BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Ropa niedochodzi do Filtra pod maską
PostNapisane: 21 grudnia 2013, 19:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 2.5 TDS
Witam witam wszystkich użytkowników jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość, będę pisał o samochodzie kuzyna więc podam tyle szczegółów ile zdołam :)

E39 2.5tds 97r. Ropa nie dociera do samego filtra pod maską , pompa w zbiorniku jest wymieniona sprawdzona na krotko w wiadrze z ropą chodzi , przewody przedmuchane sprężarka, filtr pod maską nowy , jak zalewa się filtr ropą to wypala tylko z filtra i nie ciągnie ze zbiornika nic, gaśnie.
Jak podłączymy bańkę z ropą do filtra to paliwo ciągnie aż miło a wystarczy podłączyć przewody do filtra i ze zbiornika nie idzie nic... Kuzyn mówił mi jeszcze że wcześniej było tak że auto gasło często przy zwalnianiu jak obroty spadały i potem było ciężko odpalić , tak jak by się zapowietrzał, stary filtr był bardzo brudny , a nawet może zapchany szlamem przez słabe paliwo , tankowane tylko na stacjach nie z tirów, i prawdopodobnie wcześniej spaliła się pompka przez ten filtr zapchany.
Od czego to może być że teoretycznie czyste przewody nie puszczają ropy do filtra, filtr jest pusty nawet jak się długo kręci
proszę o podpowiedzi za każdą będę wdzięczny :) ps. proszę nie zwracać uwagi na pisownie, uprzedzam że szukam pomocy nie tylko na tym forum pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Ropa niedochodzi do Filtra pod maską
PostNapisane: 22 grudnia 2013, 10:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: e60 LCI
Kod silnika: M57D30O2
Garaż: Obecne e60 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147101
Byłe e46 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136636
Skoro nie dociera do filtra to problem będzie na pewno na odcinku filtr - zbiornik.
Więc albo przewody lub może pompka w baku ma jakąś nieszczelność.
Mój teść miał kiedyś podobny przypadek tyle że w innym samochodzie. Auto jechało jakiś odcinek, po czym przy zwalnianiu np. do świateł gasło i nie nie chciało odpalić. Po długich poszukiwaniach okazało się że nie odpowietrzał się zbiornik paliwa.

PostNapisane: 22 grudnia 2013, 11:02 
Pierwsze kroki

Rozumiem zaraz dam znać Kuzynowi zobaczymy, jak coś będę wiedział od niego zaraz napisze

PostNapisane: 22 grudnia 2013, 11:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Po przekreceniu kluczyka na zaplon slychac pompke paliwa? Zapewne nie, przez co paliwo nie dociera do filtra. Takze nalezy szukac przyczyny dlaczego pompka z baku nie pompuje na instslacji w samochodzie.

PostNapisane: 22 grudnia 2013, 17:24 
Pierwsze kroki

Witam, Pompę słychać chodzi, zawór zwrotny wyczyszczony bo był zacięty, wężyk do zaworu i do bańki i samochód palił jak marzenie, kuzyn poskładał poskręcał wszystko i odkręcił na wszelki wypadek korek od wlewu i nic z tego wypalił wszystko co nalane do filtra i nic po za tym zgasł, jutro wyjmie zawór zwrotny i zobaczy czy się czasem znowu nie zaciął, przewody szczelne sprawdzone , jaka może być cena orientacyjna takiego zaworu lub całego zestawu co wchodzi do zbiornika? zaraz poszukam , ale jak koledzy by widzieli będę wdzięczny bardzo pozdrawiam i czekam na sugestie

ps. Kuzyn mówił że pompka podaje ciśnie nie takie że paliwo leci bardzo słabo jakie powinno być prawidłowe ciśnienie?

PostNapisane: 22 grudnia 2013, 17:54 
Zacna persona forum

Czyli po przekreceniu kluczyka na zaplon slychac jak pompka pompuje tak? A czy po odlaczeniu przewodu idacego z pompki do filtra paliwa leci paliwko po wlaczeniu zaplonu?

PostNapisane: 22 grudnia 2013, 21:33 
Pierwsze kroki

hammet1 napisał(a):
Czyli po przekreceniu kluczyka na zaplon slychac jak pompka pompuje tak? A czy po odlaczeniu przewodu idacego z pompki do filtra paliwa leci paliwko po wlaczeniu zaplonu?

tak słychać pompkę
jak się tylko dowiem czy paliwo leci po przekręceniu kluczyka z wężyka to napisze

PostNapisane: 24 grudnia 2013, 06:15 
Pierwsze kroki

Witam, po przekręceniu zapłonu pompę słychać , ale jak się odłączy przewód przy filtrze to ropa nie leci...

PostNapisane: 24 grudnia 2013, 09:16 
Zacna persona forum

Czyli pompka do wymiany i po sprawie, widocznie jakaś lipna jest. W wiadrze dawała dobre ciśnienie?

PostNapisane: 24 grudnia 2013, 17:33 
Pierwsze kroki

Witam z tego co kuzyn mi mówił że we wiaderku leciało ale bardzo słabiutko, możliwe jest że i lipa z tą pompą, dam znać kuzynowi i jak kupi drugą napisze

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1