Cytuj:
kompresja na cylindrach zmierzona ? separator oleju jest wporządku ? ciekawe jakim sposobem sprawdziles w inpie ze wtryskiwacz dziala. Jak masz dostep to pokaz jakies screeny z inpy wartosci rzeczywyste jakies no i pokaz parametr rough.
jesli wtryski, cewki i swiece zamieniales w roznych kombinacjach i dalej wypada pierwszy to mysle ze nalezy zaczac od pomiaru kompresji w silniku.
Kompresja na cylindrach od 14,5 do 15 barów. W inpie sprawdziłem test wtrysków, ale tylko słuchowy, po włączeniu każdego kolejnego wtrysku słychać że się otwiera i zamyka takie tyk tyk tyk tyk tyk tyk daje mi to informację że do wtrysku dochodzi impuls. Podmiana wtrysku w różnych kombinacjach pod warunkiem że listwa z paliwem nie jest zapchana dała mi odpowiedź że tu jest wszystko w porządku.
Separator oleju nie wiem czy działa j. sprawdzę.
Parametr rough pokazywał mi że te cylindry mają inne wartości niż pozostałe.
Cytuj:
Przyjrzyj się dokładnie odmie.
W silnikach M52TU i M54 lubi namieszać.
Co się dzieje jak odkręcisz korek wlewu oleju na pracującym silniku?
Jeśli chodzi o odmę (mam na myśli tą gruszkę pod kolektorem ssącym) to była wymieniona bo stara jak to powiedział mechanik łapała lewe powietrze i przy odkręconym korku oraz przy puszczaniu gazu bodajże buczało. Teraz już nie buczy. Ale sprawdzę jeszcze raz. Dziękuję za każdą pomoc.
EDIT:
Jeśli to jest separator oleju:
http://www.qservices.pl/miniaturki/4569.jpgTo właśnie to jest ta wymieniona gruszka o której mówiłem parę zdań wcześniej.

Przed i po wymianie miał problem z paleniem na pierwszy gar tylko że przed wymianą czasem się jeszcze załączał, a teraz już nie.
EDIT 2:
Podłączyłem inpę, o jakie wartości rzeczywiste chodzi z inpy?
Tutaj screen z parametru rough:

Tu się zdziwiłem bo piątka nie chodzi a czwórka tak..
Po odkręceniu korka oleju spadają delikatnie obroty i to jest jedyny objaw.
EDIT 3:
Dodam tylko że jak chodzi na 5 garach to ma niezłego kopa nadal.
EDIT 4 (2014-01-08):
Dziś palił pierwszy raz od dłuższego czasu 1 cylinder, ale zdechł 5 i 6. Kolega mi powiedział żebym sprawdził masę silnika. Co Wy na to?