BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 04:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] raz zapala raz nie
PostNapisane: 20 października 2013, 17:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30
Witam. Jestem tu nowy :) nie wiem od czego zacząć, wiec... kupiłem bmw e30 320i z gazem za 1600 zł i był padnięty dyfer i nie zapalała na benzynie bo niby nie było no i oczywiście blacha do robienia ale to już zrobione. Dyfer został wymieniony i próbowałem odpalić na benzynie i nic, zdejmując ten weżyk który jest w "otulinie" paliwo wystrzeliwało pod ogromnym ciśnieniem i ten wężyk był podłączony to takiej jakby gruszki (kształt jak filtr paliwa w maluchu :P tylko czarne). Zamieniłem wężyki ( ten z otulina pod listwę od wtrysków a goły do tej "gruszki" i odpaliła :) tylko ze długo, strasznie długo było trzeba kręcić. Następnie uszczelniłem kolektor wydechowy i cały wydech i nowe świece i zaczęła odpłać na dotyk. Chodziła na benzynie i na gazie lecz nie było jeżdżone i następnego dnia juz tak ładnie nie zapaliła i zaczęła gasnąc a na gazie na niskich obrotach przerywc i tez gasnąc. Kolejenego dnia juz nie chiała odpalic i dobiero jak zdjąłem ten wezyk w otulinie i założyłem z powrotem to koślawo ale odpaliła. Na gazie w miarę chodzi na na benzynie czasem wejdzie na obroty ale i tak gaśnie i koślawo chodzi.. Już nie wiem co robić, proszę o pomoc ....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e30] raz zapala raz nie
PostNapisane: 21 października 2013, 12:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Są dwa weżyki jeden to od paliwa a drugi to powrót paliwa do baku !
Ten od paliwa podpina sie do listwy wtryskowej a powrót to regulatora ciśnienia paliwa (tej gruszki).
Jesli dalej cieżko odpala to sprawdził bym ten regulator ciśnienia bo może puszczać i nie trzymaś ciśniania na listwie, obiaw to długie krecenie ? Gaz tu raczej nie wchodzi w gre chyba że masz uszkodzony przepływomież od szczału gazu 2 gen... :dobani:

PostNapisane: 21 października 2013, 19:05 
Pierwsze kroki

no czyli teraz mam dobrze podłączone :) a poprzedni właściciel miał źle chociaż twierdził ze chodziła na benzynie ;/ muszę przyznać ze zdarzyło się jej strzelić na gazie dość mocno. Czyli teraz szukam przepływomierza :) a jeszcze jedno.. od czego te strzały na gazie ? żeby nie było że kupie przepływomierz i znowu rozwali ...a przepływomierz musi być od 2.0 ? czy może być od 1.6 ?1.8?

PostNapisane: 21 października 2013, 19:15 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
baikerboys napisał(a):
no czyli teraz mam dobrze podłączone :) a poprzedni właściciel miał źle chociaż twierdził ze chodziła na benzynie ;/ muszę przyznać ze zdarzyło się jej strzelić na gazie dość mocno. Czyli teraz szukam przepływomierza :) a jeszcze jedno.. od czego te strzały na gazie ? żeby nie było że kupie przepływomierz i znowu rozwali ...a przepływomierz musi być od 2.0 ? czy może być od 1.6 ?1.8?

Od gównianej instalacji. Daruj sobie zakup przepływki bo strzeli i będzie po niej a 200zł pójdzie się... Sekwencja albo będziesz kupował przepływki co tydzień. Przepływka musi mieć taki sam numer jak twoja obecna, od R4 nie pasuje.

PostNapisane: 22 października 2013, 18:47 
Pierwsze kroki

a przykładowo jak wymienię przepływkę i będę jeździ na samej benzynie to będzie wszystko ok ?

PostNapisane: 25 października 2013, 19:12 
Pierwsze kroki

Wiec.. Przepływomierz wymieniony ( od takiej samej bety i chodziła na nim bez zarzutu ) i teraz na benzynie wgl nie odpala, na gazie czasem ciężko ale zapali. Iskra jest. Aleee martwi mnie to że jak próbuje odpalić na benzynie i zapcham dolot powietrza to świece są suche, nie zalane. Paliwo w wężyku jest i ciśnienie tez ma. Musze dodać ze jak naładuje ako to kilka godzin i jest wyładowane do takiego stopnia ze nawet kontrolki się nie zapalają ;/ Może jakieś przebicie albo coś ?
I jak jest ten kabel co idzie do listwy od wtrysków to sprawdzając probówką te 6 pinów to jest tam 1+ i 1- no i w jednym słabo się żarzy jakby takie pół minusa.
Już nie mam pomysłów ? może pod kompa trzeba podpiąć i to coś wykaże ? Pomocy proszę :( !!!

PostNapisane: 26 października 2013, 16:50 
Częsty bywalec

Co to zmaczy ''zapcham dolot powietrza" ?
Dolot ma być kompletny czyli guma,krokówka,przepływka,obudowa z filtrem powietrza.
Napewno te weże paliwowe dobrze podpiołeś tak jak ci pisałem ?
Odkreć te 2 weżyki ,posać kumpla za kierownicą i nech kreci rozrusznikiem z jednego ma dość mocno lac sie paliwo podczas krecenia i tego podpinasz pod listwe wtryskową ! a drugiego pod regulator ciśnienia!
Sprawć jeszcze swiece kable ,ewentualnie przeczyść kopółke i palec zapłonowy :looka:

PostNapisane: 9 listopada 2013, 18:21 
Pierwsze kroki

węże są tak jak mówisz dalej jest to samo. tzn wlałem 5 litrów paliwa chociaż jeszcze trochę w niej było. zapaliła ale dalej koślawo i pochodziła z 5 minut zgasiłem i już nie chciała zapalić. okazało się za paliwa już nie ma ;/ nie wiem co jest.... dolot kompletny tak jak mówisz :)

PostNapisane: 9 listopada 2013, 18:47 
Częsty bywalec

5 litrów w 5 minut ??? Zajrzyj do pompy paliwa może już na wykończeniu lub smok jest zapchany ??? :zdziwko:
Niestety tak jest za 1600 zł :zabawa:

PostNapisane: 10 listopada 2013, 10:52 
Pierwsze kroki

hmm, może jakaś podpowiedz jak ją sprawdzić ? bo przy odpalaniu ją słychać :) no wyszło 5l w 5 minut. ale ogólnie od czasu jak ją kupiłem to wlałem z nią 5 l pojeździłem nawet nie 10 minut, wtedy 5l pochodziła chwile i znowu 5 l i pochodziła też chwilę i teraz ostatnio to 5 l ani razu rezerwa nie zgasła ;////

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1