robertbmw napisał(a):
Cytuj:
jak by coś obcierało się o blachę występuje to przy ruszaniu w przód i w tył
Mając dżwignięte koło i wrzucony bieg kołem raczej nie zakręcisz (wykonać obroty kołem)....będzie jedynie mozliwe wykonanie ruchów kołem trochę do przodu i do tyłu, co w takiej sytuacji generuje stuki w całym układzie napędowym w miejscach, gdzie są drobne luzy (przeguby, zębatki w dyfrze)
Bez wrzucownego biegu, nie ma oporów w związku z czym brak blokujących naprężeń.
Zastanawiam się więc, co to jest za dźwięk "obcierania".
Jeżeli jest to metaliczny stuk a nie obcierania, to sprawdź czy na wale napędowym nie ma przypadkiem luzów oraz na przegubach. Należy pamiętać, że pewien luz na przegubach będzie trzykrotnie większy na wale napędowym co wynika z przełożenia dyfra. Zbyt duży zatem luz na wale może powodować stuki słyszalne od dyfra i skrzyni biegów.
No ja wiem że się nie zakręci kołem, chodziło mi o ten właśnie mały ruch i wtedy właśnie słychać ten dźwięk i raczej nie stukanie tylko jak by się coś obcierało, jak by o blachę. Wał jak patrzyłem to wydaje mi się że luz jest minimalny, ale chyba bez wizyty u mechanika się nie obejdzie. Czekam jeszcze na jakieś wskazówki, będę bardzo wdzięczny.
[ Dodano: 4 Listopad 2007, 13:06 ]
Dzisiaj wjechałem na kanał i dokładnie posłuchałem gzie to dzwoni, na 90% dźwięk wydobywa się z wału. Włożyłem jedynkę i szarpałem autem w przód i w tył i było trochę słychać. To może teraz ma ktoś jakiś pomysł co to i czy można jeździć czy lepiej od razu naprawiać?
A kolejny mały problem to skasowanie inspekcji/ czytałem szukałem i myślałem że już wiem ale robiłem tak jak w opisach i nic, przeczyściłem styki i też nic, może mała podpowiedź?
[ Dodano: 5 Listopad 2007, 21:52 ]
Jak się przejechałem po dziurach, to też trochę słychać podobny dźwięk. Byłem u mechanika ale zaczął coś tam kombinować szukać ale nic nie stwierdził. Muszę poszukac kogoś bardziej konkretnego może znacie kogoś takiego z Łodzi?
[ Dodano: 28 Grudzień 2007, 22:45 ]I cały czas nie wiem co dzwoni, bo do mechaniora nie dojechałem, byłem mocno zajęty. Może małe sugestie.