BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 20:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] 320d ubywający płyn chłodniczy
PostNapisane: 4 kwietnia 2011, 08:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
a wiec tak :
Adam093 napisał(a):
-po odkręceniu korka wywala płyn (ale to pewnie przez rozgrzanie samego płynu i zwiększenie objętości)

na rozgrzanym silniku tego sie nie robi - na 90% tym dzialaniem zapowietrzyles uklad.

Raczej na uszczelke bym nie stawial.
Co do osadu przy zbiorniczku , to przy korku czy przy srubie odpowietrzajacej ?

Sprawdz caly uklad chlodzacy , wszystkie weze z gory i z dolu , jak nie znajdziesz zadnych wyciekow , zalej plyn , porzadnie odpowietrz i pojezdzil troszke , kontroluj poziom plynu jak zacznie znacznie ubywac to skup sie na zlokalizowaniu wycieku , tylko nie zalewaj woda, zalej plyn zeby bylo widac zaschniete miejsca. Bo ciezko cos powiedziec po tym co napisales konkretniej , to moze byc jakac objemka na wezu a moze bym termostat czy ostatecznie uszczelka :) co jest malo prawdopodobne skoro zaden z kilku objawuw uszczelki nie wystepuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 kwietnia 2011, 13:14 
Częsty bywalec

Kod silnika: M43TU
a co do tematu samego korka to sprawdzales go ? czy te uszczelki na nim sa cale ? czy on jest caly ? na jakie cisnienie go masz 2 bary ? 2,4 bara ? 1,6 bara ?jak oznaczenie jest 200?240?160?

PostNapisane: 4 kwietnia 2011, 13:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
marver napisał(a):
a co do tematu samego korka to sprawdzales go ? czy te uszczelki na nim sa cale ? czy on jest caly ? na jakie cisnienie go masz 2 bary ? 2,4 bara ? 1,6 bara ?jak oznaczenie jest 200?240?160?

Po wyglądzie raczej nie ocenisz czy korek jest dobry. Chyba,że jest mocno zajechany.
Sprawdź czy z odpowietrzników Ci nie wylatuje i z króćca wody.
A może miałeś źle dokręcony korek.
Ja raz źle dokręciłem i też mi wyleciał płyn ze zbiorniczka.
Ile dolewałeś tego płynu?

PostNapisane: 4 kwietnia 2011, 13:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Adam093 napisał(a):
No jak się kontrolka zapaliła to dolałem ponad pół litra. Korek na bank dobrze dokręciłem, z odpowietrzników na 100 nie leci a co do króćca to jaki masz na myśli?

http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=35

nr.9 mi z tego kapało.

PostNapisane: 29 czerwca 2014, 00:13 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47 D20
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum więc proszę o zrozumienie za np. odgrzewanie tematu. Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość sprawdzenia szczelności chłodnicy domowymi metodami ( przy pomocy kompresora). Słyszałem również o czymś takim jak barwnik fluorescencyjny. Lecz po znalezieniu takiego cuda na allegro na każdej aukcji piszą że służy to do sprawdzania szczelności klimatyzacji. Nie wiem czy zadziała takie rozwiązanie w Petrygo... Ogólnie mam bardzo duży problem z ubywającym płynem chłodniczym i nikt z tych wszystkich pseudomechaników u których do tej pory byłem nie jest sobie w stanie z problemem poradzić. Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)

PostNapisane: 29 czerwca 2014, 09:59 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Płyn chłodniczy zostawia wystarczająco widoczne ślady więc niema sensu go barwić.

PostNapisane: 29 czerwca 2014, 12:56 
Pierwsze kroki

Tylko w żaden sposób nie mogę go zlokalizować. A ubywa go dosyć sporo. Litra płynu na jakies 400km.
Podstawowych objawów nie widać... Nie ma kopcenia przy zimnym i dogrzanym silniku, nie przybywa oleju ani nie ma na bagnecie "masełka". Nie ma śladów oleju w płynie ani zawartości spalin ( sprawdzałem w stacji diagnostycznej). Na postoju nie ucieka, ponieważ odkręciłem wszystkie osłony i podłożyłem ogromny karton pod cały samochód... A i jeszcze dobrałem się do nagrzewnicy, również suchutko. Samochód ogólnie bardzo zadbany, fajnie wyposażony, ale niestety zapsuty...

PostNapisane: 29 czerwca 2014, 23:47 
Forumowicz

Moje BMW: 528i
Kod silnika: m52b28
Weź go odpowietrz dobrze, instrukcje masz na forum jak to dokładnie zrobić.Jak będzie zapowietrzony to będzie wywalać cały czas płyn np przez korek zbiorniczka wyrównawczego.

PostNapisane: 30 czerwca 2014, 06:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320
Kod silnika: M47DO1
Sprawdź chłodnicę EGR. Potrafi puszczać do spalin płyn.

PostNapisane: 30 czerwca 2014, 10:46 
Pierwsze kroki

Panowie może tak w skrócie powiem co już było robione...
1.Węże robiły się twarde-sprawdzenie zawartości spalin w zbiorniczku wyrównawczym potwierdziło ich obecność.
2.Wymiana uszczelki pod głowicą- węże nie puchną nawet przy wysokich obrotach, brak zawartości spali w zbiorniczku.

Nadal jednak płyn ucieka w zawrotnym tempie.

3. Sprawdzenie szczelności chłodniczki spalin- wychodzi na to ze szczelna.
4. Dla pewności odłączenie w.w. chłodniczki - ubytki płynu na tym samym poziomie
5. Sprawdzenie wzrokowe wszelkich połączeń węży układu chłodniczego - wszystko gra
6. Karton pod całym samochodem nie wykazał żadnych wycieków
7. Nagrzewnica sprawdzona - szczelna
8. Kopcenia nie ma żadnego (białego, czarnego) na zimnym i na ciepłym silniku
9. Temperatura w normie, silnik się szybko nagrzewa i trzyma pięknie temperaturę
10. Nie przybywa ani nie ubywa oleju - brak na nim tego białego szlamu
11. Samochód ogólnie ładnie chodzi - jak na 136 koni 200 km/h to chyba normalnie (nie jechałem drugą taką bunią więc nie wiem czy do końca idzie jak się należy)
12. Odpowietrzałem układ wiele razy ale cóż z tego jak za 150-200 kilometrów znowu zbiorniczek pusty
Pomysłów już brak.... Jeden mechanik powiedział mi że może to być pęknięta głowica lub blok. I tu pytanie do forumowiczów znających się na rzeczy. Czy takie ilości ubywającego płynu ( litr Petrygo starcza na 400 km lub mniej) mogą dostawać się do silnika i nie dawać o tym żadnego znaku?? Np kopcenia czy przybywającego oleju??

PostNapisane: 30 czerwca 2014, 10:56 
Pierwsze kroki

Zbiorniczkiem chyba nie wywala bo praktycznie nie ma koło niego żadnych śladów. No może małe zacieki ale to chyba spowodowane podczas nalewania płynu do zbiorniczka

PostNapisane: 22 sierpnia 2014, 17:28 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47
Masz dogrzewanie silnika w postaci pieca webasto czy elektryczne. ? Kolega miał podobne objawy płyn chłodniczy uciekał przez nieszczelna komorę do ukladu wydechowego pieca.

PostNapisane: 19 września 2014, 00:12 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43-TUB19
Witam ,Po 1 na twoim miejscu test cisnieniowy ukladu najlepiej na zimnym silniku ,Po 2 test co2 w ukladzie chlodzenia i wszystko jasne Pozdrawiam

PostNapisane: 4 października 2014, 10:23 
Pierwsze kroki

Dogrzewanie silnika jest tylko to elektryczne.
e46 au2vest, czy taki test wykonać można samemu czy raczej wykonać to w serwisie BMW? Chodzi mi o ten ciśnieniowy
Dodam jeszcze że pokusiłem się na wymianę korka i nic to nie dalo :) Wczoraj wróciłem z Bieszczad w okolice Ostrowca Św. (200 km) i zbiornik wyrównawczy pusty....

PostNapisane: 2 kwietnia 2015, 18:35 
Pierwsze kroki

Witam ponownie. Proszę o pomoc ponieważ w dalszym ciągu walczę z ubywającym płynem chłodniczym. Poniżej w linku zamieszczam filmik przedstawiający dziwne zachowanie węża przy dogrzewaczu. Zwłaszcza ten wąż tak dziwnie pulsuje ze widać to gołym okiem. Pozostałe węże tak nie podskakują ale po ich zgnieceniu palcami wyczuwa się własnie takie pulsowanie. Pytanie moje brzmi następująco: Czy możliwe jest że własnie to pulsowanie spowodowane jest kończącą się pompą wody? i czy ona może przepuszczać płyn na zewnątrz nie zostawiając śladów na podłożonym kartonie? Dodam że układ odpowietrzony dokładnie. Za wszelkie uwagi i sugestie z góry dziękuje

https://www.youtube.com/watch?v=vAzBtaFihDI

PostNapisane: 3 kwietnia 2015, 10:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530da///M
Może jednak czas wymienić pompe wody

PostNapisane: 3 kwietnia 2015, 12:06 
Pierwsze kroki

Uwazasz ze ona jest powodem problemow? Wyjmowalem ja i powiem szczerze ze wyglada na dobra ( lopaty wirnika kompletne). Jedynym mankamentem jest luz na boki na tym walku wirnika i kola pasowego. Pozdrawiam

PostNapisane: 3 kwietnia 2015, 19:20 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Tak niewielkie ilosci plynu chlodniczego moga oczywiscie dostawac sie do silnika spalajac go poprzez mikroszczeliny w glowicy silnika badz tulei cylindra , jednak radzilbym zaczac szukac problemu od mniej inwazyjnych awarii typu np . wyciek , pozdrawiam .

PostNapisane: 3 kwietnia 2015, 19:29 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Odnosnie filmiku , po odkreceniu korka plynu chlodniczego na przelewie plynu powinien byc nieustanny strumien , u Ciebie cos go dlawi , wiec tak jak kolega pisal wyzej pompa kaput badz nie drozny uklad chlodzenia , pozdrawiam .

PostNapisane: 4 kwietnia 2015, 13:49 
Pierwsze kroki

ZYZIEKM a czy jest mozliwosc sprawdzenia czy ten plyn dostaje sie do silnika i nastepnie zostaje przepalony? Podkreslam ze z tym ubytkiem przejechalem juz 30 tys km. Czy silnik nie uleglby do tej pory jakiejs awarii? Nie mam tez kopcenia bialego z wydechu przy zimnym silniku

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1