BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 22:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Jakie opony letnie polecacie ?
PostNapisane: 3 marca 2014, 20:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
No i nie ma to jak na forum zajrzeć :kwasny:

Już zamawiałem właściwie Conti Sport Contact 5. Tak w sumie bez wielkiej rozkminy. Ale podkusiło zajrzeć i teraz mam wątpliwość, czy może Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 nie będzie lepsze ;)

Gumy muszę kupić do 328 e36, czyli przód 225/45 17, na tył 245/40 17.

Poprzedni sezon przelatałem na Barum Bravuris 2 i doświadczenia są takie, że nigdy więcej opon z tej półki. Nawet nie chodzi o przyczepność, która i na suchym i na mokrym jakaś tam była, ale o jakość samej gumy. Dość szybko pojawił się hałas, jedna z gum po 20tkm dostała na obu stronach kilkunastu guzów (reklamacja odrzucona), no i właściwie do zera zjeździłem w jeden sezon.

Ponieważ trochę jeżdżę, stwierdziłem, że może czas na oponę nieco lepszą. Stąd pytanie.
Może jakieś nowe opinie na temat 2 gum, które rozważam?
Argumentem za F1 jest dla mnie to, że lepiej wypada od csc5 na suchym i niby jest cichsza. Na mokrym jest słabsza, ale jakoś nie mam skłonności do łamania bariery dźwięku podczas deszczu.

No i jeszcze rozkmina z nieco innej beczki.
Kiedyś z tyłu miałem zamiast 245/40 17 gumy w rozmiarze 235/45 17. Wiadomo, że to już rozmiar niby przesadzony w stos do zaleceń, bo jakieś półtora centymetra na średnicy więcej, ale jakoś mi optycznie bardziej leżało;) Niby balon, ale jakoś proporcję łapało z przednią osią. Poza kwestiami estetyki, to durny pomysł?

Aha, felgi przód 7,5, tył 8,5, żeby nie było ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 marca 2014, 21:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
bierz goodyear sa lepsze i na suchym i mokrym, z tego slynie goodyear. conti 5 zwykle nie jest rewelacją, kojarzy sie z dobrymi oponami, ale tym razem wtopa... sa najlepsze na mokrym, ale goodyear tez jest wyjatkowa na mokrym, to w zasadzie wszystko z plusow continentali. minus to szybkie zuzycie nie daj sobie wmowic ze przelatasz tyle co csc3 (ja na csc3 zrobilem okolo 50 tys km ale to jest calkiem inna opona jak csc5, cos jak ps2 bardziej), natomiast 5p nie kupisz bo od 235 i 18 cali., conti sie skonczylo na sport 3, potem to taki gumofilc dobry na kaluze, polecam gy eagle 2, moze nie wyglada super extra ale parametry ma. bedziesz zadowolony i na suchym ok i na mokrym, jakosciowo jak conti z wygladu, chcesz czegos lepszego zaloz michelin ps3, na mokrym sa bdb w miare zuzycie producent mowi o 30 tys, ale ludzie robia 2x tyle. goodyear moze nie wyglada rewelacyjnie ale jezdzi ok, a potem to juz tylko dunlop rt zostaje, super parametry wykonanie jakosc 4 na 5. ale szybkie zuzycie. gorsza na mokrym od goodyeara. ale na suchym lepiej jezdzi, minimalnie. do latania po suchym dunlop idealny, jak ktos malo jezdzi. jak jezdzisz na codzien to dunlopy odradzam, ludzie sie skarza na szybkie zuzycie

Ostatnio edytowano 5 marca 2014, 08:51 przez pawelos666, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 3 marca 2014, 22:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320D
Kod silnika: m47
Garaż: murowany
Witam mam dylemat między 3 rodzajami opon
Pirelli P7 Cinturatto 92W XL
Goodyear Efficientgrip Performance
Nankang NS 2 89 W
Nexen N'Fera 89 Y

rozmiary jakie to 215 / 40 R18

PostNapisane: 3 marca 2014, 23:00 
Przyjaciel forum

goodyear Efficientgrip Performance dobra na mokrym, pireli cinturato p7 dobre sa w wersji blue niskie opory toczenia i duza zywotnosc, te co nizej wypisaleś olej, ciezko o taki rozmiar, moze zaloz 225, wtedy masz opon jak mrówkow

PostNapisane: 3 marca 2014, 23:14 
Częsty bywalec

Wszystkie co napisałem są dostępne dla mnie w takim o tym rozmiarze cenowo bardzo podobnie :) Nexeny najdroższe w tym przypadku

PostNapisane: 4 marca 2014, 10:43 
Przyjaciel forum

raczej masz dostepne:
dunlop sp sport 01
michelin pilot super sport
Continental SportContact 2
Bridgestone POTENZA RE050A
Pirelli PZERO NERO 215/40R18 89W

z tego co ja wiem to nie ma rozmiaru dostepnego z GY ale jesli masz dostep to Goodyear Efficientgrip Performance to czolowka bierz i bedziesz sczesliwy, a jesli nie bedzie to bierz pirelli cinturato p7 nie sa lepsza oponą jesli chodzi o jazde, są tylko trwalsze... jesli nie to pzero nero gt, jak nie to zostaje sport contact 2 a pozniej potenza re050A. na GY bedzie radosc z jazdy jesli to ogarniesz gdzies, przejedziesz się zrozumiesz... :ok: :cool: jeszcze sie zastanawiasz? kup zobaczysz jak na mokrym lata, magnes doslownie :cwaniak: nie rozmieszaj nas z tym nexenem :rotfl: zauwazylem ze na forum bmw jest jakas utarta opinia ze GY to slaba firma ludzie kupuja dunlopy do BMW/ tak a toyo do hondy. na GY nie patrza, bo nie uznaja firmy, a raczej nie są świadomi wlasciwosci opon, bo nie jezdzili :luka: Trzeba sie bryknąć i dopiero pisać. na mokrym dunlop nie ma szans z zadnym goodyearem - 0, to samo z zimowkami. ranking na oponeo mowi dokladnie co jest dobre... :) a patrz na forum BMW goodyear jakos nie za bardzo popularne. bo do BMW goodyear? :znudzony: a na forum BMW w USA na kazdym glosno o EAGLE 2, porownuja je ludzie do michelin ps2, super sport i continental 5P :zakrecony: :szok:. Eagle sa montowane w Porsche i Fordach ST. niemcy raczej nie wrzucali by najslabszych gum... do takiej klasy aut, pomysl :) Oponka ma swoje plusy bo jak popada "jedziesz" spokojny... i nie placzesz, że trzeba zwolnić :wstyd: :oczami:

http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/35 ... etnie.html

PostNapisane: 4 marca 2014, 17:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
możesz coś skrobnąc o Conti Premium Contact 5 jak wypadają w porównaniu z Goodyearem Excellence bądź Efficientgrip ? (która z tych dwóch lepsza ?)

PostNapisane: 4 marca 2014, 17:50 
Przyjaciel forum

Excellence pomiń, wez pod uwage opony z tego testu i bardzo wazne Efficient Grip ale wersje Perfomance tą najnowszą tu masz test http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm
Dunlop ma najmniejsze opory toczenia, zwraca się w kosztach paliwa, ale opony się szybciej skończą więc jesli zamierzasz pojezdzic 2 komplety takich opon to mozesz kupic, w przeciwnym razie wolalbym kupic michelin energy saver+ i masz na dluzej i lepsza jakosc, jesli nie zamierzasz jezdzic specjalnie dlugo tym autem na komplecie opon to Continental i Goodyear, GoodYear na pewno bedzie lepszy na mokrym, sa na rowni ze zuzyciem tak samo. Goodyear ma dosc male zuzycie w praktyce wytrzyma tyle samo. dunlop polecilbym do slabszej klasy aut...na duzy przebieg przy nich tez nie licz. wiadomo etykiety maja najlepsze ale bieznik schodzi w oczach

tu masz jeszcze test ze goodyear jest lepszy niz continental
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm
a tu drugi na korzysc Goodyear'a, bierz Goodyear, ale pamietaj Perfomance
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm

moja rada: goodyear etykiety BA, potem michelin energy saver+ jak chcesz doplacic, a pozniej masz juz tylko continental premium 5 ale tu juz etykieta CA i nie wiele tansze od michelin, a krocej wytrzymaja i gorsza jakosc niz michelin, dunlop dobre jak ktos zmienia opony duzo jezdzi i zwraca mu sie to w paliwie, jak latasz wkolo komina to nic nie dadza opory toczenia, przy malej oponie waga opon nie ma znaczenia a opory toczenia i spalanie bardziej zaleza od trzymania odpowiedniego cisnienia. polecam sobie wejsc do katalogu vredestein wybrac swoje auto i swoj rozmiar opon i sprawdzic idealne cisnienie dla opony w danym rozmiarze nosnosci, indeksie predkosci

PostNapisane: 4 marca 2014, 20:46 
Częsty bywalec

zuzycie paliwa i zużycie opony pomijam - nie dużo jeźdże po za tym nie zalezy mi na tym. Chce aby była to opona komfortowa z dobrym trzymaniem na suchym i na mokrym. Koszty też nie grają żadnej roli. Ma być maksymalnie dobra przyczepność, w miare możliwości komfort i cisza. wyszły też Bridgestone Adrenalin ale nie wiem czy do cywilnego auta klasy średniej się nadadzą (nowy Passat) (na suchym zapewne ale jak jest na mokrym niewiem i jak z komfortem, czy nie są jak kamień bo raczej sportowa opona)

PostNapisane: 4 marca 2014, 21:32 
Przyjaciel forum

do takiej jazdy potrzebujesz tylko dobry hamulec na suchym i one to maja, tu masz test hamowania dla malych rozmiarow http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... g-Test.htm bo trzymanie na suchym to kazda bedzie miala w cywilnej jezdzie, komfort rowniez masz na Efficient Grip Perfomance, na mokrym opona jest rewelacyjna, nic lepiej nie wybierzesz w tych pieniadzach jak ma byc dobrze na mokrym i komfortowo, a wiadomo passat to nie BMW. Bridgestone masz Turanze T001 jesli chcesz ja porownac w tej klasie opon i to jest duzo gorsze

PostNapisane: 5 marca 2014, 12:58 
Częsty bywalec

czyli mówisz żeby brać Goodyeary Performance, ogólnie szuakm opony do normalnej jazdy, cichej i komfortowej, nie patrze na zużycie bieznika i opory, ale jak depne w hamulec to opona musi sobie radzic na suchym i mokrym. Miałem już Micheliny Primacy HP, Mam teraz Conti Premium 2, niby dobre, ciche, komfort jest, ale dziwnie mi sie na nich auto prowadzi, dziwnie kierownica odbija. No i na mokrym raz ABS miał co robić, fakt faktem było lekko z górki i sporo wody ale jednak

PostNapisane: 5 marca 2014, 13:26 
Przyjaciel forum

wszystko zalezy od ceny opon i ile km masz zamiar na nich przejechac
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm biore pod uwage tylko 4 pierwsze z testu. jezeli dunlop bedzie tani, jezdzisz w trasy to bedzie mniejsze zuzycie opon i wtedy zaoszczedzisz na paliwie na nastepne opony bo ma najmniejsze opory toczenia, jezeli goodyear bedzie nie wiele drozszy to bierz go. jezeli zas zamierzasz jezdzic dlugo bez wymiany opon to dobrze jest dolozyc do michelin energy saver+ masz wtedy swietna jakosc i cene, w sensie że wg mnie z conti nie uzyskasz takiej wydajnosci a cena francuskich michelin powinna byc podobna do niemieckich continentali :/ jezeli zamierzasz zaraz sprzedac auto z oponami to bierz ta ktora CI sie najbardziej podoba, kwestia gustu to tez wazne :cool:
wszystkie opony mozesz sobie obejrzec tutaj

https://www.youtube.com/watch?v=p7Kj2OqsJM8

https://www.youtube.com/watch?v=p0Qn1rD1dzk

https://www.youtube.com/watch?v=w6WnNIgLnHY

https://www.youtube.com/watch?v=uBj83zFPm6E

Ostatnio edytowano 5 marca 2014, 13:46 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 marca 2014, 13:39 
Częsty bywalec

ja robie rocznie około 12 000 km więc nie zalezy mi na zuzyciu opon jak i na oporach toczenia. opona ma mieć przyczepnośc i tyle

PostNapisane: 5 marca 2014, 13:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B28
ja polecam oponki jak inni pisz dunlopy sp9000
albo toyo wiadomo cena duza ale zajebiscie sie naciaga na szerokie felgi

PostNapisane: 5 marca 2014, 13:50 
Przyjaciel forum

hahahaha :wstyd: chyba pomyliles forum
toyo to syf jedynie slicki sa w miare dobre r888, a dunlop 9000 to staroć

PostNapisane: 5 marca 2014, 13:53 
Przyjaciel forum

davidoff napisał(a):
ja robie rocznie około 12 000 km więc nie zalezy mi na zuzyciu opon jak i na oporach toczenia. opona ma mieć przyczepnośc i tyle
w takim razie jesli zalezy CI na przyczepnosci na suchym a raczej na hamowaniu to polecam dunlopy blueresponse, jesli na mokrym polecam goodyeary efficentgrip perfomance, podsumowujac te drugie bo i komfort lepszy

PostNapisane: 5 marca 2014, 14:09 
Częsty bywalec

pawelos był gdzieś temat o olejach gdzie wstawiałeś wykresy, podrzuć linka bo nie moge znaleźć :zdziwko:

PostNapisane: 5 marca 2014, 14:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
davidoff napisał(a):
pawelos był gdzieś temat o olejach gdzie wstawiałeś wykresy, podrzuć linka bo nie moge znaleźć :zdziwko:

viewtopic.php?f=1&t=123182&start=20

Obrazek

PostNapisane: 5 marca 2014, 21:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: e92
Garaż: Jest - E92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158707
Było - E91 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147240
Bylo - e46 330d
Zamierzam kupic te opony - http://tablica.pl/oferta/opony-continen ... 527435cb6a
Niech ktos mi tylko powie czemu na brzegach opony jest zaciemniony rant? Jezdzila na zlym cisnieniu czy jak ?

PostNapisane: 5 marca 2014, 21:13 
Częsty bywalec

pawelos666, dzięki za info Goodyear Efficientgrip Performance padną na mój wybór :)

225/40R18

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 87  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1