BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E91] bmw navigation professional ccc
PostNapisane: 28 grudnia 2013, 17:43 
Forumowicz

Moje BMW: e61
Kod silnika: M57
Witam serdecznie!

Zwracam się do was z prośbą o pomoc - otóż, fabrycznie przy aucie miałem
płytkę 06' europa zachodnia, toteż idąc za poradami z internetu zaopatrzyłem się
w 3x cd BMW ROAD MAP EUROPE PROFESSIONAL 2014. I wszystko było pięknie
płyty zbootowane za pomocą porad z neta, funkcjonowały bez zarzutu.
Wczoraj natomiast coś się zjebawszy, na odcinku może 5 minut jazdy musiałem zatrzymać się trzykrotnie, cpn myjnia etc , po czym wsiadając do auta zauważyłem że na ekranie pojawił się napis bmw, sama navi przeszła w tryb który wyglądał jak ten kiedy mapa się bootuje. Od tego czasu kompletnie przestała czytać tą mapę. Kiedy wsadzę ją do napędu mieli ją długi czas po czym bądź wyrzuca disc error bądź włącza się w trybie perspective ekran navigacyjny ale nie widać ani siatki dróg ani nie da się jej oddalić ani zbliżyć. Zbootowałem na powrót starą mapę odpaliła się bez problemu natomiast to nie rozwiązuje mojego problemu bo nie zawiera ona nawet siatki dróg pl. Kiedy po wgraniu starej mapy na powrót próbowałem zbootować nową wszystko było pięknie do czasu kiedy po 5 minutach trzeba na nowo wcisnąć przycisk start i dać navi dokończyć bootowanie, wówczas potrafi się tak w kółko wgrywać (mieli mieli mieli, napis bmw rest ccc i znowu operacja od startu). Mniemam więc że w jej pamięci zapisało się coś co warto by było wyczyścić kompletnie żeby nie tracić możliwość korzystania z najnowszej mapy.

Czy zatem istnieje możliwość wykasowania z pamięci navi wszystkich bootowanych płyt tak ażeby wsadzić cd 14' i zbootować ją na powrót tak żeby funkcjonowała jak należy?

Zauważyłem też że kiedy wsadzę do czytnika dvd płytę z muzyką (kilka olferów na płycie - format mp3) czasem zdarza jej się uruchamiać piosenki po czym gra jakies 7-8 sek utwór i przerzuca na kolejny i tak dłuższy czas. Czasem jednak pracuje normalnie.

Stąd też chciałem zapytać czy w tym systemie występuje twardy reset?

Z tego co się dowiedziałem eject cd + eject dvd + mute = restart - ale ten z kolei nie powoduje wykasowania wszystkich ustawień z pamieci ccc a na tym mi najbardziej zależy żeby na czystym ccc wgrać sobie nową mapę i ustawić wszystko po swojemu.

Będę wdzięczny za każdy sprawdzony pomysł co z tym zrobić ;)
Tomek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: bmw navigation professional ccc
PostNapisane: 29 grudnia 2013, 13:01 
Forumowicz

Moje BMW: e61
Kod silnika: M57
Sam zapytałem więc sam sobie odpowiem (może się innym przyda ).

Objawy które przywołałem powyżej to nie problem sprzętowy a kwestia szybkości wypalania płyty. Wypaliłem wszystkie płyty ponownie innym programem z najniższą możliwą prędkością 4x i navi czyta wszystko bezproblemowo.

Można zamknąć, chyba że zostawimy temat jako zbiorczy wątek dot cic / ccc bo jeszcze takiego tu nie znalazłem ;)

Pozdr
T

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1