BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: E36 vs E39 vs E46 które wybrać na lata. Pierwsze BMW
PostNapisane: 16 czerwca 2014, 20:49 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 540i
Garaż: Volvo S40 II 2.0d
Z wydatkami to uważaj bo można polecieć. Ja się nie kontrolowałem i w swoje poprzednie 520i włożyłem 7 tys. zł w pierwszy rok, a było w dużo lepszym stanie niż obecne 528i (tutaj na razie nic nie wsadziłem, ale planuje jak pisałem max 3 tys. zł). Teraz już bardziej kontroluje wydatki i nie kupuje nic "na zapas" ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 20:50 

HG18 napisał(a):
A patrząc na ceny części nie są tragiczne,

tragiczne nie tragincze, części lemfordera, sachsa są w mojej opini drogie - chociaż, jak wiadomo to kwestia tego ile kto zarabia ;)
HG18 napisał(a):
wymieniając sam części (mam zdolności ku temu) i przynajmniej będe wiedział że wymieniałem sobie to jak należy i będzie to na dłuższy czas.

i to jest niewątpliwie plus, zwłaszcza jak będziesz serwisował na dobrych częściach, raz a dobrze i na długo.
HG18 napisał(a):
Wiadome jak wyjdą problemy z silnikiem to wtedy już inna bajka, większe koszty i dość mocno to poczuje.

jak wybierzesz benzynową rzędową szóstkę, która się nie grzeje i nie kopci na niebiesko to raczej te silniki są pancerne.
kupiec_fkl napisał(a):
Polecam zapytać się Kamila_ może Ci coś znajdzie

zakup auta z sensownych przebiegiem, sprowadzonego z zagranicy na pewno będzie rozsądnym rozwiązaniem, jw. pytaj naszego Mirka Handlarza - na pewno coś znajdzie ;)

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 20:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Jeszcze brak
Kod silnika: szukam
Byczus nie zarabiam dużo, ale też nie jest powiedziane że od razu trzeba wymienić pół auta :) Na początku to co konieczne, części eksploatacyjne a potem bajery i wygląd bo dużo osób robi odwrotnie albo próbuje wszystko na raz.
Masz rację te firmy też są dla mnie drogie, ale wiem że to się wymienia raz na jakiś czas a nie co chwilę więc lepiej sobie raz pozwolić na coś firmowego niż często wymieniać coś na byle jakiej firmy.

Silniki są bardzo trwałe też o tym czytałem. A jeśli chodzi o VANOSa też jest taki trwały??

kupiec_fkl będę powoli szukał jak najbardziej zadbanego egzemplarza więc może uda się znaleźć coś nie zajechanego, najważniejsze to kupować z "chłodnym" umysłem bez napalania.

Myślicie że lepiej od razu coś z LPG czy potem dołożyć?? Teoretycznie samochód z LPG pewnie będzie bardziej wyjeżdżony, ale reguły nie ma z tego co zauważyłem.

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 21:21 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142643
Kup auto w dobrym stanie - jeśli będzie miało LPG to dodatkowo na plus, jeśli nie to założysz później w takiej specyfikacji jakiej będziesz chciał założyć.
Ja swoje pierwsze E39 (523i) kupiłem bez gazu z DE od 1szego właściciela z pełną dokumentacją (faktury kupna i serwisu) i jakoś brak gazu mnie nie martwił.
Drugie E39 525i (po lifcie) z tego samego źródła kupiłem 1,5 roku temu a o założeniu gazu dopiero zaczynam myśleć (badam rynek i szukam najlepszego zestawu jak i montera).

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 21:24 
Pierwsze kroki

Czyli podsumowując warto poszukać czegoś za około 12 tysięcy i zaryzykować koszty utrzymania e39?

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 21:30 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142643
Warto pod warunkiem znalezienia dobrego egzemplarza.
4.4 V8 przecież nie kupujesz :)

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 21:53 
Pierwsze kroki

No na V8 to bym się nie porywał :szok:
Wiem że koszty będą jak w każdym samochodzie, nie jestem z osób które kupują i jadą aż się rozpada tylko robię wszystko na bieżąco bo wtedy koszty się rozkładają i minimalizują.

Dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam. Teraz jeszcze poczytam na co dokładnie zwrócić uwagę chociaż już dużo wiem i pora szukać auta.
Jeśli ktoś z doświadczonych użytkowników mógłby napisać na co szczególnie zwrócić uwagę będę wdzięczny, bo chce ten samochód kupić patrząc na wszystko. Dużo już znalazłem w sieci ale zawsze może dowiem się czegoś nowego :)

PostNapisane: 16 czerwca 2014, 22:15 

Zwrócić uwagę na wszystko trzeba. Kupno BMW to jak kupno każdego innego auta. Może jak będziesz miał na oku jakiś egzemplarz i coś Cię będzie w nim niepokoić to zapytaj dopiero, a na pewno dostaniesz precyzyjną odpowiedź. Pooglądaj kilka egzemplarzy, a potem będziesz wiedział sam który jest najlepszy (każde E39 w tej kwocie będzie miało jakieś wady - ważne aby jak najmniej).

Pytałeś o Vanos. Nie wiem jak w autach po 09/1998 (2 Vanos'y), ale w autach przed 09/1998 nie spotkałem się jeszcze z uszkodzonym Vanosem. Jeżeli silnik pracuje cicho nie szarpie nie kopci i ma moc to nic mu nie dolega. Uszkodzony Vanos zazwyczaj objawia się stukaniem z jego okolic

PostNapisane: 17 czerwca 2014, 04:36 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
HG18 napisał(a):
będę powoli szukał jak najbardziej zadbanego egzemplarza więc może uda się znaleźć coś nie zajechanego, najważniejsze to kupować z "chłodnym" umysłem bez napalania.

Z takim podejściem na pewno masz szansę kupić egzemplarz w dobrej kondycji i nienagannym stanie :ok:

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 01:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: gnije :(
Garaż: e36-> e36-> e39-> e46-> e39-> e36-> e38 ;)
e46 w porównaniu do e39 to plebejskie auto. Takie jest moje osobiste odczucie.

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 04:25 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Krychool napisał(a):
e46 w porównaniu do e39 to plebejskie auto. Takie jest moje osobiste odczucie.

Możesz tą wypowiedź rozwinąć ? :zalamany:

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 08:17 
Zacna persona forum

Kwestia preferencji, choć mówienie o plebejskim samochodzie to przesada.

Jak jeszcze jeździłem AR 166, miałem okazję przesiąść się ze 166 do e46.
Czułem się jakbym przesiadł się z wygodnego fotela na krzesło ;)

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 08:44 
Pierwsze kroki

Na pewno nie plebskie, bez przesady.

E46 to bardzo dobry samochód, miałem okazję pojeździć i doskonale się prowadzi jak na tamte lata produkcji. Nie ma co ukrywać, kilkanaście lat już ma, ale dalej potrafi zwrócić uwagę.

Plebski to jest golf 3 :cisza:
W kraju gdzie większość obywateli śmiga golfami 2, 3, 4, polówkami, corsami, seatami i fiatami z silnikami 1.0 w porywach do 1,4-1,6 w benzynie i 1.9 w dieslu, BMW E46 jest bardzo dobrym samochodem który wielu by chciało mieć.
Tak naprawdę wiele aut (nie mówię że wszystkie) produkowanych w 2002-2008 roku może pozazdrościć właściwości jezdnych starej poczciwej E36 a do E46 brakuje im bardzo dużo.

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 14:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
HG18 napisał(a):
Plebski to jest golf 3
W kraju gdzie większość obywateli śmiga golfami 2, 3, 4, polówkami, corsami, seatami i fiatami z silnikami 1.0 w porywach do 1,4-1,6 w benzynie i 1.9 w dieslu, BMW E46 jest bardzo dobrym samochodem który wielu by chciało mieć.
Tak naprawdę wiele aut (nie mówię że wszystkie) produkowanych w 2002-2008 roku może pozazdrościć właściwości jezdnych starej poczciwej E36 a do E46 brakuje im bardzo dużo.

potwierdzam :rotfl: a tak na serio - mam bezpośrednie porównanie gofra 3 vs e46 - nie ma co porównywać.
ale... ale że mam takie a nie inne porównanie to napiszę tylko tyle że koszty utrzymania e46 vs gofra nie są jakieś mega wyższe. wiadomo - do golfa dużo części idzie kupić za czapkę gruszek na szrocie ale jak w moim przypadku z GTI już nie zawsze. części zawiasu czy np hamulcy ( przerabiałem w golfie i w e46) praktycznie bez różnicy, olej ten sam tyle że do R6 wchodzi go więcej, filtry to samo, świece kapkę droższe i większa ilość ale tego nie wymienia się co miesiąc. wiadomo, są rzeczy takie jak np nowy reflektor z xenonem do e46 w cenie ładnego golfa ale bądźmy realistami, poza tym ori części w VW też super tanie są jak czujnik położenia wału w cenie całego używanego silnika w db stane

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 19:55 
E34 lover

HG18, zapraszam do mnie... auto dla Ciebie znajdziesz w dziale giełda.

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 21:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
HG18 napisał(a):
BMW E46 jest bardzo dobrym samochodem który wielu by chciało mieć.

No proszę cię, tak to było 10 lat temu, dziś kto chce e46 po prostu je kupuje przecież to tanie jak barszcz...
Kup to co Ci się podoba i w czym lepiej się czujesz bo jeśli chodzi o awaryjność czy koszty utrzymania to jeden diabeł, grunt to dobry stan a wtedy pakiet startowy po kupnie to oleje i filtry a nie wymiana połowy auta :zabawa:

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 21:51 
Pierwsze kroki

Wiele osób nie kupuje e46 chociaż chce bo to BMW. :D woli kupić golfa albo polo którym się spokojnie 120 na autostradzie jechać nie da bo człowiek się modli że zaraz z drogi wyleci.

Kamil zgłoszę się jak będe całkowicie zdecydowany. Jutro jestem umówiony na dłuższa jazdę e39 :super: :super:

Ostatnio edytowano 18 czerwca 2014, 21:55 przez HG18, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 21:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
e46 ma gorsze materiały niż e39 :niepewny: nie zauważyłem zbyt dużej różnicy. BMW ogólnie ma dobre materiały, i trzeba naprawdę cię czepiać szczegółów żeby znaleźć jakieś większe mankamenty związane z wykończeniem.
E39 będzie najdroższe w utrzymaniu, głównie zawieszenie.
E46 mi jeździ zdecydowanie najlepiej, koszty zbliżone do e36, a komfort bardziej w stronę e39.
E36 czuć że to starsza konstrukcja, i stylistycznie i jeśli chodzi o zawieszenie, lepsze do zabawy, ale na codzień dużo lepiej sprawdza się e46.
E39 to już spory ponton, mi nie pasowało to, wolę zwarte auto jakim jest 3er, zarówno e36 jak i e46 jeździ mi się lepiej, ciekawiej, niż w e39, może to za sprawa tego że w e39 miałem nivo.

Z tej trójki zdecydowanie e46, piszę na podstawie moich doświadczeń i upodobań, e36 miałem w sumie 5 lat, e39 pół roku, e46 jeżdżę od niedawna. Musisz przejechać się każdym z tych modeli, aczkolwiek, zajechane e39 będzie gorsze niż zdrowe e36, więć i odczucia mogą być na plus w stosunku do e36..

PostNapisane: 18 czerwca 2014, 22:00 

DanyU napisał(a):
e46 ma gorsze materiały niż e39 :niepewny: nie zauważyłem zbyt dużej różnicy. BMW ogólnie ma dobre materiały, i trzeba naprawdę cię czepiać szczegółów żeby znaleźć jakieś większe mankamenty związane z wykończeniem.
E39 będzie najdroższe w utrzymaniu, głównie zawieszenie.
E46 mi jeździ zdecydowanie najlepiej, koszty zbliżone do e36, a komfort bardziej w stronę e39.
E36 czuć że to starsza konstrukcja, i stylistycznie i jeśli chodzi o zawieszenie, lepsze do zabawy, ale na codzień dużo lepiej sprawdza się e46.
E39 to już spory ponton, mi nie pasowało to, wolę zwarte auto jakim jest 3er, zarówno e36 jak i e46 jeździ mi się lepiej, ciekawiej, niż w e39, może to za sprawa tego że w e39 miałem nivo.

Z tej trójki zdecydowanie e46, piszę na podstawie moich doświadczeń i upodobań, e36 miałem w sumie 5 lat, e39 pół roku, e46 jeżdżę od niedawna. Musisz przejechać się każdym z tych modeli, aczkolwiek, zajechane e39 będzie gorsze niż zdrowe e36, więć i odczucia mogą być na plus w stosunku do e36..

E39 przy E36 to rzeczywiście tapczan. E36 się lepiej prowadzi od E39, ale to się odczuwa dopiero przy pokonywaniu zakrętów na granicy przyczepności. E46 ma gorsze niektóre materiały choćby nieszczęsny tunel środkowy...

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 19:06 
Pierwsze kroki

Pojeździłem dzisiaj E39 o E46.
Piękna sprawa :szok:

E39 dosłownie płynie po drodze, super tłumiło nierówności mimo tego że coś się znajomemu z tyłu tłukło jeździło się fajnie, fakt jest duże i wygodne w porównaniu do E46. Na zakrętach jednak E46 wydaje się takie pewniejsze, zrywniejsze. (Oba autka miały silniki 2.0 150KM). E46 słabiej tłumi nierówności ale to pewnie normalne.
Chyba jednak zdecyduje się na doskładanie kilku tysięcy i kupno E46 w sedanie gdyż na E39 wydaje mi się że jestem za młody :D takie stonowane auto, bardzo wygodne ale bez sportowego zacięcia, na ostrych zakrętach czułem się pewniej w E46 chyba że to wina jakiejś usterki w zawieszeniu E39 którą jeździłem.

Oba samochody super naprawdę nie ma co porównywać do Polówek, setaów itp.

Prawdopodobnie decyduje się na E46 ze względu na lepsze prowadzenie a jakoś w długie trasy nie będę jeździł.
Zależy mi na ASC+T zw względu na podjazdy w zimie, czy one w jakiś wersjach były w standardzie?? Czy tylko jako opcja dodatkowa?? E39 każde miało ASC+T i to mi się bardzo podobało.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1