Tomek napisał(a):
Wszyscy, chyba ze kupujesz auto jak ma 50tys i sprzedajesz jak ma 100tys, to wtedy moze rzeczywiscie nie bedziesz musial w tym grzebac. No i jeszcze zawsze jest ta kwestia ze ludzie twierdza ze wszystko jest tip-top i w ogole panie Niemiec co tydzien dzwoni silnika posluchac a w rzeczywistosci troche malo spostrzegawczy sa zeby nie powiedziec dostadniej.
Masz racje rzeczywiście większość aut na forum jest opisana jako "igły" trzymające moc itp.

ale na pewno jest sporo takich aut w bardzo fajnym stanie tu na forum i wiem to sam po swoich. Da się mieć takie auto, ciężko znaleźć ale jak masz gotówke i szukasz to znajdziesz bo przeciez E46 to nie jest E39 540i6 Mpak, którego właściwie nie da się kupić.
Nie miałem Bmw, w którym cykały Vanosy czy były z nimi problemy. Myśle, że to dotyczy aut z przebiegami 250km+. Dodajmy jeszcze do tego, że dobry olej ma tu delikatnie mówiąc nie małe znaczenie...
Skoro Vanosy się zużywają to trzeba się z tym pogodzić a jak nie to jeździć czym innym - ciekawy jestem jak wygląda sprawa w silnikach Audi i Mercedesa ? V6 2.4/2.8 i 3.0 lubią znakomicie ciec olejem do okoła a po dużych przebiegach leje się z nich jak woda z kranu, problemy z cewkami, spalanie w mieście 15-18 i już nawet nie pamietam co a do tego dochodzi znakomity dostęp w komorze silnika Audi, kiedy pod maską siedzi V6

- i nie mówie tego z powietrza tylko trochę się napatrzyłem i nasłuchałem ojca, który od 35 lat naprawia samochody. Co do Mercedesa to na forum C-klasy spędziłem pare dni i superlatywów na temat pocenia się silników M111 kompresor i jego nowszej odmiany oraz V6 nie przeczytałem.
rybik napisał(a):
Uszczelka pokrywy zaworów kosztuje niecałe 100zł, samemu można wymienić,
Otóż to. Poza tym, jak pisałem jeszcze w żadnym Bmw nie miałem z ta uszczelką problemów. Zapewnie gdybym kupił egzemplarz z przelotem 300k+ mógłbym go mieć.
rybik napisał(a):
reszta uszczelek w E46 jest bez zarzutu (pomijam poliftowe 318i, bo tam leje się jak z dzika )
Można się naczytać a mój ojciec miał suche N42, być może ktoś robił remont ale po 250kkm potwierdzonych w aso ?
Zdejmowaliśmy pokrywe zaworów i uszczelka może bardzo elastyczna nie była ale do twardości jak kamień sporo jej brakowało.
p.s cena nowej pokrywy zaworów uszczelki do n42 jest ciekawa.
rybik napisał(a):
Masz najtańszą wersję z gumą na listwach to czego oczekujesz? . Ja zazwyczaj mam M-pakiet, więc listwy Alu Black/Silver Cube i nic mi nie schodzi
Tutaj też prawda. Różnica w wyposażeniu auta robi bardzo dużo choćby optycznie wygląda na bogatą i o wiele lepiej zrobioną niż w podstawowych wersjach.
Krzysiek_E34 napisał(a):
Pod wzgledem korozji mowisz? Pewnie chodzi o krawedz maski, ktora w 99.99% E46 jest juz zaatakowana, a moze o listwe nad podswietleniem tylniej klapy w sedanach?
W kombi polifcie miałem ten problem z krawędzią maski po bokach był ślady zaczynającej się korozji. W sedanie nie ma śladu i pewnie nie będzie. Z tyłu też nie. Oba auta miały oryginalny ponad 10 letni lakier na tych elementach.
Tak czy inaczej na rdze lub jej początki w E46 trzeba bardzo uważać i wiedzieć, gdzie zajrzeć.
Krzysiek_E34 napisał(a):
O wyposazeniu standardowym nie wspminam
No niestety nie od dziś wiadomo, ze tutaj Bmw daje ciała. Podstawowe wersje w środku wyglądają kiepsko a wcale tanie nie są i za wszystko trzeba dopłacać... Zwykłe, jeszcze niebieskie fotele + jasne wnętrze + czasem manualna klima w E46 wygląda tak słabo, ze to auto nie powinno mieć znaczka Bmw. Wersja bogatsza ze sportowymi fotelami itp. w środku wygląda po prostu jak zupełnie inne auto...
Panowie w temacie można pisać dużo. Moim zdaniem wszystko zależy od stanu samochodu i poprzednich użytkowników ale jak widać w coupe były inne problemy z uszczelkami i elementami plastikowymi. Ja nie miałem egzemplarza E46 przed liftem więc pewnie nie jestem obiektywny bo potem te rzeczy poprawiono.