BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bmw M4 Gdzie Kupić/Kogo jest stać na m3/Nasze zarobki /itp
PostNapisane: 19 czerwca 2014, 10:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Też nie rozumiem takich ambicji by po studiach chcieć zarabiać mniej jak spawacz, czy kafelkarz nawet. Ja od początku mówiłem sobie, że te 2 - 3 tysie to nie jest ten RZĄD wielkości pieniądza jaki bym chciał zarabiać, dlatego zmieniałem pracę, kombinowałem na boku itd. Oczywiście były też inne powody, bo atmosfera i inne warunki pracy w wielu gównianych firmach pozostawia wiele do życzenia.

Co do operatorów koparek to kilka firm temu jak pracowałem to nasz koparkowy dostał za 2 miesiące pracy w 2011 roku 40 tysięcy PLN. Powiedzmy, że po odjęciu kosztów ma 30 tysi na czysto, a pewnie realnie 35.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 10:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
jiGsaw napisał(a):
Co do operatorów koparek to kilka firm temu jak pracowałem to nasz koparkowy dostał za 2 miesiące pracy w 2011 roku 40 tysięcy PLN. Powiedzmy, że po odjęciu kosztów ma 30 tysi na czysto, a pewnie realnie 35.

:szok:

Chyba że na własnym sprzęcie robił, a wam wystawiał rachunek. Mówiłem o zarobkach pracując u kogoś, na jego sprzęcie.

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 10:55 
Przyjaciel forum

Facet miał swoją koparkę, zamiast w mieszkanie zainwestował w koparkę. Miał pomysł, skilla, coś chciał więcej, zaryzykował i wyszło.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 11:12 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
jiGsaw napisał(a):
Też nie rozumiem takich ambicji by po studiach chcieć zarabiać mniej jak spawacz

Jig chciałbym zarabiać tyle ile spawacze ;) Nieopodal nas w Damenie spawacze wyciągają na rękę 6-7tys zł. Z certyfikatem DNV podobno dochodzi do 10-12 tys... bardzo często są wypożyczani do skandynawi, a tam to już w ogóle jest raj zarobkowy.
Ja robie jako technolog chemiczny i mam o wiele mniej niż zwykły spawacz, ale póki co dla mnie priorytetem jest doświadczenie. Stancje opłacić sytknie fure zatankować też, a i nawet na cukierki zostanie :hyhy:
Mam ogromną motywacje, żeby ciągle się uczyć tego zawodu, bo widziałem ile zarabiają moi odpowiednicy za granicą ;) A po za tym lubię się babrać w tym wszystkim :D

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 11:13 
Przyjaciel forum

Spawacz to trochę nietypowy przykład, bo co to za praca jak masz po 20 latach zniszczony wzrok i wątrobę. Faktem jest, że inżynier jednak powinien po latach przeskoczyć spawacza zarobkami.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 11:15 
Zacna persona forum

Brawa dla niego, 2011 rok był świetnym rokiem dla operatorów koparko-ładowarek. Przygotowania do euro itd.

Ze względu na to ile było wtedy pracy, był wysyp jak grzybów po deszczu takich firm. Wiele upadło, a właściciele zostali z długami (brak zleceń, a leasing za nową koparkę, plus pracownik do opłacenia), część przetrwało i jakoś sobie radzi.
Jak ktoś myśli z wyprzedzeniem, to zaczyna biznes gdy jeszcze jest "niszowy", jak się robi boom na daną usługę, to trzeba się wycofać/(chyba że się ma mocną pozycję na rynku, to zostać). Coś jak na giełdzie, płacisz 5 zł za akcje, za 3 miesiące dana jest informacja że dochody firma względem roku poprzedniego są ileś na plusie, jelenie kupują, podbijają cenę do 8/10 złotych, w tym czasie ty wyprzedajesz swoje, zarabiasz, a inni się budzą po jakimś czasie z ręką w nocniku, i że co prawda wartość firmy wzrosła bardzo szybko,ale równie szybko spadła (duży popyt, cena do góry, duża podaż, bo ludzie chcą sprzedać swoje "kury znoszące złote jajka" i szybki spadek)

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 11:16 
Zacna persona forum

Miłosz napisał(a):
Ja robie jako technolog chemiczny i mam o wiele mniej niż zwykły spawacz, ale póki co dla mnie priorytetem jest doświadczenie.

Takie podejście będzie Ci wynagrodzone :ok:

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 11:27 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
W moim przypadku praca też jest "podwyższonego ryzyka" i nie trudno o jakieś zatrucia czy nawet bum :hyhy:
A nie dość że muszę pilnować siebie i wszystkiego dookoła to jeszcze i ludziom uzmysłowiać że np jak dodają wodorotlenku to żeby zakładali rękawice bo naoh + pot na rękach/woda i skóra to wyżre na wylot a jeszcze jak podrapią się po oczach to w ogóle będzie... Jeden baran jak się nawąchał rozpuszczalnika podczas etapu łączenia go z bitumem to "rzygał" z dwóch stron a jak mu podałem mleko, które helatuje to się pytał czy mnie poyebało :rotfl: Także też mam wesoło ;)

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 11:37 
Zacna persona forum

Miłosz napisał(a):
"rzygał" z dwóch stron

Nic śmiesznego. Miałem tak po jednej imprezie :rotfl: Prawie jestem chemikiem :D

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 13:29 
Forumowicz

Czarodziejka69 napisał(a):
rozumiem ze dla mlodego czlowieka pojechac do UK zarobic tysiac funtow miesiecznie, odlozyc z tego 500 i tak przez pol roku to fajna sprawa, tylko pytanie co mozna by osiagnac przez ten czas w Polsce gdyby budowac cos wlasnego? Swojego czasu mialem oferte w UK, 80 tys funtow brutto rocznie. - zostala odrzucona gdyz koszty zycia w uk na zadowalajacym mnie poziomie sa znacznie wyzsze niz w PL i taka kwota byla by dla mnie kompletnie nie oplacalna.

To jest tez wazna sprawa, ludzie się podniecają że w UK to można na magazynie zapie...dalać i mieć kasy w opór (ah to przeliczanie na złotówki), ale tak naprawdę żeby w UK nie mieszkać w pięciu w mieszkaniu 50m2, posiadać fajne auto (z silnikiem większym niż 1.2), wyjść raz po raz do restauracji, trochę lepszego klubu na parę drinków (normalne życie) itp to niestety ale te mityczne brytyjskie "6tys zł" nie starczy pewnie do pierwszego :)

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 14:06 
Przyjaciel forum

Dokładnie. Na zachodzie są trochę inne stawki, przedwczoraj zapłaciłem za kilometr przejechany taksówką 70 PLN... :padam:

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 14:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: Z4 e89, e60 LCI
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129051
Panowie, nie trzeba UK,USA itp. Nie trzeba również mieć papierków potwierdzających ukończenie wielkich uczelni.
Ja się nie wstydzę, że nie miałem czasu uczęszczać na studia, nie wstydzę się również tego, że zakończyłem swoją edukację na świadectwie maturalnym ;)
Nie mam też żadnego auta w kredycie ale może kiedyś założę firmę i wtedy skorzystam w pełni z możliwości kredytowania auta i wrzucanie go w koszty firmy.
No ale póki co to co miesiąc wpada 3tysie emerytury i nikt mi tego nie zabierze.
Dodatkowo 1,5 tysia podstawy z racji wykonywania dodatkowej pracy.
No i najważniejsze to dodatek zależny od mojego zapierniczania i wysokości obrotu jaki osiągnąłem w ciągu miesiąca- czyli jakieś 3-5 tysi.
Dodam, że wszystkie weekendy mam wolne :ok:
Reasumując: zarobki w naszym kraju 7-9 tysi na łapę. Można? Pewnie, że można i do tego nie potrzebne są studia.

Wspomnę o tym, że żona prowadzi biuro rachunkowe (3 pracownice-księgowe) i prócz tego, że każdej wypłaca pensję to "coś tam" zostaje co można doliczyć do domowego budżetu :ok:

Nie wiem w jakich firmach pracujecie i jak Was wynagradzają ale u mnie jest tak, że im więcej zarobie prezesowi tym więcej mi przeleje na konto $$$
Zdaje sobie sprawę, że w Polsce jest ciężko z pracą. W każdym bądź razie ja nie narzekam.

Oczywiście nie zawsze było tak kolorowo, początki były trudne ;) ale kto chce pamiętać o tych kiepskich początkach :cwaniak:

EDIT: stać mnie na ///M3 ale szukam X6 ;)

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 14:17 
Przyjaciel forum

Emeryt wojskowy i handlowiec? :hyhy: Wojsko dobra sprawa, sam się dostałem na WAT, nawet z wyróżnieniem, za młodu... ale jednak wybrałem PG, sam czasem mam chwilę słabości, czy dobrze zrobiłem. W każdym razie gratuluję, że jakoś sobie poradziłeś w tym chorym kraju i jesteś zadowolony z pułapu jaki uzyskałeś.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 16:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
Czarodziejka69 napisał(a):

- czesto (moze nie na tym forum) ludzie ida na studia aby miec papier, politologia, europeistyka, psychologia (ludzie probujacy rozwiazac wlasne problemy hehe) i inne gowna z ktorych na 100 studentow max 5 cos osiagnie w tych kierunkach bo takie jest zapotrzebowanie i albo jestes zajebiscie dobry w tym co robisz i jestes wsrod tych 5ciu studentow, albo idac na studia marnujesz 5 lat wlasnego zycia gdzie w tym czasie bardziej oplacalo by sie czlowiekowi otworzyc warzywniak lub salon kosmetyczny.

jak zwykle wypowiedz autorytarna i poparta "wiedzą" zasłyszaną na targu cebuli i ziemniaków. Wyobraź sobie ,że na TYM forum są ludzie po takim jak to określiłeś "gównie" jak psychologia i to jeszcze niektórzy po takim gównianym Uniwersytecie Jagiellońskim i całkiem fajnie sobie radzą w życiu ba wyobraź sobie ,że nawet nie trzeba było na studiach pracować za pół darmo ani zakładać działalności od 3 roku - był czas na imprezy na zabawę i na studenckie życie a teraz jest po tej gównianej psychologii dużo fajnej pracy. Wiadomo , że nie jest to praca tak doskonale płatna jak w gównianym handlu lub jakimś IT ale za to daje mnóstwo satysfakcji a przy okazji gdyby się tak uprzeć i w pewnych sprawach ciut ograniczyć to i na e92 m3 by można odłożyć i kupić za gotówkę. Powiem więcej mam po tych arcygównianych studiach takie możliwości , nawet w niedużym mieście, że bez spinki stać mnie na 3 samochody (w tym jeden nowy - choć samochody to taki wyznacznik zamożności jak ciuchy :rotfl: ) całkiem dobre wakacje, dość spore mieszkanie w centrum miasta a przy tym mam dwoje dzieci i moja żona nie pracuje...a naprawdę wśród moich znajomych i przyjaciół którzy te studia skończyli nie jestem wyjątkiem droga Czarodziejko69 ;)

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 16:48 
Przyjaciel forum

To gratuluję, ale statystycznie czarodziejka ma dużo racji.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 17:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Statystycznie to w tym watku jest kamieni kupa i pare osob jest mocno oderwanych od rzeczywistosci. Ja wiem ze opowiesci wujka z niemiec albo kolegow, ktorym poza wlozona praca i zdolnosciami, to jednak przede wszystkim sie poszczescilo z wyborem studiow sa fajne przy piwie ale rzeczywistosc w Polsce wyglada tak:

Obrazek

///david napisał(a):
arcygównianych studiach

Ja tam caly czas mam ochote postudiowac jakas filozofie albo kulturoznawstwo, to sa bardzo fajne studia jesli chodzi o nabywana wiedze. Nie samymi cyferkami czlowiek zyje.

waldek napisał(a):
inne gowna z ktorych na 100 studentow max 5 cos osiagnie w tych kierunkach bo takie jest zapotrzebowanie

Pisalem to juz gdzies na forum ale uwazam ze tak samo jest z technicznymi kierunkami. 5 absolwentow na 100 rozumie o co biega i nadaje sie do pracy zawodowej na nieco wyzszym poziomie niz praktykant.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 17:14 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jiGsaw napisał(a):
To gratuluję, ale statystycznie czarodziejka ma dużo racji.

statystycznie to ja i mój kot mamy średnio po 3 nogi :]

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 17:18 
Przyjaciel forum

Zgadza się, ale zobacz sobie statystycznie ile obecnych szkół wyższych to szkoły POLICEALNE przerobione na wyższe w wyniku "boomu kształcenia". :rotfl:

Oczywiście w dobrych szkołach też poziom spadł na psy w erze gimnazjum.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 17:28 
Przyjaciel forum

e46 328ci Santorini Blue
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
jeśli wybiera się Wyższą Szkołę Bankowości albo Pasienia Bydła w Parzęczewie lub innym Kamieniu Pomorskim to wiadomo z góry,że dyplom takiej uczelni będzie tyle wart w Polsce ile dyplom PG w Szwecji na zbiorach borówek ;)

PostNapisane: 19 czerwca 2014, 17:32 
Forumowicz

No niestety - dewaluacja szkolnictwa wyższego dzieje się siłą rzeczy. To że 70% społeczeństwa będzie po studiach, nie znaczy że 70% będzie miała dochody powyżej średniej krajowej bo przecież to jest fizycznie niemożliwe :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1