BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E61] Nie mozna zaprogramowac kluczyka
PostNapisane: 10 maja 2014, 17:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e61
Kod silnika: 525d
Witam. 2 tygodnie zakupiłem E61 z którą dostałem 2 kluczyki- jeden w pełni działający oraz drugi z padniętą bateria. Po lektorze z rożnymi forami zamówiłem aku, rozciąłem pilot oraz zrobiłem podmiankę na nowy akumulatorek. Poprawiłem styki uC coby uniknąć zimnych lutów które mogły się pojawić przy rzucaniu kluczykiem. Nie mam skanera częstotliwości ale zakładam, ze kluczyk działa ponieważ po wciśnięciu któregokolwiek guzika napięcie na baterii spada o ~0.2 V wiec coś powinien nadawać. Naprawionym kluczykiem jestem w stanie odpalić auto wiec jeżeli rozpoznaje go immobilizer to obstawiam, ze dostałem go od dobrego auta.
Przechodząc do meritum od 3 dni walczę z zakodowaniem naprawionego pilota. Postepuję zgodnie z intrukcjami z forum: po wejsciu do auta zamykam wszystkie drzwi oraz okna, wkładam do stacyjki dzialający kluczyk przekręcam go raz, wyciągam przed zgaszeniem kontrolki poduszki (mniej niz 5 sek) po czym trzymam przycisk owierania oraz naciskam szybko 3-5 razy przycisk z logo bmw. I tutaj pojawia się problem - podobno powinien centralny zamknac sie oraz otworzyc a u mnie nie dzieje sie nic. Teraz powiniem kodowac naprawiony kluczyk tez powtarzając procedurę z przyciskiem otwierania oraz 3 razy logo bmw lecz po wykonianiu tego nie dzieje się nic i kluczyk dalej nie działa. Nie ważne czy procedurę zaczynam od działającego czy tez naprawionego kluczyka - po 3 krotnym naciśnięciu logo bmw nie ma żadnej reakcji (zamknięcia oraz otwarcia zamka).
Ogladalem na YT filmik na którym jeden z demonstracyjnych trzymając wciśnięty przycisk otwierania drzwi wkładał go do stacyjki, przekręcał 1 oraz nie puszczając go wyciągał ze stacyjki oraz 3 razy naciskał na przycisk z logo - to u mnie tez nie działa.

Dodatkowo dzisiaj rozkręciłem spojler oraz wyciągnełem moduł diversity - tylko styki wtyczki mialy lekki nalot. Przeczyściłem te styki oraz zmontowałem wszystko z powrotem. Niestety dalej nie moge zakodowac drugiego pilota.
Po podlaczeniu inpy pokazal blad KBM A43E oraz A458. Czy ten modul ma cos wspolnego z centralnym zamkiem oraz co moga oznaczac te błędy?
Przez szparę widać, ze ktoś wcześniej naprawiał już wiązkę od klapy (widać opaski termokurczliwe). Na tej największej wtyczce na 1 pinie bylo 12V, na drugim 5V a na ostatnim masa, jeden pilot otwiera/zamyka zamek wiec kabel TX musi być sprawny jedynie problem może być z przewodem RX ale nie wiem jakim protokołem diversity komunikuje się z kompem auta.
Ostatnia sprawa to nie udało mi się uzyskać połączenia z INPy do modułu anteny(e60/Komunikacja/Odbiornik antenowy). To jakis inny modul czy jednak szukać problemu w kablach transmisyjnych?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E61] Nie mozna zaprogramowac kluczyka
PostNapisane: 11 maja 2014, 08:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
No i tu jest problem, bo w e60 chyba się już nie koduje tak kluczyków jak w e39 i e46 po przez sekwencję z przyciskami i przekręcanie w stacyjce. Niestety potrzebny jest dodatkowy sprzęt, DIS i Inpa tego nie robi. Immo będzie działać, bo to jest tylko kostka na zasadzie kart paypass, nie potrzeba tam żadnego zasilania.

PostNapisane: 11 maja 2014, 12:52 
Pierwsze kroki

hammet1 napisał(a):
Immo będzie działać, bo to jest tylko kostka na zasadzie kart paypass, nie potrzeba tam żadnego zasilania
Z tym sie nie zgodze. Zasilanie z petli stacyjki musi zostac dostarczone aby chip w kluczyku mogl z imo wymienic klucze i uzgodnic czy sa poprawne. Ponizej wiecej danych jakie znalazlem o ladowaniu.
Kod:
Accumulator for remote control
An integrated accumulator supplies the power for the radio remote control. The accumulator is charged when the remote control is engaged in the ignition lock. It is charged via a 125 kHz interface in the ignition lock. The accumulator voltage is monitored by the radio-control key itself and transmitted across the K-CAN PERIPHERALS data bus to the central gateway module.

Przez to zakladam, ze jezeli auto odpala na naprawionym kluczyku to cewka w nim jest sprawna a problem jest z ID kluczyka jaki dostaje komp auta.
Ktos wie czy w parametrach modulu CAS np. przez inpe mozna odczytac id kluczyka ?

PostNapisane: 11 maja 2014, 16:14 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Jakie napięcie masz na akumulatorku i do jakiej wartości spada po naciśnięciu jednego oraz dwóch klawiszy naraz?

PostNapisane: 11 maja 2014, 18:51 
Pierwsze kroki

cursor napisał(a):
Jakie napięcie masz na akumulatorku i do jakiej wartości spada po naciśnięciu jednego oraz dwóch klawiszy naraz?

Jest 3V a spada do 2.8V obojetnie czy 1 czy 2 przyciski sa wcisniete.

PostNapisane: 11 maja 2014, 21:42 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i ,
Kod silnika: M52TUB28
jeśli nowy kluczyk miał rozładowany aku od dłuższego czasu, pozostaje tylko kodowanie przez ncs

Uploaded with ImageShack.us

PostNapisane: 11 maja 2014, 22:35 
Pierwsze kroki

Kolego, to nie nowy kluczyk tylko stary z wymieniona bateria. Pytalem wujka googla o "NCS Expert register new key" ale nie moge namierzyc odpowiedniego tematu. Na YT wszystkie tutoriale pokazuja jak przypisac funkcje do juz istniejacych kluczy ale nigdzie nie widzialem jak zarejestrowac nowy klucz - moze moglbys mnie nakierowac albo podeslac jakis link o tym mowiacy ?

PostNapisane: 12 maja 2014, 07:21 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Pytam o napięcie, bo w starszych modelach zauważyłem, że jak napięcie na aku spada poniżej 3V to nie za bardzo kluczyk chce działać.
Jak masz możliwość to podładuj aku i sprawdź czy się "obudzi"

PostNapisane: 12 maja 2014, 07:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
sajens napisał(a):
jeśli nowy kluczyk miał rozładowany aku od dłuższego czasu, pozostaje tylko kodowanie przez ncs

Głupoty wypisujesz, NCS Expertem nie przypiszesz kluczy do samochodu :zabawa: . Troszkę w tym siedzę i wiem co mówię. Niestety ani w Inpie ani w DISie nie spotkałem się z przypisywaniem kluczy do auta.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1