BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fukushima cdn-Nuclear winter is comming
PostNapisane: 30 listopada 2013, 08:30 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Frank napisał(a):
Skoro tak Ci '44 przeszkadza to sprzedaj BMW i kup nie wiem, Chevroleta ? Cóż to za porównanie

Takie porównanie, że piszę Ci, że niemieckie samochody są OK, co nie oznacza, że cała nacja jest nieomylna w każdym względzie. Ot całe porównanie.
Frank napisał(a):
Sens dalszego prowadzenia tej dyskusji jest znikomy, bo wiele kwestii, które padły wcześniej , zostało przemilczanych, natomiast stale pojawiają się te same jałowe argumenty w wykonaniu kilku dyskutantów, które niespecjalnie mnie przekonują, zresztą nie tylko mnie

No faktycznie, bo co by nie napisać, się nie przekonasz. Zielonej energii nie wystarczy Ci aby zasilić nawet 5% przemysłu. Wielu ludzi Ci piszę, a wielu innych wciąż nie przekonanych.
Dzięki tej drugiej grupie, jeszcze wiele lat będziemy kopcić węglem, a chociażby elektryczne samochody będą tylko ciekawostką w dodatku będą smrodzić tak samo, jak stare disle, różnica tylko w położeniu komina. Jedynie sie powtarzacie z trzęsieniami ziemi i starą technologią, gdzie oba argumenty są hmmm nie powiem z czego. Budowa reaktora jest tak prosta, że wystarczająca technologia została osiągnięta już w latach 60tych.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 listopada 2013, 09:43 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Tymczasem w Australii...

Obrazek

Cytuj:
The new Owen Springs power station is a major infrastructure development for central Northern Territory. Not only because it seeks world’s best practice in fuel efficiency and reduced carbon emissions, it is also earmarked to become the region’s sole electricity provider. The $126 million power station comprising of three 10.9 megawatt diesel / gas generators will gradually displace the Ron Goodin power station over the next decade as the primary power facility to the Alice Springs area, eventually leading to the latter’s decommissioning. Due to the importance of this project, it was critical that Power & Water Corporation constructed a facility that is capable of sustaining the electricity demand of Alice Springs and its surrounding area for the years to come.

http://www.tuttbryant.com.au/tbhls/diesel-project.html

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 listopada 2013, 10:33 
Forumowicz

Ładna V-ka, kto swapuje? :D

PostNapisane: 30 listopada 2013, 11:06 
Specjalista

sln napisał(a):
Ładna V-ka, kto swapuje? :D

Nie daj się zwieść :suchy: co prawda ma pierdylion koni, ale to konie dizlowe, słabsze od tych benzynowych. Wolniej kopytami wieżgają.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 11:23 
Administrator

Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Jak zwykle, miałem juz sie tu nie udzielac, ale jeden po drugim do tablicy wywołują :rotfl:

jonas napisał(a):
Ogniwa fotowoltaiczne czy prościej słoneczne mają maksymalną wydajność rzędu 5% w warunkach laboratoryjnych. Chcesz coś jeszcze dodać na temat wspaniałych możliwości pozyskiwania energii z kochanego słoneczka?

jonas napisał(a):
Braków w wykształceniu z dziedziny energetyki nie da się zastąpić chciejstwem i pięknosłowiem, kolego.
Własnie widzę. Ale sprobuj chociaz rozszyfrowac sobie ten popularny w sieci wykresik-
Obrazek
a tak to wyglada na dzis.
http://www.solarkurier.pl/przemysl-i-do ... lonecznych
Chinole juz mają gotowe do sprzedazy na poziomie 20%.

poza tym mowimy o stanie obecnym, gdzie lobby naftowe jednak skutecznie ograniczna pewne ruchy, zapasy węgla w wielu krajach nie wydają się jednak wyczerpywac itd itp.

No ale tłumacz dżentelmenowi z Titanica o ledach, tabletach i wi-fi...

jonas napisał(a):
Obawiałbym się budowy elektrowni atomowej/jądrowej w Polsce nie z powodów technicznych, bo tu od dawna nie ma się czego bać (reaktor RBMK-1000, ten sam typ co w Czarnobylu i ten sam egzemplarz, który miał pracować w Żarnowcu, działał całkiem długo w Finlandii i nic mu nie było), tylko, nazwijmy to, rdzennie polskich - tu przekręt, tam wałek, ówdzie firma brata wujka ze strony ojca, nieopłaceni podwykonawcy i inne cuda, dobrze znane z budowy chociażby autostrad, wymagających remontu jeszcze przed ich oddaniem do użytku. Strach w takich warunkach warzywniak stawiać, a co dopiero elektrownię.
Tu się zgodzę , z tym ,ze to nie tylko problem PL. Popatrzmy np na budowę elektrowni w Flamanville we Francji - od 2007 roku tam męczą temat, juz mieli problemy podczas kontroli z jakoscią wykonania i materiałów, a sam koszt inwestycji skoczył z planowanych 3.3 mld do 8.5 mld E.

jonas napisał(a):
W Prypeci liczniki Geigera wskazują niższe promieniowanie jonizujące niż w centrum Warszawy. Pomijając okolice samego reaktora oczywiście, ale to nadal za mało, żeby w nocy świecić, a w dzień tracić zęby i włosy. Ze Lwowa organizowane są wycieczki do "miasta duchów", żadnych badań, szkoleń ani ołowianych fartuchów nie trzeba. I gdzie to złe atomowe mzimu niby?
Naprawdę fajnie, ze po 28 latach poziom promieniowania opadł w okolicach elektrowni. O ile oczywiscie te pomiary są wiarygodne. Tych co odpadli na chorobe popromienną lub raka w pozniejszym terminie co prawda to nie pocieszy ale ponoc wiewórki w " czerwonym lesie " mają się dobrze.
CYtat z jakze popularnej wikipedii, tej samej ktora stawia promieniowanie w Wawie na wyzszym poziomie-
Cytuj:
Obecnie, promieniowanie w Czerwonym Lesie może osiągnąć poziom 1 R/h (rentgen na godzinę), ale poziom 10 mR/h (milirentgeny na godzinę) występuje znacznie częściej. Ponad 90% skażenia radioaktywnego w Czerwonym Lesie jest skoncentrowane w glebie. Naukowcy planują wykorzystać skażone promieniowaniem, wymarłe miasto Prypeć oraz otaczające je obszary jako unikalne laboratorium przeznaczone do modelowania procesów rozprzestrzeniania się radionuklidów powstałych przy wybuchu brudnej bomby albo ataku środkami chemicznymi lub biologicznymi. Obszar ten oferuje niezrównane możliwości pełnego zrozumienia procesu przejścia radioaktywnych odpadów przez tereny miejskie i wiejskie.
Wydaje się, że przyroda zony nie tylko przetrwała, ale również rozkwitła z powodu znacznego ograniczenia wpływu człowieka. Strefa stała się "Radiologicznym Rezerwatem". Uważa się, że podobno występowały przypadki deformacyjnej mutacji zwierząt z Czerwonego Lasu, ale żaden z nich nie został udowodniony, z wyjątkiem częściowego albinizmu u jaskółek. Obecnie istnieje problem skażenia gleby izotopami strontu 90Sr i cezu 137Cs, których czas połowicznego rozpadu wynosi około 30 lat. Najwyższe stężenie izotopu 137Cs zaobserwowano w powierzchniowych warstwach gleby, gdzie jest on wchłaniany przez rośliny i owady żyjące w tych rejonach. Niektórzy naukowcy obawiają się, że radioaktywność będzie oddziaływać na ten obszar przez parę następnych pokoleń.

Gdzie mzimu ? Zadzwon do Fukushimy :rotfl:

mroova81 napisał(a):
Takie porównanie, że piszę Ci, że niemieckie samochody są OK, co nie oznacza, że cała nacja jest nieomylna w każdym względzie. Ot całe porównanie.
Ale rozmawiamy o tworzeniu i wdrażaniu nowych technologii a nie o nacjonalistycznych ideologiach...
mroova81 napisał(a):
No faktycznie, bo co by nie napisać, się nie przekonasz. Zielonej energii nie wystarczy Ci aby zasilić nawet 5% przemysłu.
Bez przesady.Sama hydroenergetyka ma większy światowy udział w światowej produkcji energii niz elektrownie jądrowe ( ok 16 vs 14 %). Poki kase zbijają lobbysci naftowi, gazowi i węglowi to pewne rzeczy i tak bedą szły w zwolnionym tempie. Do czasu. Tendencje energetyczne są teraz takie ,ze przez najblizsze lata jednak bedzie wzrastac rozwijanie użycia OZE czy sie to komus podoba czy nie :)
Obrazek
TEchnologia jądrowa jest aktualnie stara, wcale nie tania i mimo wszystko jednak trudna do okiełznania w razie , gdy robi się "dym".

PostNapisane: 30 listopada 2013, 11:41 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Powiem tak. To jest moment w dyskusji kiedy padają teorie nie poparte dowodami.
Frank dowody przedstawił

Teraz albo oponenci dyskusji przedstawią raporty z danymi potwierdzającymi ich słowa, albo niech nie piszą lepiej nic, bo każdy niemerytoryczny post, nie zawierający linka do materiałów potwierdzających wygłaszaną teorię będzie wywalany.

Mi się kiedyś coś wydawało odnośnie emisji CO i NO i cała durna teoria legła jak domek z kart jak zobaczyłem rzeczywiste raporty robione przez wiarygodne źródła. Tak więc to dobra droga do zaprzestania rozsiewania glupoty i mitów.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 12:27 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Frank napisał(a):
Wy widzicie brak potencjału a Niemcy widzą potencjał. Przypominam jednak, ze to wy jezdzicie niemieckimi autami a nie Niemcy waszymi. Taka sytuacja.

Ale my Polacy i tak wiemy lepiej !

jonas napisał(a):
Śliczny widok, zaiste.

Ojej, no straszne ! Takie to nie estetyczne ! Obsługa ma obrzydliwe totalnie nie modne uniformy. TRAGEDIA ! Będziesz miał śliczny krajobraz ale wykitujesz na raka z powodu zanieczyszczenia środowiska.

Santino napisał(a):

Ten filmik to tylko na jakieś detajlingowe forum wkleić :D Pocięłyby się chłopaki :) Dobry koemntarz jest pod filmikiem że warto byłoby zmierzyć ten ręcznik za kilka godzin, dni i zobaczyć jakie promieniowanie będzie wtedy.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 13:03 
Specjalista

Widzę, że komityw wspólnej adoracji zadziałał. Dwóch adminów, agent provokatór i oponent rozmowy. Nieswojo się czuje no ale kit.

Nie wiem panowie, czy wiecie co to jest skala logarytmiczna. To takie coś na pionowej osi wykresu Franka. Dzięki temu wykres ten mówi nam, że to ja i jonas jesteśmy bliżej sedna sprawy, a wy daleko w lesie. Teraz będzie ban?

PostNapisane: 30 listopada 2013, 13:33 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
mroova81 napisał(a):
Widzę, że komityw wspólnej adoracji zadziałał. Dwóch adminów, agent provokatór i oponent rozmowy. Nieswojo się czuje no ale kit.

Jest takie powiedzenie:
"Jeżeli jedna osoba powie ci, że jesteś osłem, to się tym nie przejmuj. Jeżeli dwie - spójrz w lustro. Jeżeli trzy, to kup sobie siodło."

Wiemy co to skala logarytmiczna, ale wartość to wartość. Zobacz na tempo rozwoju. Zanim postawisz elektrownię atomową, to równie wydajne będą fotoogniwa czy wiatr. Zresztą, panele słoneczne czy wiatr to kwestia powierzchni, a niewykorzystanej powierzchni mamy w pytę, wystarczy więcej postawić i tyle. I jesteś wtedy niezależny od Władzia (nie musisz kupować uranu) i od arabusów.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 13:49 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
mroova81 napisał(a):
Nieswojo się czuje no ale kit.

Lepiej by brzmiało "Challenge accepted !"

PostNapisane: 30 listopada 2013, 14:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Frank - jak chcesz to mogę Ci poszukać w wolnej chwili trochę materiałów wykładowych z uczelni, kilka książek, z których korzystałem gdzie masz jak wół w namalowane wrota wyliczenia nakładów inwestycyjnych i opłacalności danej elektrowni. Jak one działają, jakie współczynniki są brane pod uwagę, od czego one zależą. Kiedy i gdzie opłaca się pobudować elektrownie oraz jakie. Sensu dyskusji gdzie ja wiem doskonale jak jest nie widzę. Proponuję przypomnienie sobie kilku terminów, bardzo na czasie w związku z polityką komunii europejskiej. Marketing, propaganda, populizm.

Z jednym się w zupełności zgadzam. Energetyka jądrowa jest przestarzała choć nadal najlepsza. Zamiast stawiać elektrownie jądrowe w Polsce może lepiej poczekać na ITER, bo potem wyjdziemy na frajerów, którzy budują "atomówki", a w tym czasie zachód będzie się przestawiał na "termojądrówki".

Kyokushin napisał(a):
fotoogniwa czy wiatr. Zresztą, panele słoneczne czy wiatr to kwestia powierzchni, a niewykorzystanej powierzchni mamy w pytę, wystarczy więcej postawić i tyle. I jesteś wtedy niezależny od Władzia (nie musisz kupować uranu) i od arabusów.

A to już jest dyletancki bełkot pseudotechniczny. W Polsce pobudować elektrownie wiatrowe opłaca się tak naprawdę tylko w I i ew. II strefie i tam już generalnie są, zwłaszcza I strefa jest obsadzona. Do tego dochodzą miejsca na wodzie.

Obrazek

Rozumiem, że administratorzy tego forum chcą dopłacić do OZE kupę kasy? Bo te elektrownie nigdy na siebie nie zarobią. Chyba, że cena prądu zmieni swoją wartość o RZĄD wielkości.

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... 5469,d.bGE - przeczytać, wyciągnąć wnioski i zamknąć ten śmieszny wątek, bo to wstyd, że na takim forum brakuje podstawowej wiedzy.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Ostatnio edytowano 30 listopada 2013, 14:47 przez jiGsaw, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 30 listopada 2013, 15:01 
Administrator

jiGsaw napisał(a):
A to już jest dyletancki bełkot pseudotechniczny.

Ty chyba dawno w dekiel nie dostałeś.

jiGsaw napisał(a):
W Polsce pobudować elektrownie wiatrowe opłaca się tak naprawdę tylko w I i ew. II strefie i tam już generalnie są, zwłaszcza I strefa jest obsadzona. Do tego dochodzą miejsca na wodzie.

Czyli można.

Kombinacja źródeł odnawialnych da ogólnie podobny efekt co atom, co wynika z wykresu przedstawionego przez franka. Poza tym jak pisałem - oze to przestrzeń. Niemcy mają podobną strefę wiatrową, słoneczną, rzeczną jak my.
Na tym etapie lepiej jeszcze 5-10 lat jechać na węglu i zainwestować w OZE, niż budować teraz atom.
Zanim ukończysz budowę elektrowni, oze będa na dużo lepszym technicznym etapie niż są obecnie, a atom na podobnym.
W tym cały sęk - lepiej poczekać i zrobić to dobrze niż teraz robić atom którego budowa pochłonie czas potrzebny na usprawnienie oze. Poprawi się technologię i będzie mozna obsadzać III strefę.

Porownując wiatr do atomu popełniasz bład, bo nie mówimy tylko atom vs wiatr czy atom vs woda, bo tu atom wygra, ale zestawiając te technologie masz szansę wyjść na to samo i zachować niezależność. Zresztą, atom tez jest niezły, tego nie twierdzę, ale jak są możliwości na obejście go, to warto to zrobić.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 15:52 
Administrator

Ciekawe kiedy będzie pierwszy kit do przerobienia 2.8 na napęd jądrowy :D

Tanio, ekologicznie, wydajnie.

Niemcy i Włosi juz przejrzeli na oczy, moze i nam się uda, chociaz wątpie bo lubimy sobie z mapy zniknąć od czasu do czasu dzięki wrodzonemu sprytowi i inteligencji.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 15:57 
Przyjaciel forum

Przeczytajcie artykuł, który wkleiłem.

Jedyną OZE, która prawdopodobnie rozwinie się przez najbliższe lata to energia z ogniw fotowoltaicznych. Potencjał wiatrowy, rzeczny, geotermalny etc. nie zmieni się, sprawność generatorów w elektrowniach wiatrowych i wodnych również nie zmieni się w sposób mogący coś poprawić. Żywotność tych elektrowni również nie wzrośnie prawdopodobnie.

Zostaje albo atom albo czekać na energetykę termojądrową lub słoneczną (dla zatwardziałych). Problem w tym, że tak długo czekać nie możemy, więc zostaje atom póki co.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 30 listopada 2013, 16:01 
Administrator

Myślę że lepiej jechać na węglu, jest dla nas korzystny i kasa zostaje 'wewnątrz', poczekać na rozwinięcie fuzji termojądrowej, w międzyczasie sobie stawiać wiatraki, panele, el rzeczne.

PostNapisane: 30 listopada 2013, 16:04 
Administrator

jiGsaw napisał(a):
Problem w tym, że tak długo czekać nie możemy, więc zostaje atom póki co.
No własnie Jigsaw, a na jak długo wg Ciebie wystarczy nam węgla ?

PostNapisane: 30 listopada 2013, 16:23 
Przyjaciel forum

Nam czyli Polsce? Nie z węglem problem (węgiel i tak sprowadzamy...), a z tym, że czas eksploatacji wielu elektrowni w Polsce dobiega końca, a nowych nie widać specjalnie. Elektrownie konwencjonalne w dodatku to w pewnym sensie przeżytek, więc inwestować w nie to też średni pomysł obecnie. Ponadto UE wymusza na nas stosowanie coraz droższych elektrofiltrów itd. Ogólnie jak zwykle wszystko można sprowadzić do ekooszołomstwa, chociaż akurat w przypadku elektrowni konwencjonalnych ma to według mnie jakieś uzasadnienie, czego nie mogę powiedzieć o motoryzacji.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 30 listopada 2013, 16:35 
Administrator

jiGsaw napisał(a):
Nam czyli Polsce?
Tak, Polsce.
jiGsaw napisał(a):
Nie z węglem problem, a z tym, że czas eksploatacji wielu elektrowni w Polsce dobiega końca, a nowych nie widać specjalnie. Elektrownie konwencjonalne w dodatku to w pewnym sensie przeżytek, więc inwestować w nie to też średni pomysł obecnie.
Takiej odpowiedzi się spodziewałem. Jak zwykle, mając własne surowce będziemy skazani na syf zagraniczny, kosztujący miliardy E :)
jiGsaw napisał(a):
Ogólnie jak zwykle wszystko można sprowadzić do ekooszołomstwa, chociaż akurat w przypadku elektrowni konwencjonalnych ma to według mnie jakieś uzasadnienie, czego nie mogę powiedzieć o motoryzacji.
Tyle, ze do aut nikt nie planuje pakowania reaktorów jądrowych. Chociaz najnowszy hit UE - czynnik klimatyzacji 1234yf ( rymuje się z SYF ) również daje radę :rotfl:

PostNapisane: 30 listopada 2013, 16:39 
Przyjaciel forum

Nie, ale masz ten downsizing, opłaty ekologiczne, normy spalin euro itd. Nie zdziwię się jak wymyślą niedługo zakaz jeżdżenia autem co pali więcej niż xxx lub starszym niż yyy albo narzucą na to jakieś duże podatki itp. np. norma emisji CO2 samochodem na mieszkańca...

Mamy węgiel, ale jego wydobycie nie jest opłacalne. Taniej wychodzi sprowadzić uran i rozszczepiać go w reaktorze.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 30 listopada 2013, 16:41 
Częsty bywalec

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1