BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 22:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 328 Wysokie spalanie po odłączeniu Akumulatora
PostNapisane: 12 października 2013, 17:13 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52TUB28
Witam,

Robiłem dziś pożądki z kablami w bagażniku i musiałem wyjąć akumulator. Po podłączeniu i przejechaniu ok 2km, pokazuje mi wysokie spalanie 21-22L/100KM. Co jest zgrane?? Przed odłączeniem było 11,5. Moje auto to E46 328Ci

Proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 328 Wysokie spalanie po odłączeniu Akumulatora
PostNapisane: 12 października 2013, 17:18 
Forumowicz

Moje BMW: 330d Touring
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123920
komputer sie zresotował... :wstyd: 21-22 spokojnie nie było :D

PostNapisane: 12 października 2013, 17:22 
Forumowicz

no jakoś dziwnie teraz tak skaczą te cyferki jak jade, raz troszke góre, raz w dół. Da się jakoś zrobić żeby pokazywało to średnie spalanie ??

PostNapisane: 12 października 2013, 17:26 
Forumowicz

jest wszystko tak jak potrzeba, wraz z iloscia przejechanych kilometrow srednia bedzie sie zmieniać i normować. Po odłączeniu akumulatora komputer pokładowy i wszystkie jego pomiary zresetowały sie. więc liczy na nowo :ok:

PostNapisane: 12 października 2013, 17:29 
Forumowicz

oj kolego uspokoiłeś mnie, dzięki za pomoc :padam:

PostNapisane: 12 października 2013, 17:36 
Forumowicz

22 benzynki, nie było by za wesoło ;)

PostNapisane: 12 października 2013, 17:41 
Forumowicz

no kurna podwójne spalanie :przestraszony: ciekawe co jeszcze poresetowało się po odłączeniu aku?

PostNapisane: 12 października 2013, 18:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
wszystko kolego :) adaptacje silnika itp po 50 km wszystko bedzie tak jak bylo

PostNapisane: 12 października 2013, 18:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Skasuj manetką średnie spalanie, rusz kilka metrów-tak żeby wystartowało wyliczanie średniego spalania i zostaw na kilka minut pracujący silnik na postoju. Wtedy dopiero będziesz wyglądał tak : :szok:. Pocieszę Cię że w moim, po kilkunastu minutach(do 0,5 godz.) dochodzi do 39,5l/100km. Większej liczby już nie pokaże ;) . Po takim "badaniu" można się przekonać ile paliwka idzie na wszelkiego rodzaju postojach z pracującym silnikiem, na skrzyżowaniach itd.. Dlatego też w instr. obsługi piszą że dla m.in. ekonomicznej jazdy i uzyskania najmniejszego spalania bezpośrednio po odpaleniu silnika należy ruszać-rozpoczynać podróż. Niezbyt to jest dobra wskazówka gdy wystudzony samochód, w mroźne dni, bezpośrednio po odpaleniu zaczniemy traktować tak jakby to była pełnia lata.
Tak jak napisali koledzy-skasowało się średnie spalanie, którego wartosć powstała przez "x" km-od ostatniego kasowania przyciskiem na manetce, w OBC, odłączeniem aku lub jakimś kompem diagnostycznym.
Mogła się chyba także skasować adaptacja-to zależy jak długo był aku odłączony i teraz przez kilkadziesiąt-kilkaset km może nieznacznie więcej palić, ale powoli z powrotem "dojdzie do ładu".

PostNapisane: 12 października 2013, 18:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
no własnie dlaczego spalanie na postoju jest takie duze ?? to bez sensu powinno byc male a tu jest na odwrót na postoju bardzo szybko rosnie a w czasie jazdy spada i jest normalne przeciez obciązony samochod powinien wiecej palic nic stojacy na luzie ?? ja staram sie jak najmniej zostawiac auto na postoju zawsze wsiadam odpalam i jade czy to mroz -20 itp ale nieraz jak sie bawilem na postoju inpa live data to srednie szybko wzrastalo a u mnie trzyma sie teraz w granicy 10,2l

acha jak chcesz zeby szybciej ci sie ustatkowalo spalanie w normie to pojedz autem mala traska 10km i jak rozpedzisz auto do powiedzmy 100kmh to manetka skasuj spalanie i zacznie liczyc od bardzo niskich wartosci mi w automacie jak skasuje w trakcie jazdy to liczy nawet od 5l i potem juz tak zostaje raz w trasie udał mi sie uplasowac na wyswietlaczu 6,9L jazda 100kmh obroty 1900 tempomat i mozna leciec nawet do Chin :)

PostNapisane: 12 października 2013, 20:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
RobertTOEZ napisał(a):
Skasuj manetką średnie spalanie, rusz kilka metrów-tak żeby wystartowało wyliczanie średniego spalania i zostaw na kilka minut pracujący silnik na postoju. Wtedy dopiero będziesz wyglądał tak : . Pocieszę Cię że w moim, po kilkunastu minutach(do 0,5 godz.) dochodzi do 39,5l/100km. Większej liczby już nie pokaże . Po takim "badaniu" można się przekonać ile paliwka idzie na wszelkiego rodzaju postojach z pracującym silnikiem, na skrzyżowaniach itd..

Jesteś w błędzie niestety ;) Ale już Ci to tłumaczę... :)

To, że zaraz po skasowanie średniego spalania i zostawieniu auta na biegu jałowym spalanie średnie rośnie bardzo szybko jest jak najbardziej normalne.
To spalanie tak jak sam napisałeś jest podawane w litrach na 100km i teraz jeśli samochód stoi na biegu jałowym i nie wykonuje żadnego ruchu
to ile paliwa spala na 100km?

No nieskończenie wiele, bo przecież stoi i nie wykonuje żadnego ruchu ;) To nieskończenie wiele dla BMW to jest właśnie 39.5 litra bo więcej nie pokaże wskaźnik
ale jak by pokazywał to mógłby nawet pokazać trylion litrów na 100km ;) Bo przecież samochód stoi i kiedy przejedzie to 100km? No nigdy ;) Dlatego wskaźnik spalania
rośnie do nieskończoności (39.5l)

Jak chcesz sobie zobaczyć spalanie na biegu jałowym to odpal sobie test nr 4.1 na zegarach i tam zobaczysz spalanie w litrach na godzinę (l/h)
jak będzie np 0018 to znaczy 1.8 l/h i tak możesz sprawdzić sobie ile samochód spala na biegu jałowym ;)

RobertTOEZ napisał(a):
Dlatego też w instr. obsługi piszą że dla m.in. ekonomicznej jazdy i uzyskania najmniejszego spalania bezpośrednio po odpaleniu silnika należy ruszać-rozpoczynać podróż. Niezbyt to jest dobra wskazówka gdy wystudzony samochód, w mroźne dni, bezpośrednio po odpaleniu zaczniemy traktować tak jakby to była pełnia lata.

Jest to bardzo dobra wskazówka i nie ma ona nic wspólnego ze spalaniem na biegu jałowym. Wiadome jest to, że silnik osiąga swoje optymalne parametry pracy po tym
jak jest już rozgrzany. To znaczy, że należy do takiej temperatury doprowadzić jak najszybciej i o tym właśnie piszę instrukcja. Odpalony zimny silnik stojąc na biegu
jałowym rozgrzewa się do swojej temperatury roboczej zdecydowanie dłuższy czas niż jak od razu rozpoczniesz jazdę oczywiście na początku z umiarkowaną prędkością
obrotową silnika ;)
Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem :)

PostNapisane: 12 października 2013, 21:14 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Leć w trasę i wróci do normy :hyhy:

PostNapisane: 13 października 2013, 13:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Lukasz_S
:D :D Tłumaczysz mi rzeczy, o których dobrze wiem ;)
Ja zwykle rozpisuje się zbyt dużo na jakikolwiek temat i dlatego też staralem się napisać bardzo skrótowo i przemawiająco. Resztę zostawiłem w "domyśle" ;) . Przecież nie będę chyba wyjaśniał np. że prędkość to droga pokonana w czasie :niepewny: a średnie spalanie podawane jest w l/100km i korek od wlewu paliwa czy oleju odkręca się w przeciwnym kierunku do standardowo przyjętego kierunku ruchu wskazówek zegarka wskazówkowego.
Chciałem tylko tego, żeby Flashback(który się trochę wystraszył tak dziwnie wysokimi wartościami spalania po odłączeniu i podłączeniu akumulatora) przekonał się jak spalanie w l/100km może wzrosnąć gdy się bierze pod uwagę minimalnie krótki odcinek.
Inaczej oczywiście wyglądaloby to jadąc autostradą, ustawiając tempomat na 120km/h i tak "lecieć" bez zatrzymywania 200-300km.
Odnośnie tego natychmiastowego ruszania po odpaleniu zimnego silnika przy np. -20C to chciałem w tym dać tylko małe ostrzeżenie dla tych którzy lubują się w olejach typu 10W-40,10W-60 w niektórych silnikach z np. podwójnym vanosem, gdzie przewidziany jest olej 5W-30 lub max 5W-40.
No i znów się rozpisuje i dostanę jakąś uwagę :rotfl:
Pozdrawiam! :ok:

PostNapisane: 13 października 2013, 13:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
RobertTOEZ napisał(a):
Lukasz_S
Tłumaczysz mi rzeczy, o których dobrze wiem
Ja zwykle rozpisuje się zbyt dużo na jakikolwiek temat i dlatego też staralem się napisać bardzo skrótowo i przemawiająco. Resztę zostawiłem w "domyśle" .

Haha no właśnie coś mi nie pasowało w Twoim poście, bo zawsze są czytelne i fachowe ;)
Oki źle zrozumiałem Twój post :)
Również pozdrawiam :ok:

PostNapisane: 13 października 2013, 20:17 
Forumowicz

Koledzy dzięki za wyjaśnienia :padam: naprawde warto o takich rzeczach wiedzieć.
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1