BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 13:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320i po zgaszeniu silnika włącza się wentylator
PostNapisane: 25 października 2013, 18:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320i sekwencja
Kod silnika: m52TUb20
Witam, od niedawna jestem posiadaczem bmw e46 320i touring z 2000r silnik m52b20, i ma ona taką przypadłość że za każdym razem niezależnie od temperatury po zgaszeniu silnika po 2 sekundach włącza się na 4-5 sekund wentylator chyba na maksymalne obroty, nie jestem pewien czy tak powinno być czy jest tu jakaś usterka?
jak dla mnie takie hałasowanie wentylatora zawsze po zgaszeniu nie jest normalne i trochę uciążliwe.
pierwszy podejrzany czujnik temperatury przy chłodnicy wymieniony na nowy bez skutku...

czy ktoś może zna ten przypadek? jakieś sugestie gdzie szukać problemu i wogule czy jest to problem?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320i po zgaszeniu silnika włącza się wentylator
PostNapisane: 27 października 2013, 09:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Dziwne ja mam od 3 lat E36 320i M52 i nawet w największe upały praktycznie nigdy wentyl od klimy nie załaczał się do dodatkowego chłodzenia silnika, po to jest visco stały nawiew na silnik i to powinno wystarczać gdy wszystko jest ok, ktoś ci bubla wcisnał, jedz na kompa albo do ogarniętego mechaniora.

PostNapisane: 27 października 2013, 18:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Problemem może być jeśli wentylator działa zbyt długo bo może ci rozładować akumulator. Temperatura silnika na wskaźniku nie jest za wysoka ? Dzieje się tak zawsze przy każdym gaszeniu silnika ?

PostNapisane: 27 października 2013, 18:47 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
Kolega ma chyba taki sam silnik jak mój. Bez wiskozy. U mnie nic takiego nie występuje więc najlepiej jak byś podłączył kompa i poobserwował temperatury z czujników przed i za chłodnicą.

Chociaż jeszcze się upewnię bo tak szybko jeszcze nie wysiadałem z samochodu :)

PostNapisane: 27 października 2013, 22:43 
Pierwsze kroki

no tak jak by było wisko to problemu by nie było, niestety u mnie jest tylko elektryczny.
temperatura wskazana na zegarach w normie silnik pracuje normalnie,klimatyzacja zdaje się pracuje normalnie, wentylator włącza się zawsze po każdym gaszeniu nawet jak odpale i odrazu zgasze zawsze na około 4-5 sekund i nie dłużeja czasem jakby krócej ale nie jestem pewien.
byłem na odczycie kompa wykazało niesprawność czujnika temp wody przy chłodnicy, jednaj sondy lambda i pare drobnych błędów mniej ważnych, czujnik wymieniony na nowy jednak to nie zlikwidowało problemu a nie sprawdzałem jeszcze czy czujnik dalej wyskakuje jako błąd.
może wiązka czujnika uszkodzona? trudno będzie to wyśledzić...

są może posiadacze benzyniaka z klimą bez wiskozy? takie zachowanie znaczy raczej nie jest normalne?

a może to sposób w jaki auto sygnalizuje że coś jest nie tak (sonda lambda w tym przypadku) hałasując wentylatorem próbuje przyciągnąć uwagę? ee niee od tego jest check engine

PostNapisane: 27 października 2013, 23:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
KOLOS napisał(a):
są może posiadacze benzyniaka z klimą bez wiskozy? takie zachowanie znaczy raczej nie jest normalne?

Nie jest normalne. Zrób diagnostykę.

PostNapisane: 28 października 2013, 14:56 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57T2D30
KOLOS napisał(a):
no tak jak by było wisko to problemu by nie było, niestety u mnie jest tylko elektryczny.
Nie masz czego żałować, z wiskozą jest sporo problemów jak nie działa prawidłowo.

Co do problemu to nie ma siły, musisz poobserwować temperatury, od tego trzeba zacząć.

PostNapisane: 28 października 2013, 18:02 
Pierwsze kroki

słyszałem też że takie zachowanie może powodować jakaś niesprawność klimatyzacji to też będzie trzeba sprawdzić.... choć klimatyzacja działa chyba poprawnie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1