BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Zestaw 13cm: Hertz ESK 130.5 czy Focal PS130F?
PostNapisane: 5 czerwca 2014, 15:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Może ktoś, kto zna się na car audio - co warto rozważyć przy wymianie audio? Wysoki Hertz czy wysoki Focal? Hertz wytrzymuje większe napięcie, ale nie schodzi tak niska jak Focal. Focal sporo droższy. Do zastosowania w E39.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Zestaw 13cm: Hertz ESK 130.5 czy Focal PS130F?
PostNapisane: 5 czerwca 2014, 15:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Powiedz jak Ty to wszystko widzisz ? Będzie wygłuszenie będzie to grało na wzmacniaczu czy na radiu ? Jak dla mnie osobiście ro Focal lepiej gra tzn czyściej i milej dla ucha ale to moje zdanie inny będzie zwolennikiem hertz'a bo ma inne ucho :]

Napisz coś więcej...

PostNapisane: 5 czerwca 2014, 15:37 
Zacna persona forum

chce zrobic to etapami, bo od lat nie moge się zebrać do zrobienia wszystkiego od a do z za jednym zamachem - czasowo i finansowo :)

oczywiście naczytałem sie nad robieniem 16 w przednie drzwi, ale pewnie nigdy sie za to nie zabiorę... poza tym nie wiem, czy przy zastosowaniu suba az tak bardzo potrzebuję 16 z przodu... nie słucham umca umca...

wiec plan jest taki:

* najpierw zmienic fabryczne zestawy 13+ w drzwiach i suficie w ori miejsca na lepsze - mało roboty :hyhy:

* kolejny etap - dodac wreszcie retrofit Aux, dobrac się do bluetooth, dokupic moduł tv i tuner tv naziemnej.

* kolejny etap - wywalić sub (touring) kupic tę zabudowę z allegro (wchodzi ładnie nad aku) + głośnik sub i grać tym na razie na ori wzmaku

* za kolejne 10 lat (jak nasyce się samą zmianą głosników, heh) wybebeszać, wygłuszać, zmieniac kable, wzmacniacz, kondensator itd.

musze zacząć cholera od czegoś mało zajmującego, bo nigdy z tematem nie ruszę... :rotfl:

PostNapisane: 5 czerwca 2014, 17:30 

bierute napisał(a):
głośnik sub i grać tym na razie na ori wzmaku

Czyli tylko sub będzie zasilany wzmacniaczem, a "nowe" głośniki w aucie na samym radiu?
Ja widzę, to tak, że na "umca umca" ci nie zależy bo i tak suba wywalasz... więc nowe głośniki bym porządnie dokarmił z pieca.

PostNapisane: 5 czerwca 2014, 19:44 
Zacna persona forum

nie, źle się chyba wyraziłem. suba seryjnego wywalam, i chce wstawić w jego miejsce takie coś: http://allegro.pl/skrzynia-basowa-dedyk ... 61833.html

oraz powymieniac głosniki, ale nie zmieniac na tym etapie całej instalacji )okablowania) i wzmacniacza. czy seryjny wzmacniacz w 10 głosnikowej instalacji zasila tylko suba? czy wszystkie głosniki? bo jezeli tylko suba, to naturalnie wstawie tez wzmacniacz, tylko czy wtedy nie trzeba juz robic całej instalacji od nowa?

PostNapisane: 5 czerwca 2014, 21:49 

Troszkę kolego kombinujesz :P

Jeśli chcesz robić to etapami to zaczynasz od wymiany głośników na system odseparowany i dbasz o odpowiedni ich montaż czyli wygłuszenie i sztywny montaż na dystansach a kolejnym krokiem powinien być wzmacniacz i tak po kolei do pełnego systemu :)

Nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań jakie zaproponowałeś z subem fakt że jest to praktyczne ale pod dany głośnik powinno się wyliczyć litraż obudowy pod jego parametry to ma dość duże znaczenie dla dźwięku. Znaleźć głośnik pod daną obudowę będzie ciężko :] Kiepski pomysł to również podłączanie suba pod fabryczny piec chodź plus jest taki że masz turasa a tutaj wielkiego ciśnienia nie potrzeba by dopełnić kabinę w dolnych partiach dźwiękowych :P

PostNapisane: 5 czerwca 2014, 23:11 
Zacna persona forum

no dobra, ale brak wciąż najważniejszych odpowiedzi.

założenie jest takie, żeby robote odwalać etapami.

na początek wymiana głośników. nawet w fabryczne obudowy. chcę zobaczyć jaki efekt daje każdy z etapów: wymiana głośników, wygłuszanie drzwi, wymiana wzmacniacza, i tak dalej. sam jestem po prostu w stanie wymienić same głośniki, ale do wygłuszania drzwi się po prostu specjalnie nie nadaję...

zatem podstawowe pytanie - czy oryginalny wzmak napędza wszystkie głośniki? jeżeli tak, to wymiana głośników bedzie pierwszym, najmniej inwazyjnym etapem. jeżeli nie - bez wzmaka pewnie się nie obejdzie, ale nie chciałbym tego robić teraz, bo wtedy warto byłoby juz robić całą instalację a na to nie ma teraz budżetu i siły.

co do suba - ta obudowa z allegro ma chyba około 17 litrów, więc efekt powinien być w miarę zadowalający.

tak czy siak - ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia w kwestii hertz vs focal?

PostNapisane: 6 czerwca 2014, 05:31 

Osobiście wybrał bym Focala :)

Jeśli masz pchać nowe przetworniki bez wygłuszenia drzwi to bym sobie darował bo właśnie połową sukcesu dobrej sceny to odpowiednio przygotowane drzwi...

PostNapisane: 6 czerwca 2014, 06:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Wreszcie konkretny temat pode mnie :D. Też w podobny sposób chce u siebie zamienić audio, bez większych ingerencji, ale wiedzę mam na ten temat zerową.

PostNapisane: 6 czerwca 2014, 10:55 
Zacna persona forum

Szczurek1986 napisał(a):

Jeśli masz pchać nowe przetworniki bez wygłuszenia drzwi to bym sobie darował bo właśnie połową sukcesu dobrej sceny to odpowiednio przygotowane drzwi...

no widzisz? pierwszy krok juz jest - mówisz Focal, bedzie Focal, haha. tez mi sie tak wydawało, ze dźwięk będzie lepszy, choc bazowałem na danych technicznych głosnika, które sa raczej obarczone przyblizeniami i błędem metody i warunków pomiaru. Focal obsługuje mniejszy prad, ale i nizsze częstotliwosci, więc bedzie bardziej miękki. dobrze kombinuję?

a to co mówisz o wygłuszeniu oczywiście jest prawdą, ale ja po prostu nie czuje mocy na kombinatoryke, przerabianie drzwi, wygłuszanie, nie wiem jak to zrobić, nie mam narzędzi itd. sama wymianę głośników jeszcze ogarnę. o, tak jak ten pan:

https://www.youtube.com/watch?v=QbHsWWWI7Xw

chyba, ze ktoś którejs soboty chcuiałby mi w tym pomóc na słonku przy piwku - czemu nie :oczami:

PostNapisane: 6 czerwca 2014, 13:55 

bierute napisał(a):
Szczurek1986 napisał(a):

no widzisz? pierwszy krok juz jest - mówisz Focal, bedzie Focal, haha.

a to co mówisz o wygłuszeniu oczywiście jest prawdą, ale ja po prostu nie czuje mocy na kombinatoryke, przerabianie drzwi, wygłuszanie, nie wiem jak to zrobić, nie mam narzędzi itd. sama wymianę głośników jeszcze ogarnę.

Pierwsze kroki za płoty ? Moim zdaniem wcale nie bo każdy ma inne ucho to że dla mnie lepiej gra Focal to wcale nie musi świadczyć o tym że Tobie akurat bardziej nie podpasują Hertz'e.

Zawsze warto udać się na odsłuch :] by dobrać jak najbardziej to co nam odpowiada :)

Rozumiem że nie czujesz potrzeby kombinacji tak jak i nie masz do tego umiejętności ale powtórzę raz jeszcze nie ma najmniejszego sensu pchania fajnego zestawu głośników w odpowiednio nie przygotowane drzwi bo zwyczajnie taki zestaw będzie Ci się marnował :]

Zrobisz jak uważasz...

PostNapisane: 6 czerwca 2014, 16:33 
Zacna persona forum

no wiem, wiem, ale poprawa na pewno będzie. moze to mnie zmotywuje do dalszych prac. czy wywalajac fabryczne obudowy trzeba robic panele z mdf tak jak przy przeróbce na 16 czy jedynie wygłuszyć?

PostNapisane: 8 czerwca 2014, 19:35 

Jestem za montażem paneli MDF ponieważ odpowiedni montaż to połowa sukcesu w jakości grania o tym wspominałem już wyżej :)

PostNapisane: 10 czerwca 2014, 12:41 
Forumowicz

kup ori dsp i będziesz zadowolony ;]

do niego możesz np zmienić tweetery i wg mnie to wystarczy.. sam jestem po takiej przeróbce i na prawde fajny efekt a cena rozsądna.. i wszystko fabryczne..

PostNapisane: 10 czerwca 2014, 21:45 

Widzę w podpisie jeden kolega Warszawa a drugi Płońsk nie są to jakieś gigantyczne odległości więc może warto było by się umówić na odsłuch i by zainteresowany miał rozeznanie jak to dla jego ucha :)

PostNapisane: 12 czerwca 2014, 07:42 
Forumowicz

Szczurek1986, w wawie jestem na codzień :)

i nie ma sprawy zapraszam. zajeło mi przełozenie kilkanaście godzin ale jestem mega zadowolony ;)

do tego stopnia ze braciak też zrezygnował z planów tuby skrzyni i innych wooferów w jego e39;)

PostNapisane: 12 czerwca 2014, 10:57 

k_w_ napisał(a):
Szczurek1986, w wawie jestem na codzień :)

No to kolega ma jeszcze prościej niż się wydaje ;)

Może dla niego akurat tylko takie zmiany również wystarczą :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1