BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 00:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] radio, porada
PostNapisane: 17 sierpnia 2013, 21:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M52B20
Hej. Mam do was pytanko, bo mam dylemat.
Niestety zakupiłam moją Bumę z kaseciakiem. W dodatku po zakupie zauważyłam, że kaseta jest ułamana na pół w środku ;/ Bardzo chciałabym sobie zakupić radio z wejściem na usb/jackiem. Odpada pomysł z kasetą z jackiem, bo jest tak zaklinowana, że godzinami starałam się ją wyciągnąć. Zresztą wydaje mi się, że już i tak coś jest wyłamane w środku.
Myślę o kupnie jakiegoś zwykłego radia, które posiada usb/jack. Nie potrzebuję cd. Ale wydaję mi się, że w ogóle takie zwykłe radio nie będzie pasować do wyglądu auta. Widziałam kiedyś, że kaseciaka zostawiali, a radio montowali w jakiejś z "szufladek". Jak myślicie, co zrobić? Dziękuję za pomoc! =)

Aa, czy zamontowanie takiego radia jest trudne, czy dam sobie radę sama?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] radio, porada
PostNapisane: 17 sierpnia 2013, 21:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Masz kilka możliwości.

Możesz do tego kaseciaka co masz teraz dolutować 3 przewody w odpowiednim miejscu i masz wyjście jack. Jakość nie będzie powalająca ale jest szybko i tanio. Trzeba tylko trochę zdolności manualnych. Instrukcja jest na forum.

Możesz do swojego kaseciaka, jeśli ma wyjście na zmieniarkę, dokupić za około 300 pln zmieniarkę usb do której możesz podłączyć wszystko, usb, jack, karta pamięci.

Możesz, jeśli Twój obecny nie posiada, za jakieś 50 może 100 pln kupić kaseciaka który obsługuje zmieniarkę i dokupić to o czym pisałem wyżej.

Jeśli nie zależy Ci aż tak na muzyce z mp3 to możesz za 250 pln kupić oryginalne radio na cd i słuchać muzyki z płyt zachowując ładny wygląd auta.

Montaż nieoryginalnego radia jest raczej skomplikowany przez to, że aby móc obsługiwać to radio w czasie jazdy trzeba rozdzielić panel od radia i zamontować go gdzieś w schowku a radio w innym miejscu. Trzeba mieć umiejętności manualne żeby to ładnie zrobić i trochę pojęcia o lutowaniu jeśli chce się rozdzielać panel samemu. Jakość muzyki będzie lepsza niż z seryjnego radia ale i wydatek większy.

Podsumowując moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest kaseciak/cd i do tego zmieniarka na mp3 o której pisałem wcześniej.
Taka jak tu http://allegro.pl/listing/listing.php?string=e46+zmieniarka&buyNew=1

PostNapisane: 18 sierpnia 2013, 08:46 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jak coś posiadam ori kaseciaka na sprzedaż z interfejsem na USB i wyprowadzonym wyjściem na wzmacniacz :)

PostNapisane: 18 sierpnia 2013, 09:03 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: m43
ja bym ci polecał zakupi nowego radyjka bo za ok 300 zł to można już kupić fajne, clarion. JVC lub inne

PostNapisane: 18 sierpnia 2013, 13:11 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
romek17 napisał(a):
ja bym ci polecał zakupi nowego radyjka bo za ok 300 zł to można już kupić fajne, clarion. JVC lub inne

Szkoda że takie radyjko psuje wygląd tak pięknej deski jaką e46 ma :P

PostNapisane: 2 października 2013, 20:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
mam pytanko koledzy, kupiłem e39, w tej chwili jest wsadzone zwykłe radio, jednak ni jak nie pasuje mi to w e39
chce kupić tanim kosztem kaseciaka, z tego co widze miały one wyjścia na zmieniarke, ja takiej nie posiadam w bagażniku,
czy mam podprowadzoną instalację pod tą zmieniarkę? czy było to w standardzie?
mogę kupić kaseciaka ori najtańszego z allegro do tego zmieniarkę i uruchomię ori audio?

PostNapisane: 3 października 2013, 07:26 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Najtańszy czyli model Reverse nie ma obsługi zmieniarki.
Dopiero Business takową posiada.

Radii niestety było kilka rodzai. Chociażby różnica we wtyczkach ma znaczenie(starsze okrągłe piny, nowsze płaskie).

Instalacja do zmieniarki nie była standardem. Rozkoduj VIN, jeśli jest informacja o "przygotowaniu pod zmieniarkę" to instalacja powinna być u Ciebie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1