BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fukushima cdn-Nuclear winter is comming
PostNapisane: 29 listopada 2013, 17:27 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Out of Control.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 listopada 2013, 17:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
jiGsaw napisał(a):
Całkowite przejście na OZE dla obecnej cywilizacji oznacza, że czas amortyzacji niemal wszystkich tych elektrowni będzie wielokrotnie wyższy od czasu zdatności do eksploatacji. Kto za to zapłaci i w jakiej formie? Tam gdzie się opłaca OZE tam już zwykle jest, np. Norwegia.

Tyle w temacie.

Póki co jak już trzeba gdzieś coś, to stawiać atom. Jak nie to czekać na ITER. Jak kogoś stać na OZE to proszę bardzo...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 29 listopada 2013, 17:32 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Panowie, OZE to nie tylko wiatraczek stojący gdzieś tam w polu i niezdolny do zasilenia budki z piwem. Najczęsciej w tej chwili wykorzystywanym OZE jest energia grawitacyjna wody, oprocz tego nieszczęsnego wiatru są biopaliwa, energia geotermalna no i na koncu energia słoneczna. W tej chwili jej użycie stanowi 2% OZE z jakich korzystamy. Chociaz prognozuje się, że w najblizszych 10 latach nastąpic ma wielokrotny wzrost odzysku energii słonecznej, mniejszy wiatrowej ale po upływie dekady bedą one produkować więcej energii niz wszystkie elektrownie jądrowe na świecie. Fajnie daje do myślenia to, ze do Ziemi dociera ok 6000 razy więcej mocy w postaci energii słonecznej niz wynosi nasze zapotrzebowanie. I na koniec- np uran nie jest źródłem odnawialnym...

jiGsaw napisał(a):
Jak kogoś stać na OZE to proszę bardzo...
Mierząc miarą PL to na elektrownie jądrowe tez nas nie stac :D

PostNapisane: 29 listopada 2013, 17:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Tyle, że EJ się zwróci i ma dużo zalet.

Grawitacyjna wody - brak potencjału.
Biopaliwa - brak potencjału terenowego, zasoby terenowe pod biopaliwa zajmą pola uprawne pod potrzeby żywieniowe...
Geotermalna - brak potencjału.
Słoneczna - wciąż za droga i za niska sprawność do masowego wykorzystania. Brak możliwości obecnie kumulowania energii na potrzeby masowe do wykorzystania w razie zachmurzenia, nocy itp.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 29 listopada 2013, 17:54 
Administrator

jiGsaw napisał(a):
Tyle, że EJ się zwróci i ma dużo zalet.
No to ponawiam pytanie, dlaczego Niemcy z niej rezygnują ? Powinni miec w planie budowę kolejnych 10 reaktorów.

PostNapisane: 29 listopada 2013, 17:59 
Zacna persona forum

Najlepiej przeczekać kolejne 50 lat na węglu, wtedy powinno być dużo wydajniej i taniej jeśli chodzi o energię z tzw. nowych źródeł. Najgorzej to właśnie iść teraz w "atomówki" z eksportu ze starą technologią.

PostNapisane: 29 listopada 2013, 18:03 
Administrator

j27 napisał(a):
Najgorzej to właśnie iść teraz w "atomówki" z eksportu ze starą technologią.
A dokładnie w tej chwili będzie się to wymuszać dla nas. Płemieł oznajmi cudowne przełomy energetyczne i będą ten śmiercionośny złom lepić u nas.

PostNapisane: 29 listopada 2013, 18:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
wujekwaldus napisał(a):
CZarnobyl jebnal az milo, a jakos 7 miliardow ludzi wciaz zyje (a to juz 24 lata!)

wez pod uwage polozenie czernobyla a polozenie fukushimy
w fukushimie doszlo do stopienia 3 reaktorow, i posadzka reaktorow nie istnieje, skazenie dostaje sie codzien do wód gruntowych, nie mowiąć o bezposredniej bliskosci pacyfiku, oraz zbiornikow w ktorych trzymaja wode użyta wczesniej do chlodzenia reaktorów, ktora jest na maxa napromieniowana. mowia ze te zbiorniki skladane byly na szybko z blachy skrecane srubami zamias spawane, zwykle uszczelki zwykle weże i moze wytrzymaja 5 lat, jak jeszcze raz ziemia sie zatrzesie to mamy powtorke z rozrywki tylko ze w gorszej skali...
tutaj zalanie calosci betonem nic nie pomoże...

PostNapisane: 29 listopada 2013, 20:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Na chwile obecna mamy bardziej realne zagrozenia: http://tech.money.pl/energia-i-ekologia ... 10610.html

PostNapisane: 29 listopada 2013, 20:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
jiGsaw napisał(a):
Grawitacyjna wody - brak potencjału.
Biopaliwa - brak potencjału terenowego, zasoby terenowe pod biopaliwa zajmą pola uprawne pod potrzeby żywieniowe...
Geotermalna - brak potencjału.
Słoneczna - wciąż za droga i za niska sprawność do masowego wykorzystania. Brak możliwości obecnie kumulowania energii na potrzeby masowe do wykorzystania w razie zachmurzenia, nocy itp.

x2 z tym że co do biopaliw jak wierzba energetyczna itd to zasoby mamy, uprawy uprawami ale ziemi nieużytkowanej jest mase. tylko wyprodukowanie to jedno a co dalej to drugie, rolnik musi to gdzieś sprzedać, do tego są wydawane jakieś "karty" odnośnie określenia "bycia Eko", na to też jest ograniczona ilość wydawanych kart itd. Nie pamiętam dokładnie już, miałem opisany cały przebieg tego "slalomu". Tutaj jak zwykle biurokracja, papierki, nie kończące się przetargi itd. znów smutna polska rzeczywistość

PostNapisane: 29 listopada 2013, 23:23 
Administrator

Wy widzicie brak potencjału a Niemcy widzą potencjał. Przypominam jednak, ze to wy jezdzicie niemieckimi autami a nie Niemcy waszymi. Taka sytuacja.

PostNapisane: 29 listopada 2013, 23:24 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Trafna uwaga.

PostNapisane: 29 listopada 2013, 23:39 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
a mój poprzedni pracodawca stawiał i projektował Fukushime :cwaniak:

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 30 listopada 2013, 00:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
to czy w czymś jest potencjał czy nie u nas ma raczej mały wpływ. Każdy kto w czymś widzi potencjał, zaczyna działać boleśnie zderza się z rzeczywistością czyli tonami papierów, godzinami w kolejkach, brakiem przychylności ludzi, zawsze zaczyna się tak samo i kończy się też tak samo. Pamiętam jak głośno zrobiło się o wierzbie energetycznej, łał i szał pał, cuda na kiju i będzie lepiej wszystkim. Minęło trochę czasu, nie wiem jak teraz temat stoi, wiem że cieżko było to opchnąć bo co z tego że ktoś hektary obsadził jak nie było komu robić brykietu itp. z wiatrakami jest to samo - co jakiś czas słuchać że chcą stawiać, niby ktoś tam coś podpisał, niby niedługo będzie montaż ale w temacie cisza a jedynym głosem o wiatrakach są jakieś lewe ulotki które jakiś debil naskrobał w domu w wordzie i paincie i brednie o chorobach, wibracjach itd. Ludzie którzy postawili wiatraki bujają się z energetyką bo przecież to logiczne że ich wiatrak nie produkuje ich prądu tylko prąd elektrowni który trzeba jakoś im odsprzedać itd. Ci którzy chcą postawić bujają się z stosami papierków, petycjami (sry ale tak to wygląda) emerytów że wiatraki to zuo. Ciemnota panuje w kraju a ciemnota chwyta małe, ostre i dosadne teksty. Jak ludzie mogą się w jakikolwiek sposób wypowiedzieć na temat reaktora i elektrowni jądrowej jak o fizyce słyszeli 40 lat temu w podstawówce. Wystarczy zadać kilak pytań, jak działa reaktor, co jest paliwem, tak bardzo lubiany temat czarnobyla - dlaczego doszło do wybuchu. 99% ludzi polegnie na takich pytaniach ale do gadania i rzucania hasełek każdy pierwszy. Ja tam uczonym nie jestem ale czasami jak słyszę różne teksty co jest łał a co super to nie wiem czy się śmiać czy płakać.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 01:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Boogie napisał(a):
a mój poprzedni pracodawca stawiał i projektował Fukushime :cwaniak:

oho trzeba powołac komisje śledcza!

PostNapisane: 30 listopada 2013, 07:16 
Specjalista

Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Frank napisał(a):
Wy widzicie brak potencjału a Niemcy widzą potencjał. Przypominam jednak, ze to wy jezdzicie niemieckimi autami a nie Niemcy waszymi. Taka sytuacja.

W '44 też widzieli potencjał.
Kurde, ten temat nie powinien nawet powstać.
Cytuj:
Panowie, OZE to nie tylko wiatraczek stojący gdzieś tam w polu i niezdolny do zasilenia budki z piwem. Najczęsciej w tej chwili wykorzystywanym OZE jest energia grawitacyjna wody

Teraz otwórz mapę Polski i spójrz ile mamy dużych rzek. Spojż też na zróżnicowanie terenu. Wyjdzie Ci możliwość postawienia kilku elektrowni. Zasilisz może z 10powiatów.
Cytuj:
oprocz tego nieszczęsnego wiatru są biopaliwa

Pędziłeś kiedyś bibmer? Ja też nie, ale znam kogoś kto pędził i opowiedział mi to i owo. :)
Do produkcji tego potrzebna jest energia. Końcowy bilans wychodzi średnio.
Cytuj:
energia geotermalna

No, to jest już coś. Tutaj jest potencjał.
Cytuj:
energia słoneczna.

tutaj też, ale nie mamy jeszcze do tego odpowiedniej technologii. Przynajmniej do zmiany światła w prąd bezpośrednio.
Cytuj:
wez pod uwage polozenie czernobyla a polozenie fukushimy

No właśnie, weź. Masz możliwość kataklizmu w Polsce? No, chyba, że ktoś tanio wyjmie grunty pod elektrownie z przetargu, w jakimś dołku w Raciborzu.

Cytuj:
A dokładnie w tej chwili będzie się to wymuszać dla nas. Płemieł oznajmi cudowne przełomy energetyczne i będą ten śmiercionośny złom lepić u nas.

I wszystkim zależy, aby doprowadzić do kataklizmu u nas. Nie rób się Antoni...
Jak już pisałem wcześniej, atom to konieczność. Czy się to komuś podoba, czy nie. Zarówno jako kraj, jak i jako planeta mamy za duże zapotrzebowanie w energię, aby bawić się w jakieś ćwierćśrodki. A będzie jeszcze większe.
Cytuj:
I na koniec- np uran nie jest źródłem odnawialnym

Zanim się planeta wypyka z metali ciężkich ludzkość spokojnie będzie mogła operować na jądrach pierwiastków lekkich. Zresztą to już się tak jakby dzieje.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 30 listopada 2013, 07:52 
Administrator

mroova81 napisał(a):
W '44 też widzieli potencjał.
Kurde, ten temat nie powinien nawet powstać.
Skoro tak Ci '44 przeszkadza to sprzedaj BMW i kup nie wiem, Chevroleta ? :rotfl: Cóż to za porównanie :mur:

Sens dalszego prowadzenia tej dyskusji jest znikomy, bo wiele kwestii, które padły wcześniej , zostało przemilczanych, natomiast stale pojawiają się te same jałowe argumenty w wykonaniu kilku dyskutantów, które niespecjalnie mnie przekonują, zresztą nie tylko mnie :)

Być może faktycznie jeszcze jest za wczesnie dla niektorych ,zeby widziec realną mozliwosc zastąpienia pewnych form uzyskiwania energii bardziej nowoczesnymi. Póki co jest to kosztowne, fakt, ale kiedy to rozwijające się techologie były tanie ?

Bardzo dobrze napisał j27, mamy swoj zapas na najblizsze dekady, mamy możliwosc wstrzymania się z pewnymi ruchami i obserwowania rynku.

Tyle ode mnie :)

PostNapisane: 30 listopada 2013, 07:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Zaraz, zaraz, te Niemcy nasze wspaniałe to przypadkiem rezygnując z EJ nie napędzają się nadal konwencjonalnie węglem? Bo mi się coś wydaje że tak 3x więcej energii mają z paliw kopalnych niż z atomu. Kolejna sprawa to OZE, ja nie lubię bo raz że się kury nie niosą (true story), a dwa że na własne oczy widziałem całe farmy wiatrowe, setki jeśli nie tysiące wiatraków rdzewiejące w pizdu bo się nie opłaca. Inna sprawa to słońce, Niemcy wiedzą co robią, na wiatrze się obłowili na dotacjach a energia słoneczna jest teraz w kolejce do tego cyrku, niedługo będzie kolejny boom i kokosy z dotacji. Natomiast co do ogólnego bilansu, to zawsze nasza cywilizacja ma inne wyjście, ograniczenie konsumpcji. Ja szczerze mówiąc to myślę że jeszcze za naszego życia się trochę może świat zmienić w tym względzie... i hektar ziemniaka będzie miał znaczenie a nie jakieś elektrownie ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 listopada 2013, 08:01 
Specjalista

Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Ograniczenie konsumpcji, to ograniczenie wszystkiego. Nie chciałbym tego doczekać.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 30 listopada 2013, 08:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
W Prypeci liczniki Geigera wskazują niższe promieniowanie jonizujące niż w centrum Warszawy. Pomijając okolice samego reaktora oczywiście, ale to nadal za mało, żeby w nocy świecić, a w dzień tracić zęby i włosy. Ze Lwowa organizowane są wycieczki do "miasta duchów", żadnych badań, szkoleń ani ołowianych fartuchów nie trzeba. I gdzie to złe atomowe mzimu niby?

Frank napisał(a):
Fakty są takie,ze DE zamyka reaktory i likwidacja potrwa ledwie do 2023. Jesli takie regionalne mocarstwo nie stawia aktualnie na reakcje jądrowe, to moze powinnismy się zastanowić dlaczego.

Bo ktoś zarobi potężną kasę na
a) sprzedaży starych technologii do Trzeciego Świata, na przykład do Polski albo Zimbabwe
b) wprowadzaniu nowych technologii
c) sianiu ekopropagandy, bo efekt cieplarniany i dwutlenek węgla już nie wystarcza do sprawnego napędzania histerii, toczy się to jeszcze siłą bezwładu i z przyzwyczajenia

Frank napisał(a):
Panowie, OZE to nie tylko wiatraczek stojący gdzieś tam w polu i niezdolny do zasilenia budki z piwem. Najczęsciej w tej chwili wykorzystywanym OZE jest energia grawitacyjna wody, oprocz tego nieszczęsnego wiatru są biopaliwa, energia geotermalna no i na koncu energia słoneczna. W tej chwili jej użycie stanowi 2% OZE z jakich korzystamy. Chociaz prognozuje się, że w najblizszych 10 latach nastąpic ma wielokrotny wzrost odzysku energii słonecznej, mniejszy wiatrowej ale po upływie dekady bedą one produkować więcej energii niz wszystkie elektrownie jądrowe na świecie. Fajnie daje do myślenia to, ze do Ziemi dociera ok 6000 razy więcej mocy w postaci energii słonecznej niz wynosi nasze zapotrzebowanie. I na koniec- np uran nie jest źródłem odnawialnym...

Ogniwa fotowoltaiczne czy prościej słoneczne mają maksymalną wydajność rzędu 5% w warunkach laboratoryjnych. Chcesz coś jeszcze dodać na temat wspaniałych możliwości pozyskiwania energii z kochanego słoneczka?
Energia odnawialna z wiatru w Danii wygląda tak, że wybrzeże oraz płytkie wody przybrzeżne są zasrane farmami wiatrowymi, przelatywałem parę tygodni temu w okolicach wyspy Faro na dość niskim pułapie, wszystko było jak na dłoni. Śliczny widok, zaiste. Wydajność takich instalacji jest dużo większa niż ogniw słonecznych, nawet przekupione dziwki z Greenpeace nie krzyczą już w obronie ptasząt, rozsmarowywanych na łopatach wiatraków. U nas nadal z wiatrakami słabo, głównie dlatego, że jak nie wieje, to siedzimy po ciemku albo przy lampie naftowej (paliwa kopalne! zUOOOOOOoo! Szatan! Kaka demona!).
Geotermalne odwierty do ogrzewania domów są popularne np. w Szwajcarii, wierci się raz, zapuszcza rurki, buduje domek i względne ciepełko jest właściwie już za darmo i to całymi latami. Jakiś tam prąd też się da z tego wyciągnąć, może nawet oświetli się ten wybudowany domek. Na zakład przemysłowy bym nie liczył. Inna rzecz, że w Europie nie ma już właściwie za dużo przemysłu, to co tam szkodzi.

Braków w wykształceniu z dziedziny energetyki nie da się zastąpić chciejstwem i pięknosłowiem, kolego. Fizyka to bezlitosna złośliwa starucha, nie da się jej przekonać tak łatwo.

Frank napisał(a):
Mierząc miarą PL to na elektrownie jądrowe tez nas nie stac :D

Obawiałbym się budowy elektrowni atomowej/jądrowej w Polsce nie z powodów technicznych, bo tu od dawna nie ma się czego bać (reaktor RBMK-1000, ten sam typ co w Czarnobylu i ten sam egzemplarz, który miał pracować w Żarnowcu, działał całkiem długo w Finlandii i nic mu nie było), tylko, nazwijmy to, rdzennie polskich - tu przekręt, tam wałek, ówdzie firma brata wujka ze strony ojca, nieopłaceni podwykonawcy i inne cuda, dobrze znane z budowy chociażby autostrad, wymagających remontu jeszcze przed ich oddaniem do użytku. Strach w takich warunkach warzywniak stawiać, a co dopiero elektrownię.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1