BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 08:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 12:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: M57D30
suszarka powinna miec klase III - napiecie selv lub pelv, odzielona od zasilania transformatorem i powinna posiadac (obwod) zabezpieczenie roznicowopradowe lub nadpradowe :)

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: MŁoDY TechniK
PostNapisane: 29 października 2007, 12:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Boogie napisał(a):

A na zakończenie pytanie :)

Znany jest problem że ludzie giną w kąpieli, kiedy wpada im do wanny suszarka do włosów.
Ot, włosy wysuszą, szuszarke położą na pralkę, potem się kapią, relaks, chcą wziąć ręcznik..... i suszarka ląduje w wodzie, i jest tragedia....

Jak byście ulepszyli suszarkę do włosów tak, by uratować wiele ludzi w przyszłości ?
Co zrobić żeby ludzie nie smażyli się w wannie rażeni prądem, bo suszarka wpadła im do wody ?

Czekam na pomysły :) :) :)
i zapraszam do pisania w wątku

a jak to jest w lazienkach hotelowych? Jesli nie ma w lazience "stacjonarnej" suszarki, zwykłe suszarki nie dzialaja wlaczone do gniazdek w lazience, tylko poza nią.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 12:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: M30B28
kwestia samolotu.

zastosowałbym kontrowersyjną metodę usypiania wszystkich. nie bardzo się znam na samolotach ale zakładam że kabina pilotów jest hermetyczna jak jest zamkinięta. w wypadku ataku terorystów piloci musieliby mieć możliwość rozpuścić gaz usypiający w całym samolocie. strzelam, gdyż nie znam procedur ale wniesienie maski gazowej na pokład raczej jest trudną sprawą więc terorysci nie byli by na to przygotowani. samolot ma dobrą instalację wentylacyjną więc rozpylenie, a następnie przewitrzenie kabiny nie stanowiłoby kłopotu. w czasie gdy wszyscy usną piloci mogli by skrępowac wszystkich napastników oraz wyeliminować wszystki dodakowe źródła zagrożenia. mają tez czas żeby wylądować na jakimś lotnisku. metoda jak za okupanta ale pewnie była by skuteczna.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 12:48 
Zacna persona forum

kaden,
zbyt wolna - terrorysci zdaza odpalic ladunki

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 12:52 

dajcie spokój, z samolotami to jakas sztuczna psychoza strachu. Rozwiazanie jest proste, kilku uzbrojonych ochroniarzy na pokładzie, tylko kto za to zapłaci?

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 12:56 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
EniGmatiC napisał(a):
suszarka powinna miec klase III - napiecie selv lub pelv, odzielona od zasilania transformatorem i powinna posiadac (obwod) zabezpieczenie roznicowopradowe lub nadpradowe :)

Enigmaticu, na Boga, nie twórzmy fikcji, tylko skupmy się na rozwiązaniu problemu.
Zaraz ktoś zaproponuje czujniki indukcyjne w ścianach przy wannie, polączone redundantnie, które po wykryciu pola elektrycznego w swym sąsiedztwie odseparują galwanicznie gniazdka elektryczne w lazience. :wstyd:

Poza tym o ile pamietam uklady co napisales są do 24V, a przypomnę że przeslanie nawet 40A prądu kablem po niskim napięciu nie jest proste.

pomijam ze sprawa kosztów się klania - dlatego to poroniony pomysl, zeby przebudwywać instalacje elektryczne we wszytskich domach na świecie.
Problem trza rozwiązać tu i teraz.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 13:12 

Boogie np. w intercontinental w warszawie suszarka jest w szafie... ale jesli ją podlączysz do gniazdka w łazience - nie działa. W przedpokoju i pokoju - działa.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 13:25 
Zacna persona forum

Boogie,
Po to jest transformator - taki jak np. ładowarka do komórki albo do maszynki elektrycznej do wlosów, - unikamy wysokiego napieci i wysokiego pradu,

Pelv - napiecie bezpieczne z uziomem, bo mowi sie caly czas o napieciach bezpiecznych, bezpieczny prad to bedzie w tych 30 mA przez bodajze 0,2 lub 0.4 sek

a zabezpieczenie roznicowopradowe lub nadpradowe na obwodzie wylacza obwod gdy suszarka wpada do wody. - wtedy prad rosnie, przekracza dana wartosc a zabezpieczenie wyłacza obwod z pradu po zalozmy 0.2 sek.

inna kwestia, że nie wolno rozmieszczc gniazdek w odleglosci mniejszej niz 60 cm od wanny,

moznaby np. zastosowac:
stosowane gniazda przy wannie powinny uniemozliwiajacy wlozenie wtyczki suszarki do gniazda

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 13:36 
Specjalista

e34 540i '94
EniGmatiC napisał(a):
Boogie,
Po to jest transformator - taki jak np. ładowarka do komórki albo do maszynki elektrycznej do wlosów, - unikamy wysokiego napieci i wysokiego pradu,

inna kwestia, że nie wolno rozmieszczc gniazdek w odleglosci mniejszej niz 60 cm od wanny,

moznaby np. zastosowac:
stosowane gniazda przy wannie powinny uniemozliwiajacy wlozenie wtyczki suszarki do gniazda

Enigmatic, wszytsko co piszesz jest OK, i prawdziwe, ale w rozwiązaniu problemu nie przydatne :)

Suszarka pobiera DUŻO mocy, więc zasilenie ją ukladem PELV, SELV, o niskim napięciu jest bez sensu. Pomijam już nawet kwestie prądu....

Pisaliśmy już że danie krótkiego sznura do suszarki, czy oddalenie gniazdka od wanny nic nie da, bo: lazienka moze byc malutka, mozna zastosować przedlużacz.

Pomysl z gniazdkiem uniemozliwiajacym wetknięcie weń wtyczki od suszarki jest najdroższym pomyslem tu zaproponowanym
Jesli wszystko inne mozna by podlaczyc, poza suszarką do gniazdka elektrycznego w lazience, a suszarke podlaczyc wylacznie poza lazienką....
to musimy wymyslec inny rodzaj gniazdka w lazience, i wtyczki suszarki ktora do niego nie pasuje,ale za to pasuje to starego typu :rotfl:
Enigmatic, jesteś mistrzem utopii chyba :D

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 13:42 

czemu suszarka wlozona do wtyczki w hotelowych lazienkach nie działa?

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 13:51 
Specjalista

e34 540i '94
Stones, nie ma to dla nas znaczenia, bo w hotelach są instalacje przygotowywane bardzo specjalistycznie.
Mogą być tam jakieś czujniki charakteru obciążenia, albo wylączniki nadprądowe, bo suszarka ciągnie sporo prądu.
Nie wiem dokladnie, ale zadzwonie do projektanta i sie dowiem.
W sumie sposobów może być mnóstwo, tylko że to hotel, miejsce projektowane od początku do końca pod pewnym określonym kątem.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 13:52 
Specjalista

Panowie spokój.

Jeśli nie ma rozwiązania na problem suszarka do włosów vs. wanna, to proponuję przerzucić się na prysznic, a wanny się pozbyć.

Jak ktoś zdaje sobie sprawę, czym grozi wpadnięcie suszarki do wanny z wodą w której znajduje się żywy osobnik, to sam powinien zadbać o to, aby tak się nie stało.
Suszarka to nie samolot, że spada z nienacka i osoby na dole nie mają na to wpływu.

Wpadła, bo położyłaś/eś ją tam gdzie nie trzeba, bo nie wyłączyłaś/eś z gniazka, bo nie odłożyłaś/eś na własne bezpieczne miejsce.
Jak ktoś jest rozgarnięty i nie myśli o tym co robi, to suszarka jest w tym momencie jednym z wielu urządzeń, które zagraża życiu lub zdrowiu i rozwiązanie problemu suszarki w łazience jest tylko jedną kwestią z wielu.
Na wiele kwestii jedynym rozwiązaniem jest tylko różnicówka.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 13:57 

Robert zważ jednak na to że wiekszosc ludzi ginie we własnych domach. Pośpiech / bezmyślność.. majsterkowanie, mycie okien, wymiana żarówki... i tragedia gotowa.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 13:58 
Specjalista

e34 540i '94
Robert, rozwiązania 100% nie ma, bo pewnie nie jeden mądrala siedzial w wannie i sobie suszyl glowe. Po prostu malo domów ma wyl. różnicowe.

Ja jednak uważam, że najlepszym rozwiązaniem które może ocalić troche ludzi, to suszarka bez wylącznika.
Wtedy nie ma tak, że zostawiamy ją wpięta do gniazdka - "na potem".

I to że ludzie sobie zdają sprawę co będzie jak wpadnie nam ona do wody, nie jest powodem żadnym do tego, by glupio nie postępowali - to samo jest z milionem spraw na świecie. Ludzie tacy są.

Przed sytuacją wpadnięcia do wanny suszarki podczas suszenia ochroni nas wylacznie wyl. różnicowo prądowy w naszej instalacji.
A że jednak najcześciej w wannie ląduje suszarka nie pracująca, to mój pomysl z tym brakiem wlącznika jest OK.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 14:05 

Boogie napisał(a):
Stones, nie ma to dla nas znaczenia, bo w hotelach są instalacje przygotowywane bardzo specjalistycznie.
Mogą być tam jakieś czujniki charakteru obciążenia, albo wylączniki nadprądowe, bo suszarka ciągnie sporo prądu.
Nie wiem dokladnie, ale zadzwonie do projektanta i sie dowiem.
W sumie sposobów może być mnóstwo, tylko że to hotel, miejsce projektowane od początku do końca pod pewnym określonym kątem.

wiesz, moze wbrew pozorom to łatwe i tanie rozwiązanie.

cos co w miare pasuje do tematu - w MB nie da sie wyjac kluczyka ze stacyjki, jesli dziwgnia od skrzyni jest w położeniu N :]

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 14:13 
Specjalista

e34 540i '94
stones1 napisał(a):

cos co w miare pasuje do tematu - w MB nie da sie wyjac kluczyka ze stacyjki, jesli dziwgnia od skrzyni jest w położeniu N :]

Ja bym jezdze dolożyl, niemożność otwarcia drzwi, jak ręczny nie jest zaciągnięty.. :)
Dobre, ale niebezpieczne, bo czasem jest potrzeba szybkiego opuszczenia pojazdu, a wtedy nie moze byc czegos co przeszkadza w ewakuacji....

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 14:28 

za idiotyzm za to uwazam nie dzialanie klaksonu w wiekszosci samochodow, gdy silnik nie pracuje.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 14:29 
Boogie napisał(a):
cos co w miare pasuje do tematu - w MB nie da sie wyjac kluczyka ze stacyjki, jesli dziwgnia od skrzyni jest w położeniu N

ale to chyba nie tylko w mb wiem na 100% bo sam sparawdzalem ze w hondzie i renault tez sie nie da :P

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 14:32 
Specjalista

Cytuj:
Robert zważ jednak na to że wiekszosc ludzi ginie we własnych domach

Oczywiście, że tak...

80% zatruć pokarmowych występuje na drodze z lodówki na stół, a nie bezpośrednio ze sklepu.
Jednym słowem ......."DOM....Twój WRÓG". :D ......Jeśli chcesz przeżyć, nie wracaj do domu (pod każdym aspektem). :hyhy:

Pozostawione włączone żelazko, kuchenka mikrofalowa, Farelka na noc lub grzejnik domowej roboty itd......wszystko to bezmyślność ludzka, która prowadzi do tragedii.
Najlepiej byłoby założyć główny wyłącznik zasilania mieszkania, odcinający prąd na czujniki ruchu w każdym pokoju (rybki w akwarium do szafy a zwierzaki do schroniska.....na gryzonie nie ma i nie było lekarstwa)
Suszarka bez wyłącznika jest i dobrym rozwiązaniem, ale w ilu domach w łazienkach stacjonuje pralka, która pierze pranie podczas kąpieli......czy ona także nie ma prawa się zepsuć??? Innymi z urządzeni są także elektryczne podgrzewacze wody......skoro elektryczne to także na prąd.

Nie używam suszarki bo nie mam takiej potrzeby.....nie to żebym nie miał włosów :D .....jakieś krzaczki na głowie rosną, ale wysychają zanim wyjdę z łazienki :P
W jakim celu więc mamy dbać o bezpieczeństwo domowników?......żeby byli jeszcze bardziej bezmyślni.
Brak włącznika przy suszarce i to jeszcze na krótkim sznurze spowoduje, że ludzie zaczną ciągnąć za przewód, by wyłączyć ją z gniazdka "a bo w łazience jest dużo wilgoci i ja nie chcę dotykać się gniazdka". Po kilku takich próbach gniazdko z ledwością będzie się trzymało w swojej oprawie.

Tu w IR oprócz różnicówek, są także umiejscowione na zewnątrz pomieszczeń łazienkowych główne wyłączniki. Do wentylacji i w moim przypadku do prysznica w którym znajduje się elektryczny podgrzewacz wody. Dla mnie nie powinien on wogóle znajdować się w kabinie prysznicowej, ale niestety jest. I co mam zrobić, gdyby nagle wymskła mi się słuchawka z rąk ze strumieniem wody na urządzenie?.......odkręcić większy strumień by ugasić ewentualny pożar owłosienia?????

Jest różnicówka, która działa, co już sprawdzałem i wiem, że białko z oczu nie wypłynie :D

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 18:00 
Zacna persona forum

niskie napiecie odpada ze wzgledu na konstrukcje suszarki, wiec pozastaja tylko:

mozliwosc ograniczenia dostania sie suszarki do wanny
poprzez oddalenie gniazdek/krotki sznur albo
poprzez stosowanie "barier" - np. kabina której zamkniecie powoduje załączenie gniazdek przy wannie, natomiast zamkniecie kabiny uniemozliwia z korzystania z suszarki w wannie;
poprzez procedury bezpieczeństwa/ szkolenia
poprzez plakaty instruktażowe/ostrzegawcze :rotfl:

zamkniecie obwodu wanna (podpieta do bezpiecznika) -suszarka (właczona do pradu lecz nie na chodzie) powoduje wyłaczenie pradu w obwodzie gniazd łazienki.

wszystko wiaze sie z kosztami,
niektóre rozwiazani nie nadaja sie do domu,
no i ostatnie na ludzka głupote nie ma lekarstwa :/
i chyba najlepszym zabezpieczeniem jest nasza roztropność/rozsadek

wiecej pomysłów nie mam :D

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1