:
http://tablica.pl/oferta/alufelgi-17-bm ... 40K7p.htmlSamochod w takich kolach wyglada mniej-wiecej tak (to nie te same egzemplarze felg, ktore ja kupilem, ale ten sam model - samochod jeszcze z czasow Bombla):

Kierownica, zobaczymy czy bedzie ta, czy moze ciekawiej obszyta M-Technik. Byla okazja, czemu nie wziac. Nie gnije, a kiedys moze bede mial ochote na zmiane

No i kilka innych fotek czesci. Niektorych jeszcze nie mam, innych nie mialem okazji sfotografowac, bo w domu bylem doslownie na wieczor.
szyba kierowcy:niestety nowsza ma kilka drobnych rysek (specjalnie robilem z lampa, aby bylo widac roznice w porysowaniu), ale i tak jest w duzo lepszym stanie niz poprzednia. Kiedys jeszcze i ja wymienie na cos porzadniejszego.

To skoro jestesmy przy drzwiach, to jeszcze zregenerowana klamka (w sumie
wkladka zamka, ale jeszcze gumowana
uszczelna silownika centralnego bedzie wymieniona, bo ta swoje juz wysluzyla. A nowsza, niezniszczona do wersji przedliftingowej udalo sie zdobyc

)

A to jeszcze nie koniec troski o drzwi -
gumki pod oslonki klamek. Zadanie w stylu "znajdz 3 roznice"

Do drzwi ciagle szukam
listwy dolnej drzwi kierowcy. Tego uzywanego sie chyba nie da dostac. Pewnie zdecyduje sie na:
http://sklep.auto-voll.pl/oslona-drzwi-przod-e34-oryginal-bmw.htmljak rowniez prawa listwe na środku drzwi pasażera z przodu
http://sklep.auto-voll.pl/listwa-ochronna-oryginal-bmw-4.htmljakby ktos mial na sprzedaz w (bardzo) dobrym stanie te czesci, to z checia rozwaze rozsadna oferte.
Nie mam fotek, ale jeszcze sie zrobil nowy zestaw kluczykow z wbudowanym pilotem. Cos podobnego, co kiedys linkowal tu Bombel w trosce o brak VAGa

No i
bryloczek w stylu "5".

A takze nowy pilot ze sterownikiem. Poprzedni glupial i sam potrafil sie przeprogramowac. Dodatkowo nie zawsze od razu chwytal.
Takze
emblematy byloby fajnie zalozyc ladniejsze. Jednak nie wiem, czy da sie dostac w idealnym stanie uzywane. Poki co znalazlem jeden przy okazji hurtowego zakupu dostalem jako gratis. Jednak stan jest dobry, a to troche za malo. Moje tez nie sa przeciez jakies szczegolnie zle. Jak sie nie uda niczego, to sie chyba skusze:
http://sklep.auto-voll.pl/advanced_search_result.php?keywords=51148132375Podobnie jak wyzej - jesli ktos ma w idealnym stanie, to poslucham, ile biedniejszy mialbym sie stac

W srodku kilka innych zmian:
nowa
deska rozdzielcza bez zadnych skaz

tunel (obie czesci nowsze, ale tylko tu mam slaba fotke

):

Z tunelem mialem troche przebojow, bo najpierw przyslali mi z impeksu nie ten, co zamawialem (bez miejsca na przyciski szyb), dodatkowo z jakimis dziurkami, ktorych wlasciwie nie powinno byc. No mogli sie pomylic, nawet calkiem niezle zgodzili sie to zalatwic. Potem jak jechalem w inne miejsce po sporo rzeczy (zdjecia z bagaznika kombi) to tam chcialem kupic, ale sie okazalo, ze zle mnie sprzedawca zrozumial i wzial bialy. Pojechalismy do niego (srodek lasu, doslownie

) no i wreszcie mam czarny, ladny, niezniszczony. Przy okazji z jakas
blokana skrzyni biegow.
Widac ten na tej fotce zestaw
shadow-line i
chromow oraz
now(sz)e uszczelki do przednich drzwi i
uszczelki wokol szyby przedniej (moja byla w stanie agonalnym) i
tylnej. Wprawne oko moze nawet wypatrzy
przednia szybe (zamiennik), ktora tez mozliwe, ze znajdzie sie w samochodzie. Aktualna jest spoko, ale jakis majster kiedys nie zabezpieczyl jej podczas jakiegos spawania / szlifowania i ma "pryszcze".
tu wsrod roznych gratow widac tez nowa
ramke radia (z metalowym koszykiem, radio nie bedzie juz latac):

nim dostalem taka, ktora mozna nazwach "w stanie bardzo dobrym" musialem kupic 4... Ludzie maja swoista definicje "idealu"

Do tylu trafia wreszcie
zaglowki. Aby to osiagnac skompletowalem troche gratow i z ostatecznie 4 roznych kanap bedzie jedna w pelni kompletna

Przy okazji bedzie tez wreszcie
przedni fotel dzialal jak nalezy - z tego rupiecia wymontuje silowniki i przeszczepie do mojego, gdzie silowniki niestety juz dawno przeniosly sie do krainy wiecznego spoczynku:

Wsrod roznych zakupow trafil mi sie
podlokietnik z e32 ze schowkiem, ale tego chyba do mojej kanapy nie uda sie wstawic. Choc moge sie mylic. Jakby co, moze kiedys trafi sie zestaw siedzen z e32 z pelna eletryka w stanie godnym uwagi... No, pomazyc mozna

Z rzeczy, ktorych nie widac lub sa w drodze:
- czujnik wcisniecia sprzegla
- kierunkowaska przedni lewy z uszczelka (ktora u mnie wyparowala z czasem

)
- drewniana deska lewarka + proba renowacji listew. Jesli sa drewniane to da rade. Poki co z kilku ktore widzialem, to na pewno zdarzaja sie drewniane. Czy zawsze sa drewniane nie wiem. Kolor przy okazji lekko ciemniejszy. Robione (jesli w ogole) u specjalisty od renowacji zabytkowych mebli, wiec zakladam, ze zrobione porzadnie.
- wymieniona piasta prawego przedniego kola
- wyregulowane zawory
- wymienione koncowki dorazka kierownicy
- podlaczone kable do maski
- ciagle nie mozna znalezc przyczyny ubywania plunu z ukladu chlodniczego. Ale bedzie zrobione.
No i potem (niestety dopiero w styczniu, jesli nie pozniej. Kolejka) blacharz / lakiernik + konserwacja.
Mialem nadzieje, ze uda sie to zrobic w tym roku. No trudno.
Jeszcze mam troche innych drobnych czesci i zmian, ale to moze kiedys porobie fotki i wrzuce

Jakby ktos mial czesci, o ktorych tu pisalem, ze szukam to z checia rozwaze rozsadna oferte.
Szerokosci

No i porcja nowych zdjęć

Na początek coś ze środka - deska lewarka skrzyni biegów w drewnie:

Deska rozdzielcza - zmienioną w całości.

Przy okazji wymieniony tunel (obie części) i ramka radia:

Radio już jest porządnie zamontowane. Póki co jednak nie mam podłączenia pod antenę - nie mam zewnętrznej, czy ktoś może wie, gdzie dokładnie można podłączyć antenę, aby działało jak należy?
Planuję też jednak wymianę radia. Na jakieś ori z adapterem kasety z wyjściem na mini jacka i odtwarzaczem mp3. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Wszelkie sugestie mile widziane

Ten tunel nie ma niepotrzebnych otworów

Jeszcze fotka szczegółu z zewnątrz:

I kilka fotek z zewnątrz:

Przyszlo i radio:

Przy okazji jeszcze udalo sie dostac ramke radia i OBC w jeszcze lepszym stanie (gratis do tunelu... Tyle, ze tunel jest w stanie, jaki nie pozwala na zamontowanie w samochodzie. Ludzie handlujacy czesciami samochodowymi bywaja dziwni, a na pewno ich definicja "stan bardzo dobry" jest pokretna

).

Jak widac na fotce, po lewej wyciety jest prostokat. Swoja droga wlasciciele E34 maja chyba jakies zamilowanie do wycinania i wiercenia w desce rozdzielczej i okolicach

. Troche jak w klasyku polskiego kina
http://www.youtube.com/watch?v=5hnP66oUKNM#t=107Ostatnio zakupilem taki przelacznik. Moze kiedys ponownie wyladuje w samochodzie. Wie ktos moze, co procz takiego przelacznika potrzebowalbym?

A tu jeszcze jedna zmiana. Do tej pory mialem butle z gazem, w ktora wchodzilo ok 33l gazu. No to sie troche zmienilo - 50l.

A pojemnosc bagaznika wciaz taka sama:

No i korek wlewu gazu przeniesiony:

Blacharz umowiony juz, miejce w kolejce zajete. Byc moze w ciagu 2-3 tygodni wyladuje w warsztacie (edited 19.04: mechanik zamiast 2 tygodni trzymal 2 miesiace

Kolejka przepadla. Ale blacharz aktualnie jest priorytetem).
No, a procz tego troche nowych drobiazgow:
zaslepki do tylnych zaglowkow. Jeszcze troche i skompletuje wszystko, co potrzebne, aby z tylu pojawil sie i taki feature.

wlacznik swiatla w schowku

Poki co swiatla nie ma z tego, co kojarze. Trzeba bedzie tez popracowac nad zawiasami, bo jest z nimi problem aktualnie. Niech lezy - i na to przyjdzie czas.
No i na koniec, cos czego wlasciwie nie potrzebowalem, ale ze juz zamawialem pare czesci, to wzialem i taki bajerek - ori klucz ;P

I jeszcze cos, co moze uda sie zamontowac do bagaznika - silownik zamka centralnego:

Po dlugim czasie ciszy jest kilka nowosci. Ogolnie z zewnatrz slabo widocznych, ale to byly szczegoly, ktorych wadliwe dzialanie bardzo mnie irytowalo

Klapa bagaznika wreszcie nie opada, sama sie podnosi tak jak powinno byc:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=773IqcS8sYY&feature=youtu.be[/youtube]
Podobnie z kilku foteli teraz mam dwa w pelni sprawne (wczesniej wrzucalem rozne fotki). Dziala:
1. Ogrzewanie kierowcy (tylko plecy, ale w sumie nie chcialem dolu grzac) i pasazera (calosc) Trudno pokazac na zdjeciu ogrzewanie

. Wrzucam fotke przycisku w jego srodowisku naturalnym:

2. Kontrole ledzwiowa kierowcy (elektryczna):

3. Sprawne silowniki (wczesniej to nie mialo szans dzialac tak jak na filmiku):
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2KXnBpe35Gk&feature=youtu.be[/youtube]
Ten silownik nadal nie jest idealny z polozonego siedzenia nie ruszy. Wczesniej jednak silownik byl calkowicie martwy, wiec krok w dobra strone

Nie dzialalo mi sterowanie poziomem ustawienia swiatel. Problemem byl silniczek oraz uchwyt. Naprawione i jedno i drugie (lampa nie lata - uchwyt) oraz pozwala sterowac poziomem (zmieniony silniczek) za pomoca tego pokretla:

Dodatkowo oryginalne radio juz zamontowane:

Kabelek wystajacy z otworu na magnetofon wzial sie z adaptera takiego typu:

Dla przypomnienia, dawniej radio wygladalo tak:

Znalzlem jeszcze fotke od mechanika z wymiany koncowek drozka kierownicy:

Wczoraj mialem chwile i na allegro zamowilem dodatkowo:
- welurowe dywaniki
- dystanse do przednich kol (te wzorowane na styling 65 bez dystansow z przodu nie daja rady. Zobaczymy, jak bedzie z dystansem)
- sruby zabezpieczajace do kol
Planuje jeszcze porzadne silowniki maski, bo aktualne sie wyrobily niestety i juz ledwo podnosza (a poczatkowo ladnie odbijaly, super efekt). Mysle o tych:
http://allegro.pl/silowniki-maski-chrom ... 61791.htmlma ktos w tej sprawie jakies doswiadczenie?
A takze planowalbym zakup wycieraczek, bo aktualne niestety wolaja o zmiane. Myslalem o takich:
http://allegro.pl/wycieraczki-bmw-5-e34 ... 03952.htmlTakze z checia uslysze opinie.
Kilka nowych fotek:
Zaglowki:Wreszcie udalo sie dostac skorzane, czarne zaglowki w dobrym stanie. Przy okazji jest z mocowaniem i, co mnie bardzo cieszy, z elektrycznymi silniczkami. Moze uda sie nawet i troche elektryki z tylu zamontowac

Drewno:Komplet drewna do wnetrza + klapa schowka pasazera (bo moja ma zepsute zawiasy i po otworzeniu wisi brzydko.

Calosci radosci dopelnia tunel srodkowy czarny z miejscem na drewniane elementy. Wreszcie w porzadnym stanie! Bez dziur, bez rys, bez przetarc. Niestety aktualnie mam tylko fotke z aukcji, ale jak zrobie lepsza, to sie podziele

No i jeszcze fotka czesci z poprzedniej listy -
Dystanse, komplet nowych srub i zabezpieczen (o odpowiedniej dla dystansow dlugosci):

Jutro samochod ma byc odebrany od blacharza, choc ja bede go widzial dopiero za dwa tygodnie

Wrzuce pewnie wtedy jakies fotki, bo zmian powinno byc wiele

(chocby wszystkie listwy na drzwiach oraz oslonki M-tech na przednich nowe ORI).
Prawe przednie kolo ma tez wreszcie wymieniona piaste, dzieki czemu mozna wreszcie je przykrecic na komplet srub

Nastepne w kolejce? Przednia szyba + uszczelka wokol przedniej szyby. Ta uszczelka jest kosmicznie droga. Ma moze ktos jakas w naprawde dobrym stanie i chcialby sie pozbyc za uczciwa cene?

Pozdrawiam i zycze szerokosci

-- update 20 lipca 2014 ---
Wreszcie mialem chwile, aby porobic fotki

Oto wyniki pracy blacharza (poki co fotki ogolne, potem wrzuce porownawcze konkretnych miejsc)

Ogolnie po pracach blacharskich i lakierniczych mam pewien niedosyt. Kilka rzeczy zrobiono dobrze. Kilka rzeczy, o ktore prosilem jakos nie zostaly dotkniete - bedzie reklamacja.
Najbardziej jednak smuci mnie wyglad oslonek przednich drzwi. Kupione nowe, oryginalne, ale nadal widac, ze kat jest niewlasciwy.
Czy istnieja rozne rodzaje tych oslonek M-tech? A moze po prostu lakiernik je nieumiejetnie zalozyl?Potem wrzuce troche fotek porownawczych, jak bylo i jak teraz jest w konkretnych miejscach (ale to troche zajmie).
Z pozostalych nowosci - wymienione swiece. Na paliwie aktualnie jezdzi dobrze (powzej 140 zaczyna byc czuc jakies dziwne wibracje na silniku, wczesniej bylo to wyczuwalne duzo szybciej). Z gazem jest jednak problem. Po wymianie swiec da sie jechac, ale przyjemnosci z tego nie ma wielkiej. Niestety jedyna stacja naprawy LPG obslugujaca versus w Trojmiescie w tym tygodniu ma wolne

Moze zna ktos w okolicach trojmiasta kogos?
-- update --
Cytuj:
wygląda jakbyś go od jakiegoś młynarza kupił

Tu juz po wytarciu kurzu. Troche w ciemno kupowalem, ale sie oplacalo. Sposrod 5 tuneli ktore gdzies po drodze nabylem ten jest jedynym w rzeczywiscie dobrym stanie

[i z drewnem]
Samo drewno tez zostanie zmienione na lekko ciemniejszy odcien.
-- update --
Kolejny detal - dywaniki welurowe:

I juz w samochodzie:

A takze zestawienie z dawnym wygladem:
wieksza rozdzielczosc-- update 22 lipca 2014 --
Dostalem kilka zdjec od blacharza zrobionych podczas pracy, gdy samochod byl troche porozkladany

Dodatkowo cale podwozie i nadkola zakonserwowane. Kilka innych drobnych miejsc (gdzieniegdzie wychodzila rdza - szczegolnie okolice drzwi i blotniki). Mam gdzies fotki jak to wygladalo, ale nie moge aktualnie znalezc. Jak kiedys znajde to pokaze roznice

Licze na to, ze po drugiej wizycie u lakiernika bedzie troche lepiej. Oby z listwa wskazanych i opisanych do granic mozliwosci niedoskonalosci niczego nie przegapil. To jednak za pewien czas.
Tak wygladaly listwy:

Tak wygladaja teraz:

Niestety oslonki drzwi sa nadal zalozone nie tak jak nalezy
Bylo:

Jest: