Witam forum czytam już dośc długo , niedawno postanowiłem założyć konto

Problem z zamkiem centralnym , próbowałem szukac po forum lecz takich cudów jeszcze nie znalazłem

Mianowicie kupując auto w tamtym roku wszystko działało prawidłowo , po zimie przestał otwierac się zamek od kierowcy , wkładam kluczyk i nie idzie go nijak przekręcic , od strony pasażera otwiera sie elegancko i zamyka tak samo ( drzwi + bagażnik ) . Problem polega na tym że nie mogę otworzyc bagażnika ani z kluczyka ( kluczyk wchodzi i nie da sie go przekręcic ) z centralki owszem bagażnik sie otwiera ale po naciśnięciu guzika bagaznika automatycznie zamyka się cały samochód , raz na 100 prób otwarcia bagażnik sie otwiera bez zamykania auta .
Może ktoś miał jednak podobny problem , gdzie szukać co robic? Dodam jeszcze ze jak to w coupe bez ramek lewa szyba przestała opadac prz otwieraniu drzwi ( nie wiem czego jest to wina , poniewaz nawet wciaskajac sam czujnik domykania szyba ani nie opada ani sie nie podnosi ) natomiast prawa szyba sie nie podnosi ale to akurat jest spowodowane wytarciem czujnika gdyz po mocniejszym docisnięciu wszystko działa poprawnie . Jakieś rady ? sugestie? Starałem sie opisać mój problem jak najdokładniej jeśli jest niezrozumiałe prosze o sugestię a postaram sie bardziej sprecyzowac