BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2007, 07:12 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Nie wiem skąd biorą się opinie typu minerał albo półsyntetyk.
We wszystkich silnikach BMW od prawie 20 lat zalecają 5w40.
Jak ktoś leje gęściejszy musi sie liczyć z gorszym smarowaniem i konsekwencjami które za nim idą.
A jak bierze auto olej to dolewa sięgo lub się wymienia uszczelniacze i uszczelki a nie dorzyna gęstrzym olejem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 kwietnia 2007, 10:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Ja leje do każdej nowo zakupionej Buni Mobil1 0W40 od razu po zakupie i nie mam nigdy problemu z wyciekami czy innymi skeczami .

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 12:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e61 LCI 530i
Kod silnika: N53B30A
Moje bmw 318 E36 przebieg 260tys km.troszeczke bierze mi olej.zbliza mi sie wymiana oleju a obecnie mam zalany 15W 40 Castrol.jaki olej silnikowy najlepiej wlac?15W 40 raczej juz nie z tego co czytam wiec moze jakis inny??..bo te gamonie w Anglii w niczym sie nie orientuja...

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 21:17 
Częsty bywalec

witam

posiadam bmw e36 220 tyś pokonane niedawno go kupiłem i z tego co wiem jeżdzi na lotosie minaralnym 15w40(wymieniany przy 216 tys) no i jak narazie nie kopci ani nic. Czytałem wyżej żeby jak najszybciej zmienic na półsyntetyk. Dlaczego mineralny jest zły??czym się różnią no i jeszcze jedno zmieniać teraz czy jak będe miał 236tyś km??

Pomóżcie

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, 21:17 
Forumowicz

Hmmmmm ja mam 171Tys Zbliża mi sie wymiana Silniczek M50 od Początku był lany 5W40 Jakis Tytan czy cos takiego W kazdym badz razie Lać Dalej To samo mam racje? Oleju Ani Kropelki nie bierze i co mam lać na Przyszłość? Dzieki za Pomoc Pozdrawiam

Tytuł: [E36] help
PostNapisane: 11 października 2007, 23:51 
Pierwsze kroki

Witam, pierwszy moj post tutaj, (zaznaczam ze jestem zielony) mam do swojego zalany mobil 15w40, ( tak jak mi powiedział były własiciel, choc do konca tez nie był pewien :zdziwko: ) silnik mam po remoncie ( wymieniane wszystkie uszczele, 1.8 is, 140 km, na zegarze przebieg 110 tys.) i bierze troche oleju, czy mam zmienic na półsyntetyk? czy niebede miał wycieków z silnika? i jak to załatwic? prosze o rady :zalamany: ( jeszce pytanko o falujace obroty? niekiedy mi obroty faluja i silnik gasnie ( silniczek krokowy??) prosze o rady fachowców , z gory dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2007, 14:59 
Uzależniony od forum :)

Felipe82 napisał(a):
mam do swojego zalany mobil 15w40,
:mur: chesz powiedziec że po remoncie wlałes takie gówno ? :zdziwko: tylko syntetyk w żadnym razie nie mineral ( półsyntetyk tylko wtedy gdy niewiesz co było wczesniej)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2007, 17:10 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158221
mart23 napisał(a):
Moje bmw 318 E36 przebieg 260tys km.troszeczke bierze mi olej.zbliza mi sie wymiana oleju a obecnie mam zalany 15W 40 Castrol.jaki olej silnikowy najlepiej wlac?15W 40 raczej juz nie z tego co czytam wiec moze jakis inny??..bo te gamonie w Anglii w niczym sie nie orientuja...

Nie chcę robić z siebie obrońcy uciśnionych gamoni, jak raczyłeś nazwać tubylców, ale gdzie w takim razie pytałeś, że nie uzyskałeś satysfakcjonującej odpowiedzi??

Swoją drogą ja moją bumę zalałem syntetykiem Mobil 1 0W40, i też mam przekroczone już 200tys. km i autko śmiga jak marzenie.

Zresztą chyba każdy, kto nie zadaje w niniejszym topiku pytanie a udziela tylko odpowiedzi, twierdzi, że tylko syntetyk w granicach 0W40 - 10W40 :rotfl: Więc poco powielać te same pytania?

Było: '91 E34 535i
Jest: '01 E46 330ci TITANSILBER METALLIC (354) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158221

Ostatnio edytowano 12 października 2007, 17:12 przez kulten, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: olej sebo
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 20:57 
http://uploaded.to/?id=jkzj9x tu jest napisane w jakich temperaturach wytrzmuja oleje te co piszecie a najlepsz jest syntetic

Tytuł: minerał?
PostNapisane: 17 stycznia 2008, 15:56 
Forumowicz

Witam ja mam polsyntetyk 10w40 mobila lecz jeden zaworek mi lekko klepie slychac to lecz nie mocno. Czy warto zmienić olej na mineralny i czy to coś pomoże? Ponoć nawet może przejść te klepanie. A jak mineralny działa w zime? Są jakieś problemy lub dolegliwości?

KVINEK (Marienwerder)

Tytuł: Re: [e36] Jaki Olej do mojego BMW
PostNapisane: 17 lutego 2010, 20:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 1.8is
Kod silnika: M42
witam posiadam e36 1.8is mam zalany mobil1 15w40 i zaczyna brac mi olej brak jakiego kolwiek dymu czy wycieków prosze o pomoc

PostNapisane: 18 lutego 2010, 15:14 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Touring
Kod silnika: M54B30
Ja u siebie olej wymieniałem już dwa razy i używałem tego: 10w40 max life valvoline,
ale zastanawiam się nad syntetykiem skoro go tak wszyscy zachwalają, więc zmienić??Autko coś tam oleju zużywa wszczególności gdy dostaję po piździe

PostNapisane: 18 lutego 2010, 18:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 1.8is
Kod silnika: M42
sam myśle nad zmianą oleju tylko co zalać?? pozatym zastanawiam sie w jakim stanie są uszczelniacze zaworów skoro brak objawów a olej znika :kwasny:

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 23:57 
Forumowicz

Witam

Czeka mnie juz nie dlugo wymiana oleju.Ostatnio wlewany był CASTROL GTX 15W-40 mineralny chcialbym przezucic sie na lepszy olej tez castrol 15W-40 tylko nie GTX i tak sie zastanawiam ktory wlac czy zostac na mineralnym czy wlas polsyntetyk??

słucham opini :) moze ktos polecal by inny olej

BMW e36 318i 92r 215tys.przejechane

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1