BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Solidny zestaw car audio
PostNapisane: 16 maja 2014, 21:39 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b30
Witam,jak w tytule tematu,nabyłem swoje e46 dosyć nie dawno,jako że między BMW obracam się bardzo długi czas,jestem zorientowany,że nawet HK to jest gruz,jeśli chodzi o fabryczne nagłośnienie. Jako,że nie znam się jakoś nadmiernie dobrze w nagłośnieniu,chciałbym zapytać co byście polecili. Oczekuje nie walenia w samochodzie,lecz czystego basu i sopranu nawet przy głośniejszym słuchaniu. Nie potrzebuje walnie żeby łeb rozsadzało,lecz czegoś co zagra w miarę czysto przy głośnym słuchaniu. Mam sub i wzmak w bagażniku,ale wiem,że w BMW to akurat nie daje za wiele. Dokładnych modeli nie podam,ale wiem,żę głośnik to JBL o mocy 350W rms w zamknietej skrzyni oraz wzmak to Chrunch dwukanałowy gdzie po mostu ma 400W rms. Teraz moje pytanie jest takie,czy wywalić przednie głośniki i założyć coś konkretnego,olać półkę,zakupic solidne radio i zostawić sub w bagażniku,czy może druga opcja,olać sub,założyć solidne radio i zestawy odseparowane przód i tył HERTZ esk165 i podpiąć je pod wzmacniacz? oczywiście podstawą jest wygłuszenie. Mam też fabryczne radio a wiem,że koniecznością jest jego zmiana. Montaż mnie nie interesuje,gdyż jestem sam sobie wszystko zrobić :) Jako,że nie siedzę w sprzęcie car audio,przyszedłem do was po radę co byście zrobili mając na to budżet 2k może 3l :) Pracuję jako mechanik przy BMW więc znam te samochody od podszewki i wiem,że fabryczne car audio d*py nie urywa a lubię posłuchać dobrej jakości muzyki :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Solidny zestaw car audio
PostNapisane: 16 maja 2014, 21:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320D
Kod silnika: m47
Garaż: murowany
słuchaj pierwsze to wygłuszenie chyba podstawa, co do skrzyni w bagolu zgodzę się, ale możesz wyciąć tunel w półce i jest niebo lepiej, co do głośników z przodu :) np http://allegro.pl/glosniki-hertz-dsk130 ... 40659.html ja zakładałem do siebie MOREL TEMPO 6
no i jednostka startująca polecam jakieś radio z procesorem dźwięku :)

PostNapisane: 16 maja 2014, 21:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
U siebie mam zestaw odseparowany zasilany wzmacniaczem. Drzwi odpowiednio przygotowane czyli wygłuszenie plus montaż głośników na dystansach a całość systemu dopełnia sub w bagażniku. Do tego mam radio Pionka dwu-dinowe. Na jaki sub i jak zamontowany się zdecydujesz to już Twoja wola jedni montują sobie tak by głośnik miał miejsce w podłokietniku tylnej kanapy a inni zwyczajną skrzynię.

Zestaw na przód jak najbardziej 16-naście 13-nastkami nawet Sobie głowy nie zawracaj przepaść w dźwięku spora a duży modyfikacji robić nie trzeba by je zmieścić

Jeśli chodzi o konkretne modele nagłośnienia jakie posiadam to musiał bym spaść do piwnicy i lukać po pudłach bo nie pamiętam :P

Są to podzespoły Rockford Fosgate ale wiedz że jest teraz wielki wybór dobrego sprzętu :)

2-3 koła na sam sprzęt to dobra kwota i na pewno wystarczająca jeśli za robociznę nie płacisz nic ;)

PostNapisane: 17 maja 2014, 19:07 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b30
Zdecydowałem się na morel tempo 6,teraz pozostaje kwestia tego,czy inwestować też w głośniki w półce? Dodatkową ciekawostką jest to,że mam 3 głośniki w drzwiach przednich (wysoko-tonowy,nisko-tonowy oraz jakiś taki średni między nimi) zastanawia mnie,co to jest ten 3 głośnik? w tylnych drzwiach tez mam takie dwa,po jednym na stronę,bez żadnych innych głośników. Kwestią też pozostaje,co zrobić z radiem,bo mam coś takiego - http://data.motor-talk.de/data/gallerie ... -17117.jpg oraz zmieniarkę w bagażniku. Jakie radio polecacie? kolorystyka podświetlenia też jest ważna bo nie zniosę niebieskiego na tle bursztynowego :P A może zainwestować w coś takiego? - http://allegro.pl/radio-dedykowane-bmw- ... 08931.html . Znalazłem pudełko od wzmacniacza i to jest taki - http://allegro.pl/wzmacniacz-crunch-gti ... 06852.html :P

PostNapisane: 17 maja 2014, 19:49 

Scenę audio buduje się z przodu a więc na początek na nim skup się najbardziej :) Tył będziesz chciał to dołożysz sobie w późniejszym czasie.

Morelki dobry wybór :ok:

Co do jednostki centralnej to wiadomo ori radio wygląda najlepiej i tutaj decyzja należy do Ciebie jeśli chcesz oszpecić deskę to idź w jakąś Alpinę lub Pionka jak dla mnie najlepsze jakościowo sprzęty zarówno pod względem dźwięku jak i wykonania. Kolorystycznie na pewno lepiej podpasuje Alipne.

Druga możliwość to jak sam wiesz wyprowadzenie wyjścia na wzmacniacz z fabrycznej jednostki.

PostNapisane: 23 maja 2014, 04:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46 320d
Kod silnika: M47N
Witam .
Ja jestem w trakcie przebudowy audio w e 46 i śmiało mogę stwierdzić , że dobrze zrobione drzwi i odpowiednio zamontowane dystanse pod głośniki dają sporo frajdy z dźwięku w tym aucie . Rzeźby jest sporo , tym bardziej jak się nie ma doświadczenia . Posiadam radio ori Alpine ,na tą chwilę bez wyciągniętych kabli RCA , ale mam zamiar je zamontować . Jeżeli okaże się , że po podłączeniu wzmaka basu będzie dosyć ,to nie wiem czy będę montować suba .
Jeszcze tylko chciałbym dodać , że nawet najlepsze głośniki wstawione bez wygłuszenia i przykręcone do tapicerki jak ma to miejsce w oryginale " nie zagrają " .

PostNapisane: 23 maja 2014, 16:18 

karolkos to co piszesz to oczywista oczywistość :ok:

Chodź już nie przesadzajmy aż tak mocno nie trzeba rzeźbić drzwi by upchnąć 16,5 cm :P porównując do innych modeli tragedii nie ma ;)

PostNapisane: 24 maja 2014, 14:37 
Pierwsze kroki

Chodź już nie przesadzajmy aż tak mocno nie trzeba rzeźbić drzwi by upchnąć 16,5 cm :P porównując do innych modeli tragedii nie ma ;)[/quote]

W e46 touring i sedan trzeba ciąć blachę w drzwiach , zaczep tapicerki , wycinać dystanse z mdf (ja dałem również pod dystans z mdf jego aluminiowy odpowiednik dla usztywnienia) . Nie każdy się na takie coś odważy , choć rzecz jasna to nie jest fizyka kwantowa . Ja zrobiłem najpierw jedną stronę , a druga została w oryginale . Wydawało mi się , że ori głośnik gra lepiej , ale po złożeniu drugiej strony wiem , że warto było . W szafie leży i czeka na zamontowanie wzmacniacz JL Audio i po tym zabiegu spodziewam się naprawdę wiele .

PostNapisane: 24 maja 2014, 16:50 

Nie takie to wszystko straszne jak piszesz ;)

Przerabiałem to w kilku egzemplarza e46... w blasze nie trzeba za duży wycinać tylko kawalątek :) jeśli chodzi o dystanse MDF to poprawny montaż i powinien występować nawet gdy głośnik się mieści :P zaczepy tapicerki ? nic takiego nie musiałem robić z nimi :)

Leć do szafy i bierz się za montaż wzmacniacza powiem tak - dzień do nocy :hyhy:

PostNapisane: 24 maja 2014, 22:43 
Pierwsze kroki

Nie wiem jakie głośniki montowałeś , że tylko kawałek blachy trzeba było wyciąć ? Ja zasięgałem opinii instalatorów i oni sugerowali mi , żeby "tunel" za głośnikiem był koniecznie tej samej wielkości co głośnik . U mnie gra hybryda : woofery Phase Linear Audiophile Six i tweetery Focal Polyglass . Magnesy od tych wooferów są naprawdę ogromne.

PostNapisane: 25 maja 2014, 04:24 

U mnie MDF jest położony dwa razy na stronę bo jeden nie dał rady aby głośnik a raczej jego magnes nie ocierał o szybę przy opuszczaniu/podnoszeniu... a mam zbudowany przód na Rockford Fosgate :)

PostNapisane: 15 sierpnia 2014, 11:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 8#p1461168
Dołączę sie do tematu bo nie chce nowego otwierać , wszyscy zachwalają te "morelki" , u siebie mam seryjne nagłośnienie harmana z tego co sie orientuje głośniki sa podłączone do zwrotnicy a potem do wzmacniacza tak mi sie zdaje , czy jeszcze gdzies jest procesor dźwięku ?

Radio posiadam BMW Proffesional bez napędu cd tylko Zmieniarka w bagażniku

Myślałem o wyrzuceniu harmana z przodu i na jego miejsce zamontowanie morelek lub czegoś innego oczywiście z wygluszeniem drzwi i podłączyć to pod kable do harmana ? Czy ma to sens ?
Z przodu w drzwiach mam 3 głośniki bass średnie tony i syki a z tylu juz tylko średnie tony ;) i
Bardzo chciałbym zostawić radio seryjne .

A w bagażniku siedzi kondensator hifonics 2.0 + wzmak ground zero+ sub hertz es350 ale tak jak ktoś tu pisał w środku jest wmiare cisza w porównaniu co sie dzieje przy złożonych fotelach ale ten problem bede chciał rozwiązać dementując głośniki z półki lub wycięcie tunelu pod polka.

PostNapisane: 15 sierpnia 2014, 19:46 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Cześć, ja również przyłączę się do dyskusji ale chciałbym bardziej skupić się na problemie jakości dźwięku, który rodzi się z mojej dużej chęci pozostawienia oryginalnego radia. Chciałbym odtwarzać muzykę z telefonu, jakie rozwiązania dostępne są na rynku i jakie alternatywy poza emulatorami zmieniarki. Przy okazji, wiecie może czy da się ładować inne telefony z gniazda, które jest w uchwycie na komórkę nokii? Są jakieś przejściówki lub inne patenty?

PostNapisane: 15 sierpnia 2014, 20:32 

trupek007 czy pisząc emulator masz na myśli interface ? Radio może zostać a dźwięk można osiągnąć zadowalający jeździłem na kaseciaku dłuższy czas i dźwięk dla normalnego słuchacza był wystarczający a jeśli chcesz dalej rozbudować system na fabrycznej jednostce to jest coś takie jak procesor dźwięku co fajno rozwiązuje sprawę jakości grania :)

PostNapisane: 15 sierpnia 2014, 21:44 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Szczurek1986 napisał(a):
trupek007 czy pisząc emulator masz na myśli interface ? Radio może zostać a dźwięk można osiągnąć zadowalający jeździłem na kaseciaku dłuższy czas i dźwięk dla normalnego słuchacza był wystarczający a jeśli chcesz dalej rozbudować system na fabrycznej jednostce to jest coś takie jak procesor dźwięku co fajno rozwiązuje sprawę jakości grania :)

Czytałem i widziałem oferty sprzedaży dysków, które emulują zmieniarkę CD, w ten sposób utworami nagranymi na dysk można nawigować poprzez oryginalne przyciski w aucie. Niestety z tego co się orientuję podpinając telefon do aux nie mam już takiej możliwości. Poza poprawą jakości zależy mi też na źródle odtwarzania, które umożliwi mi odtwarzanie innych formatów niż audio wyłącznie ze zmieniarki, która na dodatek łyka tylko CD-R.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1