Tak więc zderzywszy się z twardą rzeczywistością przejściowo po E39 musiałem kupić coś oszczędniejszego.
Z "małopalących" aut które oglądałem czy była to Vectra GTS, czy Leon lub Golf każde miało wspólną cechę. Żadne nie wywołało u jakichkolwiek emocji. Zresztą to były chyba moje najnudniejsze poszukiwania samochodu
Dlaczego nie E46 po lifcie w dieslu ? Bo w tych pieniądzach trafić można co najwyżej mocno średniego przedlifta.
Jednakże trochę o samym wynalazku.
!56ka już po lifcie i to według mnie jej największa zaleta. Wygląda świeżo a przez osób kilka już pomylona z 159 ( nie wiem jakim cudem ale mi to odpowiada ). Silnik jedyny sensowny obok 2.4jtd czyli poliftowe 1.9. 140 koni w serii które skutecznie chłopaki na forum dmuchają na więcej. Bardzo zrywna i oszczędna. Na krótkich dystansach po mieście 7 litrów które przy 12 w E39 są dosyć znaczące.
Wersja Distinctive, całkiem fajnie wyposażona. Skóry Momo, automatyczna klimatyzacja, tempomat, zmieniarka na 10CD, fabryczne 17. Brakuje tylko lepszego grania.
Kolor: 639A Grigio Kafla Data pierwszej rejestracji: 02/2004 Tapicerka: Antracytowe Skóry MOMO Przebieg: 194 tyś km.
Po zakupie wpadły dwie nowe opony na przód, komplet filtrów, Valvoline 5w40, klocki na tył, oponki na tył. Nie mogłem patrzeć też na brzydkie śruby od kół więc zawitały chromowane kapturki
Jesli chodzi o wyposażenie to jest :
ABS + ASR + VDC Multifunkcja Zmieniarka na 10CD Podgrzewane fotele + elektr. lędźwie Automatyczna klimatyzacja Tempomat.
Auto jeszcze nie przeszło korekty lakieru, jedynie liznąłem ją w następujący sposób :
Lakier -Cherry Glaze i Natty's Blue Opony i felgi - Nielsen Brillance i Natty's Blue Wnętrze - APC Shiny Garage i AngelWax Hide Rate
I z pod domu, już z tablicą z przodu.
Doszły też ramki z forum Alfy. Swoja drogą naprawdę fajny klimat między "Alfistami" panuje, nawet i na spota trafiłem gdzie w 30 aut po górach zrobiliśmy 100km.
Odmalowałem też przed spotem zaciski :
Na :
Możecie śmiało jechać, ale od razu w ramach sprostowania mówię że BMW wróci. Jak tylko będzie okazja
Piękne auto. Zawsze podobały mi się te Alfy. Ale niestety chodzą opinie o bardzo dużej awaryjności. Nie obawiasz się tego?? Znajoma miała przez dwa lata ale jakoś bardzo nie narzekała. Powodzenia.
Piękne auto. Zawsze podobały mi się te Alfy. Ale niestety chodzą opinie o bardzo dużej awaryjności. Nie obawiasz się tego?? Znajoma miała przez dwa lata ale jakoś bardzo nie narzekała.
Mialem 156 1.8TS i gdyby nie silnik pijacy olej to bym nie narzekal. Ostatnio mialem 147 1.9JTD przez 10 miesiecy i zlego slowa nie dam powiedziec - ze wszystkich aut jakie mialem ( a bylo tego sporo, roznych marek) to do 147 nie dolozylem prawie nic... zero jakiejkolwiek awarii .
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników
Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...
Bio .... Cu sie stało z czerwoną??? w temacie ucichło... a tu Alfa sie pokazała ;>
Co do samej alfy - świetna i to w najlepszym wydaniu. 159 - choć świeższa to środek wygląda w niej dużo słabiej niż tutaj. Zawsze chciałem alfe, tyle że benzyne. I również swego czasu długo czytałem "alfoholików" ... no bo bawarki tak naprawde miało nie być
Nieźle utrzymana włoszka, wyposażenie przyzwoite, silnik z potencjałem, dobrze jest . Alfy 155, 156 kojarzą mi się z BTCC i WTCC, gdzie objeżdzały też bawarki.
_________________ Styl mojej wypowiedzi zależny od poziomu rozmówcy. Inteligentnych cenię. Z szukających atencji, żałosnych frustratów, ignorantów kręcę bekę.LOL
Posty: 412 Lokalizacja: Kraków Moje BMW: E90 Garaż: mondeo mk4
Kurde bardzo ladne auto, po lifcie świezo wygląda, tata teraz rozgląda się za jakimś niedrogim dupowozem i taka alfa z +/- 2005 roku za 13-14 tys. zl z silnikiem 1.9 140km to chyba dobra opcja? Tyle ze u nas w gre wchodzi tylko kombi. Nie ukrywam, ze też bym nią chetnie pojezdził aby przekonać się o tym słynnym prowadzeniu się alfy
Jak odczucia z tym silnikiem? Chyba daje radę taki silniczek w tej budzie?
I jeszcze jedno, silnik 150KM to jakas inna konstrukcja? Ta co jest w vectrach gdzie ma z tymi dpf'ami problem?
. Nie obawiasz się tego?? Znajoma miała przez dwa lata ale jakoś bardzo nie narzekała.
Podejrzewam że po wakacjach zmienię Trochę się obawiam, ale kto nie ryzykuje..
blademan89 napisał(a):
P.s. z tego silnika w mojej wyszlo 204KM
aż tak grubo iść nie zamierzam, może tylko chips siakiś. Inna sprawa ze twój egzemplarz byl cholernie doinwestowany.
rorafalki napisał(a):
Tobie życzę szybkiego powrotu do właściwej marki
DaaN, Dzięki
lukassonek napisał(a):
zmień lampy przód i nie bedą wiedzieli
Widziałem taką zmianę i wolałbym oryginał mimo wszystko
jiGsaw napisał(a):
Fiat jak to fiat
w sumie to fiata nigdy nie miałem
Kamil_,
kszyhu napisał(a):
Bio .... Cu sie stało z czerwoną???
Jeździ po Białymstoku, trochę łezka się kręci ale są rzeczy wazne i ważniejsze. Może na forum się pokaże
kszyhu napisał(a):
Zawsze chciałem alfe, tyle że benzyne.
Vka brzmi przepięknie
Cember666,
renoraines, dobrze że mi przypomniałeś, pograłbym sobie w WTCC.
pacos, Jeśli chodzi o prowadzenie to blisko jej do E46. Irytuje tylko wysoka pozycja za kierownicą w porównaniu do trójki. Czuć większe kopnięcie niż w E46. Mimo że konstrukcja stara to obok Mondeo chyba najlepiej prowadzaca się FWD jaką jechałem w mojej skromnej karierze ( nawet od Golfa IV GTI ). O DPFie w 156 nie słyszałem prawdę mówiąc więc nie chciałbym Cię wprowadzać w błąd.
Według mnie to ciekawa opcja ale raczej to auto trzeba chcieć a nie dopatrywać się alternatywy dla Mondeo mk3 czy Citroena C5
Fajne samochody szkoda tylko że rdzewieją gorzej niż Duże Fiaty... Zamiast w wosk to zainwestuj lepiej w dobre zabezpieczenie antykorozyjne jak chcesz tym trochę pojeździć.
_________________ I Don`t Suffer From Insanity... I Enjoy Every Minute Of It..
Fajne samochody szkoda tylko że rdzewieją gorzej niż Duże Fiaty... Zamiast w wosk to zainwestuj lepiej w dobre zabezpieczenie antykorozyjne jak chcesz tym trochę pojeździć.
Czemu mnie ten komentarz nie zdziwił?? Powinieneś pisać: + za brak drewna i automatu, - za rdzę, Ha ha. Ps.śliczna Alfina.Szkoda trochę ,że nie 2.4.Ale to i tak udane motory.Więc będziesz zadowolony.
Czemu mnie ten komentarz nie zdziwił?? Powinieneś pisać: + za brak drewna i automatu, - za rdzę, Ha ha.
Taka smutna prawda. Jak to 04 rok i chwilę w Polsce to albo już dziury są albo zaraz będą jak nie była zabezpieczana.
_________________ I Don`t Suffer From Insanity... I Enjoy Every Minute Of It..
Według mnie to ciekawa opcja ale raczej to auto trzeba chcieć a nie dopatrywać się alternatywy dla Mondeo mk3 czy Citroena C5
alternatywa ? dobree C5'tką z hydraulicznym zawieszeniem - po prostu płyniesz. To ponton do połykania km. Na zwykłym zawieszeniu porównywałbym do E39. 156'ka to tak jak napisałeś ... 3er z zadziorem. Wg mnie świetnie się prowadzi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości