Kolejna części moich wypocin dotyczy mostów napędowych.
Wiele osób mówi " ja w beemce to mam dyfer, most jest w polonezie", ktoś może odpowiedzieć "dobra, a czym one się różnią?".
Wtedy cięzko myślimy, drapiemy się po głowie i mówimy "noo... nie wiem, ale ja mam dyfer!".
Wyjaśnijmy to sobie.
Most napędowy to zespół mechanizmów napędowych, który przekazuje napęd z wału napędowego na koła.
Most składa się z:
-przekładni głównej
-mechanizmu różnicowego
-półosi
-*pochwy reakcyjnej-tylko w sztywnych mostach.
W sztywnym moście pólosie zamknięte są w pochwie.
Most ten jest elementem nośnym pojazdu.
Sztywne mosty stosuje się w zawieszeniach zależnych(Oba koła jezdne osadzone są na wspólnej osi związanej z ramą lub nadwoziem elementami sprężystymi. Stosuje się je w większości samochodów cięzarowych oraz w niektórych osobowych jako zawieszenie tylnych mostów. W większosci rozwiązań konstrukcyjnych elementami spręzystymi, na których zamieszczona jest oś nośna lub most napędowy są podłuzne resory piórowe.)
Drugim typem mostów są mosty stosowane przy zawieszeniach niezależnych(każde z kół połączone jest z nadwoziem lub ramą indywidualnie, ich zaletą jest mniejsza masa nieresorowana). Nie bede się rozpisywał o zawieszeniach, no chyba, że poczyje się jeszcze kiedyś wywołany do tablicy

Dyfer, dyferencjał to germanizacja.
Po niemiecku Differentialgetriebe. Tłumaczy się to jako przekładnia/mechanizm różnicowy.
W Polsce prawidłowa nazwa to mechanizm różnicowy.
Mechanizm różnicowy kompensuje prędkość obrotową kół, podczas pokonywania przez nie innych torów.
W niektórych sytuacjach drogowych koła pędne zmuszone są do zróżnicowania obrotów, dlatego nie mocuje się ich na jednej wspólnej osi, tylko na dwóch półosiach, a między nimi umieszcza się mechanizm różnicowy. jego zadaniem jest umożliwienie napędu kół, gdy obracają się one z różnymi obrotami. Zróznicowanie obrotów kół tej samej osi moze być spowodowane skrętem, ale również źle rozłożonym ładunkiem, niedopompowaniem opony lub różnych ich stanem oraz nierównościami drogi.
Najczęsciej spotykanym mechanizmem różnicowym jest stożkowy mechanizm o małym tarciu wewnętrznym.
Składa się on z:
-kół zębatych stożkowych-koronowych
-kół zebatych stożkowych-satelitów
-krzyżaka lub osi na której osadzone są satelity
Jest to najprostszy mechanizm.
Zasadniczą wadą mechanizmów o małym tarciu wewnętrznym jest to, że momenty obrotowe na obu półosiach nie zawsze są takie same. Powoduje to możliwość buksowania kół. Tzn, że przy poslizgu jednego koła(zerwanie przyczepności) drugie napędzane jest jedynie niewielkim momentem pochodzącym od przyczepności koła na śliskiej nawierzchni oraz od tarcia wewnętrznego mechanizmu różnicowego.
Moment taki w zasadzie nie wystarcza do rudzenia pojazdu. Aby temu zapobiec można zastosować urządzenie blokujące(blokade mostu).
Różni się od zwykłego tym, że wyposażony jest w sprzęgło płytkowe włączane przez kierowcę. Blokuje działanie mechanizmu różnicowego. Wadą ograniczającą stosowanie blokady jest możliwość uszkodzenia układu napędowego, głównie półosi podczas skręcania na nawierzchni o dużym tarciu z włączoną blokadą. - Nie mylić tego rozwiązania z 25% blokadą BMW

Znalazłem fajna stronkę, na której pokazana jest praca mechanizmu różnicowego podczas jazdy na wprost oraz podczas skręcania pojazdu.
http://static.howstuffworks.com/flash/differential.swf