BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 428ix test
PostNapisane: 29 listopada 2013, 16:34 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
jiGsaw napisał(a):
Boogie - jak to jest, że zwykłe silniki o mocy 300 - 400 koni na hamowniach się hamują normalnie, a wiele emek nie?

Nie samych eMek, bo jak wkleił Waldi zestawienie, to według tego każde auto segmentu RS, AMG czy M ma jakiś problem mocowy.
Każde ? nie zastanawia to nikogo ? to nie są auta 10 letnie z 300 tys a blacie, to nawet nie są auto paroletnie, to są prawie nowe auta z przebiegami rzedu 20-40 tys km.

Kosmiczny1989 napisał(a):
Ale kto mówi o hamowniach podwórkowych ? I dlaczego bezkrytycznym ? Może nie są to pomiary najdokładniejsze ale nie sadze żeby przekłamywały o 40km . Hamowałem w życiu kilka aut i zawsze wyniki były zgodne z danymi producenta.

ja mówie o podwórkowych, ponieważ to są hamownie podwórkowe... zainstalowane w garażu, nie spełniające żadnych laboratoryjnych wymogów, nawet tych najprostszych. A bezkrytyczne, bo trzeba rozumieć co oznacza słowo POMIAR, rozumiem że nie każdy ma i musi mieć jakies tam wykształcenie techniczne, spoko, ale jak ktoś stawia za pewnik wskazanie hamowni z garażu, i na jego podstawie stawia w wątpliwość dokonanie/wyrób/technologie koncernu wydającego dziesiątki miliardów euro na badania i rowzwój, to mówiąc wprost jest to średnio sprtyne.
"dlatego nie sądzę" "na pewno dobrze" - są w tym wypadku stwierdzeniami wynikającymi z mniemania osoby to mówiącej, a nie wynikającymi z jakiejkolwiek wiedzy czy próby weryfikacji tego co widzi.
Nie wierzę w żadne te pseduo wyniki owych pseudo hamowni, które na prawie nowych autach pokazują ubytki mocowo/momonetowe rzędu kilkunastu procent.
A nie wierze, nie dlatego bo nie, tylko dlatego, że wiem co jest "mierzone" najpierw, i jak to potem jest przeliczane na wynik końcowy.
I jest to liczenie po prostu z dupy, bo inaczej tego nazwać nie można. A dokładność hamowni tego typu nadaje sie do kreskówek disneya.
A jakby ktoś miał jeszcze wątpliwości, że bredzę albo se wymyślam, to pierwsze primo może poczytać na stronach producentów urządzeń przemysłowych (przemysłowy w gwarze technicznej oznacza profesjonalny/zawodowy i np. kamera w telewizji za 500 tys pln jest kamerą przemysłową) na temat pomiaru mocy i momentu na wałach, a drugie primo może zobaczyć co mierzy cały motoryzacyjny świat, który jest przed nami 20 lat do przodu.
Temat był wałkowany dziesiątki razy, i ja już nie mam siły ponownie o tym pisać....

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 listopada 2013, 17:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Wszystko się zgadza. Tylko to są te same hamownie i nadal pokazują dobrze dla aut cywilnych, a źle dla powiedzmy wyczynowych emek, RS, amg itp. Te same hamownie, w tych samych warunkach. Dlaczego? I nie mówię tutaj o słabych autach, tylko takich około 200 koni albo nawet powyżej 300. Jakby był błąd liniowy to dałoby się to zaobserwować. Musi być jakiś inny błąd pomiarowy wobec tego, ale jaki?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 29 listopada 2013, 20:14 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Po prostu chłopaki 400 i 500+ nie mogą przegryźć że może wypaść coś poniżej serii :rotfl: :rotfl: :rotfl:
I padają teorie kosmosu, że 400 czy 500 to dużo, że plastik nie taki, księzyc za blisko, powietrze złe, wszystko źle, trawa niemalowana... tymczasem hamuje się i auta 800-1000 i też ludzie pomiary mają.

PostNapisane: 29 listopada 2013, 21:10 
dlatego ja jak mariusz max kolonko, mowie jak jest:)
a jest tak ze wolnossaki na wtrysku bezposrednim serii nie trzymaja nigdy.

(ktos pisal o rs4 330ps, tak, byla taka hamowana chyba w RPerformance)

PostNapisane: 29 listopada 2013, 21:23 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
to teraz Waldi skocz na foruma Audi, i zobacz, że szlam w dolocie odpowiada za ubytek 20KM realnie, a nie 100.... była o tym swego czasu spora dyskusja na streetracingu

jiGsaw napisał(a):
Tylko to są te same hamownie i nadal pokazują dobrze dla aut cywilnych
I nie mówię tutaj o słabych autach, tylko takich około 200 koni albo nawet powyżej 300

no własnie srednio....
widzialem wiele hamowań, i wiele sam robiłem, i ja nie widziałem auta które by miało na hamowni serie, łącznie z takimi nowymi testówkami które przyjeżdżały z dziennikarzami z Auto świata, i zamiast 200KM miały 185.
O wkręceniu kiedyś na hamowni też pisałem, jak była specjalna ściema dla ludka z hamowni odnośnie tego, który z kilku tego dnia hamowanych chipów jest najmocniejszy, i wynik oczywiście wyszedł zgodnie zgodnie z tą ściemą, a nie zgodnie z tym, który chip był najmocniejszy.
Dziwie sie, że dane moto dziennikarz nie zrobił jeszcze takiego testu, objeżdżając kilka hamowni z tym samym autem jednego dnia...

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 29 listopada 2013, 21:38 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Boogie napisał(a):
to teraz Waldi skocz na foruma Audi, i zobacz, że szlam w dolocie odpowiada za ubytek 20KM realnie, a nie 100.... była o tym swego czasu spora dyskusja na streetracingu
No i ten szlam, pojawiający się na zaworach przez bezposredni wtrysk paliwa oraz odmy itd nie tworzy się w ciągu 10-20 tys km...

Boogie napisał(a):
Dziwie sie, że dane moto dziennikarz nie zrobił jeszcze takiego testu, objeżdżając kilka hamowni z tym samym autem jednego dnia...
To by musiało byc auto po faktycznie jakims programie, zeby ludki na hamownaich nie ustawiali wyniku pod katalogową wiedzę o aucie.. hehe

PostNapisane: 30 listopada 2013, 13:33 
Przyjaciel forum

Boogie nie widziałeś auta,które na hamowni trzymało by serię?
Moje szare M3 345KM, Huberta czarne M3 344KM (tuż przed nami było RS4 B7 i wyszło 350KM) Mojego brata 325CI 192KM, Moje 330Ci 202KM po usunięciu wszystkich usterek 226KM (przebieg coś koło 200tyś km).
Moje granatowe M3 335KM. Ja jakoś nie mam problemu z hamowaniem aut i zazwyczaj wyniki wychodzą realnie.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 14:04 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
Moje E30 320i 125 km, E30 328i 190 km. Pierwsze auto hamowane bez serwisu podstawowego, czapka nieściągana od nowości itp. Drugie auto ma słaby dolot i wydech, więc też zrozumiały wynik.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1