BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 16:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Zmiana głowicy w silniku M20B25 na głowice M20B20
PostNapisane: 19 października 2007, 20:33 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
Witam
Chcialem sie dowiedziec czy ktos cos takiego robił tzn wkładał do silnika M20B25 głowice z M20B20 bo dzisiaj poskladalem silnik i po złozeniu głowicy dociagnieciu jej z siła 9kg na srube okazało sie ze olej dostaje sie do układu chłodzenia co wskazuje na peknieta głowice w silniku jest idealny olej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 06:16 
Częsty bywalec

powiem ci tak
jezeli bedziesz mial dalej taki problem to lepiej zastanow sie nad wymiana silnika
ja ktorki czas po kupnie auta mialem problemy z glowica
cala robocizna wyniosla mnie okolo 3 tys zl
ale zaluje ,ze to robilem poniewaz za ta kase mogle wlozyc 24v i jeszcze by troche zostalo

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 08:14 
Częsty bywalec

Takie rady to... Pytanie brzmi czy mozna bo zamienialem sprawmy silnik 2 litrowy na 2,5 litra i silnik z uszkodzona panewka dwulitrowy w ktorym glowica jest na 100% sprawna czyli dwa niepałnosprawne na jeden dobry :wstyd: No ale chcialem miec 2,5 litra pod maska A silnik to ssam naprawiam ale wczesniej wole sie zapytac bo z wyksztalecnia jestem informatykiem a mechanika i BMW to moje hobby

Ostatnio edytowano 24 października 2007, 20:53 przez ComTom, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 08:46 
Forumowicz

najlepiej i najpewniej będzie jak zdejmiesz oby dwie głowice i położysz je koło siebie [przecież i tak musisz to zrobić] niepamiętam jaka jest różnica między komorami spalania a to że b20 ma średnice cylindra 80mm a b25 ma 84mm to uważam że jest do zrobienia sam bym tak pokombinował

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 11:40 
Częsty bywalec

Ale co konkretnie bys zrobiil??

[ Dodano: 20 Październik 2007, 12:43 ]
Własnie nie wiem co zrobic bo w sumie martwi mnie fakt ze tłoki wystaja troszeczke i chcialem ie zorientowac czy ktos cos takiego juz robił i co zrobile i czy to w ogóle dziala PZDR fanów

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 12:03 
Forumowicz

ja robiłem kiedyś w m10 zakładałem głowię od 1.8 do1.5 ichodził bez zarzutu fakt kombinacja alpejska głowica 1.8 miała zupełnie inny kształt [sercowy] a ja wziołem szlifierke kątową mały zużyty kamień i wybrałem aluminium tak na wzór oryginalnej głowicy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1