BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 21:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: (E46) 320i M54 trzepanie na wolnych obrotach.
PostNapisane: 5 listopada 2013, 20:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i touring
Kod silnika: M54 B22
Panowie jak stoję na wolnych obrotach to tak dziwnie trzęsie budą, jakby silnik wpadał jakiś rezonans. Przy ruszaniu używając małej ilości gazu, telepie budą, jakby coś przeskakiwało. Zblokowanie chwilowe silnika czy elementów wydechu za pomocą rury nic nie daje. Co wykluczało by poduszki, choć nie koniecznie. W każdym bądź razie wyglądają na dobre. Obroty też raczej ok sprawdzane pod inpą. Cały czas chodzi mi po głowie dwumas i tłumik drgań, ale jak to potwierdzić na pewno. Trochę dziwne w benzynie przy 220k. M54. Nie mogę tego rozgryźć od długiego czasu. Mam wrażenie że to się nasila. Cholernie irytujące. Jakiekolwiek sugestie będą pomocne. Narazie odpada wizyta u mechanika, ponieważ jestem za granicą, a tu ceny z kosmosu!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: (E46) 320i M54 trzepanie na wolnych obrotach.
PostNapisane: 5 listopada 2013, 20:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Czy telepie przy jakiś konkretnych obrotach czy bez różnicy, dzieje się to podczas jazdy i postoju, podczas hamownia silnikiem też ?

PostNapisane: 5 listopada 2013, 22:28 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Sprawdź zakładkę rough w inpie, może któryś cylinder ma złą dawkę i przez niego trzęsie silnikiem.

PostNapisane: 6 listopada 2013, 18:00 
Pierwsze kroki

Telepanie zaczyna się jak zatrzymam auto, tylko na wolnych obrotach, jak dodam trochę gazu to zaraz to ustaje. Przy dojeżdzaniu do skrzyżowania, przed zatrzymaniem, po wciśnięciu sprzęgła jest takie jakby zamulenie, jakby obroty spadły za nisko i natychmiast się dźwigają trochę za wysoko i opadają do normalnych. Zatrzymuję się i rozpoczyna się wcześniej wspomniany, dziwny, nie zbyt mocny, tak jakby rezonans z jakiejś części przenoszony na kabinę. Jak otworzę maskę to słychać taki dziwne mruczenie- ciężko stwirdzić z kąd dokładnie dochodzi dźwięk. Przy hamowaniu silnikiem nie odczułem tego zjawiska. Natomiast to zamulenie przy dojeżdzaniu do świateł nie występuje za każdym razem. Co do rough to raczej nie wykazywało mi tam jakiś odchyleń od normy. Jak podłączałem pod inpę to nie pokazywało też żadnych błędów. Na chwile obecną nie mam dostępu do inpy, posypał się laptop, ale już czegoś szukam specjalnie do tego celu. Byłem tutaj u mechanika (Polaka) i po podpięciu kompa i tylko sczytaniu błędów, żadnej live daty. Stwierdził że dwumas i zaproponował naprawa zestawem naprawczym w cenie około 1000€. Nawet się nie przejechał. Nic od razu chciał zdejmować skrzynię???

PostNapisane: 6 listopada 2013, 19:37 
Forumowicz

Moje BMW: 320i
Kod silnika: M54B22
Posciagaj osłony silnika i sprawdź bardzo dokładnie rurke odmy do wyrównywania ciśnień i ważniejsze sprawdź pokrywę zaworów - szczególnie w okolicach śrub mocujacych na środku - lubi peknac. Sprawdź czy nie ciągnie lewego powietrza przez tzw. okulary, druga część uszczelki w okolicy świec. U mnie była pokrywa strzelona i objaw identyczny, rough na jednym wychodzil słabo

PostNapisane: 6 listopada 2013, 23:23 
Pierwsze kroki

Seperator oleju wymieniony profilaktyczne podczas wymiany uszczelki podstawy filtra oleju wraz ze wszystkimi przewodami, poza jednym- tym od góry przy kolektorze, ale przedmuchany i na pewno czysty. Padło wcześniej podejrzenie że to uszczelka pokrywy zaworów bo olej był w okolicach, również wymieniona wraz z tymi uszczelkami przy świecach, bo to komplet. Dodatkowo te na śrubach. Po tym zabiegu nie było żadnych zmian. :mur: Nie wiem czy z tą rurką od odmy do wyrównywania ciśnień to chodziło Ci o którąś od seperatora oleju. Odma a seperatora to to samo jak się orientuję. ???

PostNapisane: 7 listopada 2013, 00:25 
Forumowicz

Moje BMW: 320i
Kod silnika: M54B22
właśnie o te rurkę mi chodziło..:) ale skoro bez zmian, to ok. U mnie pęknięcie pokrywy zaworów było praktycznie niewidoczne, sprawdzałem korekty na kompie i lałem czyściwo do hamulców..

Sprawdź posty matissa, może być to felerny komp.

PostNapisane: 8 listopada 2013, 20:58 
Pierwsze kroki

Kolego siL, nie mogę znaleźć matiss/a???

PostNapisane: 9 listopada 2013, 21:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
czy LPG? jesli tak to czy na obu paliwach to masz?

PostNapisane: 11 listopada 2013, 17:53 
Pierwsze kroki

Nie ma lpg.

PostNapisane: 11 listopada 2013, 20:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
jezeli na niskich faluje i szarpie przy rozpedzaniu to wypada zaplon. do sprawdzenia uklad zaplonowy. swiece stare rozwalaja cewki przy kazdym m54. od tego bym zaczal. przy samej benzynie czesto jest to lekcewazone az autem sie nie da jezdzic. na gazie juz by nie pracowalo... zaplon najprosciej sprawdzic wrzucajac wysoki bieg i wciskajac pedal gazu do konca przy malej predkosci. jezeli silnik da rade to nie to. jesli auto zacznie szarpac to zaplon i mozesz juz nawet nie podlaczac pod kompa. od 2000-2500 obrotów bedzie ok

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1