BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Jakie opony letnie polecacie ?
PostNapisane: 5 marca 2014, 23:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328Ci 2000r.
Kod silnika: M52TUB28
A ja mam troszkę inne pytanie mam oryginalne felgi 17" BMW (poniżej zdjęcie), z przodu rozmiar 225/40 i ten jest dobry, ale z tylu chciał bym 245/40 (jest 225/40) żeby nie tracić tak przyczepności w zakrętach jak chce szybko wejść w jakiś ciasny zakręt (nadsterowność szczególnie na 2 biegu), czy te opony nie będą zbyt szerokie?

Jeszcze na rejestracji poprzedniego właściciela :P

Obrazek

Napęd na przód jest dla Dziewczynek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 marca 2014, 00:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Bobek7000 napisał(a):
A ja mam troszkę inne pytanie mam oryginalne felgi 17" BMW (poniżej zdjęcie), z przodu rozmiar 225/40 i ten jest dobry, ale z tylu chciał bym 245/40 (jest 225/40) żeby nie tracić tak przyczepności w zakrętach jak chce szybko wejść w jakiś ciasny zakręt (nadsterowność szczególnie na 2 biegu), czy te opony nie będą zbyt szerokie?

Pamiętaj że średnica opon powinna być zbliżona do siebie bo ABS i ASC nie będą prawidłowo działały a jak wrzucisz na tył taki rozmiar jaki podałeś to różnica względem przodu będzie ok. 1,6 cm.

PostNapisane: 6 marca 2014, 11:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
przy coupe moze byc 225 40 18, przod a tyl 255 35 18
majac felgi 17 cali trzymalbym sie rozmiarow fabrycznych tam jest chyba 225 45 17 a tyl mozna dac szerzej, zdaje sie ze 245 40 18, roznica w profilu 3mm bedzie
maly profil na malej feldze to brak komfortu, na duzym kole nie czujesz tak nierownosci

PostNapisane: 6 marca 2014, 12:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: w213
Kod silnika: m57
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249
Bobek7000 napisał(a):
Jeszcze na rejestracji poprzedniego właściciela :P

Obrazek

Bez obaw, zobacz jak to u mnie wygladalo na 18"
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113249

PostNapisane: 6 marca 2014, 14:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e92
Garaż: Jest - E92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158707
Było - E91 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147240
Bylo - e46 330d
Czy ktos z wlasnego doswiadczenia moze powiedziec cos o oponach nankang ns20, as1 ?

PostNapisane: 6 marca 2014, 22:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
TTom3k napisał(a):
Czy ktos z wlasnego doswiadczenia moze powiedziec cos o oponach nankang ns20, as1 ?

czytalem troche opinii, testow itp, osobiscie wolalem postawic na Nexen'y niz na Nankangi

Obrazek

jak wrazenia z jazdy, halas, prowadzenia itp
dam znac jak troche pojezdze :)

PostNapisane: 7 marca 2014, 07:57 
Przyjaciel forum

czy ktos ma opony goodyear eagle asimmetric 2? ewentualnie porownanie ich do jakis innych napisałby 2 słowa...czy sie zuzywaja, to samo odnosnie dunlop sport maxx rt, ludzie mowia ze dunlopy strasznie szybko schodzą. pytam poniewaz wiem jak jezdzi ale nie wiem ile polata :chytry:

obecnie testuje Michelin Pilot Sport 3 również dam znać jaka różnica po przejsciu z CSC 3 (continental sport contact 3) w kazdych warunkach i w scieralnosci. csc5 odradzam znika w oczach na mokrym rewelacja, ale zywotnosc tragedia

Ostatnio edytowano 7 marca 2014, 11:16 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 marca 2014, 10:52 
Zacna persona forum

Bylo - e46 330d
Wciaz mam dylemat..nowy nexen,nankang, czy uzywka bridgestone, michelin. Znalazlem niedaleko siebie goscia co handluje oponami i ma dosc mlode w dobrym stanie(http://tablica.pl/tarnow/?search%5Buser ... %2F40%2F18) - ktore z tych dostepnych sa najlepsze ?

PostNapisane: 7 marca 2014, 11:09 
Przyjaciel forum

najlepsze sa ps2, ale nie za takie pieniadze taki syf. no chyba ze 2 nowe i 2 stare na tyl. ewentualnie opcja B 2x dunlop TT i 2 nowe do tego na przod. bridgestone re050 odradzam. w dunlopie TT jest podobna technologia jak w RT kevlar i nanoczastki od dupont lekka opona. michelin ps2 bedzie gorszy na mokrym. mialem i przeszedlem na ps3. na mokrym bez porownania lepiej. Dunlopy TT zdaje się, że ma kolega Leo na 330TCi :wstyd: popytaj go może :]

PostNapisane: 7 marca 2014, 11:19 
Zacna persona forum

Bylo - e46 330d
pawelos666 napisał(a):
najlepsze sa ps2, ale nie za takie pieniadze taki syf. no chyba ze 2 nowe i 2 stare na tyl. ewentualnie opcja B 2x dunlop TT i 2 nowe do tego na przod. bridgestone re050 odradzam. w dunlopie TT jest podobna technologia jak w RT kevlar i nanoczastki od dupont lekka opona. michelin ps2 bedzie gorszy na mokrym. mialem i przeszedlem na ps3. na mokrym bez porownania lepiej. Dunlopy TT zdaje się, że ma kolega Leo na 330TCi :wstyd: popytaj go może :]

Wsumie to potrzebuje na przod, gdyz po zalozeniu letnich zobaczylem ze na jednej oponie wybulilo ;/ Z tylu mam 235 pirelli rosso na ten sezon powinny wystarczyc.
Dzieki za pomoc :)

PostNapisane: 7 marca 2014, 18:47 
Przyjaciel forum

na przod moze zaloz sobie 2 nowe, a na tyl tyraj stare...

michelin pilot sport 3 moge polecic, jest komfort, jest elegancja francja na mokrym i dobry rant na felge mega duzy, wlasciwie to bok opony chroni fegle a nie jakis kurduplowaty rant ochronny jak przy continentalach. i same sie nagrzewaja nawet jak nie jest zbyt cieplo. po trasie 15km opona jest cala cieplutka na biezniku kazda jedna, natomiast inne opony w drugiej e46 po tej samej trasie sa zimne. wiec mieszanka GreenX sie sprawdza, dziala to, choc nie dowierzalem, jak widać zalezy od technologii mieszanki :cool:

PostNapisane: 8 marca 2014, 22:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/PfC3zKP
Witam wszystkich na forum. Zanim postanowilem pierwszy raz w zyciu zapisc sie na forum, przeczytalem 24 strony dewagacji na temat opon letnich. Prosze o wyrozumialosc jesli walne jakas gafe. Moj problem jest z gola taki sam jak wiekszosci tu osob ZAKUP OPON LETNICH. Mam juz swoje typy i jakies przemyslenia, ale jak to sie mowi co 2 glowy to nie 1, a gdzie kucharek 6 tam 12 cyckow. Prosze Was o "pchniecie" mnie w dobry wybor.
Posiadam bmw e90 177 konna szukam opon letnich w rozmiarze 225/40/18.
Najczesciej wymienianymi oponami na tym forum jakie przypadly mi do gustu, przedewszystkim cenowa sa:
1. Vredestein Ultrac Sessanta
2. Vredestein Ultrac Vorti
3. Goodyear Efficientgrip Performance
4. Goodyear EAGLE F1 ASYMMETRIC 2
5. Summer UNIROYAL RAINSPORT 2
6. Pirelli Pzero Nero
7. PIRELLI P ZERO ROSSO
Zalety jakich oczekuje to wiadomo na piwerwszy miejscu cena, te opony sa mniej wiecej w tej samej cenie. Jednymi z najtanszych sa Vredesteiny i ku nim jestem nastawiony. Nastepne z zalet na jakich mi zalezy to:
-Glosnosc
-twalosc
-opory toczenia
-hamowanie na drodze mokrej i suchej
-no i wyglad, mam na mysli "jodelke". Tylko 2 opony maja taki wzor z wyzej podanych. Nie mniej jednak nie jestem beton i otwarty jestem na sugestie. Nie jezdze na torach ale lubie pocisnac, z tym ze teraz zona mnie przyhamowuje ze wzgledu na 6 miesiecznego syna. Nie mniej jednak prosze Was o wskazanie mi drogi....polegam na Waszej wiedzy.

PostNapisane: 9 marca 2014, 10:48 
Forumowicz

Moje BMW: E60, E46,F07
Kod silnika: M57N
W poprzednim sezonie zakupiłem komplet Vredestein Ultrac Cento 225/45 R17. Są to opony naprawdę dobre, ciche, komfortowe. Na razie oceniam je najlepiej z opon jakie dotychczas miałem.

PostNapisane: 9 marca 2014, 11:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320
Kod silnika: M47DO1
olgiert79 napisał(a):
6. Pirelli Pzero Nero
7. PIRELLI P ZERO ROSSO

Vredestein - kilka różnych modeli miałem, większość poszła do sprzedania po sezonie. Ogólnie masakra na zakrętach, na mokrym też. Zraziłem się do firmy i tyle. Może te będą inne ....
Goodyear EAGLE F1 ASYMMETRIC 2 - fajna opona. Fajny wygląd i prowadzenie.
UNIROYAL RAINSPORT 2 - obecnie te założone. Dobrze trzymają. Nie jest to Brigstone potenza ale dają rade.

Na przyszłe lato wrócą albo Brigstone potenza albo Nexen N9000.

PostNapisane: 9 marca 2014, 11:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
Mariusz_p napisał(a):
Vredestein - kilka różnych modeli miałem, większość poszła do sprzedania po sezonie. Ogólnie masakra na zakrętach, na mokrym też. Zraziłem się do firmy i tyle. Może te będą inne ....
Goodyear EAGLE F1 ASYMMETRIC 2 - fajna opona. Fajny wygląd i prowadzenie.
UNIROYAL RAINSPORT 2 - obecnie te założone. Dobrze trzymają. Nie jest to Brigstone potenza ale dają rade.

Na przyszłe lato wrócą albo Brigstone potenza albo Nexen N9000.

Nie wiem na jakich Vredestein'ach jezdziles, ale chyba kupiles podroby...

co do Ultrac Sessanta o ktore kolega olgiert79 wyzej pyta, mam te opony na tylnej osi, w zeszlym sezonie jezdzily z para uzywek Hankook V12 Evo na przodzie,
nie czulem zadnych problemow na zakretach, ani na suchym ani na mokrym, nie sa tez glosne.

na ten sezon na przod wlecialy Nexeny N8000, jak sprawuja sie w parze z Vredestein'ami napisze jak je juz zaloze i troche pojezdze

PostNapisane: 9 marca 2014, 13:01 
Pierwsze kroki

6. Pirelli Pzero Nero
7. PIRELLI P ZERO ROSSO

...moze ktos ma jakies doswiadczenia na temat trwalosci i oporow toczenia powyzszych opon :niepewny: ? Piszecie w dobrych slowach o oponach Vredestein i prawdopodobnie wyposaze w nie swoj samochod. Pozostaje jeszcze tylko model, generalnie ceny modeli sa takie same
:super:

PostNapisane: 9 marca 2014, 13:06 
Pierwsze kroki

...jeszcze 1 pytanko. Jest jakas diametralna roznica zakladajac 2 pary opon, 2 roznych marek/producentow? Zakladajac ze jestem normalnym uzytkownikiem auta, czasami lubie sobie po szarzowac na drodze.

PostNapisane: 9 marca 2014, 14:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: m57 193ps+
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116850
BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
Mercedes W124 2.5 D - jest w moim posiadaniu
Mercedes W210 2.2 CDI - w posiadaniu ojca
olgiert79 napisał(a):
Jest jakas diametralna roznica zakladajac 2 pary opon, 2 roznych marek
Na pewno jest.
Widziałem dzisiaj opony BARUM BRAVURIS 2. CAŁKIEM, CAŁKIEM.

PostNapisane: 9 marca 2014, 15:54 
Przyjaciel forum

Barumy sa juz trojki wyszly. lepsze od nich uniroyale. Opony lepsze na deszcz na przod sie wrzuca i takie ktore lepiej hamują. Jednym slowem nowsze lepszej jakosci drozsze na przod. Na tyl gorsze. z tych opon z tych co napisales, ultrac vorti na przod na tyl sessanta moze byc jak ma hamowac ladnie i byc tanio. na tyl sessanta wystarczy a przod bedzie ladnie hamowac. Efficient Grip Perfomance nie sa oponami max perfomance. sa do mniejszych aut (felg). W tym przypadku oplaca sie Eagle 2 wziac montaz fabryczny do sportowych fordów ST. jest dosc zywotna. Pzero jest zbyt drogie zwykle. Pzero Rosso i nero GT sa oponami przyzwoitymi. Rosso najlepsza oplacalnosc do ceny, ale nie beda hamowac na suchym tak jak vorti jak wrzucisz na przod. Ale to juz stara opona ja bym zakladal jesli mialoby byc tanio albo vredesteiny kombinowac na przod vorti na tyl sessante, albo eagle 2 bym pakowal. jak brac uniroyal 2 to sa lepsze uniroyal trojki z rekinem tez bdb opcja nie powstydzilbym sie na kole, i opony takie, ktore na pewno bedzie sie dalo dokupic. Ja bym szedl w nowsze opony. Dostepniejsze pozniej, bo pozniej beda jaja ze starymi modelami, albo zakladal vredesteiny tak jak napisalem najtanszy koszt, zakaldajac vorti na przod na suchym naprawde mozesz sobie pozwolic na wiele... osobiscie jak mam placic 500zl za opone to wole doplacic do michelina i ich technologii, ale jak ma byc tanio to tylko 3 opcje vredesteiny, uniroyale 3, goodyear eagle 2 asimmetric. dunlop rt jeszcze sa ale szybko sie scieraja. goodyear pod tym wzgledem lepsze, conti 5 sobie odpusc, porazka jesli chodzi o zuzycie.
Goodyear opory toczenia C,etykieta CA, numer takich opon EAN: 5452000433541

PostNapisane: 9 marca 2014, 16:46 
Pierwsze kroki

pawelos666 napisał(a):
Barumy sa juz trojki wyszly. lepsze od nich uniroyale. Opony lepsze na deszcz na przod sie wrzuca i takie ktore lepiej hamują. Jednym slowem nowsze lepszej jakosci drozsze na przod. Na tyl gorsze. z tych opon z tych co napisales, ultrac vorti na przod na tyl sessanta moze byc jak ma hamowac ladnie i byc tanio. na tyl sessanta wystarczy a przod bedzie ladnie hamowac. Efficient Grip Perfomance nie sa oponami max perfomance. sa do mniejszych aut (felg). W tym przypadku oplaca sie Eagle 2 wziac montaz fabryczny do sportowych fordów ST. jest dosc zywotna. Pzero jest zbyt drogie zwykle. Pzero Rosso i nero GT sa oponami przyzwoitymi. Rosso najlepsza oplacalnosc do ceny, ale nie beda hamowac na suchym tak jak vorti jak wrzucisz na przod. Ale to juz stara opona ja bym zakladal jesli mialoby byc tanio albo vredesteiny kombinowac na przod vorti na tyl sessante, albo eagle 2 bym pakowal. jak brac uniroyal 2 to sa lepsze uniroyal trojki z rekinem tez bdb opcja nie powstydzilbym sie na kole, i opony takie, ktore na pewno bedzie sie dalo dokupic. Ja bym szedl w nowsze opony. Dostepniejsze pozniej, bo pozniej beda jaja ze starymi modelami, albo zakladal vredesteiny tak jak napisalem najtanszy koszt, zakaldajac vorti na przod na suchym naprawde mozesz sobie pozwolic na wiele... osobiscie jak mam placic 500zl za opone to wole doplacic do michelina i ich technologii, ale jak ma byc tanio to tylko 3 opcje vredesteiny, uniroyale 3, goodyear eagle 2 asimmetric. dunlop rt jeszcze sa ale szybko sie scieraja. goodyear pod tym wzgledem lepsze, conti 5 sobie odpusc, porazka jesli chodzi o zuzycie

Po 1 chce podziekowac za podpowiedz i wytlumaczenie jak jest roznica miedzy 2 parami innych opon. Po 2 przypomnialo mi sie jak na jednej ze stron tego tematu moderator "krotka pilka" uciol spekulacje co do tego na ktorej osi powinny znajdowac sie lepsze opony. Sugerujac ze bez roznicy na typ napedu lepsze lacze ida zawsze na tyl. Z duzym szacunkiem do Ciebie ale sugerujesz cos innego (prosze mnie poprawic jak sie myle) :zdziwko:
Natomiast podoba mi sie opcja uniroyal 3 nie bralem ich pod uwage. Twierdzisz ze sa lepsze od Verdestein. Byc moze wlasnie na nie sie zdecyduje wymieniajac 4 opony. Masz moze jakies testy na temat tej gumki? chodzi mi o halas, zuzycie i opory toczenia. (bede wdzieczny).
Co do cen to sprawa dyskusyjna bo najtanszy model Vredestein Ultrac Sessanta jest drozszy od UNIROYAL RAINSPORT 3 (Ceny z ebaya). Wzor opony jak najbardziej na plus.
Specjalista napisales cytuje: "... osobiscie jak mam placic 500zl za opone to wole doplacic do michelina i ich technologii"
...z tym jest tak ze za kazdym razem mozna mowic o dolozeniu niewielkiej kwoty od produktu ktory chce sie kupic. tylko te doplacenie to koszt okolo 100zl na opone. przy kolach '18 :dobani:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 87  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1