BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Benzyna w oleju
PostNapisane: 24 października 2007, 13:56 
Witam.
Mam BMW E36 - 316 coupe, rocznik 1999, pojemnośc 1900 benzyna.
Zauważyłem, że olej mam strasznie rozrzedzony. Poziom przekracza max. Nawet na dłoni mi plama nie została tylko wszystko z niej spłynęło. Wyczuwam zapach benzyny. Najprawdopodobniej benzyna przedostaje mi się do oleju. W związku z czym mam kilka pytań:

1) Co jest powodem i przyczyną, że benzyna dostaje mi się do oleju?

2) Którędy się ona tam dostaje?

3) Jak rozwiązać ten problem, co zrobić aby benzyna tam się nie dostawała?

Proszę o jakąś pomoc lub poradę.

Ostatnio edytowano 24 października 2007, 13:59 przez dyspo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2007, 15:35 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540i M sport
Kod silnika: M62TU
Garaż: bylo E36 320i, E46 316Ti, E46 318i SE, E60 525d SE, E34 520i SE auto,
jest E39 540i M Sport, e46 328i drift
moze to jest woda! sparwdz czy na koreku od wlewu oleju jest mleczny kolor moze sie przedostawac przez uszczelke pod glowica albo masz slaba kompresje moze pierscienie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2007, 16:10 
Zacna persona forum

A jeżeli to rzeczywiście benzyzna a nie woda to może się tam dostawać tylko poprzez lejące wtryskiwacze, są jakie inne problemy z autem ? Długo odpala etc ?

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2007, 16:13 
Pierwsze kroki

Co by to nie było to jeżeli podnosi Ci sie stan oleju to na 100% masz głowe do zdjęcia i radze Ci się zabrać za to jak najszybciej.Najprawdopodobniej masz wyjebaną uszczelke pod głowicą i Ci sie płyn hłodniczy do oleju dostaje.Możesz też mieć pękniętą głowice.Sprawdź jeszcze jak tam stan płynu (przybywa czy ubywa czy w normie) i czy nie ma oleju na powierzchni płynu no i jak wygląda korek wlewu oleju jak już kolega pisał.

Cytuj:
moze pierscienie

To by poprostu olej brał....

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2007, 16:23 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540i M sport
Kod silnika: M62TU
Garaż: bylo E36 320i, E46 316Ti, E46 318i SE, E60 525d SE, E34 520i SE auto,
jest E39 540i M Sport, e46 328i drift
no faktycznie jakby to byly pierscienie to olej by ubywal !

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2007, 20:37 
Chyba znalazłem przyczynę. Pytanie tylko czy to może być przyczyną?

uszkodzony przepływomierz

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2007, 22:08 
Zacna persona forum

dyspo napisał(a):
Chyba znalazłem przyczynę. Pytanie tylko czy to może być przyczyną?

uszkodzony przepływomierz

Może.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, 11:12 
Pierwsze kroki

Jeśli masz benzynę w oleju to lepiej nie jeździj autkiem, może ci sie podjarać. Tez obstawiałbym wtryski.

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, 12:01 
Forumowicz

panowie ja na 100 % jestem pewien że jest to termostat a to dlatego że termostat jest otwarty i auto jest nie dogrzane i wtedy czujniki dają sygnał o wzbogaceniu mieszanki czyli wali tyle benzynu że nie może jej przepalić i wtedy przez pierścienie idzie benzyna do oleju i stąd masz benzyne w oleju już to przerabiałem 1000 razy :D

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, 21:07 
Pierwsze kroki

ja mialem to samo tylko ze w golfie , walnieta sonda lambda i szlo za duzo paliwa ktore przelewalo sie przez pierscienie

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2007, 19:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B25
Ja mam ten sam problem (benzyna w oleju). Ciśnienie na tłokach mam dobre, głowicę również, termostat sprawny na 100%. Sonda lambda również jest sprawna. Średnie Spalanie 9-10l/100km, czyli chyba w normie. Więc co może być przyczyczyną???? Olej jest rzadki i czuć go benzyną. Silnik 1,8 is m42. Pomóżcie!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 09:22 
Pierwsze kroki

cezarek85 napisał(a):
Ja mam ten sam problem (benzyna w oleju). Ciśnienie na tłokach mam dobre, głowicę również, termostat sprawny na 100%. Sonda lambda również jest sprawna. Średnie Spalanie 9-10l/100km, czyli chyba w normie. Więc co może być przyczyczyną???? Olej jest rzadki i czuć go benzyną. Silnik 1,8 is m42. Pomóżcie!!!!!!!!!

A na jakiej podstawie oceniasz że masz benzyne w paliwie?Po tym że jest rzadki i czuć go benzyną? :zdziwko: Skoro wszystko masz sprawne to jak niby ta benzyna miałaby sie tam dostać? Nie ma takiej opcji!!! Stary to są tylko i wyłącznie twoje schizy!!! Zużyty olej zawsze bedzie rzadki i bedzie śmierdział jak przepalony (zapach może przypominać benzyne) bo chyba nie myślisz że bedzie pachniał jak leśne runo albo morska bryza!!! Panowie nie ma takiej opcji żeby wtryski lały i paliwo dostawało sie ono do oleju poprzez pierścienie bo gdyby tak było to byście jeździli totalnymi szrotami które teoretycznie nie powinny odpalać lub by brały 1l oleju na 100km!!! Gdy wtryski leją (co może sie zdarzyć w 1 na 10000 tyś zużytych wtrysków) to auto nie przepala całej dawki i dymi i szrpie i w efekcie nie chce palić a do tego jest bez mocy!!! Nie może być tak że auto normalnie pali, jeździ i wszystko jest ok a nadmiar paliwa dostaje sie poprzez pierścienie do oleju! Jak byście rozłożyli i złożyli kiedyś silnik to byście wiedzieli że jest on tak spasowany że ni chu*a nie ma takiej opcji żeby sie szczelinami przelało tam paliwo bo jest ono podawane do komory spalania w postaci rozpylonej mgiełki i wybucha (spala sie) w ułamku sekundy!!! Jeśli już to tylko i wyłącznie może to działać w drugą strone czyli poprzez pierścienie może dostawać sie olej do komory spalania i wtedy auto bedzie brało olej! Pomysł z "lającymi" wtryskami moim zdaniem jest zupełnie nietrafiony bo po pierwsze wtrysk jest sterowany elektronicznie, po drugie wtrysk prędziej sie zatka lub zatrze lub poprostu stanie od naszego paliwa niż zacznie przelewać bo gdyby przelewał to by miał non stop zwarcie i by był otwarty ale nawet wtedy nie da takiej ilości paliwa żeby dostało sie ono do oleju.Szukajcie przyczyny gdzie indziej.A kolega cezarek85 niech wyluzuje bo w sprawnym aucie (a piszesz że takie masz i wynika to ze spalania i z tego że zapewniasz że lambda sprawna itp...) nie leją żadne wtryski i nie ma żadnego paliwa w oleju.Taki poprostu masz olej.Następnym razem zalej dobrą oliwe i zmień ją na czas.PEACE :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 20:53 
Forumowicz

lukasz ma racje niema takiej opcji na wtrysku,bezyna do oleju može sie dostaè przez
mechaniczna pompe kiedy peknie membrana ale na wtrysku takiej pompy niema

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1