BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] boczki tapicerki pod harman kardon.
PostNapisane: 15 marca 2014, 18:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: M47
Witam!

Pacjent: E46 sedan 2001 rok przedlift.
Kupiłem zestaw harman kardona, lecz jak się okazało, nie posiadam odpowiednich otworów do zamontowania wszystkich głośników w drzwiach z przodu i z tyłu.

Chcę zatem kupić komplet boczków z takimi oto otworami, z tym że posiadam szare wnętrze i na allegro nie ma takiej wersji z takimi otworami, a że jestem zdania że albo grubo albo wcale, to wszystko musi być na tip top. Założenie zatem jest takie:

Kupuję boczki, przekładam tapicerkę moją szarą na boczki kupione + wycinam w niej dziurki na owe miejsca na głośniki
Końce tapicerki od wewnątrz złapię klejem na gorąco + ewentualnie jakieś pinezki na gorąco (po prostu gorące przebiję przez plastik i tapicerkę) żeby to się porządnie trzymało i nie było w przyszłości problemów. Natomiast pytanie, co z tym fragmentem pod podłokietnikiem, który jest widoczny? Żeby to nie odstawało, nie pomarszczyło się itd. Czy mogę to złapać klejem w aerozolu K50 spray do tapicerki i podsufitki?

Chyba że ktoś to widzi inaczej, to będę wdzięczny za każdą poradę.

I pytanie numer 2: Czy tą poduszkę powietrzną zamontowaną właśnie w drzwiach z boku mogę jakoś przenieść? Nie wystrzeli mi to ani nic? :D Jest ktoś w stanie mi to opisać, jak bezproblemowo to załatwić?

I pytanie numer 3:

Czy ktoś już przerabiał u siebie przejście z seryjnego nagłośnienia na hk? Nie chodzi o samo nagłośnienie, a o całą wiązkę, którą muszę zmienić. Jak to przeszliście? Którędy ta wiązka idzie od radia do bagażnika?

Pytanie numer 4: Gdzie mają być zamontowane te największe głośniki i wzmacniacz?

Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 boczki tapicerki pod harman kardon.
PostNapisane: 15 marca 2014, 18:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Zdejmij boczki i od wewnątrz masz zaznaczone fabrycznie gdzie powinny być dziury na głośniki.
Wywierć takie otwory tylko uważaj żebyś nie poszarpał skóry.
Potem zakładasz na to głośnik i on Ci wszystko ładnie dociska, nie trzeba nic babrać i kleić.
Jeśli masz już HK u siebie to powinieneś wiedzieć o co mi chodzi.
Poduszka jest przykręcona do drzwi a nie do tapicerki więc jej nie ruszaj.

PostNapisane: 15 marca 2014, 18:24 
Pierwsze kroki

Wszystko ok, tylko że ten głośnik się chyba wkręca na takim gwincie. Jak mam go przytwierdzić? I tak, czy inaczej, tapicerkę ciąć trzeba, bo przecież nie zostawię głośnika pod tapicerką.

Może po prostu Cię źle rozumiem, widziałem od wewnątrz na drzwiach, że to kółko jest zaznaczone, ale to tylko plastik od wewnątrz, co z zewnętrzną częścią? Jak to ogarnąć, żeby ten głośnik spełniał swoją funkcję? W tapicerce też dziury nie mam.

PostNapisane: 15 marca 2014, 18:36 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Z tyłu na plastiku masz zaznaczone jak ciąć. Wycinasz otwór na wylot.

Głośniki po zewnętrznej mają gwint. Przekładasz go przez tapicerkę i nakrętką przykręcasz.

Jeśli nie masz nakrętek to takie same są w głośnikach średniotonowych na przednich boczkach w E36, oraz z tyłu w E53.

Jak coś to znalazłbym takie nakrętki.

PostNapisane: 15 marca 2014, 18:45 
Pierwsze kroki

Ratujecie mi życie, panowie. Jestem Wam winien piwo, w Bieszczadach do odbioru, jak będziecie nad Soliną albo coś :D

Mam i głośniki i te plastiki, więc powinno być ok. A czym to wyciąć, żeby to miało ręce i nogi? :)

Powiesz mi jeszcze, gdzie jest wzmacniacz i gdzie mają być te największe głośniki?

Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 15 marca 2014, 18:52 
Zacna persona forum

Obrazek
Wzmacniacz jest z tyłu po lewej koło zmieniarki (po lewej na fotce)
A duże głośniki są z tyłu w półce.
Subwoofer jest przykręcony w bagażniku do tylnej półki (po prawej na fotce)
Obrazek

PostNapisane: 15 marca 2014, 19:10 
Pierwsze kroki

To jest chyba coupe, takiego zdjęcia sedana właśnie szukałem dość długo i niestety nie udało mi się. Ale skoro mówicie, że powinno być nań miejsce z lewej strony koło zmieniarki, to go tam poszukam. Są odpowiednie dziury wywiercone fabrycznie, czy muszę znów kombinować?

Bardziej interesuje mnie umiejscowienie tych dwóch subwooferów. Tego zdjęcia również nie wygooglowałem :(
EDIT: na hasło "harman kardon e46 bagażnik" coś wygrzebałem. A z racji, że fajnie byłoby komuś kiedyś w przyszłości pomóc, to załączam to zdjęcie:
Obrazek

Czyli wyczuwam kolejne cięcie, tym razem w blasze :D

A co do tej nakładki tnącej na wiertarkę, to jak to się profesjonalnie nazywa? Zmierzę jutro średnicę i pójdę kupić dokładnie taki rozmiar.

Zastanawiam się tylko, jak załatwić problem cięcia tego elementu, gdzie jest już tapicerka. Czy to już załatwić ręcznie nożykiem do tapet, czy może jakoś delikatnie dremlem elektr po kawałku?

Ostatnio edytowano 15 marca 2014, 19:26 przez tomix156, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 marca 2014, 19:25 
Zacna persona forum

Subwoofer jest tak jak na tym zdjęciu.
Jak masz zmieniarkę to powinno być miejsce na wzmacniacz.
Jeśli nie masz nic to musisz dokupić stelaż do mocowania i tapicerkę bagażnika jeśli chcesz żeby było po bożemu
Obrazek

PostNapisane: 15 marca 2014, 19:27 
Pierwsze kroki

wandii napisał(a):
Subwoofer jest tak jak na tym zdjęciu.
Jak masz zmieniarkę to powinno być miejsce na wzmacniacz.
Jeśli nie masz nic to musisz dokupić stelaż do mocowania i tapicerkę bagażnika jeśli chcesz żeby było po bożemu
Obrazek

Mam zmieniarkę, ale pod nią mam jeszcze navi, tam, gdzie u Ciebie są jakieś papiery.

PostNapisane: 15 marca 2014, 20:30 
Zacna persona forum

No to jeszcze gdzieś głębiej będzie HK.
Musisz poszukać dokładnie gdzie się go przykręca.
Polecam szukać w google w języku angielskim.
Na forach e46fantastic e46zone bimmerfest są często DIY z dokładnym opisem i zdjęciami.

PostNapisane: 15 marca 2014, 22:03 
Pierwsze kroki

Boję się wymiany tych wszystkich wiązek, boję się, że się pogubię w którymś momencie i zostanę kompletnie bez grania :D Szkoda, że nikt nie zrobił jeszcze poradnika, na e46zone nie znalazłem.

PostNapisane: 16 marca 2014, 11:24 
Specjalista

Jak masz kompletne wiązki, aż do kostek drzwiowych to nie ma problemu. Najwięcej roboty to rozbiórka wnętrza, żeby to położyć

Podobnie roboty miałem jak dokładałem DSP w E39 touring

PostNapisane: 16 marca 2014, 12:08 
Pierwsze kroki

A jesteś w stanie podać kilka cennych informacji, jak to po kolei robiłeś? Żeby założyć te wiązki nowe trzeba zdejmować drzwi? Chodzi mi o tą kostkę co się wpina przez drzwi właśnie. Kable z tego co wyczaiłem na internecie idą od bagażnika, pod plastikami aż do przodu od strony kierowcy - zgadza się?

PostNapisane: 16 marca 2014, 17:32 
Specjalista

Nie wiem jak to wygląda w H/K w E46, ale w E39 demontowałem siedzisko kanapy, boczki bagażnika(z jednej strony wzmacniacz, z drugiej subwoofer bo to był touring .
Plastiki z progów, dolne części słupków.
Tapicerkę drzwi demontowałem, ponieważ wiązka jest nieco inna.
Po pierwsze w zwykłym systemie stereo wysokotonowy i niskotonowy są ze sobą połączone.
W Hifi i Top-Hifi(w H/K z E46 chyba też) każdy głośnik jest podłączony osobno do wzmacniacza, a podział częstotliwości jest wewnątrz wzmacniacza.

Wtyczka drzwiowa jest rozbieralna, więc jeśli ktoś zdemontował prawidłowo instalację, a nie obcinał wtyczki. To bez problemu wyciągniesz starą część głośnikową z wtyku na słupku i włożysz nową

PostNapisane: 18 marca 2014, 00:04 
Pierwsze kroki

cursor napisał(a):
Nie wiem jak to wygląda w H/K w E46, ale w E39 demontowałem siedzisko kanapy, boczki bagażnika(z jednej strony wzmacniacz, z drugiej subwoofer bo to był touring .
Plastiki z progów, dolne części słupków.
Tapicerkę drzwi demontowałem, ponieważ wiązka jest nieco inna.
Po pierwsze w zwykłym systemie stereo wysokotonowy i niskotonowy są ze sobą połączone.
W Hifi i Top-Hifi(w H/K z E46 chyba też) każdy głośnik jest podłączony osobno do wzmacniacza, a podział częstotliwości jest wewnątrz wzmacniacza.

Wtyczka drzwiowa jest rozbieralna, więc jeśli ktoś zdemontował prawidłowo instalację, a nie obcinał wtyczki. To bez problemu wyciągniesz starą część głośnikową z wtyku na słupku i włożysz nową

Mam komplet wszystkich wiązek łącznie z tymi wtyczkami, które wchodzą we wnęki drzwi, więc chyba po prostu wszystko wymienię. Pytanie, czy trzeba grzebać coś gdzieś tam przy radiu, czy wystarczy wpiąć nowe wtyczki i one załatwiają już sprawę?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1