BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Metaliczny dźwięk z tyłu?
PostNapisane: 3 listopada 2007, 12:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Witam
Miesiąc temu kupiłem E39 525TDS 99r. i cały czas słychać metaliczny dźwięk z tyłu samochodu,tka jak by coś obcierało się o blachę występuje to przy ruszaniu w przód i w tył. Tak samo jest jak się jedzie na 2 biegu i puści się gaz i doda jak szarpnie trochę autem to też słychać, ale jak się jedzie równo to już nie. Oglądałem te wszystkie osłony, tłumiki wydają się że to nie one. A jak podniosłem prawą stronę i włożyłem 1 bieg, próbowałem zakręcić kołem w przód i w tył to też był słyszalny ten dźwięk. Może ktoś ma jakiś pomysł, będę wdzięczny.

Ostatnio edytowano 3 listopada 2007, 14:10 przez Mareq, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 14:03 
Uzależniony od forum :)

moze wał Ci juz hałasuje.....

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 14:16 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528ia
moze to dyrer

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 14:26 
Uzależniony od forum :)

oizo_pl napisał(a):
moze to dyrer
dyfer by hałasował równierz przy "równej" jezdzie a tu tylko przy zmianie obciąrzeń

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 14:36 
Pierwsze kroki

No właśnie też myślałem że to może dyfer ale on nie chałasuje przy równej jeździe. Myślałem że może klocki gdzieś się obcierają ale wdaje mi się że też nie. :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 15:38 
Pierwsze kroki

tez mi coś dzwoniło i okazało sie ze była to obejma rury wydechowej

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 15:58 
Specjalista

Cytuj:
A jak podniosłem prawą stronę i włożyłem 1 bieg, próbowałem zakręcić kołem w przód i w tył to też był słyszalny ten dźwięk

A czy bez wrzuconego biegu także słychać ?? I czy jesteśw stanie wyodrębnić, źródło pochodzenia dźwięku....środek auta lub definitywnie tylko z tyłu.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 16:08 
Pierwsze kroki

Na luzie nic nie słychać. Raczej na pewno słychać z tyłu auta.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 16:26 
Specjalista

Cytuj:
jak by coś obcierało się o blachę występuje to przy ruszaniu w przód i w tył

Mając dżwignięte koło i wrzucony bieg kołem raczej nie zakręcisz (wykonać obroty kołem)....będzie jedynie mozliwe wykonanie ruchów kołem trochę do przodu i do tyłu, co w takiej sytuacji generuje stuki w całym układzie napędowym w miejscach, gdzie są drobne luzy (przeguby, zębatki w dyfrze)

Bez wrzucownego biegu, nie ma oporów w związku z czym brak blokujących naprężeń.

Zastanawiam się więc, co to jest za dźwięk "obcierania".

Jeżeli jest to metaliczny stuk a nie obcierania, to sprawdź czy na wale napędowym nie ma przypadkiem luzów oraz na przegubach. Należy pamiętać, że pewien luz na przegubach będzie trzykrotnie większy na wale napędowym co wynika z przełożenia dyfra. Zbyt duży zatem luz na wale może powodować stuki słyszalne od dyfra i skrzyni biegów.

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 18:19 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528ia
a moze łuzysko na wale ?

Tytuł: [E39]
PostNapisane: 3 listopada 2007, 19:48 
Pierwsze kroki

robertbmw napisał(a):
Cytuj:
jak by coś obcierało się o blachę występuje to przy ruszaniu w przód i w tył

Mając dżwignięte koło i wrzucony bieg kołem raczej nie zakręcisz (wykonać obroty kołem)....będzie jedynie mozliwe wykonanie ruchów kołem trochę do przodu i do tyłu, co w takiej sytuacji generuje stuki w całym układzie napędowym w miejscach, gdzie są drobne luzy (przeguby, zębatki w dyfrze)

Bez wrzucownego biegu, nie ma oporów w związku z czym brak blokujących naprężeń.

Zastanawiam się więc, co to jest za dźwięk "obcierania".

Jeżeli jest to metaliczny stuk a nie obcierania, to sprawdź czy na wale napędowym nie ma przypadkiem luzów oraz na przegubach. Należy pamiętać, że pewien luz na przegubach będzie trzykrotnie większy na wale napędowym co wynika z przełożenia dyfra. Zbyt duży zatem luz na wale może powodować stuki słyszalne od dyfra i skrzyni biegów.

No ja wiem że się nie zakręci kołem, chodziło mi o ten właśnie mały ruch i wtedy właśnie słychać ten dźwięk i raczej nie stukanie tylko jak by się coś obcierało, jak by o blachę. Wał jak patrzyłem to wydaje mi się że luz jest minimalny, ale chyba bez wizyty u mechanika się nie obejdzie. Czekam jeszcze na jakieś wskazówki, będę bardzo wdzięczny.

[ Dodano: 4 Listopad 2007, 13:06 ]
Dzisiaj wjechałem na kanał i dokładnie posłuchałem gzie to dzwoni, na 90% dźwięk wydobywa się z wału. Włożyłem jedynkę i szarpałem autem w przód i w tył i było trochę słychać. To może teraz ma ktoś jakiś pomysł co to i czy można jeździć czy lepiej od razu naprawiać?
A kolejny mały problem to skasowanie inspekcji/ czytałem szukałem i myślałem że już wiem ale robiłem tak jak w opisach i nic, przeczyściłem styki i też nic, może mała podpowiedź? :szok:

[ Dodano: 5 Listopad 2007, 21:52 ]
Jak się przejechałem po dziurach, to też trochę słychać podobny dźwięk. Byłem u mechanika ale zaczął coś tam kombinować szukać ale nic nie stwierdził. Muszę poszukac kogoś bardziej konkretnego może znacie kogoś takiego z Łodzi?

[ Dodano: 28 Grudzień 2007, 22:45 ]
I cały czas nie wiem co dzwoni, bo do mechaniora nie dojechałem, byłem mocno zajęty. Może małe sugestie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1