BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 87  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Jakie opony letnie polecacie ?
PostNapisane: 9 marca 2014, 16:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
gorsze a stare opony to 2 rozne sprawy...

sa 2 szkoly na przod zaklada sie gorsze opony, ale nie stare opony, po to by kierowca zwalnial (odejmowal noge z gazu) jak przod wpadnie w poslizg - odruch naturalny...

wiecej info tutaj:

http://www.opony.com.pl/artykul/testy-m ... d/?id=1069

przy tylnym napedzie kierowcy lepiej panuja nad nadsterownoscia niz podsterownoscią...
czyli druga szkola mowi o tym żeby na przod wrzucać jednak lepsze opony w przypadku kazdego napedu. to jest podstawa, zapytaj wulkanizatora a nie handlarza samochodami albo amatora... ktory wklada opony z lepszym bieznikiem na tyl bo tyl sie szybciej zuzywa...nie do konca... lepsze opony na przodzie dają lepsze panowanie nad autem na mokrej drodze i ogolnie lepsze hamowanie, łysa opona z przodu nie hamuje na mokrym :wstyd: (przypominam że są auta ktore mają tarczowe hamulce z przodu a z tyłu zwykły bęben i szczeki a nie tarczo-bebny), druga sprawa stare opony na przedniej osi sa niebezpieczne, dlatego tak montujemy znając minusy "łysych z tyłu"

sessanta nie jest drozsza niz uniroyal wez sobie wieksze rozmiary porownaj cenowo, wyjdzie 100zl drozej przy uniroyalu, sessanta robi duze rozmiary z tym nie ma u nich problemow :)
uniroyal nie jest lepszy na suchym niz vorti.
uniroyal jest na deszcz i jest dosc zywotny.

michelin ps3 jest 100x lepszy w deszcz przez 5 sezonow niz ogladanie przez ten czas 2 banknotow po 200zl, sam sie dogrzewa wiosna i jesienia gdy rano jest zimno...duzo lepiej klei wtedy i jest bezpieczny na mokrym hamuje 3m blizej. w trasie sie nie przegrzewa jak sie nagrzeje to mieszanka twardnieje. opona po czasie nie twardnieje tak jak stare mieszanki (przyklad continentale csc3)

nie skreslalbym tak opony goodyear, sa zywotne i kleja jak vorti na suchym, maja najmniejsze opory toczenia, sa ciche i komfortowe, dobre w deszcz. goodyear i uniroyal zawsze maja super opony na deszcz :)

Ostatnio edytowano 11 marca 2014, 08:27 przez pawelos666, łącznie edytowano 6 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 marca 2014, 18:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
Garaż: http://__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/PfC3zKP
Specjalista ja sie z Toba nie sprzeczam na temat osi umiejscowienia lepszych opon, bron Boze. Przypomnialo mi sie ze odmienne zdanie mial moderator tego forum. Nie chce mi sie szukac Jego wypowiedzi i strony na ktorej sie znajduje. mnei w zasadzie ten problem nie tyka bo i tak 4 na raz chce wymienic, z tej samej firmy.

Sprawdzajac ceny na oponeo Vredestein Ultrac Sessanta, Uniroyal Rainsport 3 te ostatnie sa tansze o 10zl na sztuce :cwaniak:

http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/ ... 225-40-r18
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/ ... 225-40-r18

zastanawia mnie czemu nowsze jak zasugerowales opony Uniroyal Rainsport 3 sa tansze od Uniroyal Rainsport 2 ???

...badz tu madry i pisz wiersze...

michelin ps3 jest moze 100% lepsza, ale i pare procent drozsza :rozpacz:
co do goodyear to jaki model masz na mysli? slyszalem ze dosc szybko sie scieraja, prawda to? cena jest jeszcze akceptowalna przeze mnie opinie ma dobre.
Puki co napalam sie na Uniroyal Rainsport 3 :luka:

PostNapisane: 9 marca 2014, 18:42 
Pierwsze kroki

pawelos666 to na temat lepszych opon i osi, oraz wypowiedz moderatora. Nie ujmujac Tobie wiedzy.

Tomek napisał(a):
b mma w napisał(a):
Teraz pytanie. Na którą oś założyć lepsze opony. Jedni mówią,że jak napęd na tył to tam. Spotkałem tez się z opiniami,że nieważne gdzie napęd zawsze na przód,żeby uniknąć poślizgu. To jak lepiej,lepsze na przód czy tył ??

b mma w, poszukaj na forum, albo poprostu przyjmij do wiadomości że lepsze na tył.

Co do reszty, ile jeszcze razy będzie to trzeba powtarzać i wydzielać debilny OT z tego tematu?
Raz na zawsze zapamiętajcie sobie jedno - lepsze opony zakłada się na tył, niezależnie od tego czy jest FWD, RWD, AWD czy auto pchają koledzy. Jak ktoś chce to na forum były już o tym dyskusje i sobie można poszukać, poczytać.
Za kontynuowanie tego tematu tutaj, zwłaszcza w stylu ludowych opowieści albo mądrych inaczej dowcipów będą ostrzeżenia więc sugeruje powstrzymać grafomańskie zapędy.

PostNapisane: 9 marca 2014, 19:05 
Przyjaciel forum

przestan... opony na przod nie moga byc lslabe zlej jakosci gorsze jesli chodzi o etykiete hamowania na mokrym oraz lyse bo auto na mokrym nie bedzie hamowac, auto bedzie sie sunac przy ostrym hamowaniu jest to na minus, latwiej jest wyprowadzic tyl niz przod przy poslizgu (nadsterownosc, podsterownosc)

uniroyal 2 jest starsza opona i jest drozsza

scieraja to sie dunlopy rt, goodyear f1 eagle 2 po 10 tys km nie widac praktycznie golym okiem zuzycia

PostNapisane: 9 marca 2014, 19:05 
Pierwsze kroki

niestety co wyczytalem na innym forum UNIROYAL RAINSPORT 3 gina w oczach a szczegolnie na Brytyjskich drogach, co jest dla mnie istotne. Tutejsze drogi sa bardzo "ostre".
...zesz w morde no.
nie da rady chyba pogodzic scieralnosci, z malymi oporami toczenia oraz cichoscia opon

:cenzura: :wsciekly: :mad: :!: :mur:

PostNapisane: 9 marca 2014, 19:50 
Przyjaciel forum

barum uniroyal i continental to ten sam koncern byc moze ze teraz uniroyal pogorszyl sie ze zuzyciem tak jak pogorszyl sie continental...cofnij sie do filmow z tego tematu byly linki i bylo widac zuzycie opon

PostNapisane: 9 marca 2014, 20:11 
Pierwsze kroki

wiem cos mi swita z tymi filmikami na tym forum. kurcze metlik w glowie mam. zaryzykuje chyba z Vredestein. co do tych drugich opon to moze poczekam na wiecej opinni. to dosc nowa opona i nie za wiele na forach o niej pisza. moze przy nastepnym razem sie na nie zdecyduje.
badz co badz bardzo dziekuje za ukierunkowanie mnie i doinformowanie na temat opon. teraz jestem 1 level up co do opon :cool:
jeszcze troche czasu zanik zrealizuje zakup, bede sie przygladac co ludzie pisza tu na temat gum :hyhy:

tak mi sie przypomnialo ze duzo glosow na temat continental jest taka ze to mieka guma i szybko sie zuzywa. ale to juz nawiasem piszac :/

PostNapisane: 9 marca 2014, 20:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
To lepiej wsiąść w końcu Rainsporta 2 czy 3 ?

PostNapisane: 9 marca 2014, 20:39 
Pierwsze kroki

nowsza czyli UNIROYAL RAINSPORT 3 powinna byc lepsza z kwestii nowych technologi. zastanawiajace jest ze ta starsza opona UNIROYAL 2 jest drozsza.

PostNapisane: 9 marca 2014, 21:23 
Przyjaciel forum

continental to ten sam koncern co barum i uniroyal radze dobrze zbadac temat. starsza continental csc3 jest gorsza na mokrym od csc5 ale csc5 znika w oczach, a csc3 zrobilem prawie 50 tys km i zrobilbym wiecej, mozna ja porownac do f1 eagle 2 (goodyear bedzie lepszy na mokrym). ale ze starosci nie chcialem juz tego trzymac bylo cholernie twarde ledwo to maszyna zdjela z felgi. to samo z zimowymi continentalami ts850 znika w oczach. bierzcie goodyear, vredestein. jak ktos sie decyduje na uniroyal 3 to mozna sie wstrzymac, bo za duzo nie wiadomo...z zimowymi goodyear ug8 po 5000km nie mam sladu zuzycia (gwiazdki na biezniku). bardzo je polecam zamiast pirelli snowcontrol 3 czy ts850 continentali szybka jazda z ug8 jest bardzo przyjemna ja juz nie odejde od tego bieznika. od klienta slyszalem ze 1mm na eagle 2 zszedl z tylu po 10tys km, wg adac zywotnosc tez niezle wychodzi, ale vredestein vorti ma lepsza. michelin obiecuje 30 tys km, ale ludzie robia wiecej. ja aktualnie przekladam oponki co jakis czas bo mam jednakowe felgi z przodu i tylu, wiec sie tym nie martwie. zuzycie w adac tez roznie podaja. np dunlop lepsze niz goodyear i michelin... chyba sie wzorowali ps2 :rotfl: radzilbym sie sugerowac co jak klei i jakie sa na mokrym, a o zuzycie dowiadywac sie od ludzi ktorzy maja pomontowane. jak mam uporzadkowac od najlepszych do najgorszych jesli chodzi o zuzycie to wg mnie wyglada to tak: vorti, michelin, goodyear eagle 2, uniroyal rainsport 2, continental csc5, dunlop rt
ja bym bral goodyear sa dobre mniej wiecej we wszystkim no i sa montowane do porsche ten model, michelin bralem bo lepsze na mokrym a mam ciezkie buty dosyć. ale upre się i bede polecal continental conti sport contact 3, michelin ps3, goodyear F1 eagle 2. "kontakty" moze nie mialy kiedys tego komfortu co teraz ale max perfomance bylo, a teraz te seri 5 to "..ujnia"pomijajac 5P, ktore sa nastawione na "max perfomance" z homologacją MO - merca wrzucane do miedzy innymi AMG C63, fajnie kiedy oponka ma tę siłę, żeby auto konkretnie rwało odrazu do przodu po zamknieciu drzwi aż się wystraszysz przesiadając z zimowek, nawet przy W XL, na innych oponkach cisniesz, cisniesz... i jako tak dopiero za chwile się autko rozpedza...to nie to samo co na sesanta czy innym gumopodobnym umowmy się "szajsie"... :rozpacz:, polece tez starą potenze s001 mimo ze to kamień (ja w BMW tego nie czuje), ta opona też odpowiednio ciągnie..., reszte tego szajsu letniego z opon zawija sie na feldze zanim samochod sie porzadnie odepchnie (takie mam wrazenie w czasie jazdy). na zimowkach mialem taki efekt na bardzo miekkich nokianach mimo ze byly 94R XL, model RSi (uwaga tylko R do 170km/h, bo nie robili mocniejszych RSi na lód/snieg). bylo to bardzo czuc przy rozpedzaniu, to samo czuc na slabej letniej gumie, która nie ciągnie jak powinna. np uniroyal 2 mam wrazenie że on sie slizga jak na piachu, co ponizsza tabela też pokazuje. moze byc 95Y XL i wraz niektore gumy nie beda ładnie odpychać

Obrazek

PostNapisane: 14 marca 2014, 20:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: m57 193ps+
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=116850
BYŁO:
FIAT 126p - sprzedany
Mercedes W124 2.5 D - jest w moim posiadaniu
Mercedes W210 2.2 CDI - w posiadaniu ojca
Co sadzicie o FALKEN 914 ?

PostNapisane: 14 marca 2014, 21:11 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
z racji braku $$ muszę w tym sezonie kupić używki :|

do wyboru:
- Michelin Primacy HP
- Dunlop SP Sport
- Continental Conti Sport Contact

Opony w tej samej cenie. Które z nich wybrać??

PostNapisane: 14 marca 2014, 21:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
Kup te które wyglądają najlepiej. Wszystkie są z wysokiej półki, ale to używki. Ostatnio przez trzy sezony jeździłem na używkach Continental Conti Sport Contact i byłem zadowolony. Zapłaciłem wtedy za nie 800zł z montażem. Niestety skończyły się. Wczoraj zainwestowałem w moje pierwsze nowe opony. Zakupiłem Goodyear Eagle F1 Assymetric 2 225/45R17 z tego roku za 1500zł. Mam nadzieje że pojeżdżę na nich minimum 5 lat. Pierwszy raz zobaczę czy jest różnica między nowym bieżnikiem, a takim co lata świetności ma już za sobą.

PostNapisane: 14 marca 2014, 22:43 
Forumowicz

Garaż: mondeo mk4
Ja mam takie pytanie trochę odmienne od tych tu zadawanych, szukam opon używek dwóch tylko, auto to e36 323i i na tył mam michelin pilot primacy 225/50/16 i na przód na lato chcę zmienić, kupić 205/55/16

Dwa pytania
Jakie opony z uzywanych beda przede wszystkim ciche oraz nie powodujace jakiegos nadmiernego zuzycia paliwa a jednoczesnie sa ok w prowadzeniu? Albo inaczej, których unikać jesli nie chcę w.w. cech

Drugie pytanie, czy przy zmianie tylko przednich na wlasnie 205 z 225 bedzie roznica na minus w prowadzeniu w zakretach, czy to ze tylne zostają 225 spowoduje ze roznica nie bedzie zauwazalna?

A moze nie warto zmieniac na 205 i lepiej kupic 225?

Z góry dzięki

PostNapisane: 15 marca 2014, 08:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B28
amdpower napisał(a):
z racji braku $$ muszę w tym sezonie kupić używki :|

do wyboru:
- Michelin Primacy HP
- Dunlop SP Sport
- Continental Conti Sport Contact

Opony w tej samej cenie. Które z nich wybrać??

smiało polecam dunlopy sp sport

PostNapisane: 15 marca 2014, 09:51 
Przyjaciel forum

bierz continentale. dunlop sp sport nie maja szans z continentalami conti sport contact 2 oraz 3. ta opona juz tyle lat jest we wszystkich testach najnowszych opon max perfomance że nie ma co jej porownywać do wynalazków z 2014, bo i tak są gorsze. to tak jakby porownywac mercedesa do sportowego seata, z g... bata nie ukrecisz proste, w dunlopie po paru ostrych hamowaniach na oponach 235 40 18 z gumy lecą wiury, jak trociny, osadzają się w biezniku... a na oponie jest slad. dobre sa ale na pare okrazen po torze, z 2-3 lata pojezdzi max, potem lysa, juz odradzaja rt bo robia 15 tys km w mocniejszych autach, na wiecej nie ma co liczyc, a kosztuje prawie tyle co najtrwalsze. goodyear eagle robia 25-30 tys km na tylnej osi i na przedniej kolo 35, michelin pilot 3 to samo, stare conti sport 3 tak samo, potenza s001 nawet wiecej, juz bym wolal toyo t1S (sport) - jako opony klasy max perfomance niezle ciagną i hamują, nie mylic z t1r (to dziadostwo nie zadne max perfomance, nie ma mięsa...). opona w trasie robi wiecej, pisalem ile wytrzymuja przy uzywaniu w jezdzie mieszanej, miasto/trasa. czeste hamowanie i ruszanie zabija bieznik

Ostatnio edytowano 15 marca 2014, 10:07 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 marca 2014, 10:07 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
pacos będzie się lekko gorzej w zakrętach trzymać ale przy tym odpoczniesz w koleinach więc zastanów się co jest dla Ciebie lepsze :P

PostNapisane: 15 marca 2014, 10:10 
Przyjaciel forum

przy profilu 50 kolein nie poczujesz na 225 az tak bardzo. za to bedziesz mial na 225 50 16 lepszy hamulec. z opon polecam do kompletu michelina Michelin Primacy 3 lub energy saver+ (primacy bedzie lepsze)

Ostatnio edytowano 15 marca 2014, 10:16 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 marca 2014, 10:12 
czyli lepiej goodyear eagle lub pilot sport? gdzieś trafiłem na test gdzie właśnie dunlop sport rt zdobył 1 miejsce i był bardzo chwalony jeśli chodzi o trwałość bieżnika.

PostNapisane: 15 marca 2014, 10:23 
Przyjaciel forum

goodyear eagle 2 f1 najlepiej "ciagna", lepiej niz conti sport 5 continentala, w deszczu jest prawie tak samo jak na continentalu. przy normalnej jezdzie nie odczujesz. michelin pilot sport 3 w deszczu tez sa rewelacyjne, same sie nagrzewaja po paru km jazdy juz sa ciepplutkie :) hamuja na mokrym 3m blizej. przebieg jest taki sam. producent obiecuje 30 tys km robia wiecej ludzie. radze miedzy tymi dwiema wybrac, jak ma byc bezpieczne na taka pogode jak mamy dzisiaj, w deszczu hamuje tak:
https://www.youtube.com/watch?v=neJvIboku9s.

jak potrzebujesz czegos co ciagnie lepiej michelin pilot super sport, ale juz nie jest taka w desczu jak michelin pilot 3, jest za to lepsza niz michelin pilot sport 2

Ostatnio edytowano 15 marca 2014, 10:30 przez pawelos666, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1739 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 87  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1