BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 21:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318is. 160km/h i nic więcej...
PostNapisane: 21 października 2007, 21:39 
Forumowicz

witam zdecydowalem sie na przetestowanie swojej coupe i wyciaga tylko 160km/h pedal gazu do konca i dalej juz nie idze jak macie w swoich is-ach to jest jakas blokada czy moj silnik wiecej nie potrafi moc i sile w sobie ma ale predkosc bardzo mala doradzcie o co chodzi 260 na budziku a on wyciaga tylko 160 :(

Ostatnio edytowano 21 października 2007, 23:14 przez bmw_coupe, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2007, 23:03 
Cytuj:
jak macie w swoich is-ach to jest jakas blokada

mój M40 do 200 spokojnie dojdzie :hyhy: a ma o 25PS mniej...

ale wyjaśnij bardziej o co chodzi, jest zamulony, jak idzie na niższych biegach? jak do 100 przyspiesza? nie ma innych dziwnych objawów?

teoretycznie można by taką blokadę pewno zrobić, ale jaki byłby jej sens? :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 07:41 
Forumowicz

Moje BMW: 523iA
Kod silnika: M52B25
być może jest związane z przełożeniami skrzyni biegów? :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 08:18 
Forumowicz

dla mnie to szok jak wsiadlem w auto i zdecydowalem sie na wyciagniecie z niego max predkosci silnik m44b19 nie jest przeciez taki slaby moc i przyspiechce ma dobra mulic sie nie muli tylko problem jest taki ze jak ja rozpedzilem od 140 do 160 szla wskazuwka to ja pedal dalej do samej podlogi i na 160 stanelo nic wiecej trudno powiedziec co moze sie nie zgadzac mam takie wrazenie jakby brakowalo mi gazu na pedale
PrzemoBe napisał(a):
być może jest związane z przełożeniami skrzyni biegów?

co masz na mysli moglbys mi to troche przyblizyc wiem ze troche dziwne i trudne do wyjasnienia ale ma ktos moze jeszcze jakies sugestie bo chcialbym to rozwiazc zeby na 160 tylko nie poprzestalo

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 08:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Cytuj:
co masz na mysli moglbys mi to troche przyblizyc wiem ze troche dziwne i trudne do wyjasnienia ale ma ktos moze jeszcze jakies sugestie bo chcialbym to rozwiazc zeby na 160 tylko nie poprzestalo

bmw_coupe zasada jest taka że jeśli skrzynia ma krótkie przełożenia = lepsze przyśpieszenie jeśli dłuższe = wyższa prędkość maksymalna.Nawet gdybyś miał wsadzoną skrzynię powiedzmy od innej beemki to myślę że problemu by nie było.Ostatnio ktoś pytał się również o osiągi i doszliśmy do wniosku że to prawdopodobnie sprzęgło nie domaga stąd też mimo wszystko przyśpieszenie nie jest takie jak być powinno choć rzekomo auto daje radę i przy wyższych prędkościach obrotowych przeszkadza również w Vmax.Nie masz wrażenia że się ślizga?

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 11:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
watpie rzeby to byla wina skrzyni, no chyba ze ktos przy niej majstrowal, np skrocil glowne przelozenie. ale z innego modelu skrzynia odpada, bo jak mi wiadomo 316i, 318i i 318is ma ta sama skrzynie.

ja tez mam M44B19 i na oponach 185/55 r15 jechalem 225km/h i odcielo paliwo, na 205/50 r15 jechalem 215km/h ale nie cisnolem do odciecia. wiec napewno masz cos nie tak bo 160km/h na godzine to bez najmniejszego problemu osiagam a i do 180 jedzie bardzo gladko, schody zaczynaja sie powyzej 200. oczywsiscie to sa wartosci licznikowe.

aaaaaaaaa moze masz cos zlicznikiem bo piszesz ze masz M44B19 czyli po lifcie a liczniki po lifcie maja skale do 240 a ty piszesz o 260.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 15:09 
Forumowicz

aaaaaaaaa moze masz cos zlicznikiem bo piszesz ze masz M44B19 czyli po lifcie a liczniki po lifcie maja skale do 240 a ty piszesz o 260.
na liczniku niema 240 ani 260 tylko 250!!!! wiem bo sam mam m44 i narazie jak próbowałem ile poleci to leciałem w 5 osób 170, 190km/h ale droga sie konczyła i musaiłem zwalniac bo wjeżdzałem w teren zabudowany z zakretami:)
sam mam w swoim krótsza skrzynie z short shiftem i nic nie wskazuje na to zeby był wolniejszy! moze masz zapchany katalizator? moze tez filtr paliwa tez jest przytkany! posprawdzaj dokładnie! bo 160km/h na BMW z M44 to stanoooowczoooo za mało!

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 15:59 
Zacna persona forum

krzysiek88333 napisał(a):
posprawdzaj dokładnie! bo 160km/h na BMW z M44 to stanoooowczoooo za mało!

W 316 to stanowczo za mało!

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 16:23 
Pierwsze kroki

benzyna czy lpg?

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 17:17 
Forumowicz

na BMW z M44 to stanoooowczoooo za mało!

dokaldnie za malo
wiem ze popredni wlasciciel wstawial silnik jest z 97r co do silnika to moc ma chodzi dobrze filtry byly wszystkie wymieniane olej itp wina licznika to napewno nie jest az tak by mnie nie oszukiwal jakbym lecial z 200 to bym to czul problem jest w tym jak pisalem wczesnie jakby malo gazu na pedale bo do samej podlogi mialem i juz dalej nic nie szlo na 160 rowno stanela wskazówka i zabraklo juz gazu nie wiem jak mozna to zinterpretowac na forum nik nie mial takiego problemu???? co prawda to tez jest moj pierwszy problem bmw jest moim 3 autem i pierwszy raz sie spotykam z takim problemem to ja astra gsi wiecej lecialem :/ :/ :/ jestem lekko podlamany
sienia777 napisał(a):
benzyna czy lpg?

lpg czy to moze miec jakis wplyw na to wiadomo auto jest slabsze ale az tak musialbym chyba zrobic testa na benzynie moze wtedy by sie watpliwosci rozwialy jak myslicie???

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 17:29 
Przyjaciel forum

na liczniku niema 240 ani 260 tylko 250!!!!

nie krzycz!! pisalem o roznicy miedzy licznikami przed i po lifcie!! jakbys nie wiedzial!!

narazie jak próbowałem ile poleci to leciałem w 5 osób 170, 190km/h ale droga sie konczyła i musaiłem zwalniac bo wjeżdzałem w teren zabudowany z zakretami:)

no to brawo!! bo jakbys zabil to nie tylko siebie ale conajmniej 4 inne osoby. zero odpowiedzialnosc.

Cytuj:
lpg czy to moze miec jakis wplyw na to wiadomo auto jest slabsze ale az tak musialbym chyba zrobic testa na benzynie moze wtedy by sie watpliwosci rozwialy jak myslicie???

no to ma bardzo duzy wplyw. ja jaka masz instalacje?

sproboj na benzynie i bedzie wszystko jasne, powinna isc duzo szybciej.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 17:47 
Przyjaciel forum

Kod silnika: N42B18A
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100165
GP-T1000 napisał(a):
ja tez mam M44B19 i na oponach 185/55 r15 jechalem 225km/h i odcielo paliwo, na 205/50 r15 jechalem 215km/h

GP-T1000, nie chce żeby wyszło, że się czepiam ale delikatne przekłamania będziesz miał na takich oponach.

zobacz moje autko: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=2030

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 17:53 
Forumowicz

moze i panowie macie racje sprubuje na benzynie instalacje mam zwykla dokladnie sluchajcie co Gp-T1000 pisze takie testy lepiej robic samemu ja zawsze jak mam cos takiego na mysli to tylko sam szkoda by bylo miec kogos na sumieniu

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 17:57 
Przyjaciel forum

BartE36 napisał(a):
GP-T1000 napisał(a):
ja tez mam M44B19 i na oponach 185/55 r15 jechalem 225km/h i odcielo paliwo, na 205/50 r15 jechalem 215km/h

GP-T1000, nie chce żeby wyszło, że się czepiam ale delikatne przekłamania będziesz miał na takich oponach.

spoko napisalem ze to sa wartosci licznikowe. jestem swiadomy ze rzeczywiscie moze to byc nawet sporo mniej, no ale napewno nie 160 :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 19:26 
Forumowicz

Ale wy panikujecie jechałem w 5 osób tylko raz tyle bo akurat sie spieszylismy dotrzec na czas do celu i wtedy wyskoczyło 190km/h i droga była pusta! a tak normalnie u mnie 140 to max ciagne ja! a o odpowiedzialnosci mi tu kazan nie prawcie bo dobrze wiem co to oznacza ale w normalnej sytuacji sam bym próbował ile leci nikogo nie narazajac!

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 19:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
krzysiek88333 nie tłumacz się.Na luz gościu ;)

bmw_coupe z tym ElPiGi to racja.Zwłaszcza na zwykłej instalacji.Sprawdź ile leci na PB.

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 19:48 
Uzależniony od forum :)

Może pompa paliwa nie daje rady?

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 20:09 
Forumowicz

valdorane napisał(a):
Może pompa paliwa nie daje rady?

hmm sprawdze ta opcje najpierw sprobuje tak jak chlopaki mowia na samej pb albo wleje on moze wtedy pojdzie :rotfl: faktycznie moze gas rzeczywiscie oslabia caly system zrobie probe to wtedy napisze czy na paliwie bojnie sie szybciej jesli nie to bede szukal usterki dalej

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 20:10 
Pierwsze kroki

dokladnie sprawdz na beznzynie ja tak mialem z ojcem jak jechalismy audi na autostradzie i na gazie tak samo ok 160 a gaz w podlodze przlaczyl ojciec na benzyne i 200 luzem okazalo sie ze filtr od gazu byl do wymiany i jakis problem z reduktorem za mala dawke gazu dostarczal ot i caly problem

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 20:12 
Uzależniony od forum :)

Którą masz generację?

Zresztą ja na Gen. II osiągnąłem prędkość maksymalną.

Podejrzewam raczej niewydolność układu paliwowego.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1