BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 18:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 328 problem check engine
PostNapisane: 6 grudnia 2013, 19:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B28
Witam. czytalem mnostwo watkow odnosnie podobnej sytuacji, jednak niby problem ten sam a rozwiazan tyle ilu uzytkownikow. najwazniejsza kwestia dla mnie na dzien dzisiejszy to czy moge tak jezdzic czy rozwale silnik jesli szybko tego nie rozwiaze...

jakis czas temu zapalil mi sie check na zimnym silniku, potem zgasl i znow powrocil na stale. zakupilem interfejs,
skasowalem inpa bledy ustawilem adaptacje i w drodze do domu zapalil sie check i blad 228 i 227. wczoraj skasowalem bledy i dzis znow check tym razem (znow w drodze do domu) 227. ponizej zrzut z odczytu sond.

to odczyt jak wywalilo 2 bledy:

Obrazek
Obrazek

tutaj ostatni jak wywalilo tylko 227:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

generalnie nic sie nie dzieje, samochod normalnie jezdzi i przyspiesza, jedynie na zimnym silniku na postoju delikatnie obroty przyfaluja ale doslownie minimalnie. no ale blad to blad i swiecacy sie check to raczej nic dobrego.

czytalem ze to moze byc lewe powietrze uszkodzona disa, ale moze ktos jest w stanie ocenic te wyniki i podpowidziec cos? cos jeszcze zalaczyc, sprawdzic?

w aucie mam zalozony gaz, zrobilem juz na gazie 4-5 tys km i nic si nie dzialo do tej pory. swiece niedawno wymienione na ik20.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 328 problem check engine
PostNapisane: 6 grudnia 2013, 22:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
ustawiales swiece? bez ustawiania dlugo nie pociagna w gazie. je trzeba ustawiac, bo sie wypalą i kasa wyrzucona w bloto

PostNapisane: 6 grudnia 2013, 22:30 
Pierwsze kroki

tzn co mam zrobic? nigdy nie slyszalem o czyms takim?
ktos cos powie o odczycie sond? czy moge jezdzic czy nie ?

PostNapisane: 6 grudnia 2013, 22:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
odczyty te co pokazaleś są ok ją bym stawiał na dise , odme odkręc korek wlewu oleju na odpalonym silnikiu i zobacz jak pracuje powinien zacząć falowac jak jest inaczej to odma do wymiany

PostNapisane: 6 grudnia 2013, 23:03 
Przyjaciel forum

jak kupujesz swiece to nikt CI ich nie ustawi ale producent zaleca chyba ze lubisz wydawac kase i za 40 tys km znow kupowac nowe te swiece moga zrobic duzo wiecej tys km. producent kaze je ustawiac i podaje dokladnie na ile do m52, w przypadku bmw trzeba ustawiac bo instalacja zaplonowa jest slaba i swieca z wieksza przerwa skonczy pracowac w silniku zanim sie skonczy :)

PostNapisane: 7 grudnia 2013, 11:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Prosty test

Kasujesz błędy--->jeździsz tylko na Pb--->jeśli brak błędów to wina LPG

PostNapisane: 7 grudnia 2013, 11:37 
Przyjaciel forum

obstawiam że winowajca jest uklad zaplonowy na gazie. jezdzone bylo na 4 elektrodowych na gazie pewnie jakis czas, i wystarczy zeby teraz falowalo na zimnym nawet na ik20 (to tez sie zdarza), jezeli zamontowales prosto z pudelka do skatowanych cewek, jak bylo cieplo to tego nie bylo, a teraz jak temp spadly to zaczelo falowac. zgadza sie? i tylko na zimnym? jak dla mnie styrane cewki i przede wszystkim zle dobrane swiece do gazu i to bym najpierw naprostowal, dopiero potem szukal problemu w aucie. ludzie naczytaja sie glupot na forach o i montuja co popadnie. potem kupujesz takie auto i nie wiesz co bylo robione, a co jest w oryginale :( i musisz sprawdzac wszystko od podstaw :zdegustowany:

PostNapisane: 7 grudnia 2013, 13:21 
Częsty bywalec

jest e39 523iA
co ty sie tych swiec uczepiłes :) ja nigdy w zyciu nie mialem z zapłonem w bmw do czynienia bo nic sie nigdy nie sypalo
sam smigam na ngk bkr6ek i ori cewki ktore miaja 17 lat z 96 roku i auto smiga pieknie i dam sobie reke odciac ze berdzie smigac az skonczy na złomie :)

PostNapisane: 7 grudnia 2013, 13:27 
Przyjaciel forum

zgoda ale masz auto z 96 i nigdy nie jezdziles nim na 4 elektrodowych swiecach tylko na 2 (wiec Twoje cewki nigdy nie dostaly po...), a to roznica w przerwie i wynosi ona 2x wiecej niz na Twoich (jest to duza roznica napieć wymaganych od cewki), wez pod uwage ze wszystko od 98 roku wrzesien mialo 2x wieksza przerwe na marnych cewkach i nie pracuja ok silniki od dolu w dolnych zakresach predkosci obrotowych. dorzuc do tego gaz...w tym temacie mamy do czynienia z e46 a kazde ma przy tych silnikach juz 4 elektrodowe. stad wlasnie te wszystkie jaja na forach, typu: pieknie chodzi od 2000obr (jak napiecie wymagane od cewki zaczyna stopniowo opadać)/ jak sie zagrzeje/ faluje na zimnym/ nie odpala na wszystkie gary/ rzuca silnikiem na zimnym / szarpie na zimnym na gazie... itp :zakrecony: czasem bywa tak ze cewki się uwalą klient kupuje najlepsze swiece wklada i dalej nie jest ok. kupuje 1 -2 cewki podmienia za kazda i dopiero problem mija. to sa najczestrze usterki. zla praca silnika wplywa na pozostale elementy. dam CI małą podpowiedź, jezeli na cieplym chodzi, a na zimnym nie i wszystkie czujniki temp sa sprawne, to szukalbym przyczyn w ukladzie zaplonowym tzn jezeli dzieje sie to na niskich obrotach, dlatego ze wtedy zaplon ma prawo wypadać. napiecie wymagane jest najwyzsze. stad checki wyskakuja w na gazie na postoju. jezeli dzieje sie to tylko na gazie to sytuacja jest w 100% jasna. tylko uklad zaplonowy. i w tym przypadku cewki najprawdopodobniej, i swiece do ustawienia poprawnego dla LPG. co wiecej, wydaje mi sie ze przestawienie swiec na 0,85mm-0,90mm nie wywali CI nigdy juz czeka :) jezeli naprawde uzywasz ik20, w kazdym badz razie powinienes je miec tak ustawione. jeżeli bedzie trzeba dam na to dowód. nie wykluczone ze jedna z Twoich cewek odmawia wspolpracy z LPG. i nie dziwie sie jej jezeli silnik ma 200-300 tys km zrobione na 4 elektrodowych swiecach i do tego zalozymy LPG bez ich wymiany

PostNapisane: 7 grudnia 2013, 14:13 
Częsty bywalec

jest e39 523iA
no tak zawsze twierdziłem ze m52 1xvanos to niezniszczalne mityczne motorki jakie bmw wypuściło :)
ale błedy 227 i 228 ewidentnie mówią ze to zapchana odma i pierwsze co bym poczynił przy tym silniku to wlasnie jej sprawdzenie . od odmy tez faluja obroty , a ze odma jest czescia eksploatacyjna to i tak nalezalo by ja wymienic przed konkretnymi mrozami jak nie byla dawno wymieniana

PostNapisane: 7 grudnia 2013, 18:48 
Pierwsze kroki

co do swiec to wymienilem je bo jakis czas po montazu gazu wlasnie pojawil sie problem wypadania zaplonu na niskich obrotach. zakladajac ik20 problem minal.
a silnik minimalnie falowal zawsze niedlugo po odpaleniu czy lato czy teraz (po wyjezdzie z garazu). dodatkowo na zimnym silniku na postoju na swiatlach zdarzalo sie ze obroty spadly minimalnie ale bylo takie jakby szarpniecie silnikiem, ciezko to opisac. na cieplym wskazowka poruszy sie moze o 1mm.

a co do odmy. to jak montowalem gaz to montujacy stwierdzili ze ktos wymienial dosc niedawno odme, bo wyglada na w miare swieza.

dzis zrobilem test. zrobilem troche kilometrow na benzynie moze ok 40-50km roznej jazdy z postojami itp. wracaja do domu pod koniec przelaczylem na gaz i narazie check sie nie zapalil. wzoraj po zczytaniu bledow w inpie wlaczylem adaptacje (F7).

ok czyli przestawic swiece na wartosc 0.85/0.9. a napewno nie sa tak ustawione fabrycznie?

PostNapisane: 8 grudnia 2013, 02:15 
Przyjaciel forum

na dzien dzisiejszy przerobilem okolo 2000 przypadkow. jezeli cos pisze na forum to tylko z praktyki. ustaw swiece jak mowie, to check sie nie zapali. i nie boj sie ustawiania bo one i tak sie tepią wypalaja i szpara sie zwieksza. fabrycznie to Ty masz teraz prawie 1,15mm i na przyszlosc do gazu sie nie kupuje denso tak jak pisza napalency na forach, no chyba ze ktos robi naprawde duzo km. sa lepsze swiece. ja montuje klientom 2x tansze swiece bosch ktore pracuja jeszcze lepiej bo maja jeszcze ciensza elektrode z tym ze 2x krocej bo platynowa i sie wypala ale zmieniam je 2x czesciej co jest lepszym rozwiazaniem. denso do gazu na dluzej szkoda chyba ze robisz rocznie > 30-40 tys km

PostNapisane: 8 grudnia 2013, 19:52 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
pawelos666 napisał(a):
chyba ze lubisz wydawac kase i za 40 tys km znow kupowac nowe te swiece moga zrobic duzo wiecej tys km)

To po ustawieniu ile zrobią ? 60 tyś na gazie ?

pawelos666 napisał(a):
ja montuje klientom 2x tansze swiece bosch ktore pracuja jeszcze lepiej bo maja jeszcze ciensza elektrode

Czyli komplet za 80zł ?

PostNapisane: 9 grudnia 2013, 22:50 
Co to za świeczki? Po ile? Sąsiad mi męczy dwa dni, żeby mu sprzedał mój komplet, bo leżą mi kilka miesięcy to może mu Twoje wcisnę :hyhy: .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1