BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] Steptronic A5S 560Z w 740d (M67)
PostNapisane: 31 października 2007, 07:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
dwa tygodnie temu sprowadziliśmy z tatą E38 740d, z konca '99. Auto jest w świetnym stanie, nigdy nie miało wypadku oraz ma autentyczny przebieg 183tys. (potwierdzone). Wygląda jak nowe. W najbliższy weekend planowałem zrobić ładne fotki i pochwalic się kolejnym BMW w rodzinie. Ale wczoraj stało się coś niedobrego... tata wracając z trasy zatrzymał się na światłach ok. 500metrów od domu i .... pierwszy bieg zaczął się ślizgać, po przekroczeniu ok. 1500 obrotów nastąpiło szarpniecie, zapiął się tryb awaryjny i powoli dojechał do domu. Na OBC wyświetlił się komunikat, ale nie jestem go w stanie odczytać bo nie świeca wszystkie piksele. Wsteczny ciągnie normalnie, na steptronicu jest to samo co na drivie. Zgodnie ze wskazówkami Franka zrobiłem restet komputera, ale nic się nie zmieniło.
w związku z powyższym mam do Was pytanie, czy mogło nastąpic uskzodzenie mechaniczne skrzyni czy awaria elektoniki (kabel, czujnik etc.). Dziś jadę do sprawdzoengo mechanika, ale może zaczym to zrobię ktoś miał podobny problem i wiem jak go rozwiązać.

PS na steptronicu po wrzuceniu 1 obroty rosną, auto ledwo się toczy, następuje szarpnięcie i wskakuje 5
PS' stanu oleju nie sprawdzałem, ale nie sądzę, żeby to było powodem ponieważ skrzynia zmieniała biegi cudownie.

dziękuję za pomoc

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2007, 09:41 
Zacna persona forum

rorafalki napisał(a):
Na OBC wyświetlił się komunikat, ale nie jestem go w stanie odczytać bo nie świeca wszystkie piksele.

Jesli pojawia sie dalej, zrob fotke.

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2007, 09:51 
Przyjaciel forum

na chwilę obecną nie mam możliwości cyknąć fotki bo auto jest w garażu a ja w pracy, ale komunikat kończył się na prog (co może oznaczać getriebe prog), ale był też inny komunikat, ktorego nie zdążyłem zapamietać. O 16 umówiłem się z mechanikiem, ma podłączyć warsztatowy, ale mówi, że może to być uszkodzenie mechaniczne :zalamany:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2007, 21:03 
Forumowicz

ehhhh taki mały przelot i juz sie skrzynia slizga...konstruktorzy chyba niedocenili potencjału tych silnikow...duzo niutkow robi swoje.... Mercedes miał to samo w modelach 400CDI :cisza:

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2007, 21:31 
Forumowicz

zależy co to było to drugie wyświetlenie a samo gertriebeprogram oznacza że padła elektronika w skrzyni też miałem taki problem okazało się że zacieły się hydrozawory koszt z nowym olejem 1000zł bez wyjmowania skrzyni [sam robiłem]

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2007, 15:03 
Przyjaciel forum

Rafał 750iL, chyba masz rację bo wczoraj zaprowadziłem auto do mechanika, podpiął pod komputer warsztatowy i wyszedł błąd jakiegoś czujnika (przyspieszenia poprzecznego - coś koło tego). Jutro rano ma się tym zająć (sprawdzić czujniki etc.), jeśli to nic nie da to zdejmie miskę i zobaczy czy nie ma opiłków metalowych w misce. Oby to była tylko awaria elektoniki (czujnika)...
a możesz opisać szerzej swój problem ze skrzynią :?:

PS czy to prawda, że do tej skrzyni idzie jakiś specjany olej (podobno żółty, pełny syntetyk)? czy ktoś może wie jakie ma on parametry i kto go robi (po podobno w gamie Castrola nie wystepuje). Ja do swojej skrzynki lałem Castrola, ale skrzyna to 5hp18

ronal, podono te skrzynie są ZF i wychodzą również w wysokich modelach Audi (łącznie z dużymi "klekotami" i po modyfikacjach z napedem quatro więc chyba troszkę są w stanie wytrzymać)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2007, 15:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 530d
Rafał jedź do Zapały w Leszczynach, oni sie specjalizują w automatach...
Chętnie obejrzę twoje 7 bo właśnie takiego szukam...

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2007, 15:29 
Przyjaciel forum

dzięki Mateuszu za radę, auto jest u Mariusza od wczoraj bo on jak mało kto zna się na mechanice (automatach również o czym mógł się przekonac Grzesiek, brat Przemka). Jak auto będzie zrobione na pewno się pochwalę :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, 08:58 
Przyjaciel forum

już jest wszystko jasne: padł pierwszy tryb (podobno wadliwy we wszystkich 5hp30) od jedynki i wstecznego. W przeciwieństwie do pozostałych wykonany jest ze stopu aluminiowego, a nie stalowego. Troszkę to przykre biorąc pod uwagę, że pozostałe elementy skrzyni są w idealnym stanie.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2007, 00:35 
Forumowicz

jaki koszt końcowy naprawy?

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2007, 07:53 
Przyjaciel forum

cena za kosz, jeden czujnik (bo też padł) oraz wymianę oleju i filtrów to 3tys. pln

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1