BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 19:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] problem z elektronika, nie odpala...
PostNapisane: 9 listopada 2013, 12:33 
Forumowicz

Moje BMW: szukam
Witam serdecznie!
Posiadam bmw 520d z 2008 roku wersje FL. Problem jaki mnie spotkal jest bardzo dziwny wiec moze opisze szczegolowo jak to bylo. Zrobilem krotki odcinek ok.30km. Auto zostawilem pod domem, zamykajac je z pilota. Po ok. 2h patrze a w aucie swieca sie swiatla mijania oraz tylnie stopu. Poszedlem otworzyc auto, wkladam kluczyk i zero reakcji, swiatla pala sie auto nie odpala. Odlaczylem na chwile aku, po czym auto odpalilo. Zobaczylem ze luz jest na klemie minusowej. Zdjalem poraz kolejny, cisnalem lepiej kleme aby skasowac luz, auto znow nie pali a swiatla sie swieca. Zero reakcji na wlozenie kluczyka:( Buma jest w automacie oraz sporo w niej elektroniki typu nawi, zmieniarka, szyber, bixenon...
Tylko co sie stalo??? Tak nagle cos nawalilo? Jakies sugestie oraz co sprawdzic? Moze jakis bezpiecznik? Z gory dziekuje za kazda pomoc! Auto unieruchomione stoi a ja jestem bezradny:((

Ostatnio edytowano 13 listopada 2013, 23:07 przez Shadow520d, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E60 powazny problem, nie mozna uruchomic! Prosze o pomoc!!
PostNapisane: 9 listopada 2013, 16:52 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52TUB28
a przypadkiem akumulator ci się nie rozładował ??

PostNapisane: 9 listopada 2013, 17:14 
Forumowicz

Nie Aku mocny. Do tego swiatla swieca, a nawet nie slychac charakterystcznego "pykania" jak to ma miejsce przy rozladowanym aku podczas krecenia. Dzwonilem do jednego majstra, i sie dowiedzialem ze bmw dalo ciala w 2008 roku podczas produkcji:( I wzywali na naprawe za free do salonow wszystkich posiadaczy bmw z 2008 roku. Sprawa dotyczyla malego plastiku, ktory znajduje sie w bagazniku... Jego zadaniem jest odizolowanie plusa od budy auta czyli minusa. Co moze powodowac zwarcie w tym miejscu. Poniewaz plastik nie spelnial 100% swojej roli, mogl poprostu sie obruszac podczas jazdy. Nie jestem pewien czy u mnie na 100% problem dotyczy tego elementu lecz zaczne tam szperac, poniewaz osobiscie nie dostalem wezwania na serwis od bmw. W tym czasie ktos inny byl posiadaczem tego auta i moze zlal ten temat bo nic mu sie nie dzialo:( ale jak ktos ma jakies sugestie to bardzo prosze... Ja walcze dalej z tematem, jak cos sie dowiem to dam znac...

PostNapisane: 9 listopada 2013, 17:43 
Częsty bywalec

A podpinał Kolega autko pod komputer?

PostNapisane: 9 listopada 2013, 18:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
popraw nazwe tematu

Tytuł: Re: E60 problem z elektronika, nie odpala...
PostNapisane: 10 listopada 2013, 01:58 
Forumowicz

Na kompa jestem umowiony na poniedzialek dopiero:( wiadomo, weekend i nie ma gdzie sie podpiac:/ Jutro od rana zerkne do tej oslonki co oddziela plusa od minusa w bagazniku, przejrze bezpieczniki itp... jak cos to sie odezwe i dam znac....

Tytuł: Re: E60 problem z elektronika, nie odpala...
PostNapisane: 13 listopada 2013, 22:55 
Forumowicz

Witam Panowie! Nadal walcze z problemem :( bezpieczniki wszystkie sprawdzone- sprawne. Bateria kupiona nowa identyczna jaka byla fabryczna.Sprawdzony ten plastik co oddziela plusa od budy(-). Kupilem i wymienilem czujnik IBS z klema minusowa. Przed tym wszystkim bylem na kompie jak wspominalem, bylo to w poniedzialek. Bledow bylo sporo, podobno spowodowanych odlaczaniem aku... Bledy typu szyberdach, szyby itp. Po diagnostyce ktora nie wskazala nic ciekawego, wymienilem i sprawdzilem wyzej wymienione rzeczy. Bylo dobrze przez 2-3h a potem patrze a w aucie, ktore bylo uspione i zamkniete pala sie swiatla stopu oraz xenon i ringi mrugaja :zdziwko: otwiram auto, probuje odpalic zalaczyc zaplon a tu komunikat "high rate of battery discharge" i jestem w kropce, bo koszta ida w gore a auto nadal ma problem. I o co chodzi? Udac sie na diagnostyke do BMW? Czy macie jakies sugeste? Moze jakis zlodziej pradu na uspieniu? Jak tego szukac? Co wogole robic? Z gory dziekuje za pomoc

Tytuł: Re: [E60] problem z elektronika, nie odpala...
PostNapisane: 14 listopada 2013, 10:29 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525
Kod silnika: M20B25
wpisz błąd w google :)
mnie wyszło IBS = Intelligent Battery Sensor, może tu jest przyczyna?

PostNapisane: 14 listopada 2013, 12:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Nowy akumulator nie zostal‚ skalibrowany elektronika moze widziec stary akumulator i jego pojemnosc ktora sobie przypisala jak padal. Druga sprawa nie wiem czy fabryczny nie byl zelowy... Trzecia sprawa napiecia :) Czy ktos probowal reanimowac stary aku? Sprobujcie jeszcze podladowac stary malym pradem i niech postoi dluzej w aucie. Ładujcie pradem 1/10 pojemnosci Ah lub mniejszym. Do pierwszych objawow gazowania. Niech postoi. I znow... Odlacz aku calkiem na pare godzin przy ostatniej probie przed odpalaniem

PostNapisane: 15 listopada 2013, 18:58 
Forumowicz

Tak jak pisalem, nowy IBS takze zalozony. Jesli chodzi o aku, to takze wrocilem do swojego "starego" ktory jest naprawde w dobrej kondycji i postanowilem go podladowac wlasnie malym napieciem na dluzszy czas. Lecz problem powraca, podejrzewam jeszcze modul swiatel, ze moze on robi jakis problem i wyladowuje baterie. Brak mi juz konkretnych pomyslow na to wszystko i zamowilem sobie diagnostyke w serwisie BMW na poniedzialek. Odstawie im auto na caly dzien i sadze ze cos powiedza na ten temat. Mysle, ze maja jakis konkretny sprzet do sprawdzenia elektroniki i napiecia w aucie. Sadze, ze jest tu jakis "zlodziej" pradu podczas uspienia auta, nie wylacza sie i wpierdziela baterie. Musze sie wstrzymac do poniedzialku, a w tym czasie wlasnie laduje baterie:))) dzieki za sugestie, dam znac w poniedzialek co eksperci w BMW mi powiedza;)

PostNapisane: 15 listopada 2013, 19:02 

Moje BMW: e91
temat dedykuje wszystkim którzy mnie wyśmiewają za to że odradzam e60

na 90% masz uwalony body computer, czy moduł komfortu. nie wiem jak on się nazywa w BMW. jest chyba pod siedzeniem. nowy 3000 ale podobno można dograć używany.

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 15 listopada 2013, 21:39 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
darcyn napisał(a):
temat dedykuje wszystkim którzy mnie wyśmiewają za to że odradzam e60

na 90% masz uwalony body computer, czy moduł komfortu. nie wiem jak on się nazywa w BMW. jest chyba pod siedzeniem. nowy 3000 ale podobno można dograć używany.

darcyn obyś nie miał racji :P :P te moduły w e60 to jakaś porażka. Chyba jeszcze długo pojeżdżę e39, bo na F10 szybko nie uzbieram :P

PostNapisane: 15 listopada 2013, 22:35 

oby, ale dziwne że coś wymusza błyskanie świateł.

zwykle skoki napięcia wywalają dziwne błędy.

zobaczymy co tam fachman powie ale mogłeś jeszcze co noc wyciągać inny bezpiecznik. może śmieszne ale tak to bywa

Moja była gruba 330cd

PostNapisane: 15 listopada 2013, 23:42 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Dziwi mnie to,że robisz różne rzeczy tylko nie zacząleś od najprostszej i najważniejszej sprawy czyli pomiaru amperomierzem poboru prądu po wyłączeniu wszystkiego ?
Kolego pomyśl przez chwilę :) Dlaczego nie byłeś jeszcze u elektryka?
Skoro po podłączeniu nowego czy naładowanego akumulatora jest przez 2-3 h dobrze,a potem problemy to masz kolosalny pobór prądu. Podłączyć amperomierz do akumulatora, wyłączyć wszystko, wyjąć kluczyki, zamknąć drzwi, przymknąć bagażnik sprawdzając czy gasną w nim światła i obserwować przyrząd.
Pobór prądu powinien być poniżej 0,1 A.trzeba poczekać nawet 15 minut,zobaczysz jak duży masz pobór, następnie wyjmując poszczególne bezpieczniki i obserwując amperomierz można znależć ten obwód .
Walczyłem z czymś podobnym przez kilka miesięcy, pobór nawet po 15 min. wynosił 0,5A tylko,że ja mam E39 i jeśli dobrze pisze kolega Darcyn o E60 to chyba ma rację :) u mnie potrzebował 2 dni by rozładować aku a tu 2 h... Jak to pomierzysz to napiszę jak sobie z tym poradziłem.

PostNapisane: 16 listopada 2013, 01:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M572N
Wiem ze w e61 przy panorama dach zalewalo bagaznik gdzie siedza wszystkie komputery ,moze sprawdz u siebie czy masz wszystko suche w bagazniku w muldze?
pozdrawiam

PostNapisane: 16 listopada 2013, 01:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
a ja sadze ze elektronika nie laduje, bo nie widzi potrzeby. w sprawnym elektronika nie laduje caly czas, tylko jesli jest potrzeba. i jesli doladujesz aku to on Ci bedzie dzialal az padnie. sprawdzcie ladowanie tez

PostNapisane: 16 listopada 2013, 03:59 
Forumowicz

Bagaznik jest suchy,nic nie przecieka. Druga rzecz to jak bym mial wyciagac jeden bezpiecznik co noc to by mi to zajelo moze ze dwa miesiace :rotfl: ale tak na powaznie to nie jestem ekspertem jesli chodzi o elektryke w aucie :/ Dlaczego nie bylem u mechanika? Bo nie mam nikogo zaufanego, jesli chodzi o takie diagnozowanie a nie chce komus dawac auta aby eksperymenty robili na nim. Jesli chodzi o modul to dokladnie tak on sie nazywa, modul komfortu. Lecz cena troche przesadzona o tym co pisze Darcyn. Uzywke mozna dostac w cenie 100-400 zl. Nowy oscyluje w cenie 1000zl. Nie istotne, lecz chce aby problem juz zostal rozwiazany, bo auto stoi a nie jezdzi. A sami wiemy jak to wku... jak cos jest z autem nie tak :przestraszony: jeszcze raz dziekuje za sugestie, bo widze ze kazdy stara sie pomoc co bardzo doceniam. Jak cos bede wiedzial, to dam znac. Pozdrawiam

PostNapisane: 16 listopada 2013, 04:06 
Forumowicz

Jeszcze jedna rzecz o ktorej zapomnialem. Moze aku po 2-3h godzinach nie siada lecz zaczynaja sie problemy ze swiatlami a po tym nie da sie go odpalic. Co nie jest przyczyna padnietej baterii lecz sadze ze sensor od IBS'u na klemie minusowej blokuje wszystko tzn mozliwosc odpalenia. Poniewaz widzi za duzy pobor pradu,niz powinien byc....

PostNapisane: 16 listopada 2013, 09:31 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Shadow520d napisał(a):
Bo nie mam nikogo zaufanego, jesli chodzi o takie diagnozowanie a nie chce komus dawac auta aby eksperymenty robili na nim.

Tu chodzi o prosty pomiar poboru prądu amperomierzem, ze 30zł taki przyrząd pewnie kosztuje i samemu można zmierzyć.
Masz wówczas konkretną informację.

Shadow520d napisał(a):
Druga rzecz to jak bym mial wyciagac jeden bezpiecznik co noc to by mi to zajelo moze ze dwa miesiace

O czym Ty piszesz? :rotfl:

Wyjmujesz bezpiecznik i wkładasz i następny a druga osoba obserwuje amperomierz , w ten sposób w ciągu kilku minut można wiedzieć ,który to bezpiecznik i jaki obwód zabezpiecza. Ja w ten sposób szybko wykryłem ,że to bezpiecznik nr 4 w E39 i owszem wyjmowałem go na noc i przy dłuższych postojach zanim usterka została usunięta.
Naładuj aku i jedż do elektryka na taki pomiar .

PostNapisane: 16 listopada 2013, 19:16 

wyjmij wtyczke od ibs i tyle.

po mojemu coś gorszego bo ibs sypie błędami ale nie powoduje zapalania świateł

Moja była gruba 330cd

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1