BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 19:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Uwalony komputer - czy da sie naprawić??
PostNapisane: 13 marca 2009, 09:28 
Pierwsze kroki

Witam posiadam Bmw E46 1.9 benzyna z 1999 roku i najprawdopodobniej mam uwalony komputer ponieważ wyświetla sie bład silnika i po podpieciu pod komp pokazuje sie komunikat
143 STEROWNIK LUB PAMIĘĆ PROGRAMU DZIAŁANIE BŁEDNE
Mam pytanko czy taki komputer da sie naprawic czy juz nadaje sie na wyzucenie??Może jest jakis magik z Krakowa który sie czyms takim zajmuje???Jeśli sie nie da naprawic to chciałbym sie zapytac ile kosztuje przeprogramowanie komputera jeżeli bym chciał kupic jakas uzywke i wsadzic do mojej bmw bo podobno trzeba cos przegrywac ze starego komputera zeby samochód chodzil??Orientuje sie ktos jak to cenowo wyglada i czy ktos w Krakowie robi takie rzeczy???

Ostatnio edytowano 13 marca 2009, 10:40 przez misiekkrk, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Uwalony komputer - czy da sie naprawić??
PostNapisane: 13 marca 2009, 11:26 
Pierwsze kroki

misiekkrk napisał(a):
Witam posiadam Bmw E46 1.9 benzyna z 1999 roku i najprawdopodobniej mam uwalony komputer ponieważ wyświetla sie bład silnika i po podpieciu pod komp pokazuje sie komunikat
Mam pytanko czy taki komputer da sie naprawic czy juz nadaje sie na wyzucenie??Może jest jakis magik z Krakowa który sie czyms takim zajmuje???Jeśli sie nie da naprawic to chciałbym sie zapytac ile kosztuje przeprogramowanie komputera jeżeli bym chciał kupic jakas uzywke i wsadzic do mojej bmw bo podobno trzeba cos przegrywac ze starego komputera zeby samochód chodzil??Orientuje sie ktos jak to cenowo wyglada i czy ktos w Krakowie robi takie rzeczy???
Aha i jescze jedna sprawa da sie podobno wgrac nowsze oprogramowanie dla komputera i to nieraz pomaga podobno wie ktoś może czy dla mojego modelu i rocznika jest jakieś nowsze oprogramowanie niz to które posiadam obecie samochód tak jak pisałem z 1999 roku E46 1.9 benzyna

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 19:57 
Pierwsze kroki

Sterownik taki jak Twój można naprawić lub przeprogramować.Można też z uszkodzonego sterownika "odessać" wszystko co niezbędne a następnie wgrać do innego sprawnego sterownika a mającego nieodpowiednie oprogramowanie (pochodzącego od innego silnika).W ten sposób mogę wykonać kopię /klon dotychczas sprawnego sterownika.To jaką metodę się wybiera zależy od konkretnej sytuacji. W ASO nie potrafią zrobić nic innego (nie mają możliwości technicznych) jak wymienić sterownik na nowy i go zaprogramować.Koszt takiej operacji w autoryzowanym serwisie to obecnie ok 4000zł. W tym konkretnym przypadku można to zrobić wysyłając do mnie sterownik ,który jest uszkodzony-auto nie jest potrzebne.
Jak masz jakieś pytania to pisz na priv.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2009, 17:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
replay20, a ja mam takie pytanie. bo tez mam najprawdopodobniej uszkodzony komputer w swoim autku(tak powiedzial mi mechanik bo na jego kompie pokazuje inne wskazania nic powinny byc na kazdym z czyjnikow ale one sa sprawne) auto nadal "jezdzi" tylko ze wiecej pali i cały czas krokowiec ciagnie prad (to nie wina krokowego). po zatym wszytko mniej wiecej ok- moje autko to e36 m52b20 komp to siemens 5wk9015.

czy jest sens probowac naprawiac kompa czy szukac jakiegos innego i usuwac z niego ews?

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2009, 18:38 
Pierwsze kroki

rdk napisał(a):
replay20, a ja mam takie pytanie. bo tez mam najprawdopodobniej uszkodzony komputer w swoim autku(tak powiedzial mi mechanik bo na jego kompie pokazuje inne wskazania nic powinny byc na kazdym z czyjnikow ale one sa sprawne) auto nadal "jezdzi" tylko ze wiecej pali i cały czas krokowiec ciagnie prad (to nie wina krokowego). po zatym wszytko mniej wiecej ok- moje autko to e36 m52b20 komp to siemens 5wk9015.

czy jest sens probowac naprawiac kompa czy szukac jakiegos innego i usuwac z niego ews?

W starych samochodach często pojawiają się uszkodzenia na które składają się nakładające się na siebie różne pojedyncze uszkodzenia. W temacie naprawy musisz wybrać opcję dogodniejszą dla Ciebie.Najlepiej pojedź jeszcze do kogoś innego i porównaj obie diagnozy..

Tytuł: Re: Uwalony komputer - czy da sie naprawić??
PostNapisane: 27 kwietnia 2009, 19:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 316i
Kod silnika: m43TU
misiekkrk napisał(a):

Posiadam dokladnie ten sam model. Wystapila u mnie dokladnie taka sama usterka. Autko zostalo naprawione dzieki koledze replay20. Opisze wam krotko cale zajscie. Moj dme zostal konkretnie uszkodzony plytka przepalona byla na wylot!! Po przeszukaniu calego forum natknalem sie na urzytkownika replay20. Po kilku rozmowach telefonicznych zakupilem uzywany dme i wyslalem go,razem z moim uszkodzonym do Pana Marka . Aha bylem przedtem w aso i zawolali 4000zl za nowy sterownik plus robocizna. Po paru dniach otrzymalem paczke z ''klonem''. Bylem przekonany ze ews zmienil kody po wyjeciu dme i niezbedna bedzie synchronizacja ale ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu auto odaplilo zaraz po wstawieniu dme. Moge w 100% procentach zagwarantowac ze kolega replay20 jest w stanie naprawic twoj sterownik. Malo tego posiada on bardzo dobra wiedze techniczna, ktora chetnie sie dzieli. Sterownik do twojego autka kupisz na allegro za ok 200-300 zl. Pozdrawiam Wojtek w razie pytan pisz na priv

Tytuł: e46 330d
PostNapisane: 27 września 2009, 22:58 
Witam

Chciałbym tylko dodać, że dzięki użytkownikowi replay20 mam klona ECU do BMW E46 330d. Wszystko działa poprawnie.

pozdrawiam

Tytuł: Re: [E46] Uwalony komputer - czy da sie naprawić??
PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 19:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 316i
Kod silnika: m43TU
Temat stary ale dodam ze sfajczyl mi sie znowu dme, dzieki koledze replay20 auto znowu smiga....respect!!

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 20:48 
Forumowicz

Moje BMW: Coupe & Touring
Kod silnika: M54B30 & M47D20
Ja też naprawiałem sterownik u Marka po tym jak padł po próbie stuningowania. Sprawa załatwiona w jeden dzień.

Obrazek

PostNapisane: 25 marca 2012, 19:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330d e46
Chciałem podziekować Markowi za bardzo sprawne rozwiązanie mojego problemu ze streownikiem silnika w mojej 330d.
Miałem problemy z komunikacją z autkiem, a co za tym idzie brak możliwości odczytania błędów.
Otrzymałem stosowne instrukcje ze wskazaniem (link allegro) jaki model sterownika mam kupić.
Po zakupie , Marek przeprogramował nowy sterownik. Komunikacja wróciła, autko śmiga :)
Szczerze polecam tego gościa. W razie problemów piszcie, dzwońcie do niego, na pewno pomoże.
Dzięki raz jeszcze.

PostNapisane: 22 września 2013, 10:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
Kod silnika: N42B20
Witam, szukam porady odnosnie braku komunikacji z komputera. Nie jestem zbytnio w temacie ale od paru dni mam dziwne zachowanie komputera tzn po przekreceniu kluczyka na poz1 wskazowki predkosciomierza i obrotosciomierza opadaja ponizej skali lekko dygocza i po 2 sek podnosza sie do pozycji normalnej. W tym czasie slychac lekkie chrobotanie gdzies ukryte za zagarami. Ponadto zeruje mi sie zegarek i dzienny przebieg oraz odczyt sredniego zuzycia paliwa, dziala tylko temperatura na zewnatrz i na ile kilometrow paliwa zostalo. Jesli uruchomie silnik to wskazniki dzialaja poprawnie lecz gdy wylacze to wskazniki temp.wody i obroty zawieszaja sie w miejscu i nie opadaja :/ tak byc nie powinno. Znajomy nie moze sie podpiac bo jest error i nic nie widzi a juz wczesniej 3 razy sie podpinal i robil diagnostyke z kasowaniem bledow. :mur: Czy reset Ecu moze pomoc i przywroci mu dzialanie czy to glebszy problem. Prosze o jakiekolwiek podpowiedzi bo rece mi opadaja. I jeszcze przestal dzialac sygnalizator pozostawionych wlaczonych swiatel, nie piszczy ja wylacze silnik. Pomocy blagam moze to ten sterownik padl prosze o porade.

PostNapisane: 22 września 2013, 18:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
Kod silnika: N42B20
bezpiecznik 30A poz. 43 w polce pasazera i wsio gra :)

PostNapisane: 15 lutego 2014, 12:00 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54
Witam!!!

Mam następujący problem.Spotkał się ktoś możne z czymś takim???DME sklonowane ,ale dalej wyrzuca te same błędy!!!Auto chodzi w trybie awaryjnym do tego pala się kontroli eml dsc brake. Bledy z Inpy- 2869, 28B2, 2796

http://www.youtube.com/watch?v=gMRfdYcR ... tu.be&hd=1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1