BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 13:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 328i problem z wymiana plynu chlodzenia
PostNapisane: 23 stycznia 2014, 22:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i; 328i; 530d
niedawno kupilem auto wszystko ok do momentu pojawily sie mrozy auto zaczelo slabiej grzac, pozniej zagotowala sie woda i wystrzelilo odpowietrznikiem mimo ze wskaznik temperatury pokazywal odpowiednia temperature. postanowilem wymienic plyn i odpowietrzyc caly obieg. okazalo sie ze odpowietrznik byl urwany kupilem nowy zabralem sie do wymiany odkrecilem dwa korki spustowe jeden na dole chlodnicy drugi od zbiorniczka wylecialo moze 2 litry co mnie zdziwilo, nastepnie dolalem plynu a tu odziwo weszlo gdzies tylko z 3 litry i nie zaciaga dalej??? o co chodzi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 328i problem z wymiana plynu chlodzenia
PostNapisane: 23 stycznia 2014, 23:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B25
Kolego nie dziw się że tylko tyle weszło. Reszta została w bloku, w nagrzewnicy i w wężach. Dobrze poczytaj o odpowietrzaniu, bo jak tego nie zrobisz jak należy to nie pojeździsz spokojnie.

PostNapisane: 24 stycznia 2014, 00:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
albo ktoś zastosował magiczny środek do uszczelniania chłodnic, które ponoć powodują zapchanie obiegu.

PostNapisane: 24 stycznia 2014, 00:54 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m50b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 63&start=0
Mi wystrzeliło wężyk też, wyleciała cała woda z silnika, chłodnicy, ze wszystkiego. Uwierz, że dużo jej jest :) Mechanik jak robił głowice to weszło chyba coś koło 10l z tego co pamiętam. Z tym, że ja mam 2.5 z klimą. Zagrzej ją i odpowietrz porządnie. Moja niby była odpowietrzona, nagrzana itp. Odebrałem pojeździłem i płyn uciekał. Dolałem 2 razy tak koło 100ml za każdym razem. Chciałem nawet chłodnice wymieniać bo myślałem, że zbiorniczek pęknięty. Na szczęście teraz trzyma poziom już taki sam.

PostNapisane: 24 stycznia 2014, 08:52 
Forumowicz

Moje BMW: e30 e39
Kod silnika: M20B25 M52B28
Podstawa to zalewać na zimnym silniku, bardzo powoli przy otwartych odpowietrznikach i ustawieniu nawiewu na drugą kreskę i temperaturze na naxa. Jak wlejesz do poziomu jaki ma być, a z odpowietrzników poleci już tylko płyn, zakręcasz odpowietrzniki, nie zakręcasz korka wlewowego i odpalasz silnik. W zbiorniczku masz przelew i przez cały czas powinien lecieć strumyk płynu. Możesz trochę pogazować, kontrolując przez cały czas poziom płynu i ciągłość strumyka przelewowego. Jak otworzy się termostat, może bardziej zassać płynu ze zbiornika, dolewasz do poziomu, sprawdzasz czy grzeje w środku, jak tak, a wskazówka trzyma pion, zakręcasz wszystko i jazda. Kilka razy przez kolejne dni sprawdzasz poziom płynu na zimnym silniku, dolewasz ewentualnie i po jakimś czasie, jak nie masz wycieków sprawa się unormuje. Powodzenia.
Pzdr

PostNapisane: 24 stycznia 2014, 15:36 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144458
Jezeli faktycznie ktos uzyl tego cudownego srodka to daj chlodnice do czyszczenia i caly uklad przczysc. Ja mialem tak samo tylko w E46 316. I przez to pozniej mialem problem z ukladem chlodzenia grzal sie bo uklad byl zawalony tym syfem. Dobrze ci radze bo szkoda samochodu

Obrazek

viewtopic.php?f=6&t=137370

PostNapisane: 24 stycznia 2014, 16:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i; 328i; 530d
dzisiaj zabralem sie jeszcze raz za to wylalem plyn z chlodnicy i zbiorniczka dotarlem do korka spustowego z bloku zlecialo okolo 7 litrow wymienilem plyn odpowietrzylem termostat sie otworzyl przy 90 stopniach wentylator tez zaczal chodzic przy 94 chyba jak narazie jest dobrze w aucie grzeje cieple powietrze zastanawia mnie tylko fakt dlaczego tak wystrzelilo przez odpowietrznik moze wina lezy w tym iz byl pekniety moze dlatego ze byla woda i przymarzlo pojezdzimy zobaczymy

PostNapisane: 3 lipca 2016, 11:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330
Kod silnika: m54b30
panowie mam takie pytanie jak chce wymienic korek od odpowietrzania to po wymianie musze odpowietrzyc układ??

PostNapisane: 3 lipca 2016, 13:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
nie

PostNapisane: 3 lipca 2016, 15:05 
Forumowicz

Kod silnika: M43
Garaż: w domu
odkrec termostat i podnies lewy tyl z 3-50 cm zalewasz płyn na ful odkrec korek na termostacie do puty nie poleci plyn bez pechezow i to samo na chlodnicy ogrzewanie na ful i silnik 2000 - 2500obr przez 30 minut i puzniej kontrola poziomu plynu od gory gwintu korka 8cm nizej musi byc miejsce na sprezanie gazow z plynu ogrzewanie caly czas na ful otwarte

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1