BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 1.8is Nie trzyma obrotów. Mega spalanie.
PostNapisane: 10 grudnia 2013, 20:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
Kod silnika: M43
Witam
Jestem nowym posiadaczem bmw e36 po swapie na 1.8is ze zwykłego 1.8 i mam dość spory problem.
ostatnim czasem wybrałem się na przejażdżkę zrobiłem jakieś 60-70km po czym zrobiłem mały postój na 15 minut i po odpaleniu silnika wyglądało że wszystko jest ok ale zaraz po wyjechaniu z parkingu nagle zaczął się dusić miał jakieś 2,3 obrotów i cały czas spadał dopiero po wciśnięciu sprzęgła i "po gazowaniu" na jakiś czas wszystko wróciło do normy, tak z 3-4 razy po czym problem ustał i można było bez problemu prowadzić. Problem powraca po każdym odpaleniu silnika niezależnie czy to zimny czy gorący silnik choć czasem zdarzy się ze uda się odpalić i nie będzie żadnych problemów z obrotami. dziś zauważyłem ze gdy odpalę obroty oscylują miedzy +/- 800 a 300 obr/min ze spalaniem prawie maksymalnym czyli jakieś 25l oO, po przejechaniu kilku metrów spalanie spada do max 10l.

a drugi problem to ze jak przełączę światła z mijania na drogowe kompletnie wszystko gaśnie nie wliczając silnika. nie zawsze się tak dzieje no ale... ponoć działo się tak już przed SWAPem.

proszę o szybkie porady bo nie mam zastępczego auta a trzeba czymś do szkoły dojechać. :(

Ostatnio edytowano 12 grudnia 2013, 19:30 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Poprawa tytułu tematu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 1.8is Nie trzyma obrotów. Mega spalanie.
PostNapisane: 10 grudnia 2013, 21:23 
Forumowicz

Moje BMW: 5
Kod silnika: m52b28
powiem Ci tak niezły kibel kupiłeś(no chyba że za 500zł)
na początek polecam podpięcie pod kompa za 50zł dowiesz się wszystkiego
sprawdz czy odma drożna(węzyk od pokrywy zaworów)
spalanie sonda lambda ale:
skąd wiesz ile pali,masz kompa?mi z rana jak zresetuje kompa to na starcie pokazuje 39l po 15km mam 8l
,wiadomo ze w zimę chodzi dłużej na ssaniu i wychodzi więcej na starcie
sprawdź silniczek krokowy obroty powinny byc 700+/- 800 on odpowiada za bieg jałowy
do sprawdzenia przewody wn,świece
no ale dalej nie wiadomo jak zrobiony masz swap?czy masz zmienionego kompa itd...
także proponuje najpierw kompa
tu masz forumową mapę z ludzmi którzy podepna Ci auto
https://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&ie ... 040527&z=6

PostNapisane: 10 grudnia 2013, 23:51 
Pierwsze kroki

jutro mam zamiar podjechać żeby podpiąć się pod komputer. spalanie po prostu odczytane spod obrotomierza
ewentualnie jeszcze zrobię restart komputera ponoć w niektórych przypadkach w jakimś stopniu to pomaga.
komputer jest zmieniony na pewno bo stary dostałem z samochodem jak i silniczek krokowy tylko nie wiem czy będę mógł go założyć do tego silnika gdybu mój bylby uszkodzony. sonda jakieś parę miesięcy temu była wymieniana.

to teraz jak sprawdzić tą drożność odma?

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 12:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: m50b20
Sprawdz czujnik ssania i przeplywke, jak podlaczysz do kompa to sprawdz odczyty czujnikow na zimnym jak bedzie wariowal.

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 19:27 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Cytuj:
dziś zauważyłem ze gdy odpalę obroty oscylują miedzy +/- 800 a 300 obr/min ze spalaniem prawie maksymalnym czyli jakieś 25l oO, po przejechaniu kilku metrów spalanie spada do max 10l.

Przecież to normalna sprawa, że na postoju ekonomizer pokazuje maksymalną wartość.

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 19:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
Maniek_S napisał(a):
Cytuj:
dziś zauważyłem ze gdy odpalę obroty oscylują miedzy +/- 800 a 300 obr/min ze spalaniem prawie maksymalnym czyli jakieś 25l oO, po przejechaniu kilku metrów spalanie spada do max 10l.

Przecież to normalna sprawa, że na postoju ekonomizer pokazuje maksymalną wartość.

od kiedy ekonomizer dziala ( pokazuje cokolwiek) na postoju...

???

kola sie nie kreca ekonomizer stoi na najnizszej wartosci splania

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

Tytuł: Re: [E36] 1.8is Nie trzyma obrotów. Mega spalanie.
PostNapisane: 12 grudnia 2013, 20:04 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Właśnie o to chodzi, że na postoju nie pokazuje i idzie na maksymalną wartość. Coś źle napisałem??
W E36 idzie na maksymalną wartość ( właściwie poza skale) a w e46 stoi na zero z tego co pamiętam.

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 20:34 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
starscream napisał(a):
Maniek_S napisał(a):
Cytuj:

od kiedy ekonomizer dziala ( pokazuje cokolwiek) na postoju...

???

kola sie nie kreca ekonomizer stoi na najnizszej wartosci splania

Mylisz e46 z e36

Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 20:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 325ti
Kod silnika: M54B25
przeplywka do wymiany

PostNapisane: 12 grudnia 2013, 20:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57
Maniek_S napisał(a):
Właśnie o to chodzi, że na postoju nie pokazuje i idzie na maksymalną wartość. Coś źle napisałem??
W E36 idzie na maksymalną wartość ( właściwie poza skale) a w e46 stoi na zero z tego co pamiętam.

Dokladnie tak jak mowisz.W moim e36 i e46 tak wlasnie pokazywal ekonomizer.Pzdr

PostNapisane: 13 grudnia 2013, 11:26 
Forumowicz

Moje BMW: e28 520i
Kod silnika: M20B20
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=64695
Remont rozpoczęty strona 8
Maksymalna wartosc to nieskonczonosc, czyli bardzo logiczne, ze do pokonania 100km potrzebujesz nieskonczona ilosc paliwa, bo auto stoi. w nowszych modelach pokazuje zero (czyli nieprawdziwie) ale za to pewnie a kompie pokazuje na godzine.

PostNapisane: 13 grudnia 2013, 16:19 
Pierwsze kroki

pod spodem zamieszczam własny filmik z mocno falującymi obrotami silnik po odpaleniu zachowuje się tak przeważnie na zimnym silniku nie zawsze się tak dzieje ale to dla mnie poważny problem.

PostNapisane: 13 grudnia 2013, 17:47 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

jedz na komputer, przeplywke czy czujnik polozenia przepustnicy mozesz sprawdzic zwyklym miernikiem(poszukaj tematow o tym)

Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 13 grudnia 2013, 20:35 
Pierwsze kroki

a czy mozliwe ze to silnik krokowy mógł paść i przez to takie rzeczy się dzieją ?

PostNapisane: 13 grudnia 2013, 21:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Audi A3
Kod silnika: 1.8T
Kolego, możliwych jest wiele przyczyn. Miałeś jechać na kompa, wszyscy Ci to doradzają, no i bez tego się nie obędzie. Chyba, że wolisz wymieniać części na chybił trafił, to proszę - przepływomierz, lambda, czujnik położenia przepustnicy, silniczek krokowy na początek - jak nie pomoże to ktoś uzupełni listę części do wymiany "na czuja" :looka:

Niestety, sama teoria nie wystarczy, zaginaj zatem na kompa i spisz błędy, wtedy będzie zdecydowanie więcej wiadomo. Ja tak zrobiłem :)

PostNapisane: 20 grudnia 2013, 16:37 
Pierwsze kroki

witam ponownie ostatnio byłem na komputerze ale nic nie pokazało. silnik falował głównie na zimnym silniku. dziś wymieniłem silnik krokowy (używany, ze zwykłego 1.8 numery się zgadzały więc przeczyściłem wd40 wytarłem przedmuchałem i zamontowałem okazało się że na początku były dość wysokie obroty prze gazowałem trochę dałem gazu gdzieś tak do 3 tyś i pościłem gaz, a obroty tak spadły, że po prostu auto zgasło odpaliłem jeszcze raz i wychodzi na to ze wszystko jak najbardziej w porządku nie ma jakichkolwiek falowań spróbuje jeszcze jutro rano odpalić jak będzie zimno i zobaczę czy problem nie powróci.
pozdrawiam
edit/ auto przy odpalaniu na zimnym silniku nadal faluje ale o wiele słabiej niż na początku na tygodniu pojadę znowu na komputer i zobaczę czy coś pokarze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1