BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 16:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] webasto z pilota
PostNapisane: 26 listopada 2013, 17:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
Witam, do mojego standardowego webasto z/c d ktoro dziala tylko jako podgrzewacz po uruchomieniu silnika, postanowilem dolaczyc zestaw do pelnego ogrzewania+sterowanie pilotem. Wszystko ladnie pieknie sie zgralo, piec jak i pompka paliwa startuja na wylaczonym silniku. Niestety nie startuje pompka wody, po chwili wylacza sie nawiew a po 2 minutach webasto konczy przewietrzanie i na tym koniec. Natomiast podczas jazdy i aktywacji pilotem wszystko wlacza sie idealnie, po 2km przy temp -2* mam 80* bez, po ok 8-10km.
Podobno gdzies mozna aktywowac pompe aby zalaczala sie przy wylaczonym silniku razem z nawiewiem? Moze ktos podpowiedziec?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] webasto z pilota
PostNapisane: 26 listopada 2013, 20:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Tak można aktywować ja w module IHKA albo IKE. Sprawdziłbym tez błędy webasto. Co konkretnie dołożyłeś zeby startowało z pilota?

PostNapisane: 26 listopada 2013, 20:56 
Częsty bywalec

Błędów brak bo dziala dobrze. Zmieniłem sterownik z przejściem na analog ponieważ mam mały wyświetlacz licznika i brak navi, więc nie dało się zakodowac tylko z poziomu programu tak jak robi to większość z dogrzewania na pełne. Do tego modul do sterownika z odbiornikiem dopasowanym do zwykłego nadajnika tak by nie musieć kupować pilota bmw za kilkaset zlotych.
Dodam jeszcze ze bylo przeprowadzone odblokowanie czy tez przestawienie funkcji dogrzewania na ogrzewanie ale nie dalo sie zakodowac, wyskakiwal blad w module kodowania/liczniku.

PostNapisane: 27 listopada 2013, 07:47 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131576
Czym było robione kodowanie NCSe, czy DIS? Niepotrzebnie zmieniałeś sterownik pieca - w E39 nawet na MID da się obsługiwać WEBASTO, jeśli masz OBC. Da się tęz zrobić na cyfrowym sterowniku, żeby działało jak w E46 (czyli tylko z zewnętrznego modułu (radiowego lub czasowego) poprzez podanie +12V na bodaj Pin1).

Jeśli kodowałeś prze NCS, to daj plik z modułów klimy i WEBASTO - w E39 trzeba dokodować funkcję właśnie pompy na postoju (w E46 chodzi z default'u).

Bez dodatkowej pompy podczas pracy silnika chłodziwo jest tłoczone przez pompę chłodzenia silnika, a na postoju chłodziwo nie ma wymuszanego przez nic obiegu, więc jego temperatura w piecu w momencie osiąga 90*C i piec się wyłącza awaryjnie.

P.S. klimę masz auto, czy manual?

Non in verbis, sed in rebus est!
Ein Auto ist erst dann schnell genug, wenn man morgens davor steht und Angst hat, es aufzuschließen - Walter Röhrl
Gdzie kończy się przyczepność, tam zaczyna się zabawa ;)

PostNapisane: 27 listopada 2013, 08:47 
Częsty bywalec

Automat. Ja nie kodowalem bo moje doswiadczenie konczy sie na kasowaniu bledow inpa :rotfl: Wczoraj w nocy pisalem smsa do Sajensa, moze cos wymysli. Zastanawiam sie jeszcze nad poborem pradu przez to ustrojstwo, bo narazie dziala tylko z kluczykiem w stacyjce a po 15 min rozladowuje mi akumulator do tego stopnia, ze ladowanie pradem 10-15A przez pol godziny daje tylko jasniejsze kontrolki na liczniku, czyli zapewne do zera... Chyba nigdy sie nie zdarzylo, zeby ten aku padl, nawet ostatnio podczas mycia,woskowania,odkurzania gdy caly dzien gralo radio i otwarte byly wszystkie drzwi.

PostNapisane: 27 listopada 2013, 08:55 
Forumowicz

AFAIR, jakieś 40[W] z haczykiem, czyli może ze 4[A] max (aku w dieslu powinien to uciągnąć parę h ;)), ale należy pamiętać o jednym (nawet wspomniano o tym w jakieś instrukcji od WEBASTO w BMW), że nie wolno zostawiać nawiewu na AUTO, bo wtedy jak jest zimno, a chłodziwo dostaje trochę temperatury, to IHKA puszcza wentylator na max i to właśnie jest przyczyna rozładowania aku!

Ein Auto ist erst dann schnell genug, wenn man morgens davor steht und Angst hat, es aufzuschließen - Walter Röhrl

PostNapisane: 15 grudnia 2013, 11:28 
Częsty bywalec

Odblokowalem pompe wody i elektrozawory, teraz z pilota startuje piec,nawiew-z rury leci goracy dym. Niestety plyn nie lapie temperatury, dzis przy 0* po 40min dzisalania na obc 9* :kwasny:

PostNapisane: 15 grudnia 2013, 19:09 
Forumowicz

Działania, czyli cały czas leciały spaliny i doszło w 40 min. do 9*C? Kiedy piec startuje najpierw słychać pod progiem cykanie tak gdzieś 1 cyk na sekundę (to pompa paliwa), po jakimś czasie rozkręca się wentylator, później wentylator zwalnia i zaczynają lecieć spaliny, później wentylator powoli zwiększa obroty (chodzi oczywiście o wentylator spalania, to co buczy jakby odkurzacz). Cały cykl rozpalania trwa może 2-3 minuty (na stronie WEBASTO można znaleźć dokładny opis z dokładnymi czasami). Po tym czasie wentylator trzyma już stałe obroty, cykanie pompy też jest jednostajne i spalin jest mniej. Czy tak jest u Ciebie? Ten piecyk ma 5kW, to by starczyło na ogrzanie mieszkania, a nie tylko samochodu, z drugiej strony gdyby słabo grzał, to nie wiem, czy by nie wywalało błędów (w końcu tam jest czujnik płomienia).
Po pierwsze sprawdź, czy termostat dobrze Ci działa. Jeśliby puszczał na duży obieg, to faktycznie może być trochę trudniej zagrzać.
Po drugie (uwierz, że to dużo łatwiejsze niż "po trzecie") zrobić kabelek diagnostyczny (na elektrodzie jest schemat, to chyba z 5 elementów, koszt mniej niż 10PLN), program diagnostyczny jest za darmo na stronie WEBASTO - może pokazać, czy wszystko ok z czujnikami itp. Nie ufaj do końca temu, co INPA albo DIS pokaże. WEBASTO to zewnętrzne urządzenie, więc diagnostyka nie do końca dobrze działa, jak się gubi to po prostu wywala "k-bus breakdown".
Po trzecie rozebrać piecyk, wyczyścić komorę spalania, nie popsuć czujnika i świecy (chyba, że pkt.2 wykaże już awarię). Rozbierając ostrożnie nie zniszczy się uszczelek. W razie zniszczenia nie dać się nabrać, to zwykły gruby papier, a w serwisie kosztują kilkadziesiąt PLN - nożyczki, nożyk i blok techniczny wystarczą ;)

Życzę dużo wytrwałości, bo warto :D

PostNapisane: 16 grudnia 2013, 17:01 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Trochę kombinujecie, u mnie tez nie było jak dokodować grzania, i założyłem sterownik analogowy, do tego zwykły pilot za 50pln na 2 kanały, załącz/wyłącz, przycisk odpalający w aucie, i z pieca podciągnąłem plus na wzbudzenie klimatronika. Całość chodzi jak fabryka. :D
Mam jeszcze przekaźnik czasowy ustawiony na 30minut, więc nie ma szans żebym wyładował akumulator przez zostawienie włączonego pieca.
Piec analogowy ma takie fajne wyjście załączające nawiewy, na którym pokazuje się +12V jak temperatura grzanego płynu osiągnie 30 stopni.
I tym wyjściem startuje klimatronik.

PostNapisane: 16 grudnia 2013, 18:37 
Forumowicz

A widzisz, sęk w tym, że właśnie w E39 i E46 da się oryginał zakodować, że działa w taki sposób jak piszesz i masz to za darmo (jeśli masz WEBASTO w aucie), a sterowniki analogowe są poszukiwane i chodzą po ładnych parę stów.
Po drugie z tym załączaniem przy 30*C to nie się nie sprawdza w BMW. Nawet ori instrukcja retrofit podaje, żeby climatronic załączał się od razu razem z piecem. Ma to jedną przyczynę - dodatkowy zawór, który jest otwierany właśnie przez climatronic. Jeśli go nie otworzysz zanim piec startnie - nie ma przepływu, temp. wody rośnie lawinowo w piecu i albo wywali błąd, albo nawet Ci go uszkodzi. A szkoda zachodu, żeby osobno otwierać zawór, a osobno potem odpalać climatronic...

P.S. niedługo zacznę groźby dostawać, bo ten temat to tabu i każdy kto coś wie kasuje od 200PLN za uruchomienie tego i nic nie powie :P

PostNapisane: 21 grudnia 2013, 17:42 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Trochę się mylisz z tym zaworem.
Zawory otwierające przepływ na nagrzewnice przy wyłączonym klimatroniku są otwarte, więc przepływ cieczy między piecem a silnikiem będzie.
Więc po co klimatronik ma dmuchać, skoro płyn jest zimny? Chyba tylko po to, żeby szybciej akumulator wymęczyć. :suchy:
U mnie piec zagrzewa ciecz do 30 stopni, i podaje sygnał na klimatronik, wtedy dopiero startuje i dmucha ciepłym.
Jeśli nadal nie jesteś przekonany co do otwarcia zaworu przy zgaszonym aucie, to powiedz dlaczego M57 da się odpowietrzyć bez odpalania silnika i włączenia zapłonu?
Piec się nie ugotuje, nic tam się złego nie stanie. Jak już klimatronik się włączy, to zaworki będą ładnie sterować przepływem cieczy, i auto będzie się nam grzało w środku. :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1