BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] 318i. Parę pytań.
PostNapisane: 18 października 2007, 17:50 
Pierwsze kroki

Witam! Dzis nabyłem BMW E30 318i. Jest to moja pierwsza bemka dlatego mam pare pytan i licze ze mi pomozecie. Wskaznik spalania paliwa, na jakiej zasadzie to działa? mi pokazuje ciągle spalanie na fula a jak spuszcze noge z gazu to jest 0 czasem 10. O co tu chodzi? Dodam ze mam bmw na gaz. Drugie pytanie dotyczy przyspieszania. Niewiem czy tak ma byc czy tez nie ale moja bemka zaczyna mocno przyspieszac dopiero przy 4 tys obrotow, to normalka? czy trza cos z tym robic? Mechanik specjalizujacy sie w bmw powiedzial ze silnik jest ok jedynie trzeba go wyregulowac bo troche nie rowno chodzi. Kolejne pytanie to takie jak daje sobie rade takie auto na gazie? Z tego co widzialem moje bmw mialo cos pokombinowane przy przeplywomierzu bo ma nieorginalny dekielek, jaki ma to ma wplyw na jazde?

Mam nadzieje ze mi pomozecie i wprowadzicie mnie w swiat bmw:)
Jestem tu nowy wiec proszeo wyrozumialosc jesli cos nap nie tak.
Pozdrawiam :wstyd:

Ostatnio edytowano 19 października 2007, 13:05 przez weider, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2007, 21:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
weider witamy na forum.To coś co Ci lata "na full" to tzw. ekonomizer.Szczegóły w linku poniżej:

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=120 ... 7b2159a43a

Po drugie tak przyśpiesza mocno od tych 4 tysięcy. :)

Po trzecie daje radę na gazie jeśli gazownik instalacji nie spartolił.Więc przy najbliższej okazji dowiedź takowego żeby powymieniał Ci filtry i wyregulował.Zakładam że masz zwykły gaz a nie sekwencję,więc jeśli coś jest nie halo może Ci strzelać.Polecam przejrzeć dział "paliwa i spalanie" tam trochę poczytasz a poza tym używaj opcji => szukaj

A skoro masz już Beem to pokaż ją w galerii. :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2007, 21:31 
weider napisał(a):
ciągle spalanie na fula a jak spuszcze noge z gazu to jest 0 czasem 10. O co tu chodzi?

poniżej pewnej prędkości ekonomizer ściemnia. jak puścisz gaz i auto jest na biegu i pokazuje 0 to jest ok:) jak cały czas masz na full, to nieźle deptasz :rotfl:

weider napisał(a):
bemka zaczyna mocno przyspieszac dopiero przy 4 tys obrotow, to normalka

około 4k obr./min Twoja beem ma max. moment obrotowy, dlatego ciągnie dopiero odtąd :) taki już przebieg momentu i mocy :) ale nie martw się, w civica trzeba bardziej deptać :P

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2007, 07:30 
Pierwsze kroki

cioos autko mam od wczoraj wiec jak zrobie fotki to zapodam:)

a jesce pytanko, ile mniej wiecej taki silnik pali gazu??
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2007, 10:07 
Przyjaciel forum

Hmm zależy od instalcji i tego czy masz pod gazem jajko czy na bucie cegłe :P :hyhy: O ile pamiętam użytkownik Kyo mówił że e36 z tym samym silnikiem co masz Ty i ja i Czarny czyli 1.8i sprzed 93 roku czyli oznaczenie m40,to na instalacji 2 typu 15 -16 litrów gazu a na sekwencji do 12.Moje odczucia to w mieście do 13 -14 przy mojej nodze :wstyd: i trasa przy nawet dużych predkościach częstym wyprzedzaniu,2 osoby na pokładzie zmieściłem się w 10 litrach na 100.

Ostatnio edytowano 19 października 2007, 10:09 przez CiOoS, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2007, 13:09 
Częsty bywalec

mam bmw e36 318 na gazie 2 generacji

w mieście spalła ma 12l /100km
a w trasie 9l /100 km

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2007, 17:15 
Pierwsze kroki

a jak sprawdzic czy to silnik M10 czy M40?? i własnie co do tego ekonomizera, nie deptam nia wogule, jezdze spokojnie a ciegle pokazuje max:/ mam gaz chyba 2 genracji

Ostatnio edytowano 19 października 2007, 20:12 przez weider, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2007, 21:46 
a nie zastanawias sie nad tym ze przez gaz ekonomizer nie dziala :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 00:14 
Przyjaciel forum

gicek_b a co ma ekonomizer do gazu??:D to czy samochód jedzie na gazie czy na Pb ie ma znaczenia,jak poczytasz link który wrzuciłem na samym początku to się dowiesz ;) Co do ekonomizer weider to w końcu on stoi w miejscu czy od razu jak ruszasz to idzie na ponad 30 litrów i tam zostaje?

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 08:37 
Pierwsze kroki

cioos on jest na zero, jak odpalam idzie na 30 litrow, i tak jak pisze w tym linku co dales, na luzie tam zostaje, jade spokojnie on schodzi tak do okolo28litrow, a jak hamuje silnikiem to na 0, ale niemialem jesce tak zeby pokazywal 10litrow chodzby niewiem jak jechal, ciagle wskazowka pokazuje ponad 20 litrow

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 08:44 
Forumowicz

weider napisał(a):
a jak sprawdzic czy to silnik M10 czy M40??

jak ci cyka rozrząd to na bank masz m40

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 15:29 
Pierwsze kroki

witam, tak na pierwszy rzut oka silniki mozesz odroznic po tym np ze: m10 ma metalowa obudowe filtru powietrza a m10 ma metalowa. hhhmmmmm np aparat zaplonowy w silniku m40 jest umieszczony na przedniej czesci glowicy, os strony chlodnicy a w m10 jest on obok akumulatora i znacznie wystaje, najlepiej jakbys wrzucil jakas fotke silnika to wtedy kazdy Ci na to pytanie odpowie pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2007, 18:32 
Pierwsze kroki

jesce niemam fotek ale zrobie, ale cyka ma plastikową obudowe filtra, a aparat chyba przy glowicy bo cewka na nadkolu, kurde niezwrucilem uwagi.w kazdym razie narazie bardzo wielkie dzieki za pomoc :) ciagle mam pytania ale jak juz tu wchodze to zapomina o co mialem wypytac, dlatego jak jeszcze bede mial niewiadome jakies to zapytam :) pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2007, 09:56 
Forumowicz

w opisie masz 318i wiec masz na wtrysku ,czyli m40.A z tego co wiem to m10 jest na gazniku

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2007, 11:48 
Pierwsze kroki

ja mam zrobionego swapa u siebie z m40 na m10 z 1986r i jest on na takim samym wtrysku jak m40, silniki m10 byly produkowane od lat 70-tych co prawda zaczynaly od zasilania gaznikowego typu Pitsburg lub Solex, pozniej przez wtrysk mechaniczny Jetronic (moge sie mylic) a ostatnia generacja to wtrysk KE-Jetronic takze m10 byly na wtrysku ale jesli kolega mowi ze ma plastikowa obudowe filtru to ma m40 pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2007, 08:12 
Pierwsze kroki

Witam po raz kolejny! Wruciłem z trasy i juz mniej wiecej przetestowałem moją bmke. Moje wrazenia, troche słabo przyspiesza jak na 1.8 silnik, a predkość maksymalna dochodzi tylko do 160km :niepewny: Dodam ze ta predkość to na gazie,na benzynie nie sprawdzałem.Czego może to byc wina? chyba 1.8silnik lepiej powinien isc?Byłem u znajomego mechanika i mi powiedział że wałek rozrządu trzeba wymienic bo słychać klepanie i najprawdopodobniej to jest przyczyna ze auto jest słabe. Czy to możliwe? Czy raczej to wina gazu i regulacji??

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2007, 09:41 
Zacna persona forum

weider napisał(a):
Witam po raz kolejny! Wruciłem z trasy i juz mniej wiecej przetestowałem moją bmke. Moje wrazenia, troche słabo przyspiesza jak na 1.8 silnik, a predkość maksymalna dochodzi tylko do 160km :niepewny: Dodam ze ta predkość to na gazie,na benzynie nie sprawdzałem.Czego może to byc wina? chyba 1.8silnik lepiej powinien isc?Byłem u znajomego mechanika i mi powiedział że wałek rozrządu trzeba wymienic bo słychać klepanie i najprawdopodobniej to jest przyczyna ze auto jest słabe. Czy to możliwe? Czy raczej to wina gazu i regulacji??

Pozdrawiam

Gaaaaz.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2007, 09:47 
Przyjaciel forum

Wiederocena na gazie nie jest obiektywna bo może masz źle wyregulowaną instalcję.Więc jakikolwiek test zrób na benzynie.Poza tym na temat silnika m40 było pisane tysiące razy więc wystarczy wejść w szukajkę =>szukaj.

Poniżej masz link.Jeśli na benzynie Twój silnik będzie miał objawy takie jak w opisie poniżej ( wkręca się do niskich obrotów itd ) to rzeczywiście wałek jest na wykończeniu.Ale wcześniej z tego co pamiętam pisałeś że przyśpiesza powyżej 4 tysięcy więc raczej wnioskuję że kręci się wyżej.

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=774 ... b488920ad1

Instalacja 2 typu może trochę zaniżać Ci osiągi jeśli jest nie wyregulowana ( nie wymienione filtry,brak ustawienia ) itp.

A na drugi raz =>szukaj

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2007, 15:31 
Pierwsze kroki

juz wszystko jest jasne:) mam walniety przepływomierz i dlatego tak chodzi a nie inaczej, musze kupic jakis w dobrym stanie przeplywomierz wyregulowac gaz i bedzie hulał chyba ze bedzie strzał i zas rozwali przepływomierz :/

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2007, 17:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
zobacz fotki mojego auta. Jak silnik wyglada tak jak moj to masz m10 a jak inaczej to m40 ;)
pozdro

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1