To teraz ja ;].
Acer jest bardzo dobrą firmą , wszystko jednak zależy od modelu. Asus jak dla mnie ostatnio nie do końca sie spisuje. Obecnie pisze z asusa i w życiu nie powiem ze ma lepsza matryce od mojego Acera.
Acer ma lepszą grafikę jednak nie dużo !!.
Z tego co piszesz uważam że nie potrzebujesz tak mocnej grafiki ponieważ itak jej nie wykorzystasz

. Jeśli będziesz miał dysk ssd to wydaje mi się że tak duża ilość ramu jest przesadzona. Pamiętaj im szybszy komp tym mniej ramu zużywa.
Weźmy dla przykłądu 50 zakładek w firefoxie na c2d będzie okolo 2gb na ramie i 2gb zestaw roboczy. Jeśli odpalisz to samo na i7 będzie po 900 mb dla 150 zakładek (tak to u mnie teraz wyglada)
Wiadomo im więcej ramu "tym lepiej" tylko podstawowe pytanie czy hibernujesz lapka jeśli tak to bardzo mocno po dupie oberwie dysk. W tym przypadku plik hibernacji będzie miał około 13GB również jeśli nie zmienisz pliku stronnicowania(pagefiles) to on równierz będzie za duży. W przypadku ssd niema potrzeby aby on był domyślny.
Jeśli ktoś chce mam naprawde fajnego lapka za bardzo dobre pieniądze do oddania

acer 7750g - z grafiką 6850(mało doceniana bardzo potężna) grafiki które wymieniłeś będą nieco mocniejsze jednak ten radeon ma potencjał pięknie się go da podkręcić. Oczywiście wszystko zależy od konkretnej sztuki. Mam 3 takie lapki i mój prywatny się niesamowicie kręci.
A i bez kręcenia osiąga okolo 1700-1800okt w 3d marku
Dala porównania gt530, gf540,gf555,radeon 6650, mają w okolicy 1000-1200pkt
GTX 560M z 3 GB pamięci GDDR5 VRAM. Wyniki 2008pkt w teście 3DMark11
7750g nieco slabszy jednak 2x tańszy

porównywałem go niedawno do wrm150 (clevo ) z gt650 i7 trzeciej generacji. i nie wypadł dużo gorzej

. w kilku testach był lepszy w kilku gorszy , za to znacznie cichszy no i bateria dużo lepie trzma w acer.
Jak chcesz pogadać to gg 283187 (nie koniecznie odnośnie mojego kompe

)
P.S
co do twojego lapka to pewnie się zasyfił i wystarczy go przeczyścić aby się nie grzał , nastąpi wtedy również cisza
Pamiętajcie jeśli laptop hałasuje przy normalnej pracy to nie jest to normalne, należy go oddać do czyszczenia . Oznacza to że wiatrak nie potrafi wydmuchać gorącego powietrza bo radiator jest zasyfiony. Kontrolujcie temp ponieważ zaniedbanie prowadzi do powstawania zimnych lutów.
Czasem bywa tak że producenta poniesie wodza fantazji i źle zaprogramuje wiatraki więc warto sprawdzić czy niema poprawek do biosa. Czy wiatrak przypadkiem nie uruchamia się tylko w trybie 3d bo czasem też tak bywa.
Asus G750JX - co do tego typu asusów. Mają piękny dźwięk i bardzo dobre chłodzenie. Ale coś kosztem czegoś laptop ten nie mieścił mi się do plecaka porażka 15cali w tym modelu jest większe gabarytowo od 17. Ogniwa w baterii są upchane nie tak jak w innych obok siebie tylko 1 na drugim przez co laptop jest strasznie gruby. Fajny sprzęt jeśli się go nigdzie nie nosi i całe dnie się gra

.