BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 21:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Zablokowane tylne drzwi
PostNapisane: 25 października 2013, 15:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320i
Witam, sprawa wygląda tak że tylnych drzwi lewych i prawych nie mogę otworzyć ani pilotem, ani kluczykiem, ani klamką zewnętrzną czy wewnętrzną, rygle są wciśnięte i nie da rady ich podnieść - drzwi są zamknięte na amen. Centralny już dawno zaczął robić problemy, ale zawsze mogłem podnieść rygle ręcznie i otworzyć drzwi. Próbowałem już parę rzeczy - lałem WD40 przez dziurkę od rygli, odłączyłem akumulator na 20 min. żeby zresetować zamek centralny, podmieniłem moduł komfortu, ale nic nie pomaga. Myślałem też że być może jest podwójne zamknięcie, ale kluczyków w zamkach nie mogę przekręcić o te dodatkowe 45 stopni, co też wydaje mi się dziwne bo chyba każde E36 miało tą opcję?

Zna ktoś jakiś sposób żeby te drzwi odblokować? Auto to sedan z 95 r.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Zablokowane tylne drzwi
PostNapisane: 25 października 2013, 20:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i 96r.
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88829
Masz wlnięte zamki w drzwiach, jest sposób musisz ściągnąć boczki a następnie wyciągnąć klamki zewnętrzne i przez otwory po klamkach cofnąć jedną (nie pamiętam którą) z dźwigienek zamka wtedy otworzysz, dokładnie popsuł się lub uszkodzony masz gdzieś przewód od silniczka zamka który blokuje zamki "normalnie" oraz "pełne" blokowanie

jarecki83 napisał(a):
lałem WD40 przez dziurkę od rygli,

to ci nic nie da możesz lać litrę a i tak do zamka nie doleci :)

Obrazek

PostNapisane: 25 października 2013, 21:05 
Pierwsze kroki

Ok a da rade zdjąć boczki przy zamkniętych drzwiach? Czytałem że trzeba wywalić siedzenia, a ja niestety nie wyjmę bo mam kanapę i oba drzwi zamknięte, więc nie mam jak.
Myślę jeszcze nad taką opcją żeby rygiel pociągnąć na siłę do góry, ale nie wiem czy czegoś nie połamię i czy nie pogorszę w ten sposób całej sprawy :niepewny:

PostNapisane: 25 października 2013, 21:40 
Zacna persona forum

To co że masz kanapę wszyscy z tyłu mają :P chodzi ci że nie rozkładaną ? siedzisko tak czy tak da radę ściągnąć zresztą oparcie też,

ale nie trzeba tego ściągać ja u kumpla bez tego ściągnąłem boczki, musisz tylko pamiętać o odkręceni 2 śrub pod rączkami do zamykania wykręcić rygiel i ściągnąć ramki z klamek i od dołu delikatnie czymś podważyć abyś mógł włożyć rękę i powoli ściągać z zatrzasków boczek,

później musisz przesunąć taką blaszkę ku tyłowi auta aby wyciągnąć nakładki na klamki zewnętrzne o odkręcić klamki przez nie będzie widać mechanizm zamka takie dwie dźwigienki resztę pisałem wyżej :)

jarecki83 napisał(a):
Myślę jeszcze nad taką opcją żeby rygiel pociągnąć na siłę do góry,

tak widać że nie widziałeś jak działa zamek w e36 jak zamkną się na pełne blokowanie to sobie możesz ciągnąć i ciągnikiem a i tak nie otworzysz drzwi do puki nie cofniesz którejś dźwigienki w zamku.

Obrazek

PostNapisane: 26 października 2013, 08:50 
Forumowicz

Moje BMW: e30 e39
Kod silnika: M20B25 M52B28
Nie wiem czy w E36 jest tak samo jak w E39, ale w piątce po otwarciu przednich drzwi ma się dostęp i można odpiąć wtyczkę z zasilania tylnych, wtedy masz wszystkie piny na zewnątrz i możesz podpiąć się na krótko. Najgrubsze kable są od szyb, najcieńsze od ori głośnika, a brązowy to zawsze masa, do reszty pokolei podpinasz plus i powinno odskoczyć.
Pzdr

PostNapisane: 26 października 2013, 09:33 
Pierwsze kroki

No właśnie z tego co widzę to chyba można zdjąć osłonę kabli, które idą do tylnych drzwi więc może najpierw to spróbuję zanim rozwalę boczki. Niestety nie mam miernika, plus mogę wziąć z gniazda zapalniczki z centralnego bolca?

PostNapisane: 26 października 2013, 16:59 
Pierwsze kroki

Dostałem się do tej kostki w tylnych drzwiach i mam tam 3 piny: biały, czarny i niebieski, wszystkie są takiej samej grubości. Szyby z tyłu mam na korbotronik, a głośników z tyłu nie ma. Czy da się sprawdzić który z nich to masa nie mając miernika?

PostNapisane: 26 października 2013, 17:28 
Zacna persona forum

jarecki83, a masz próbówkę z żaróweczką na 12V przez to podaj + jak trafisz na - to żaróweczka zaświeci i tyle ale z tego co pamiętam
pin 1 (czarny przewód) to masa 2 (biały) i 3 (niebiesko-biały) to przewody sygnałowe, możesz spróbować może akurat.

Obrazek

PostNapisane: 26 października 2013, 17:52 
Forumowicz

Moje BMW: e30 e39
Kod silnika: M20B25 M52B28
Tak jest, podawaj plus poprzez żaróweczkę lub bezpiecznik- jak popełnisz błąd sobie strzeli. Z kolorów też stawiałbym że masa to czarny.
Pzdr

PostNapisane: 26 października 2013, 21:51 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E61
Hej.. wszystkim..Mam mały problem z centralnym zamkiem w moim BMW e61 2004r..wszystko chodzilo fajnie nic sie nie dzialo do chwili gdy go umylem (pod cisnieniem(karszerem)) i zaczelo sie dziac nie chodzil mi centralny przez kilka dni ale jakos slonce przygrzalo i zaczol od czasu do czasu dzialac ale postanowilem sciagnac spojler i wyczyscilem szmatka caly modul... nie widzialem zadnej wody ani wilgoci... no i pomoglo dzialalo i nagle zauwazylem ze po ok 4 min nie wazne czy samochod otwarty czy zamkniety to nie moge go zamknac z pilota i na odwrot.. ale jezeli jest zamkniety (i w sumie tak robie caly czas)wkladnam kluczyk do zamka w drzwiach przekrecam w prawo i otwiera z pilota normalnie ale jak wsiade poczekam te 3-4 min cos slychac w srodku jak by sie zamykalo w drzwiach i kupa.. po tym nie moge go zamknac ;/ denerwuje mnie to strasznie i nie wiem gdzie tkwi problem ale najlepsze jest to ze pilot wszystko jest ok zamyka wszystko tylko irytuje mnie to ze musze pierw wlozyc kluczyk do zamka od drzwi przekrecic w prawo lub w lewo i dopiero mi otworzy z pilota i to do 3-4 min a pozniej musze powtorzyc operacje;/ z gory dzieki i czekam na jaka kolwiek odp...sory ze nie na temat ale admin chyba zablokowal temat bo twierdzi ze mam poszukac zanim napisze cos a oczywiscie szukalem i znalazlem ale z 2009r i chyba nikt mi nie odp heh

PostNapisane: 27 października 2013, 15:37 
Pierwsze kroki

A więc sprawa aktualnie wygląda tak: podłączałem napięcie na krótko do kostki drzwi na wszystkie sposoby ale zero reakcji, zdjąłem boczek i poruszałem cięgnem które łączy rygiel i zamek i o dziwo odskoczyło i odblokowałem w ten sposób drzwi. Jest to dla mnie dość dziwne bo wcześniej próbowałem ciągnąć za rygiel, który przecież łączy to cięgno i nie dało rady nic zrobić, a po ruszeniu bezpośrednio za cięgno poszło bez problemu.

Na razie mam odblokowane tylko prawe drzwi, lewych nie ruszałem, ale w nich też jak ciągnę za rygiel to nic nie idzie. W sumie nie wiem co z tym dalej zrobić bo po zdjęciu boczka nie widzę żadnego dostępu do zamka, wszystko jest schowane za obudową drzwi i z tego co widzę to może dałoby się ten zamek wykręcić, ale wątpię że bym to z powrotem poskładał w sumie na ślepo bo wszystko jest osłonięte.

Ktoś ma pomysł co z tym dalej zrobić?

PostNapisane: 28 października 2013, 19:39 
Zacna persona forum

jarecki83 napisał(a):
Ktoś ma pomysł co z tym dalej zrobić?

jak co masz uszkodzone silniczki (czy elektromagnesy nie wiem dobrze co to :P) i musisz wymienić zamki lub same silniczki chociaż za pewne samych nie dostaniesz :P, jeśli chcesz żeby to działało jak w ori.

to odklej wygłuszenie drzwi i odkręć ale i tak będzie ciężko wyjąć zamek :P przeszkadzać ci będzie głównie prowadnica szyby ale trochę gimnastyki i zamek wyjdzie bez jej demontażu.

jarecki83 napisał(a):
A więc sprawa aktualnie wygląda tak: podłączałem napięcie na krótko do kostki drzwi na wszystkie sposoby ale zero reakcji, zdjąłem boczek i poruszałem cięgnem które łączy rygiel i zamek i o dziwo odskoczyło i odblokowałem w ten sposób drzwi.

No to trochę dziwne a patrzyłeś dobrze czy połączenie rygla z zamkiem nie jest gdzieś uszkodzone, chociaż to nie możliwe aby było to z obydwu stron :P

Obrazek

PostNapisane: 28 października 2013, 21:42 
Pierwsze kroki

Te silniczki czy elektromagnesy to masz na myśli siłowniki? Jeśli tak, to już zamówiłem i będę próbował wymienić. Znalazłem w googlach poradniki jak te zamki powyciągać i wymienić siłowniki i widzę że nie będzie to takie łatwe, ale muszę to ogarnąć w końcu...

PostNapisane: 28 października 2013, 22:00 
Zacna persona forum

Obrazek

(zdjęcie zapożyczone od auto_marox)
Tak chodzi o puszkę z wtyczką :P, no łatwo nie będzie ale dasz sobie radę aby jedną stronę druga pójdzie szybciej ;)
Z demontażem siłownika nie pamiętam wiem że mi się on sam odczepił jak wyciągałem zamek :) ja u kumpla wymieniałem cały zamek, ale jak dostałeś same siłowniki, trochę więcej roboty. powodzenia w pracach jak coś to pisz postaramy się pomóc ;)

Obrazek

PostNapisane: 29 października 2013, 20:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Witam mam podobny problem w compakcie z 94 r 1.6 m43, dodatkowo mam zablokowane przednie drzwi pasażera, a te które są otwarte nie da się zamknąć.
Auto odpala po odlaczeniu i podlaczeniu klemy od acu.
Co nalezy odlaczyc biala kostke pod noga kierowcy i modul komfortu z prawej zeby pomoglo ?

PostNapisane: 11 listopada 2013, 13:36 
Pierwsze kroki

Dopiero dzisiaj się za to zabrałem i okazało się, że drzwi znowu się zablokowały, tym razem w żaden sposób nie jestem w stanie ich otworzyć. Rozebrałem zewnętrzną klamkę i poległem przy wyjmowaniu siłownika, wypiąłem go z plastikowych zaczepów, ale coś nadal go trzyma jakby od strony wtyczki.
Czy ktoś już to przerabiał? Jak wyjąć ten siłownik przy zamkniętych drzwiach? Ruszam nim w każdą stronę, ale siedzi jakby był jeszcze na czymś zaczepiony.

PostNapisane: 11 listopada 2013, 18:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i
Kod silnika: M52B20
Siemka.. pomożecie mi zlokalizować moduł od centralnego zamka z pilota?

PostNapisane: 12 listopada 2013, 17:02 
Pierwsze kroki

Czy zna ktoś jakiegoś magika w Zielonej Górze, który potrafiłby ogarnąć te siłowniki? Obdzwoniłem chyba wszystkich mechaników w mieście, ale nikt nie chce się tego podjąć :zalamany:

PostNapisane: 12 listopada 2013, 22:09 
Zacna persona forum

hulas napisał(a):
Siemka.. pomożecie mi zlokalizować moduł od centralnego zamka z pilota?

Tak, w lusterku masz odbiornik sygnałów z pilota :P a resztę ogarnia moduł komfortu

Obrazek

PostNapisane: 14 listopada 2013, 15:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i
Kod silnika: M52B20
Mira_s1987 masz na myśli lusterko wsteczne?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1