kmiecik1992, eksploatacja V8 na pewno będzie droższa, każdy to pisze i wie. Ale ile droższa?
To zależy od konkretnego egzemplarza. Albo będziesz miał szczęście albo nie.
M60 ma bardzo dobrą opinię, ale czytałem juz tyle razy że jak coś mu dolega to czasem trzeba szukać igły w stodu siana. Najpierw to trzeba ogarnąć w której głowicy jest problem.
kmiecik1992 napisał(a):
Co prawda moglbym kupic e34 m60 i jezdzic nia kupowac wsio po kosztach albo nie kupowac tylko patrzec na ceny i odwracac sie mowic 'jeszcze troche pojezdzi na tym'
przy tej mocy tanie hamulce od razu masz krzywe, nawet do 2.8 byle czego nie ma co wkładać, a kolcka 5er tak łatwo nie zatrzymasz jak 3er. Czyli myślę że dobre heble na przód do V8 to minimum 1000zł, ja dałem z 860zł do R6.
Bardzo dużo w eksploatacji tak wiekowego auta jak 540i E34 będzie zależało od tego czy największe wydatki na auto już były czy nie:
- czy był wymianiany dwumas czy jest od nowowści
- czy ktoś wymienił 8 cewek czy tylko 1

, a może wszyzstkie są od nowości
- czy łańcucch rozrządu/ślizgi ktoś ogarnął czy nie było nic ruszane i ostatni dzwonek by to zrobić
itd
Wtedy w pierwszym roku mamy do wydania 10.000zł lub 1000zł, lub coś pomiędzy.
Dwumas może się wysrać po roku, po dwóch latach, a jak ktoś ma pecha to i dużo szybciej.
Jak przymkniesz oko na jakieś mechaniczne wady auta podczas kupna, które zbagatelizujesz, to później może Ci to skutecznie wyczyścić portfel.