BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 19:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Dziwne zachowanie skrzyni automatycznej
PostNapisane: 31 stycznia 2014, 01:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 525D
Kod silnika: M57TU
Witam
Nie wiem czy mam problem czy nie mianowicie chodzi mi o pewne dziwne moim zdaniem zachowanie skrzyni podczas przyspieszania
Kiedy się rozpędzam często jest tak, że obroty rosną w pewnym momencie(zależnie od ilości gazu) zatrzymują się lub "cofają" a prędkość rośnie przez jakiś czas, później idą cały czas w górę aż do zmiany biegu nie mogę teraz dokładnie powiedzieć ale problem raczej zaczyna się od 3 biegu.
Nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej przy gwałtownym przyspieszaniu jest takie odczucie jakby sprzęgło ślizgało i nagle "zabrało" i idzie takie ala szarpnięcie lecz płynne(nie takie, żeby głowa znalazła się przy szybie :rotfl: ) jak by manualem popuszczać sprzęgło i przy końcu gwałtownie puścić.
Zastanawiałem się nad konwerterem ale jeżeli to on to dziwne ma objawy, bo z tego co udało mi się zaczerpnąć z internetu objawy nie pasują, obroty nie falują, przy jeździe stałą prędkością jest ok, żadnego falowania obrotów ani ww objawów - obroty stoją w miejscu.
Samochód to E60 525D 2004r p.205 000km

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] Dziwne zachowanie skrzyni automatycznej
PostNapisane: 31 stycznia 2014, 01:13 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Z opisu mi to wygląda, że wszystko OK. Tak to mniej więcej działa:
a) rozsprzęglanie - ciężko to wyczuć, prawie nie zauważalne, auto przestaje ciągnąć.
b) zmiana biegu - to też nie wyczuwalne. Wskazówka od prędkości stoi w miejscu, od obrotów też.
c) zasprzęglenie - wskazówka od obrotów opada, wał oddając energię kinetyczną do skrzyni, sprawia, że wskazówka prędkościomierza podnosi się. Przy pełnym bucie czuć zmianę momentu obrotowego na kołach: Normalny>opada(a,b)>wzrasta(c)>normalny

Jak masz dalsze wątpliwości wstaw filmik z zegarami w czasie jazdy.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 01:45 
Forumowicz

Sorry chłopaki ale zarówno z pierwszego jak i drugiego postu ciężko cokolwiek zrozumieć :D
Bez nagrania się przy czymś takim nie obędzie

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 01:48 
Pierwsze kroki

Dla pewności wrzucę filmik jak go nakręcę.
No właśnie niby to normalne ale oglądając filmiki w internecie nie zauważyłem u nikogo takich rzeczy, także u znajomych którzy mają automaty w innych markach samochodów.
A no i dodam jeszcze, że pry zmianie biegu czasem da się zaobserwować, że takjakbyśmy w ręcznej skrzyni wciskali sprzęgło nie puszczając gazu czyli auto przestaje ciągnąć obroty rosną i dopiero zmiana biegu(takjakby przeciąga)
Więc jeżeli jest ok to e60 ma skrzynie działającą inaczej niż wszystkie ^^ hehe np miałem okazję jeździć e39 i tam zmiana biegu odbywa się jakby bez sprzęgła czyli but----zmiana w 0.5s...but a tutaj zajmuje to znacznie więcej czasu (jak przy jeździe manualem) but....sprzęgło, bieg...but, i z tego co zaobserwowałem seria F działa jak w e39 a w mojej przynajmniej e60 to ta zmiana biegów jest strasznie mozolna...

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 08:40 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Kilka E60 miałem okazję jeździć i śmiem twierdzić, że skrzynie 6HP jeśli zdrowe to zmieniają biegi szybciej niż 5hp czy GM w E39.
W E39 czuć moment przełączenia. W 6HP mając głęboko wciśnięty pedał gazu, nie czułem zmiany biegów, było tylko po obrotomierzu widać, że obroty spadły i ciągnął dalej. Kolejny bieg, znowu tylko obroty spadły i dalej rwał.

Można pokusić się o wymianę oleju, czyszczenie mechatroniki z elektrozaworami i zmianę uszczelnienia mechatroniki. Później kasowanie adaptacji i nauka skrzyni na nowo. Często poprawia to pracę skrzyni. Zestawy do takiej roboty są dostępne chociażby na 7er.pl(sebek sprzedaje)

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 09:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 2.0i
Kod silnika: M52
nie chcę Cię kolego martwić, ale u mnie przy tych objawach padło sprzęgło hydrokinetyczne

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 14:32 
Pierwsze kroki

Oto filmik z problemem
http://www.youtube.com/watch?v=vGTzqBuR ... e=youtu.be

Pierwsze co to na początku filmiku widać od 0:06 ze trochę świruje, później od 0:45 widać idealnie o co chodzi, oczywiście pedał ciągle wciśnięty.

A co do zmiany biegów to u mnie jak wróżka wróżyła raz czuć raz płynnie i nie czuć najbardziej czuć jak zmienia z 1 na 2 np ciągnie na jedynce i jest chwila przerwy (takjakby sprzęgło się wciskało) i dopiero zmienia bieg i dalej ciągnie.

Może jeszcze taki mały offtopic może ktoś mi powiedzieć czy to wycie słyszalne w tle moze pochodzić od mostu? słychać to z tyłu auta nasila się przy przyspieszaniu i wyje jednostajnie przy stałej prędkości, na zakrętach nie ma zmian ciągle tak samo więc wykluczam łożysko koła.

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 16:45 
Forumowicz

Na moje sprzęgło (konwerter) na śmietnik, wycie prawdopodobnie dochodzi też z zarżniętego konwertera :)

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 16:56 
Pierwsze kroki

Jezeli to konwerter to trudno narazie da sie jeździć więc daruję sobie takie koszta, co do wycia to dziwne aby to się wiazalo z konwerterem bo ewidentnie dochodzi to z tylu auta a skrzynie mam przeciez obok dupska:p

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 18:03 
Forumowicz

To może być most skoro z tyłu słychać, ale dobity konwerter też tak jęczy. Auto mogło mieć ciężkie życie u poprzedniego właściciela, choć nie przesądzam...

Sprawdź czy w oleju skrzyni nie ma opiłków, jeśli konwerter jest na wykończeniu to będzie prawdopodobnie sypał opiłkami do układu a to może uszkodzić pozostałe elementy skrzyni.

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 18:17 
Pierwsze kroki

Ok postaram sie sprawdzic, czyli mam spuscic troszke oleju i zobaczyc czy nie ma opilkow tak?

PostNapisane: 3 lutego 2014, 19:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 530D
Przy takim zachowaniu w mojej e39 czekał mnie remont skrzyni (konwerter, tarczki, tłoczki). Opiłki z konwertera zatkały filtr i koszyk się przegrzał. Po pewnym czasie jazdy przy takich objawach wyskakiwał mi błąd skrzyni na OBC. :(

Proponuję sprawdzić olej czy nie ma opiłków metalu w nim i udać się do porządnego mechanika specjalizującego się w skrzyniach.

W moim samochodzie po naprawie skrzynia odżyła i działa nieporównywalnie lepiej niż przed awarią. :)

PostNapisane: 4 lutego 2014, 09:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320
Kod silnika: M47DO1
Wygląda na problem z konwerterem. Masz dwa wyjścia - jechać i robić skrzynię. Na 99% i tak jest wszystko do wymiany bo opiłki ze skrzyni zrobiły swoje. albo jeździć dalej i szukać skrzyni z angola. Przełożyć i po kłopocie.

PostNapisane: 5 lutego 2014, 00:34 
Pierwsze kroki

Bardziej mi pasuje przekładka skrzyni bo jeżeli będą opiłki to i tak remont mi odchudzi portfel na tysiące zł. Tylko teraz kupić skrzynię i za pół roku robić to samo to mi się nie widzi... ciężki temat, skrzynia z polifta pewnie nie pasuje a z przedlifta nic użytecznego się nie dorwie na dłuższą metę. Szajse hehe

PostNapisane: 5 lutego 2014, 01:12 
Forumowicz

Jeśli inne elementy nie oberwały, możesz spróbować przeprowadzić samą regeneracje konwertera (ok 800zł + robocizna, o ile dobrze pamiętam).
No i przy okazji czyszczenie płyty sterującej.

Co do używanych skrzyń, najlepszą sytuacją jest demontaż z auta, którym można się jeszcze przejechać (np z Anglika sprowadzonego na części, tudzież np auta po wypadku, lecz nadal jezdnego - wbrew pozorom da się zrobić test drive nawet autem po dachowaniu)

PostNapisane: 5 lutego 2014, 01:22 
Pierwsze kroki

Tak czy siak puki co nie wyrabiam finansowo więc narazie musi tak być hehe, może mi ktoś powiedzieć czy taka naprawa skrzyni samemu to coś wyjątkowo trudnego?? jeżeli ma się zdolności manualne na jakotakim poziomie i trochę oleju w głowie ? z tego co wyczytałem do tej pory to konwerter musiałbym wsadzić nowy(bądź regenerowany) + regeneracja mechatronika bo z objawów innych użytkowników wyczytałem, że mnie dotyczy to samo prócz ww problemu ze spadającymi obrotami, czy to wystarczy żeby uratować skrzynie czy dalej w skrzyni mogło się coś popindulić ? nie widzi mi się grzebać w tej skrzyni ale ze względu na ogromne koszty robocizny podjąłbym się tego, chodzi mi o to czy demontaż skrzyni może sprawiać problemy "nowoprzyjętemu" itp.

PostNapisane: 8 lutego 2014, 12:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 530D
Z tego co słyszałem to nie jest takie proste z naprawą automatu. Na pewno nie ryzykowałbym jazdy bez naprawy, ja zbagatelizowałem problem i jeździłem jeszcze jakiś czas i i słono mnie to kosztowało ;( (przegrzały się 2 kosze).

Sprawdź olej i filtr czy nie są zasypane opiłkami metalu.

Jak potrzeba to daj znać na prv dam Ci namiary warsztatu, w którym ja naprawiałem swoją bunie :) Ogólnie mogę polecić mechanika. Specjalizuje się w skrzyniach. Po naprawie moja skrzynia działa tak jak powinna i już nie mam żadnych zastrzeżeń. :)

PostNapisane: 19 lutego 2014, 09:54 
Pierwsze kroki

Jestem na 95% zdecydowany na regenerację skrzyni, bo kupując używaną, nawet sprawną traktuję jako półśrodek i powiedzmy za pół roku może 2 lata zależy na co się trafi i tak będę musiał to robić i koszta ponownie mnie zabiją, więc może tak "z beczki obok" może wie ktoś czy warsztat AMatic Majowski w żorach to dobry warsztat ?? może jest jakiś forumowicz, który korzystał z ich usług ?, dużo czytałem o Pałce w Mysłowicach ale podobno facet był dobry i zjechał na psy i ile użytkowników tyle opinii.

PostNapisane: 26 września 2015, 17:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e61 535d
Kod silnika: M57TU TOP
Odgrzeje kotleta ale chciałbym zapytać jak się zakończyła ta akcja ponieważ u mnie występują podobne objawy choć niby poprzedni właściciel wymieniał konwerter na regenerowany jakieś 30tys. km. temu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1