BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d 136 ps. malo mocy silnika
PostNapisane: 23 października 2007, 18:23 
Pierwsze kroki

Koledzy pomocy mam problem z moim bmw 320 d 136 ps z 2000r wymienilem na nową przeplywke turbine regenerowalem czyscilem zaworki podcisnienia nawet zrobilem chip i po chipie mam 129 ps a przed mialem niecale 100 i z bardzo nierówną krzywą mocy , brzed chipem kopcila a po nie intercoller sprawdzony kolektor dolotowy czysty pompa wtryskowa nowa i dalej to samo po chipie powinna miec jakies 160 ps, juz pojecia nie mam co to moze byc . Jersli ktos wie co moze byc nie tak to prosze o podpowiedz.

Ostatnio edytowano 23 października 2007, 21:00 przez To2mek11, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: bmw 30d d
PostNapisane: 25 października 2007, 15:10 
Pierwsze kroki

Witam !!!
Ja mam taka sama bmw jak ty i borykam sie z takim samym problemem .Moje auto wogóle nie chce jechac ciagnie do 2300obr. i słabnie mam nowa pape wtryskowa ale to przez przypadek bo mi klekła nowa przepływka czujnik turbo nowe zawory i lipa chodzi duzo lepiej bo mozna normalnie jezdzic ale jak byłem na kompie to powiedzieli ze jest 30% mocy ale mam szukac przyczyny w sterowaniu turbiny.Co tu mozna jeszcze sprawdzic bo krew mnie zalewa.

Pozdrawiam Maciek.

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, 18:52 
Pierwsze kroki

Ja turbine regenerowalem bo slabo dawala i teraz jest zrobiona i nic sie nie zmienilo . Alto jezdzi ale nie tak jak powinno i w wydaje mi sie ze to problem sterowania i sterownika choć na diagnostyce wychodzi ze wszystko jest super . a na hamowni wychodzi 129 ps po chipie a powinna miec 160 i odstawiam samochód do Bielska do ecusoftu gdzie mają przeswietlać elektronike bo mnie tez krew zalewa :zly: a na dodatek mam kase i chcialbum to naprawic a nikt nie wie co to i wogule nic nie wiadomo.

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, 22:21 
Pierwsze kroki

siema mam podobny problem e46 2003rok wogole sie nie zbiera jadac na np 3 4 5 ce zeby sie rozbujac musze go krecic na wysokie obroty i nie moge przesadzic z dodawaniem gazu bo jak przesadze to tak jakby go cos hamowalo.pozatym slysze jakies cykanie i (niewiem) jakies zasysanie powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2007, 09:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam. Mam podobny problemu w E46 D 2000r lecz u mnie auto nie chce jechać powyżej 120-140km/h do tej predkości zbiera się nie zle ale jak dochodzi do predkości około 120km to koniec tak jakby wchodziała w jakiś tryb serwisowy gaz do dechy 3500tyś i nic. Może macie jakis dobry warsztat w W-wie??? Co to może być? POzdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2007, 17:41 
Pierwsze kroki

No to jest nas paru z podobnym problemem ale zadnych rozwiązan nie ma . Ja w kazdym razie rozbiore chocby cale alto zeby tylko ta beta chodzila tak jak wygladala. Pozdrawiam wszystkich i jednoczesnie prosze o parady tych którzy moze juz mieli taki problem a sie z nim uporali.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2007, 23:26 
Pierwsze kroki

Witam !!!

Ja dzis siedziałem z bratem do nocy bo naprawia BMW od lat ale jeszcze tego modelu nie przeswietlał tak dokładnie jak dzis. Po pierwsze wywierciłem mały otworek w aluminiowej rurze doprowadzajacej powietrze od turbo tuz przed samym kolektorem ssacym i wsadzilismy manometr z długim przewodem który wsadzilismy do kabiny. Brat stwierdził ze jest to potrzybne po to zeby sprawdzic jak turbina pakuje i kiedy odcina. No i wydało sie ze przy zakresie 2300 juz odcina. Podkrecilismy ja na trzpieniu jakies 0,5 cm i auto lata jak petarda jutro jade na kompa do kolegi zeby mi sprawdził dane z czujnika, bo ostatnim razem jak byłem to mi powiedział ze szwankuje sterowanie turbiny, ale zaworki sa nowe gruszka chodzi to zostało tylko to. Jak jutro sprawdze to napisze a tak w ogóle to komp mi wczesnij pokazywał ze mam około 30% mocy zobacze jak jutro wyjdzie. Dziwi mnie to bo kupiłem auto od pierwszego własciciela w niemczech i kto by mógł tam grzebac, ale ruznie to bywa.
Pozdrawiam Maciek Koszalin.

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2007, 23:40 
Pierwsze kroki

witam,
panowie a jak 320 d e46 ze 136 km dusi sie do 2000 obrotów to o co chodzi?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2007, 23:47 
Pierwsze kroki

Moze masz zle pompe ustawiona tj kat wyprzedzenia wystarzy jeden stopien i ma duzo mniej mocy

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2007, 17:38 
Pierwsze kroki

Witam koledzy . Czytalem ze kolega podkrecil jakis czpien o jali to chodzi czpien i gdzie go znajde? bo powiem szczeze ze moj kolega co robi z bmw sprawdzal moje 320 d pod komp i mowi mi ze cisnienie doladowania jest jak w książce pisze i sam nie wiem czy te testery oszukują czy co bo ja tyrbine mam nową i powinna dobrze pompowac a tak nie jest. Alto jak nie jezdzilo tak nie jezdzi i jeszcze nie równo ciągnie.

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2007, 08:05 
Pierwsze kroki

witam !!!

musiałem cofnac ten trzpien od turba to takiego stanu jak był poniewaz auto zaczeło mi duzo palic i jak pojechałem na kompa to silnik był przeładowany takze tyo nie była przyczyna a tak sie wydawało bo auto jezdziło super. Dla mnie to juz zostały 2 warianty , soft w kasecie lub mam zapchany wydech . Jak cos sie dowiece to napiszcie a i bym zapomniał ile ma pakowac ta turbina w tych naszych 320d 136km bo juz zgłupiałem bo kazdy mówi co innego jedni gadaja ze 1,5-2,0 bara inni ze 0,8b i sam nie wiem.

Pozdrawiam Maciek Koszalin.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1