kubaDT napisał(a):
Prośba może dość nietypowa a pytanie może i głupie ale może akurat ktoś będzie mógł coś mi doradzić w temacie.
Mianowicie: w tym tygdoniu kupuję silnik z e32 ( 4.0 M60 ) a ze póki co nie znam nikogo kto użytkuje taki wynalazek a i ja na silnikach zbytnio się nie znam to może Wy jestcie w stanie pomóc mi i wskazać na co zwrócić uwagę przy zakupie tego silnika. Dodam, że pod uwagę biorę głownie silniki będące jeszcze w samochodach co daje możliwość ich odpalenia.
pozdrawiam i dziękuje
sprawdzasz ten silnik tak jak i wszystkie silniki . Ale nalezy zwrocic szczegolnie uwage na :
- rowną prace na biegu jałowym . JEsli otwarte drzwi auta skacza jak kangur, auto ma powazny problem
- dobrze jest zmierzyc kompresje, M60 czesto mają po niej tylko wspomnienie
- odpalony zimny silnik nie powinien klepac, cykac ani grzechotac . czeste w M60 są wykonczone popychacze zaworów.
- nie ma prawa nic dymic z wydechu poza parą zimową porą. Warto obejrzec swiece- jesli swiece 4 i 8 czyli te pod podszybiem są mocno zaolejone - padła membrana odpowietrzania komory korbowej - plastikowe zakonczenie kolektora ssacego
- M60 tki wkrecają sie na obroty szybko i agresywnie- jesli silnik z opoznieniem reaguje na gaz- cos nie gra
- odkrec mise oleju i sprawdz mocowanie pompy oleju- czesto walaja sie w misie juz odkrecone srubki
przy okazji zwroc uwage na naciag lancuszka pompy
- w M60 czesto parcieją uszczelki pod kolektorem ssacym silnik łapie lewizne i chodzi jak traktor